Jump to content

Θελουμε τη γνωμη σας...............

Δίας

Recommended Posts

Οπως το θετεις εχεις δικιο.υπαρχει ομως ενα αλλα.Οταν ξεκινανε οι νεοι χομπιστες,εχουν αποριες,ερωτησεις,προβληματισμους.Θυμασαι την κουβεντα που καναμε για τις ηφαιστιακες πετρες,και μας ειπαν οτι δεν κανουν για τα ενυδρεια?Εσυ και εγω ξερουμε οτι υπαρχουν ηφαιστιακες πετρες που κανουν για ενυδρεο.

Οποτε αμα δουμε εναν φιλο που παει να βαλει ακαταληλες ηφαιστιακες ,δεν πρεπει να του πουμε να μην τις βαλει?η και το αντιστροφο.Ε αυτοι οι ανθρωποι με την πολυ μεγαλη γνωση τους,λενε και πρεπει να λενε τι ειναι σωστο και τι οχι,απο εκει και περα ο καθενας κανει οτι θελει,και παντα θα το πληρωσει ακριβα.

Εγω αυτα πιστευω ,οχι δογματικα γιατι ειναι οι συντονιστες ,αλλα γιατι πραγματικα ξερουν και μας βοηθανε παρα πολυ.

Υ.Γ ποτε θα κατεβεις κατω,σε περιμενω :)

Θυμασαι την κουβεντα που καναμε για τις ηφαιστιακες πετρες,και μας ειπαν οτι δεν κανουν για τα ενυδρεια?Εσυ και εγω ξερουμε οτι υπαρχουν ηφαιστιακες πετρες που κανουν για ενυδρεο.

προσπαθησαν ομως και εκει απολυτα να μα ς αλαξουν γνωμη

Μηπως μπορεις να το τεκμηριωσεις;

Εγω π.χ μπορω να σου τεκμηριωσω γιατι οι αφρικανικες κιχλιδες θελουν αμμο και οχι χαλικι.....

βρε οκ αλλα και με το χαλικι αμα το γουσταρω τι θα παθουν ? τιποτα

αυτο ειναι το απολυτο σου

Θυμασαι την κουβεντα που καναμε για τις ηφαιστιακες πετρες,και μας ειπαν οτι δεν κανουν για τα ενυδρεια?Εσυ και εγω ξερουμε οτι υπαρχουν ηφαιστιακες πετρες που κανουν για ενυδρεο.

Νομίζω ότι είσαι άδικος, γιατί έγινε ένα ποστ από τον Τριαντάφυλλο για τις ηφαιστειακές πέτρες

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=491137

και δεν νομίζω ότι κάποιος προσπάθησε να σου αλλάξει γνώμη. Συγκεκριμένα σου είπαμε την γνώμη μας και επίσης σου είπαμε ότι είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις ότι θέλεις.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=494388

Δεν γίνεται όμως να μην είμαι απόλυτος στο ότι οι Αφρικάνικες κιχλίδες θέλουν άμμο, γιατί είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και δεν είναι προσωπική άποψη.

:)

Ετσι οπως τα λες,ειναι σαν να εχουν τον βουρδουλα και μας βαρανε :D Δεν ειναι ετσι,γιατι ολα ειναι γνωσει.Εγω τις εβαλα τοτε μεσα ,γιατι απλα μου αρεσαν.Τωρα ομως ειμαι σε θεση νε υπερσπιστω τις σωστες ηφαιστιακες πετρες μεσα στο ενυδρειο.Αυτο σου λεει ο Διας.Οσοι και οποιοι εχουν τεκμηριωμεναποψη πρεπει να την λενε στους νεους χομπιστες :)

βρε οκ αλλα και με το χαλικι αμα το γουσταρω τι θα παθουν ? τιποτα

αυτο ειναι το απολυτο σου

με την αμμο οι κιχλιδες καθαριζουν τα βρανχια τους και ειναι πιο υγειεστατα.... τωρα εσυ αν γουσταρεις χαλικι....

ειναι λαθος... μπορεις να βαλεις μισο χαλικι και μισο αμμο και να εισαι και εσυ χαρουμενος αλλα και τα ζωντανα σου

Μοναδική προϋπόθεση που έχουμε θέσει για την κατηγορία, όντας πλήρως εναρμονισμένοι με την γενικότερη γραμμή του φόρουμ, είναι η ευγένεια στα γραφόμενα και ένα επίπεδο στην συζήτηση το οποίο και δεν διαπραγματευόμαστε.
Πολυ σωστα.

