Jump to content

Παλαιό Ενυδρείο

ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Recommended Posts

Ηλια μπορεις να συνεχισεις με αναλογα μ****α κοραλλια... μανιταρια, zoanthids κτλ τα οποια και ομορφια θα δωσουν στο ενυδρειο σου αλλα και δεν απαιτουν τοσο αυστηρες παραμετρους οσο τα lsp & sps.

Το καλο ειναι οτι εχεις βαλει συγκεκριμενα ορια στο τι θελεις να κανεις (αφου σιγουρα μπορεις να κανεις οτι θελεις) και με βαση αυτα θα κινηθεις ωστε να μην χανεις αδικα ζωντανα!

• Απαντήσεις 836
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μάριε ξέρεις πόσο εκτιμώ τις γνώσεις και την τρέλα σου για το ενυδρείο και σου έχω πει πως σε θεωρώ από TOP γνώστες του αντικειμένου στην Ελλάδα. Επίσης επειδή έχουμε κάτσει και σε ένα τραπέζι μαζί και έχουμε συζητήσει 2-3 πράγματα ξέρω πως δεν θα με παρεξηγήσεις σε αυτά που θα σου πω.

Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός στο "ξεψύρυσμα" ενός μυνήματος. Αφήνεις πολλές φορές το 90% των περιπτώσεων που έχει το πνεύμα ενός μηνύματος και ασχολείσαι με το 10% ή με το κόμμα ή με το "συνήθως" "δεν σημαίνει για όλες τις περιπτώσεις" και υπάρχει η περίπτωση η μία στα 1000 να έχει κάποιος και ασβέστιο 500 και KH 14 για 1-2 ημέρες χωρίς ριάκτορα κτλ (Ας πούμε τώρα είσαι ικανός να μου γράψεις ότι δεν είναι μόνο μία στις χίλιες η περίπτωση αυτή και να μου το αναλύσεις για πιο λόγο σε μισή σελίδα :rasp: )

Στο σχολιασμό σου ότι η πολλή κυκλοφορία πειράζει κοράλλια και ψάρια ήμουν σίγουρος όταν τα έγραψα ότι αυτό θα σχολίαζες το μόνο που ξέχασες είναι ότι επηρεάζει και τους Ιππόκαμπους. Μα είναι δυνατόν???

Παίρνεις μία χιουμοριστική έκφραση το τάδε δεν σκότωσε κανένα με smilies στο τέλος, και το αναλύεις επί 3 παραγράφους. Παίρνεις συνεχώς το τύπο των λέξεων και αφήνεις απεξω το πνεύμα τους. Για πες μου λοιπόν εαν είχες να διαλέξεις μεταξύ 3Χ κυκλοφορίας και 30Χ κυκλοφορίας σε ένα mix reef ενυδρείο και δε μιλάω μόνο για SPS τι θα διάλεγες, τι θα σκότωνε τα περισσότερα κοράλλια σου. Σε 40Χ ενυδρείο δεν μπορούν να βρουν ύσυχες γωνιές και σημεία οποιοδήποτε μαλακό ή LPS ή σημαίνει ότι η κατευθυντικότητα των κυκλοφορητών πρέπει να είναι οπωσδήποτε πάνω στο βράχο. Ε λοιπόν εσύ θεώρησες σε αυτό που έγραψα ότι όχι μόνο θα υπάρχει πολλή κυκλοφορία αλλά θα είναι και κακά τοποθετημένη ώστε να ενοχλεί κοράλλια και ψάρια και να πεθάνουν. Μου γράφεις ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο χωρίς τεστ λες και εγώ δεν έγραψα να κάνει πρώτα τεστ ασβεστίου. Πάρα πολλές φορές μου γράφεις κατεβατά που δεν διαφωνώ ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος λες και εγώ έλεγα κάτι διαφορετικό, απλά μου αρχίζεις και μου αναλύεις την τάδε περίπτωση.

