Jump to content

Παλαιό Ενυδρείο


ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Recommended Posts

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 836
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα κι από εμένα και πολλά μπράβο για την πολύ καλή αλλά και σωστή δουλειά που κάνεις φίλε Ηλία! Σκέφτομαι κι εγώ να αρχίσω να κάνω αλλαγές νερού από την θάλασσα πάντα αφού πρώτα μετρήσω το νερό που θα πάρω πολύ προσεκτικά. Εγώ επειδή μένω Κορυδαλλό και δεν μπορώ να πηγαίνω κάθε μήνα Μαραθώνα σκέφτομαι για κάπου πιο κοντά προς τα μέροι μου.. Εσείς τι λέτε; Κανένα Παλαιό Φάληρο ας πούμε.....

Link to comment
Share on other sites

Τί να σου πω φίλε madlef δεν μπορώ να σε παροτρύνω να κάνεις τέτοιο πράγμα, και εγώ σε πειραματικό στάδιο είμαι, ακόμα παίρνω συμβουλές από πιο έμπειρους χομπίστες, σήμερα μου είπε φίλος ότι (θεωρητικά) δεν θα γνωρίζω ποτέ μήπως περάσουν μέσα στο ενυδρείο μου διάφορα ''ζωντανά'' ξέρεις αρρώστιες, βακτηρίδια κτλ.

Όταν του είπα ότι πολλές φορές περνάνε τέτοια (με διάφορους τρόπους) και όταν χρησιμοποιούμε τεχνητό νερό, μου είπε ότι μιλάμε πάντα θεωρητικά!!!

Link to comment
Share on other sites

Πάντα μα πάντα περνάνε διάφορα στο νερό μας. Μα κι από το ίδιο το νερό της βρύσης να βάζεις πάλι κάτι θα περάσει που δεν θα είναι καλό για το ενυδρείο. Απλά πέρνεις ένα δείγμα από την θάλασσα, του κάνεις κάποια τεστ κι ανάλογα πράτεις. Έτσι το βλέπω εγώ.... Το κάνεις και μία μίξη με "καθαρό" νερό Α/Ο, μετράς και πάλι πράτεις ανάλογα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι από εμένα και πολλά μπράβο για την πολύ καλή αλλά και σωστή δουλειά που κάνεις φίλε Ηλία! Σκέφτομαι κι εγώ να αρχίσω να κάνω αλλαγές νερού από την θάλασσα πάντα αφού πρώτα μετρήσω το νερό που θα πάρω πολύ προσεκτικά. Εγώ επειδή μένω Κορυδαλλό και δεν μπορώ να πηγαίνω κάθε μήνα Μαραθώνα σκέφτομαι για κάπου πιο κοντά προς τα μέροι μου.. Εσείς τι λέτε; Κανένα Παλαιό Φάληρο ας πούμε.....

Επειδή έτυχε να διαβάσω τις μετρήσεις των τιμών στην θάλασσα που κάνει το Λιμενικό μαζί με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας για την περιοχή που αναφέρεις θα σου πρότεινα να μην βάλεις ούτε τα πόδια σου μέσα στο νερό αυτό.

Πιστεύω να με κατάλαβες…

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω φίλε NAVY γιατί επέλεξα το μέρος, πρώτον είναι πολύ κοντά, δεύτερον ψαρεύω μαζί με φίλους πολλά χρόνια στην περιοχή και έχουμε βγάλει κάθε είδους ψάρι από εκεί! από ευαίσθητα μέχρι πολύ σκληρά, και τρίτον στηρίχτηκαν σε κάτι που άκουσα σε ένα σεμινάριο, ότι στην Αμερική τα πολύ φιλτραρισμένα ενυδρεία τα θεωρούν αποστειρωμένα και δεν συμφωνούν να αποστειρώνονται έτσι! ξαναλέω ότι απλά κάνω ένα πείραμα, που ίσως να το πληρώσω με απώλειες, αυτό που με παραξενεύει πάντως είναι το εξής παράδοξο, όλοι μου λένε ότι δεν κάνει τούτο, δεν κάνει το άλλο, ότι θα έρθει το ενυδρείο τούμπα κτλ. όταν τους λέω ότι αυτό μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει αρκετές φορές έτσι και αλλιώς σε όλους τους χομπίστες, αρχίζουν να ωρύονται ότι δεν έχουν απώλειες, αρρώστιες, δεν τουμπάρουν τα δικά τους ενυδρεία και διάφορα τέτοια! Εγώ όμως τους βλέπω συνέχεια στα καταστήματα να αγοράζουν ψάρια και κοράλλια, αυτό μου λέει ότι μάλλον δεν τα λένε καλά!

