giannispass 2 Φεβρουαρίου 2011 #1 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 (edited) Γεια χαρά σε όλους. Σε 150λτ sump, εδω και 3-4 μήνες ξαφνικά έχει γινει μια τρελή έξαρση απο aptaisia. Oι συγκεκριμένες, έχει καταντήσει να είναι παντού, ακόμα και πάνω στους θερμοστάτες. Μέχρι εδω ας πούμε οτι δεν ηταν και τοσο ενοχλητικό, αφου δεν δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα. Εδω και λίγες ημέρες όμως, παρατήρησα κάτι ανησυχητικό. Σε ενα βράχο, που βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που σκάει η επιστροφή νερού απο το sump, παρατήρησα μια αποικία απο πολύ μικρές aptaisia. Μπορεί να είναι καμιά 15αριά... Τωρα λοιπον αρχίζουν τα δύσκολα. Αυτές απο που ξεφύτρωσαν? Απο το sump μεταφερθηκαν στο main display? Έγινε επεξεργασία 2 Φεβρουαρίου 2011 - giannispass Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris z3 2 Φεβρουαρίου 2011 #2 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Κατα πασα πιθανοτητα ναι..... Υπαρχουν γαριδες που τσακιζουν τις απταισιες.... Μπορεις να βαλεις μερικες να καθαρισουν... Αν δεν θελεις να βαλεις και στο σαμπ γαριδες,τοτε ισως με ενα μηχανικο φιλτραρισμα πριν την αντλια επιστροφης σε απαλαξει απο την πιθανοτητα να ξαναδεις στο main tank.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 2 Φεβρουαρίου 2011 Author #3 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Με μηχανικό φιλτράρισμα δεν νομιζω οτι θα κάνω δουλειά. Μιλάμε για πολύ μικρές aptaisia, μπορει να είναι και κάτω απο 5mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 2 Φεβρουαρίου 2011 #4 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Εξολόθρευση σταδιακά με kalkwasser. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 2 Φεβρουαρίου 2011 Author #5 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Αναπαράγονται με τρελό ρυθμό. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι οργανισμοί, τόσο ανθεκτικοί και με τέτοιν γοργό ρυθμό ανάπτυξης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris z3 2 Φεβρουαρίου 2011 #6 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Με υαλοβαμβακα σιγουρα θα σταματησεις την διελευση τους στο πανω ενυδρειο το θεμα ειναι κατα ποσο εισαι διατεθημενος να τον αλλαζεις συχνα για να μην γινεται εστια no3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
billiou 2 Φεβρουαρίου 2011 #7 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Μπορει να είναι και tube worms. Οταν αλλαξα το σαμπ μου σε 100 λιτρο και εβγαλα την κλατσα, σε 2-3 μηνες γεμισε ολο το σαμπ με μικρα tube worms, οπως λες και εσυ 5mm, δες μπορει να μην ειναι απτεσιες. Bρηκα μια φοτο απο το νετ να δεις πως είναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΑΚΗΣ 2 Φεβρουαρίου 2011 #8 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Ακομα και κοματακια να τις κοψεις ,πολλα απο αυτα θα γινουν νεες ανεμωνες Παρε δραστικα μετρα. Υπαρχει η δυνατοτητα να αποσυνδεσεις το sump για 4-5 μερες (ας μεινει χωρις skimmer το ενυδρειο και βαζεις τον θερμαντηρα επανω) και να το αδειασεις για να στεγνωσουν ολα?