Με λίγα λόγια αισθάνομαι ότι κάθε φορά που γράφω τη ταπεινότατη γνώμη μου θα έρθει ο Καθηγητής και θα ελέγξει τα κόμματα, τις περισπωμένες και τις άνω τελείες. Ακόμα χειρότερα θα ερμηνεύσει πάντα αυτά που γράφω με τη χειρότερη των περιπτώσεων που μπορεί να τύχει 1 στις 10 φορές και δεν θα κοιτάξει τις 9 φορές στις 10 που γίνεται αυτό που γράφω ή με τις σωστές προυποθέσεις, πρέπει πάντα να ισχύουν οι λάθος!! Μα εδώ είναι forum γράφουμε την άποψη μας γρήγορα προσπαθώντας να γίνεται κατανοητό το πνεύμα ή η ουσία των λεγομένων. Δε κάνουμε επιστημονικές δημοσιεύσεις ώστε να αναλύουμε την κάθε περίπτωση ή να προσέχουμε τη σύνταξη μας γιατί θα περάσει από επιτροπή.

Προσωπικά για να κλείσω τα παραπάνω θέλω παρα μα πάρα πολύ να με διορθώνεις όταν βλέπεις ότι έχω λάθος στο πνεύμα του μυνήματος μου και όχι στην υποπερίπτωση της υποπεριπτώσεως. Θεωρώ πως έχω πάρα πολλά να μάθω από τις γνώσεις και την εμπειρία σου (όλοι μας όχι μόνο εγώ) και να είσαι σίγουρος πως θα εξακολουθώ να σε πρίζω με απορίες για πράγματα που δεν ξέρω αλλά και ερωτήσεις για την γνώμη σου σε πράγματα που ξέρω πως κατέχεις καλύτερα από όλους μας.

Sorry για το Off topic.

Ανδρεα δεν θα απαντησω εγω οπως καταλαβαινεις σε ολα αυτα που λες. Φανταζομαι οτι ο Μαριος οταν το διαβασει θα σου πει...

Απο εκει και περα ομως...η υποπεριπτωση της υποπεριπτωσης που αναφερεις δεν ειναι παντα ετσι! Για παραδειγμα το να ρηξει ασβεστιο σε ενα ενυδρειο με ΚΗ 14 για να ριξει την αλκαλικοτητα δεν ειναι το ιδανικο! Κατα τη γνωμη μου πιο πιθανο ειναι να εχει προβληματα ιζηματοποιησης κτλ παρα να ριξει μονο την αλκαλικοτητα του!

Η πιο απλη λυση ειναι απλα να την αφησει να πεσει μονη της!

Ας μην ξαναμπουμε στην ιδια συζητηση...απλα αυτο που πρεπει να καταλαβεις ειναι οτι ναι μεν ο καθενας μπορει να γραφει ελευθερα τη γνωμη του (και πρεπει να το κανει) αλλα οι συντονιστες, ή καποιος που πιστευει κατι αντιθετο, πρεπει να διευκρινιζουν καποια πραγματα ωστε μελλοντικα τα νεα μελη που θα διαβασουν αυτο το θεμα να δουν και την αντιθετη αποψη!

Ειλικρινα η παρουσια σου εδω ειναι αψογη και δεν βλεπω το λογο να τα περνεις προσωπικα ουτε να νιωθεις την αναγκη να απαντας σε καθε τι! Οπως λες και εσυ οτι ο καθενας μπορει να λεει τη γνωμη του αυτο πρεπει να επιτρεπεις να το κανει και καποιος σε αυτα που λες εσυ.

:rasp:

Ανδρεα καταρχην σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Αλλα δεν θεωρω οτι ειμαι κατι ιδιαιτερο. Ενας χομπιστας ειμαι που οπως και τα αλλα παιδια(mods) εδω παλευουν για το καλυτερο. Κατι που πραγματικα μας κανει και χαιρομαστε πολυ για την ανοδο του χομπι και την σημερινη εξελιξη του!!