Βέβαια κάποιος φίλος, που διατηρούσε κατάστημα με θαλασσινά, μου είχε πει το ωραίο, εάν δεν υπήρχαν απώλειες εμείς θα κλείναμε!

Επίσης παρατήρησα ότι πολλοί μπερδεύουν το fish only, με το reef, δηλαδή πολλοί χομπίστες που έχουν εμπειρία με reef, βάση αυτού συμβουλεύουν αυτούς με τα fish only που όμως έχει μεγάλες διαφορές! να φανταστείς το skimmer στο fish only είναι προαιρετικό!!! και μόνον γίνεται απαραίτητο όταν έχεις το ενυδρείο overloaded!!!

Αυτά είναι τα λίγα που έμαθα ψάχνοντας για το πείραμά μου, και βέβαια οι περισσότεροι (στο ίντερνετ και στα βιβλία) στηρίζονταν στο ότι είναι ασύμφορο να κουβαλάς μπετόνια και βαρέλια για ολόκληρα μίλια! (οι αποστάσεις στην Αμερική είναι τεράστιες και έχουν δίκιο βέβαια!) όμως εδώ είναι Ελλάδα, και εγώ απέχω μόλις 20 λεπτά απο θάλασσα!!!

Και το πείραμα συνεχίζεται!!!!!!!

Έγινε επεξεργασία - ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Ηλία, η αναφορά του ποστ αφορά την περιοχή που επέλεξε ο φίλος madlef, και όχι προς εσένα.

Σχετικά με το πείραμα που κάνεις θα περιμένουμε την εξέλιξη σε βάθος χρόνου για να βγουν κάποια συμπεράσματα.

Εμένα προσωπικά με βρίσκεις σύμφωνο πάνω στον πειραματισμό στο χόμπι κάτι που κάνουμε σχεδόν όλοι λίγο πολύ σε διάφορους τομείς της λειτουργιάς του ενυδρείου.

Καλή συνέχεια φίλε…… :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Κατάλαβα πολύ καλά φίλε μου NAVY τι θέλεις να πεις.....!! Εσυ που θα μου πρότεινες να πάω να πάρω δείγμα. Απλά μια γνώμη. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να υποδείξω κάποια συγκεκριμένη περιοχή γιατί δεν γνωρίζω τον βαθμό ρύπανσης όλων των θαλασσών.

Για την συγκεκριμένη περιοχή που ανέφερες έτυχε να γνωρίζω τις τιμές και γι’ αυτό σου το ανέφερα.

Σίγουρα όσο πιο μακριά προς ανοικτό πέλαγος πάμε, θα είναι πιο ασφαλέστερη ( χωρίς να είναι απόλυτο ) η λήψη νερού

Link to comment
Share on other sites

Να σας αναφέρω ότι το ιστορικό ενυδρείο του Μονακό, το οποίο θεωρείται σαν "ημιανοικτού" τύπου, αλλάζει νερό στα ενυδρεία του τροπικά ή μη, καθημερινά σε ποσοστό 1-2% με απ' ευθείας λήψη νερού από τη Μεσογειο.

Πιθανά και άλλα Ευρωπαικά δημόσια ενυδρεία, που βρίσκονται πάνω στη θάλλασα, να κάνουν το ίδιο.

Δεν έχει παρατηρηθεί ή έχει αναφερθεί δημόσια, κάποια επίδραση στους τροπικούς οργανισμούς από τη μεταφορά Μεσογειακών μικροοργανισμών ή άλλων τέτοιων και γενικά στη λειτουργία των τροπικών τους συστημάτων.

Αντίθετα έχει συμβεί το αντίθετο, δηλαδή με την απελευθέρωση τροπικών οργανισμών προς τη Μεσόγειο, αφού το ενυδρειακό νερό αποχετεύεται προς τη θάλασσα. Όλοι γνωρίζουμε τη διασπορά της Caulerpa, αλλά ακόμα και αμερικάνων εισβολέων, με άγνωστες συνέπειες προς το ανοικτό βιοσύστημα.

Πιθανά σήμερα, αφού τους έχουν κράξει, να έχουν πάρει κάποια μέτρα, αλλά το κακό έχει γίνει.

Την τεχνική του Ηλία θα την εφάρμοζα και εγώ, αν έμενα σε κάποια καθαρή παραθαλάσσια περιοχή και αν δεν βαριόμουνα να επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία. Ο λόγος δεν είναι οικονομικός αλλά ο συνεχής εμπλουτισμός του ενυδρείου μου με πλαγκτονικούς οργανισμούς και φυσικά ιχνοστοιχεία.