Αν το προβλημα ειναι τοσο εντονο εκει κατω,νομιζω πρεπει να το κανεις. Στο κυριως ενυδρειο,αν βλεπεις μαζεμενες αιπτασιες σε ενα βραχακι μονο,βγαλτο και αυτο εξω να στεγνωσει. Οπου αλλου βλεπεις που και που το καλυπτεις με εποξικη,με kalk με ειδικο σκευασμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikoloutso 2 Φεβρουαρίου 2011 #9 Share 2 Φεβρουαρίου 2011 Ειχα μεγαλο θεμα με τις απτέζιες. Η λυση ηταν να σκοτωσω τις μεγαλες με καλκ βασερ, και τις μικρες να μου τις εξολοθρευσουν οι πεπερμιντ και ο σελμον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
POLYCHRONAKIS NIKOS 3 Φεβρουαρίου 2011 #10 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 Ειχα μεγαλο θεμα με τις απτέζιες. Η λυση ηταν να σκοτωσω τις μεγαλες με καλκ βασερ, και τις μικρες να μου τις εξολοθρευσουν οι πεπερμιντ και ο σελμον. +1! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος,όλα τα υπόλοιπα είναι...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 3 Φεβρουαρίου 2011 #11 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 Επειδή τις έβλεπα και εγώ πολύ καιρό στο ενυδρείο μου και σκεφτόμουνα τί να κάνω , το συμπέρασμα που έβγαλα είναι το εξής : Με kalkwasser και με πολύ κόπο θα σκοτώσεις μια δυο μεγαλες το πολύ .... Στο sump εαν εχεις πολλες είναι πολύ καλό διότι φιλτράρουν το νερο ... (Book Of Coral Propagation V1 - ANTHONY CALFO -Chapter : A Good Use For Aiptasia Anemone)) και .... Στο main tank θέλουμε να είναι ελεγχόμενες ... οπότε και βάζεις ενα chelmon http://www.fishbase.org/summary/speciessummary.php?id=5483 , ο οποίος ειναι πανέμορφος και δεν παίζει να αφήσει aiptasia ουτε για πλάκα ! Ο Chelmon είναι δυσκολος , διοτι δεν δέχεται ευκολα ουτε κατεψυγμενη τροφή ... αλλα στην δική σου περιπτωση , θα έιναι πιο ευκολο να προσαρμοστεί διοτι θα αρχισει να τρέφεται με τις aiptasia ,ειδικά τις πρώτες μερες που θα είναι στρεσαρισμενος ! Στην πορεία επειδη θα έχεις στο sump κανα βραχακι μικρό τσιτα στις απταισιες , το βαζεις μεσα στο κυριος και... καλη του ορεξη ! Μετα απο λίγο καιρό που θα ξεψαρώσει ... δεν παιζει , θα φαεί και κατεψυγμένη . Οπότε το συμπερασμα είναι ... οτι εχεις την δυνατοτητα να διατηρήσεις ενα πανεμορφο ψαρι "" πιο ευκολα απο καποιον αλλο ΄΄΄ Και οτι το sump , δεν εχει γεμισει με aiptesia ... αλλα τις ''καλλιεργείς ""... Ουφ.....οτι εγραψα το έχω εφαρμόσει εγώ και παεί παρα πολύ καλά !!! Και ετσι για να μην με κράξουν και για να εχεί-εχεις λιγο σασπενς-ενδιασμους , ο chelmon ''ενδέχεται' να σου τσιμπήσει clam & lps !!! Εχω και απο τα δυο ... και δεν μου τα εχει ακουμπήσει .....ακόμα ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 3 Φεβρουαρίου 2011 #12 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 (edited) Έγινε επεξεργασία 3 Φεβρουαρίου 2011 - frakto Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrGe07 3 Φεβρουαρίου 2011 #13 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 Ναι αλλα ο Chelmon δεν ειναι reef safe! :S Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrGe07 3 Φεβρουαρίου 2011 #14 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 Μπορει να είναι και tube worms. Οταν αλλαξα το σαμπ μου σε 100 λιτρο και εβγαλα την κλατσα, σε 2-3 μηνες γεμισε ολο το σαμπ με μικρα tube worms, οπως λες και