Αλλα σχετικα με την αναφορα σου οτι ειμαι "ψειρας" και το ψαχνω πολυ, πρεπει να καταλαβεις οτι αυτος ειναι ο σκοπος μου εδω αλλα και των αλλων συντονιστων. Ο καθε ενας εχει δικαιωμα να γραφει οτι θελει, αλλα επισης δεν πρεπει να εχει προβλημα εαν η απαντηση μας δεν ειναι αυτη που περιμενει εαν εχει γραψει κατι που ειναι ενδεχωμενος λαθος ή λαθος διατυπωμενο. Οπως για παραδειγμα εγινε στη δικη σου περιπτωση.

Εγραψες κατι λαθος κατα την γνωμη μου και σου εξηγησα το γιατι. Ενδεχωμενος εαν δεν με ενοιαζε θα μπορουσα να το αφησω ετσι και ο οποιος χομπιστας μετα διαβαζε το ποστ σου να νομιζε οτι με το να ριχνεις ασβεστιο ριχνει την αλκαλικοτητα. Κατι που δεν ισχυει. Καθησα και στο εξηγησα αναλυτικα για να καταλαβεις ακριβως γιατι στο λεω αυτο. Για να μην εχεις καμια απορια. Ισως να θεωρησες οτι η απαντηση μου ετσι αναλυτικη που ηταν φανηκε σαν "κατα" σου. Αλλα αυτο δεν ισχυει σε καμοια περιπτωση. Θα απαντουσα ετσι στον οποιοδηποτε εγραφε κατι τετοιο. Ισα ισα επειδη οπως ανεφερες εχουμε πιει και 2-3 ουισκακια μαζι(τα οποια θα γινουν 13+ στο συντομο μελλον... :lmao: )και ξερω οτι ψαχνεσε και θελεις την οποια πληροφορια για να κατανοησης το θαλασσινο καλυτερα, ημουν ακομα ποιο αναλυτικος. :rasp:

Μάριε ο λόγος που έγραψα τα παραπάνω είναι ότι πιστεύω ότι η ειλικρίνεια κάνει τις σωστές και μακροχρόνιες φιλίες. Απλά υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα ότι ενώ συμφωνούσα με όλα όσα έγραφες εκ των υστέρων στα μυνηματά μου ήταν σα να είχα γράψει τα τελειως αντίθετα με τα δικά σου. Αυτό που αισθάνθηκα το έγραψα ξέροντας σε ποιον άνθρωπο απευθύνομαι και γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραξηγηθώ.

Το ότι είσαι ψείρας και το ψάχνεις τόσο στο χόμπι μας είναι ένα από τα δυνατά σου σημεία μας έχει βοηθήσει τους περισσότερους εδώ μέσα και ενδεχωμένως και άλλα ελληνικά forum έμμεσα ή άμεσα. Για αυτό συνέχισε το "ξεψείρισμα" :lmao: αλλά προσπάθησε να καταλάβεις ότι γράφοντας εμείς οι υπόλοιποι 2-3 γρήγορες αράδες δε μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε όλες τι πιθανές περιπτώσεις, συνδιασμούς και διευκρινήσεις, οπότε προσπάθησε στις απαντήσεις σου να μη μας "αγχώνεις" :rasp:

Θεωρώ ότι ο μεταξύ σας διάλογος, έχει γίνει προσωπικός και δεν αφορά το θέμα του Φίλου μας Ηλία.

Οι απόψεις σας ήταν σαφής και βοηθούν τον κάθε αναγνώστη να αντιληφθεί την συσχέτιση και εξάρτηση των βασικών αυτών παραγόντων του νερού, ώστε να μην κάνει τραγικά λάθη, προσπαθώντας να διορθώσει την μία ή την άλλη τιμή.

Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο λάθος, που κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι, αγοράζοντας διάφορα "ζουμιά", τα οποία ρίχνουν ανεξέλεγκτα στο σύστημά τους, προσπαθώντας να το "βελτιώσουν"

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές κατά το παρελθόν, πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο αυτό που κάνουμε , αλλά για ποιο λόγο το κάνουμε και πως λειτουργεί.

Θεωρώ ότι οι διάλογοι που προηγήθηκαν, είναι πολύ χρήσιμοι και διδακτικοί για όλους μας, ειδικότερα για κάποιον αρχάριο ή και μέτριο, αλλά βρίσκονται σε λάθος θέμα.

Ας επανέλθουμε λοιπόν στα ερωτήματα και τις ανησυχίες του Φίλου μας Ηλία.

Γνωρίζωντας οτι αυτές οι αντιγνωμίες είναι εντελώς σε φιλικό επίπεδο, νομίζω οτι προσθέτουν σε γνώσεις, εξ άλλου εάν δεν υπάρχει αντίλογος δεν υπάρχει και συζήτηση!!!

Τώρα στα δικά μου, δεν σκέφτομαι καν ενυδρείο reef !!! όχι ότι δεν είναι υπέροχο!! αλλά σύμφωνα με το δικό μου γούστο, θέλω αναπαράσταση υφάλου με την οποία θα υπάρχουν και αρκετά είδη ψαριών, μεγαλούτσικα σε μέγεθος, προσπαθώ λοιπόν να βάλω στο fish only μου διάφορα ανθεκτικά κοράλλια, με την προϋπόθεση ότι και να φαγωθεί κανένα να μην έχω πρόβλημα!! δεν ξέρω εάν μπήκατε στην σκέψη μου!! Θα κάνω λοιπόν μερικές τροποποιήσεις ώστε να αντέχουν και τα μαλακά κοράλλια!! όπως είναι τα φώτα κτλ.

Και ασφαλώς η εμπειρία σας, και η συμβουλές σας είναι για μένα πολύτιμες.

Ίσως είναι δύσκολο αυτό που έχω στο μυαλό μου, γιατί από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω ότι δίνεται μια προτεραιότητα στα κοράλλια, αυτό σημαίνει οτι πρέπει να ρίξω το βάρος σε αυτά?

Λοιπόν σήμερα δοκίμασα την όσμωση με το DI δηλαδή έγινε 5 σταδίων, η οποία παίρνει νερό με 156 ppm και μου βγάζει 000 ppm!!!! Τι πρέπει να δείχνει για να ξέρω ότι θέλουν αλλαγή τα υλικά 005 ?

Και εν τω μεταξύ την αφήνω όπως είναι συνδεδεμένη στην βρύση, μέχρι να την ξανά χρειαστώ?

Έγινε επεξεργασία - ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Μπράβο ρε Ηλία... επιτέλους δούλεψε!

Νομίζω ότι και 5-10ppm να σου δείχνει το TDS είσαι οκ...

Σίγουρα το 0ppm είναι καλύτερο.

Για το αν την αφήνεις συνδεδεμένη ή όχι νομίζω ότι οι λόγοι είναι πρακτικοί… εγώ λόγω χώρου την αποσυνδέω και την επανασυνδέω όταν την χρειαστώ

Φίλοι χομπίστες είπαν ότι μπορεί να ξεραθεί η μεμβράνη εάν μείνει χωρίς νερό αφού έχει γίνει η πρώτη χρήση, δεν ρώτησα όμως ποια μεμβράνη, και αφού οι ενδείξεις αλλάξουν και αντικαταστήσω το υλικό του DI μετά δείχνει 000? εάν δεν δείχνει τόσο, τι έχει σειρά για αντικατάσταση? για να δείξει πάλι 000?

Και μία λίγο διαφορετική ερώτηση, 156 ppm σημαίνει οτι η ΕΥΔΑΠ μας δηλητηριάζει?

Τι σημαίνουν αυτά τα 156 ppm?

Φίλοι χομπίστες είπαν ότι μπορεί να ξεραθεί η μεμβράνη εάν μείνει χωρίς νερό αφού έχει γίνει η πρώτη χρήση

Από την στιγμή που η μεμβράνη της αντίστροφης έρθει σε επαφή με νερό, θα πρέπει να παραμείνει βρεγμένη.

Για τον λόγω αυτό η αντίστροφη όσμωση πρέπει να έχει βαλβίδες αντεπιστροφής στις συνδέσεις των σωλήνων της. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε και πιθανή αναρρόφηση από το δοχείο (π.χ. ενυδρείο) που καταλήγει το νερό που βγαίνει από αυτήν.

Μια φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να λειτουργείς τη συσκευή σου, για μισή ώρα.

Επίσης αν δεν έχεις βαλβίδες ανατεπιστροφής, θα προσέχεις όταν κλείνεις την τροφοδοσία της συσκευής, δηλαδή τη βρύση, το σωληνάκι εξόδου καθαρού νερού, να μην είναι βυθισμένο στο νερό της δεξαμενής συλλογής, όταν αυτή βρίσκεται ψηλότερα από τη μεμβράνη.

Ευχαριστώ παιδιά πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας!!

Νίκο άκου τι μου συνέβη, αλλάζοντας τα υλικά του μηχανικού-χημικού με καινούρια, δηλ. άνθρακα-φωσφέιτ, η μία sinularia (και η πιό ωραία), έγινε μώβ από πορτοκαλί και δεν (ανοίγει) εκείνα τα ποδαράκια που την ομόρφαιναν, θα ξαναφτιάξει?

Το πιθανότερο είναι ότι έπαθε σοκ από τη διαύγεια και απότομη καθαρότητα του νερού.

Είναι θέμα χρόνου να πρσαρμοστεί.

Τα υλικά του χημικού φίλτρου, ποτέ δεν τα αλλάζουμε όλα μαζί, αλλά πάντα σταδιακά και μέρος αυτών.

Δεν θα το πιστέψεις αλλά αυτό το ακούω πρώτη φορά, το ήξερα μόνο για το βιολογικό υλικό!!! Ευχαριστώ.

Αμμωνία=0, Νίτριτ=0, Νιτράτ=0,5, PH=8.1 KH=11

Αυτές είναι σημερινές μετρήσεις, όπως βλέπεται το KH από 14 έπεσε στο 11

μέσα σε 45 ημέρες μόνο του, ταίζω μια φορά την ημέρα και ο Αυτοκράτορας δείχνει πολύ καλά και παίζει με το damsel, τα κοράλλια όμως δεν είναι στα επάνω τους!!!

....... τα κοράλλια όμως δεν είναι στα επάνω τους!!!

Ηλία μου σου λέω τόσο καιρό μέτρα το ασβεστιό σου!!!! Τι περιμένεις να έρθει το μάνα εξ ουρανού για τα κοράλλια σου?? :thaman:

Ανδρέα δεν έχω πάρει ακόμη το τέστ, τρέχω με τις εργασίες της μικρής μου, έγινα βλέπεις και φοιτητής τώρα στα γεράματα!! αύριο θα πάρω το τέστ και θα μετρήσω!

Ανδρέα μου τελικά είχες δίκιο, μέτρησα ασβέστιο και μου έδειξε 220!!

τώρα σιγά σιγά θα το ανεβάσω, να ρίχνω μια δόση κάθε 24 ώρες ή 48 ώρες?

Ηλια αν δεν ριχνεις κατι αλλο (μαγνησιο, Buffer κτλ) τοτε μπορεις να ριχνεις ασβεστιο καθε 24 ωρες...να προσεχεις να ριχνεις κανονικες δοσεις ωστε να μην γινει απογειωση και να μετρας συχνα !!

Αυτό που ρίχνω είναι Φυτοπλαγκτόν και Ιχνοστοιχεία κάθε εβδομάδα, που και που έριχνα PURPLE-UP το οποίο περιέχει calcium strodium iodine, όμως φαίνεται δεν έφτανε για να ανεβή το ασβέστιο!!

Αυτό που ρίχνω είναι Φυτοπλαγκτόν και Ιχνοστοιχεία κάθε εβδομάδα, που και που έριχνα PURPLE-UP το οποίο περιέχει calcium strodium iodine, όμως φαίνεται δεν έφτανε για να ανεβή το ασβέστιο!!

Aρα κατι το καταναλωνει. Ενω λογικο ειναι αφου το ΚΗ πεφτει να πεφτει και το ασβεστιο αφου αυτα πανε πακετο.. Ειδες Ηλια οτι χωρις μετρησεις δεν ξερουμε τιποτα? Παντα μετρησεις, παντα. Μπορει να ειναι βαρετο αλλα ειναι αναγκαιο. :thaman:

Ανδρέα μου τελικά είχες δίκιο, μέτρησα ασβέστιο και μου έδειξε 220!!

τώρα σιγά σιγά θα το ανεβάσω, να ρίχνω μια δόση κάθε 24 ώρες ή 48 ώρες?

Ηλία αυτά που σου έλεγα τόσο καιρό περί ΚΗ και ασβεστίου τα είχα πάθει και εγώ στην αρχή με τον ίδιο τρόπο. Εριχνα ph buffer μου φτάνει το KH 16 μετράω ασβέστιο κάτω από 200. Μετά το έψαξα και κατάλαβα, Γιαυτό σου έλεγα πως ήμουν σίγουρος ότι είχες πρόβλημα ασβεστίου. Πρόσπαθησε να ανεβάσεις λίγο λίγο το ασβέστιο σου ρίχνοντας την προτεινόμενη ημερήσια δόση. Προσοχή μη την ξεπεράσεις και μην ρίχνεις άλλα πρόσθετα την ίδια μέρα. Για αρχή μπορείς να ρίχνεις την ημερήσια δόση ανα 12 ώρες (αυτό το tip ήταν του Μάριου όταν είχε πέσει το δικό μου χαμηλά). Κάποια στιγμή όταν φτάσει το ασβέστιο σου στο 350 κάνε μία διακοπή για να μπορέσει το σύστημα σου να βρει μία καταρχήν ισορροπία. Θα δεις από αυτό το σημείο και μετά, πιο είναι το ιδανικό σου σημείο μεταξύ KH και ασβεστίου. Προτείνω να ρίξεις το advanced calcium της Seachem το οποίο δε θολώνει και το νερό.

Προσωπικά όταν φτάνω το ασβέστιο μου στο 400 τρέχω να μαζέψω το KH από το 6 που έχει πέσει. Οπότε προτιμώ να έχω τιμές ασβεστίου 370 και KH 8 παρά ασβέστιο 400 και KH 6. To σημαντικότερο όπως σου έχουν πει και ο Μάριος και ο Νίκος είναι να βρεις την ισορροπία στο σύστημα σου παρά να είσαι κάθε μέρα με ένα ζουμί που θα ανεβάζει το ένα αλλά θα κατεβάζει κάποιο άλλο. Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολοτερα χωρίς calcium reactor αλλά εσύ δεν το χρειάζεσαι ακόμα για τα λίγα κοραλλάκια σου.

Κάνε μου τη χάρη και πες μας τη διακύμανση που θα έχει το ΚΗ σου καθώς θα ανεβάζεις καθημερινά το ασβέστιο σου. Εκανε 45 ημέρες να πέσει από μόνο του από 14 στο 11. Ας δούμε τώρα με το ασβέστιο σε πόσες ημέρες θα πέσει στο 8 :thaman:

Κάνε μου τη χάρη και πες μας τη διακύμανση που θα έχει το ΚΗ σου καθώς θα ανεβάζεις καθημερινά το ασβέστιο σου. Εκανε 45 ημέρες να πέσει από μόνο του από 14 στο 11. Ας δούμε τώρα με το ασβέστιο σε πόσες ημέρες θα πέσει στο 8 :thaman:

Ακριβως επειδη οι τιμες αυτες αποροφιουνται ισσοροπημενες. Με ισσοποπηση του ασβεστιου θα ανεβει χαλαρα η καταναλωση της αλκαλικοτητας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...