Ηλίας έγραψε:

....Επίσης παρατήρησα ότι πολλοί μπερδεύουν το fish only, με το reef, δηλαδή πολλοί χομπίστες που έχουν εμπειρία με reef, βάση αυτού συμβουλεύουν αυτούς με τα fish only που όμως έχει μεγάλες διαφορές! ...

Νομίζω ότι αυτά είναι λόγια κάποιου επαγγελματία....

Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, καλό είναι να επιδιώκουμε να βλέπουμε τα ενυδρεία όλων αυτών που μας "συμβουλεύουν" και γενικά των "διδασκάλων". Η καλύτερη επιβεβαίωση των θεωρητικών γνώσεων είναι η πρακτική εφαρμογή. Και αυτό αποδεικνύεται από το προσωπικό ενυδρείο του ιδιώτη ή τα επιτυχημένα ενυδρεία πελατών του επαγγελματία.

Λόγια όπως "είχα παλιά, αλλά τώρα το ξέστησα" ή "έχω φτιάξει ένα σωρό σε πελάτες" και άλλα παρόμοια, τα θεωρώ του ....αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Ηλία το πείραμα σου αξίζει σίγουρα. Θα είχε φυσικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν το ενυδρείο σου ήταν reef. Θα σου πω μία προσωπική εμπειρία που ίσως δικαιολογεί εν μέρει την αρνητικότητα των περισσοτέρων για αλλαγές με θαλασσινό Μεσογειακό νερό.

Διαβάζοντας λοιπόν τα διάφορα υπομνήματα (του Νίκου κι άλλων καθώς και το δικό σου πείραμα) εδώ στο Αquazon ,περί αλλαγών από τη θάλασσα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον και πήρα δείγμα από διάφορες παραλίες εδώ στην Κρήτη για να δω τις τιμές του νερού σε αλατότητα ΚΗ CA κ.α. εδώ στο νομό Χανίων.

Όμως πηγαίνοντας μία μέρα του χειμώνα σε μία πολύ γνωστή για τα καθαρά νερά της παραλία στο Ελαφονήσι που είναι νότια του νομού περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο διαπίστωσα μία πολύ αρνητική έκπληξη φτάνοντας εκεί. Η παραλία ήταν καλυμμένη από πολλά μικρά αλλά εμφανή κομμάτια πίσσας! Προφανώς κάποιο καράβι είχε αφήσει κάποια ποσότητα πετρελαίου στα ανοιχτά που κάποια στιγμή έφτασε στη παραλία.

Κάτι τέτοιο το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να το δεις αλλά πες μου τώρα πόσο σίγουρος μπορεί να είσαι κάνοντας αλλαγές από τη θάλασσα μας.

Ένα δεύτερο που διαπίστωσα κάνοντας μετρήσεις στο δείγμα που είχα πάρει ήταν ότι ενώ το συγκεκριμένο νερό με αλατότητα 1032 περίπου είχε πολύ καλές τιμές σε ασβέστιο (400) μαγνήσιο (1200) ΚΗ (9) όταν το αραίωσα με γλυκό για να φέρω την αλατότητα σε τροπικό επίπεδο οι τιμές αυτές έπεσαν όχι απογοητευτικά αλλά αρκετά: (Ca 300) (Mg 900) Kh (7). Oπότε τα Bufferακια σου πάλι θα πρέπει να τα ρίχνεις…

Link to comment
Share on other sites

Ίσως εάν είχα reef να έπρεπε να τα μετράω αυτά, όμως ένα fish only δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις! στους 6 περίπου μήνες του πειράματος δεν έχει πέσει το PH κάτω από 8,4, εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος του πειράματος, να μην χρειάζεται το νερό πρόσθετα! όσο για την πίσσα αυτή δεν φτάνει μέχρι τον βυθό, αλλιώς δεν θα υπήρχαν ψάρια! Το νερό το παίρνω από 2-3 μέτρα βάθος, ενίοτε και πιο πολύ! Επίσης την αλατότητα την αλλάζουμε εμείς (για να μην μεταβολίζουν πολύ τα ψάρια) δεν είναι τόση στην φύση, δεν υπάρχει θάλασσα με αλατότητα 1019, ή 1021!!!!

Ίσως το πείραμα οδηγήσει εκεί, στην φυσική αλατότητα, λέω ίσως!!!