εσυ 5mm, δες μπορει να μην ειναι απτεσιες. Bρηκα μια φοτο απο το νετ να δεις πως είναι. Πως αναχαράχτηκαν τα tube worms ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 3 Φεβρουαρίου 2011 #15 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 Ναι αλλα ο Chelmon δεν ειναι reef safe! :S Εαν και το είπα και πιο πάνω ... ''ενδέχεται' να τσιμπήσει lps & clam !!! Ενδέχεται ... δεν ειναι σίγουρο ! Εγώ εχω και clam και lps , ακομα δεν τα έχει ακουμπήσει .... στο μέλλον ''μπορεί'... ''μπορεί και όχι ''. Το ενδέχεται , δεν το κανει reef safe ... αλλα αυτε και όχι !!! Εχει την προδιάθεση ...και ανάλογά τις συνθήκες και τον χαρακτήρα ... πράττει !!!! Αυτο που θέλω να πώ είναι πώς σίγουρα δεν clown trigger που .... και βλαμενο να είναι ... το clam θα το τσακίσει !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
KALLITEXNHS 3 Φεβρουαρίου 2011 #16 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 +1.. στο μελλον ''μπορεί'... ''μπορεί και όχι '' Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 3 Φεβρουαρίου 2011 #17 Share 3 Φεβρουαρίου 2011 αν μπορέσεις να τις περιορίσεις στο sump θα σε βοηθάνε στο φιλτράρισμα του νερού ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kostasfdg 4 Φεβρουαρίου 2011 #18 Share 4 Φεβρουαρίου 2011 Επειδή πριν καιρό είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα , λόγω παρατεταμένης απουσίας, για μένα η λύση βρέθηκε σε αυτόν τον τυπάκο Matted filefish. μου καθάρισε όλο το sump απο παρα πολλές aptaisia και εκτοτε τον εχω και ζει εκει.Δεν συστήνεται για main display καθώς ισως να την πεσει σε lps!Peppermint και λοιποί "θηρευτες aptaisia" δεν δουλεψαν στην περίπτωση μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrGe07 4 Φεβρουαρίου 2011 #19 Share 4 Φεβρουαρίου 2011 Πως αναχαράχτηκαν τα tube worms ?! Αν ξερει καποιος ας μου πει (Αν υπάρχει άλλο topic που αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτό παρακαλώ κάποιον συντονιστή να σβήσει το post μου και να μου σταλεί ένα πμ με το σχετικό Link. Ευχαριστώ ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 4 Φεβρουαρίου 2011 Author #20 Share 4 Φεβρουαρίου 2011 (edited) Εκτος απο aptaisia, εχω πάρα πολλά tube worms που ειναι και αυτα παντού... Να προσθέσω οτι όλη αυτή η ιστορία με τις aptaisia και τα tube worms, ξεκίνησε απο τότε που έβαλα το φως στο sump, για την chaetto. Μέχρι τότε δεν είχα τίποτα ζωντανό στο sump. Απο τότε που άναψε το φως, έγινε χαμός... Έγινε επεξεργασία 4 Φεβρουαρίου 2011 - giannispass Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosarelas 5 Φεβρουαρίου 2011 #21 Share 5 Φεβρουαρίου 2011 το σελμον παιδια κανει δουλεια με τις απταισιες,εχω δει να τισ τσιμπαει να ξεκολλανε απο το βραχο και μετα να τις ρουφαει,ολα ολα δυο κινησεις,παντως η ιδεα τησ καλλιεργειας για να συντηρειε ενα τοσο δυσκολο ψαρι καλη ακουγεται!τωρα ενδεχεται μα σου τσιμπισει και κανα tube worm. βεβαια μετραει και η προισωπικοτητα του ψαριου,αρκετα παιδια εχουν παραπονεθει οτι δεν τουσ εφαγε απταισιες,απο προσςπικη εμπειρια σου λες οτι ενδεχεται να αργησει αλλα μετα κανει τρελο τσιμουσι με δαυτες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος