Jump to content

Uv ανοικτή όλο το 24ωρο ή όχι?

giannispass

Recommended Posts

Γεια χαρα σε όλους.

Εχω μια uv 36w και έχω την απορία.

Πρέπει να την αφήνω ανοικτή συνέχεια ή ανα διαστήματα(πχ 8 ώρες την ημέρα με χρονοδιακόπτη)?

Εχω ψαξει αλλα δεν βρίσκω συγκεκριμένες απαντήσεις.

Απο οτι εχω καταλάβει βέβαια, η UV είναι ολόκληρη επιστήμη και εξαρτάται απο πολλούς παράμετρους, οπως πχ αν θελεις να κάνεις αποστείρωση κτλ...

Επίσης και η προβλεπόμενη ροή της, εξαρτάται απο πολλά....

Γενικά όμως, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες?

:)

Γεια χαρα σε όλους.

Εχω μια uv 36w και έχω την απορία.

Πρέπει να την αφήνω ανοικτή συνέχεια ή ανα διαστήματα(πχ 8 ώρες την ημέρα με χρονοδιακόπτη)?

Εχω ψαξει αλλα δεν βρίσκω συγκεκριμένες απαντήσεις.

Απο οτι εχω καταλάβει βέβαια, η UV είναι ολόκληρη επιστήμη και εξαρτάται απο πολλούς παράμετρους, οπως πχ αν θελεις να κάνεις αποστείρωση κτλ...

Επίσης και η προβλεπόμενη ροή της, εξαρτάται απο πολλά....

Γενικά όμως, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες?

Δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες λειτουργίας.Σίγουρα πάντως με το άνοιξε κλείσε μειώνετε η ζωή της λάμπας.

Τώρα κάτι που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι αν όπως βλέπω χρησιμοποιείς και όζον και uv.

Σωστά και τα δυο χρησιμοποιώ.

Βέβαια, η αλήθεια είναι οτι απο τότε που εβαλα το θηρίο H&S 3XFS2001, το ORP είναι καρφωμένο στο 350 και δεν κουνιέται, με αποτέλεσμα ο κοντρολλερ να μην ανοιγει το οζον.

Μπορει βεβαια να θελει και κανενα καθαρισμα το probe του οζον.

Και την UV, την έχω περιπου στο 15μερο που παιζει.

Και τα δυο ειναι στο ενυδρειο, αλλα ταυτοχρονα δεν εχουν ανοίξει.

Αλλα δεν νομιζω οτι παιζει ρόλο το ένα στο άλλο.

Μπορει να αποσκοπούν στο ιδιο πράγμα, αλλα ειναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας τους.

Σωστά και τα δυο χρησιμοποιώ.

Βέβαια, η αλήθεια είναι οτι απο τότε που εβαλα το θηρίο H&S 3XFS2001, το ORP είναι καρφωμένο στο 350 και δεν κουνιέται, με αποτέλεσμα ο κοντρολλερ να μην ανοιγει το οζον.

Μπορει βεβαια να θελει και κανενα καθαρισμα το probe του οζον.

Και την UV, την έχω περιπου στο 15μερο που παιζει.

Και τα δυο ειναι στο ενυδρειο, αλλα ταυτοχρονα δεν εχουν ανοίξει.

Αλλα δεν νομιζω οτι παιζει ρόλο το ένα στο άλλο.

Μπορει να αποσκοπούν στο ιδιο πράγμα, αλλα ειναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας τους.

Δεν καταλαβαίνω με πιο σκεπτικό λειτουργείς όζον και uv ταυτόχρονα και τη περιμένεις να κάνει το ένα που δεν σου έκανε το άλλο.

Καταρχήν να ξαναπώ, οτι και το όζον αλλά και η UV, αποτελούν απο μόνα τους μια επιστήμη και οτι δεν είναι τόσο απλή η ανάλυση του τρόπου λειτουργίας τους.

Οσο αφορά αυτο που αναφέρθηκε στο προηγούμενο post, να σχολιάσω λέγοντας οτι δεν έχει καμία σχέση η χρήση του όζον με την UV.

Εντελώς επιγραμματικά, το όζον χρεησιμοποιείται για να αποκτήσουμε επιπλέον διαύγεια στο νερό μας και να καθαρίσουμε τους ρύπους που υπάρχουν μεσα σε αυτό.

Η λειτουργία του βασίζεται στο ότι τα υδροδιαλυτά οργανικά γίνονται περισσότερο βιοδιασπώμενα απο τα βακτήρια, οπότε είναι πιο εύκολη η απομάκρυνση τους.

Η UV απο την άλλη, ανάλογα με την ροή του νερού απο μέσα της, μπορεί να κάνει απολύμανση ή αποστείρωση.

Το νερό περνάει γύρω απο την UV λάμπα και λόγω του συγκεκριμένου φάσματος που έχει αυτο το φως, σκοτώνει βλαβερους μικροοργανισμούς, λόγω της εκθεσης τους σε αυτο.

Τωρα τι σχεση μπορει να έχει το οζον με την UV, δεν μπορω να καταλάβω.

Επειδή με ένα από τα πράγματα που εκνευρίζομαι είναι να το παίζει έξυπνος κάποιος σε κάτι που μάλλον δεν το γνωρίζει κάλα ,αλλά και να παίρνει copy-paste πληροφορίες.

Σου δίνω το λινκ και αν θέλεις διάβασε το.Θα βρεις και άλλα πολλά αλλά σου βάζω μόνο ένα κομμάτι.

http://reefkeeping.com/issues/2006-03/rhf/index.php

The next stage is a small device that generates ozone. The method used by most ozone generators is to pass the air through a high voltage electric discharge that breaks apart some of the oxygen (O2) molecules, and when they recombine, some ozone (O3) is formed (a second, less effective method uses UV light to accomplish the same process, either by passing air or the water itself past a UV light source)

Επειδή με ένα από τα πράγματα που εκνευρίζομαι είναι να το παίζει έξυπνος κάποιος σε κάτι που μάλλον δεν το γνωρίζει κάλα ,αλλά και να παίρνει copy-paste πληροφορίες.

Σου δίνω το λινκ και αν θέλεις διάβασε το.Θα βρεις και άλλα πολλά αλλά σου βάζω μόνο ένα κομμάτι.

http://reefkeeping.com/issues/2006-03/rhf/index.php

The next stage is a small device that generates ozone. The method used by most ozone generators is to pass the air through a high voltage electric discharge that breaks apart some of the oxygen (O2) molecules, and when they recombine, some ozone (O3) is formed (a second, less effective method uses UV light to accomplish the same process, either by passing air or the water itself past a UV light source)

Καταρχήν αν εκνευρίζεσαι μην απαντάς, αλλιώς πιές λίγο ξιδάκι, θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση σου.

Και κατα δευτερον γιατι εκνευρίζεσαι? Εσυ που είσαι ο reef master, o master of the universe, αν δεν μπορείς να συγκρατηθεις και να μοιράσεις λίγη απο την γνώση σου σε εμας τους αδαής, τότε μην κάνεις reply.

Γιατι μπορει και εγω να σου απαντήσω, όπως πρέπει και όχι σεμνά....

Εξυπνάκια...

Να ρωτήσω κάτι άλλο;Αν πρόκειται για ενυδρείο reef,προσθέτουμε βακτήρια.Αν χρησιμοποιούμε λάμπα uv τότε δεν χάνουμε τα βακτήρια; :)

Όταν προσθέτουμε βακτήρια τόσο τη UV όσο και το όζον τα κλείνουμε.

Συνήθως στις συσκευασίες το τονίζουν αυτό.

Όταν προσθέτουμε βακτήρια τόσο τη UV όσο και το όζον τα κλείνουμε.

Συνήθως στις συσκευασίες το τονίζουν αυτό.

Το ξέρω αυτο.Αλλά ποιος ο λόγος να χρησιμοποιείς την uv και το όζον όταν βάζεις βακτήρια.Δηλαδή θέλω να πω πως από την μια βάζεις και από την άλλη του κάνεις πόλεμο.