Εχθές έβαλα ένα γιατρό, (νομίζω ότι θα είναι ενδεικτικό) είναι πολύ ευαίσθητο ψαράκι (κατά γενική ομολογία) και δεν μπόρεσα ποτέ να κρατήσω για μεγάλο διάστημα!

Έγινε επεξεργασία - ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Τα ψάρια συχνά δεν επιβιώνουν όχι μόνο γιατί δεν έχουμε «σωστό» νερό αλλά και γιατί πολλά από αυτά είναι δύσκολα στη διατροφή τους με αποτέλεσμα στο κλειστό σύστημα του ενυδρείου μας να μη βρίσκουν την απαραίτητη τροφή και να πεθαίνουν από ασιτία. Ακόμα παθαίνουν κι από υπερβολικό stress που τους προκαλείται από τη πίεση των άλλων ψαριών μέσα στο ενυδρείο μας.

Τα ψάρια γενικά είναι ευαίσθητοι οργανισμοί και η μόλυνση της θάλασσας τα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ακόμα κι όταν είναι στο δικό τους ανοιχτό οικοσύστημα.

Το ph θα συμφωνήσω ότι είναι το μόνο που παραμένει σταθερό μετά τη πρόσμιξη νερού Α/Ο για να κατέβει η αλατότητα.

Πεταλούδες έχεις στο ενυδρείο σου;

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση φρέσκου ενεργού άνθρακα, κατά την περίοδο των αλλαγών, θα βοηθήσει αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Κατά γενική ομολογία οι γιατροί ψοφάνε λόγω ασιτίας, όταν δεν βρίσκουν παράσιτα κτλ. που έχουν τα ψάρια, αυτά ξέρω, και αυτά μου είπαν όλοι οι φίλοι χομπίστες, ακόμα και τα καταστήματα! όμως ο δικός μου τρώει flakes!

σαν παλαβός, τον παρατήρησα (μαζί με την σύζυγο μήπως δεν βλέπω καλά!) δεύτερη μέρα σήμερα!

Link to comment
Share on other sites

Για να ακούσω τώρα γνώμες, για ένα μηχανικό φιλτράρισμα που σκέφτομαι!

Αγόρασα μια μεμβράνη που συγκρατεί κάποια μίκρον, είναι περίπου στο μέγεθος που έχει το εξωτερικό μου μηχανικό-χημικό 2217 EHEIM, σκέφτηκα λοιπόν να το βάλω μέσα, το δοκίμασα σε ένα παλιό 2217 και ταιριάζει, δηλαδή δεν περνά νερό από τα πλάγια, σφηνώνει καλά, λίγο στραβά αλλά καλά, νομίζεται ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω στο εξωτερικό μου φίλτρο μαζί με άνθρακα? μου είπαν ότι θα μπουκώνει γρήγορα, αυτό όμως πρέπει να το ανακαλύψω μόνος μου (τον χρόνο μπουκώματος)

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το νερό που θα περνάει, θα εκμεταλεύεται τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του φίλτρου. Όσον αφορά το σύντομο μπούκωμα είναι βέβαιο.

Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και μετά απο μια βδομάδα να το ανοίξεις να ελέγξεις πως γίνεται η ροή. Οι περιοχές αυξημένης ροής θα είναι και πιο βώμικες.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια δεν θα βάλω τίποτα άλλο μέσα (υαλοβάμβακα κτλ.) μόνο την μεμβράνη που είναι σαν σακουλάκι, και μέσα σε αυτήν θα έχω τον άνθρακα!

Η αρχική αγορά της μεμβράνης έγινε για τις αλλαγές από την θάλασσα, αλλά μου ήρθε και αυτή η ιδέα, σαν πιο καλό μηχανικό φιλτράρισμα!!!

Έγινε επεξεργασία - ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Ήλια κατά την γνώμη μου μην το κάνεις λόγο του ότι θα μπουκώνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάνοντας το όλο εγχείρημα αναποτελεσματικό.. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο Θανάση θα το σκεφθώ, απλά ήθελα να δώ πόσες μέρες θα κάνει να μπουκώσει!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εχθές τέταρτη αλλαγή νερού, από θάλασσα πάντα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα (ακόμα), τώρα πια όλο το νερό του ενυδρείου μου είναι φυσικό! στην αλλαγή χρησιμοποίησα την μεμβράνη δύο φορές, μια όταν έριξα το νερό στο βαρέλι, και άλλη μία όταν έριξα από το βαρέλι στο ενυδρείο!

Τα ψαράκια μου είναι υγιέστατα, και πολύ ορεξάτα, μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον!!!

Έγινε επεξεργασία - ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...