Να ρωτήσω κάτι άλλο;Αν πρόκειται για ενυδρείο reef,προσθέτουμε βακτήρια.Αν χρησιμοποιούμε λάμπα uv τότε δεν χάνουμε τα βακτήρια; :)

Έτσι ακριβώς ,για την ακρίβεια δεν θα χάσεις όλοι την ποσότητα από τα βακτήρια αλλά σίγουρα αρκετά μεγάλη.Και όπως λέει ο αιολος γι αυτό και αναγράφεται στις περισσότερες συσκευασίες.

Μπορεί να καταστρέφεται/μεταλλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός αλλά δεν υπάρχουν μόνο τα καλά βακτήρια στο ενυδρείο... και ο λόγος που προσθέτω συστηματικά κάθε εβδομάδα είναι αυτός... για να αναπληρώσω τα καλά βακτήρια που χάθηκαν.

Χρησιμοποιώ συνεχώς και OZON και UV, εκτός απο κάποιες ώρες όταν προσθέτω βακτηρίδια,τροφές κοραλιών και κατά τις αλλαγές με θαλασσινό νερό.

Το Ozon σε σχέση με την uv κάνουν αρκετά διαφορετικά πράγματα ,με ένα απο τα σημαντικότερα το θέμα άλγης, στο οποίο το ozon δεν έχει καμία δουλειά, σε σχέση με την uv που κάτω απο σωστές παραμέτρους ο ρόλος της είναι καταλυτικός.

Χρησιμοποιώ συνεχώς και OZON και UV, εκτός απο κάποιες ώρες όταν προσθέτω βακτηρίδια,τροφές κοραλιών και κατά τις αλλαγές με θαλασσινό νερό.

Το Ozon σε σχέση με την uv κάνουν αρκετά διαφορετικά πράγματα ,με ένα απο τα σημαντικότερα το θέμα άλγης, στο οποίο το ozon δεν έχει καμία δουλειά, σε σχέση με την uv που κάτω απο σωστές παραμέτρους ο ρόλος της είναι καταλυτικός.

Απο οσο ξερω η uv κ το οζον την ιδια δουλεια κανουν.Το οζον απλα κανει λιγο καλυτερη δουλεια απο την uv.Πρωσοπικα χρησιμοποιω uv κ σε θεμα αλγης ποτε δεν ειχα κανενα αποτελεσμα ΑΛΛΑ ξερω πως ειναι must στις αναπαραγωγες που κανω.

Ακριβώς έτσι.

Το όζον και η UV κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αποστείρωση νερού, απλά η UV θεωρείται μέθοδος της προηγούμενης 10ετιας.

H UV μπορεί να λειτουργήσει είτε για απολύμανση ή για αποστείρωση.

Ανάλογα με τον χρόνο που παραμένει ο όγκος νερού εκτεθειμένος στην UV ακτινοβολία, ειναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αλλο η απολύμανση και άλλο εντελώς η αποστείρωση.

Κατα ποιόν τρόπο το όζον μπορεί να εκτελέσει 2 διαφορετικές λειτουργίες, αυτο δεν το γνωρίζω.

Αν παρόλα αυτα κάποιος θεωρεί οτι επιστημονικά αποδεδειγμένα, το αποτέλεσμα της χρήσης του όζον, είναι το ίδιο με την UV, τότε θα θεωρήσω σωστή την άποψη του.

Το θέμα δεν είναι εαν κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα...το θέμα είναι τι δεν κάνει το ένα που κάνει το άλο.

Μπορεί να μου πεί κάποιος, πως το Ozon μπορεί να επέμβει στο θέμα άλγης;

Παιδια εγω ξερω πως κ το οζον αποστειρωνει κ η uv αποστειρωνει.Απλα το οζον κανει πολυ καλυτερη δουλεια απο οτι η uv....εγω πρωσοπικα πιστευω πως ουτε το ενα κανει δουλεια οσο αναφορα το θεμα αλγης ουτε το αλλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...