Αν και θα επρεπε να "επεκταθει" στις προυποθεσεις αυτες, η ευγενεια και ο σεβασμος σε ολα τα ζωντανα, συμπεριλαμβανομενων και των ζωντανων στα ενυδρεια και οχι μονο στα μελη του φορουμ.

Πως μπορει καποιος που γραφει με το "σεις και με το σας", να ειναι ευγενικος και σεβασμιος οταν ταυτοχρονα "σκοτωνει" (εν γνωσει του) τα ζωντανα του?

..ανοιγω το συγκεκριμενο θεμα,ωστε στο ζητημα συμβατοτητας ψαριων,δηλαδη στο μπερδεμα λιμνων,αλλα και τοποθετηση ασυμβατων ειδων,να μας πειτε τη γνωμη σας αν οντως σας εχουμε τρελανει,η αν η προσπαθεια μας και οι συμβουλες μας,σας βοηθησαν να πετυχετε κατι καλυτερο.
Πως μπορει να τιθεται θεμα αμφισβητησης αν πρεπει να προτεινονται οι καλυτεροι και αξιοπιστοι συνδυασμοί και συνθηκες διατηρησης των ζωντανων?

Ή να αποφευγονται οι αποδεδειμενα με μελετη, παρατηρηση και πειραματισμο εμπειρων χομπιστων ή/και επιστημονων, οι λαθος τακτικες διατηρησης?

Φυσικα, καμια αποδεδειγμενα επιτυχης καινοτομια που παρουσιαζεται στην διατηρηση των ψαριων, δεν ειναι απορριπτέα και αναξια λογου μονο και μονο επειδη ειναι εκτος της πεπατημενης.

Αυτες ομως οι καινοτομιες πρεπει να γεννιουνται απο σοβαρη ενασχοληση και μελετη εμπειρων και οχι απο παρατηρηση επιβιωσης απο τυχαια "ολοκαυτωματα".

Έγινε επεξεργασία - delta66

Πραγματικά λυπάμαι γιατί δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό κάποιων εδώ μέσα...

Έγινε επεξεργασία - sarevock

Ξεφεύγουμε κατά πολύ από το θέμα αλλά θα απαντήσω σχετικά με την άμμο.

διατηρώ Αφρικάνες (Brichardi) με λεπτόκοκκο αραγωνίτη. Όταν τα βλέπω να σκάβουν και να τον σκορπάνε με το στόμα τους παντού είναι για μένα το "υπερθέαμα".Η συμπεριφορά που θέλω να δω και όχι να κοιτάνε το χαλίκι με μισό μάτι,χωρίς να μπορούν να κάνουν αυτό που τους λέει το ένστικτο τους.Μπορεί να κάνουν το ενυδρείο άνω κάτω αλλά εγώ το γουστάρω.Δικό τους είναι...Όχι δικό μου!

Έγινε επεξεργασία - FotisGt

Ξεφεύγουμε κατά πολύ από το θέμα αλλά θα απαντήσω σχετικά με την άμμο.

διατηρώ Αφρικάνες (Brichardi) με λεπτόκοκκο αραγωνίτη. Όταν τα βλέπω να σκάβουν και να τον σκορπάνε με το στόμα τους παντού είναι για μένα το "υπερθέαμα".Η συμπεριφορά που θέλω να δω και όχι να κοιτάνε το χαλίκι με μισό μάτι,χωρίς να μπορούν να κάνουν αυτό που τους λέει το ένστικτο τους.Μπορεί να κάνουν το ενυδρείο άνω κάτω αλλά εγώ το γουστάρω.Δικό τους είναι...Όχι δικό μου!

συμφωνώ απόλυτα και αυτή η αντίληψη κάνει την διαφορά για μένα!!

Βλέπω η άμμος να γίνεται τελικά κινούμενη και να κινδυνεύουμε να πνιγούμε όλοι μέσα :thumbup: .

Για να σας βοηθήσω λοιπόν και με την άμμο αλλά και με το χαλίκι θα παραθέσω στα αγγλικά μια πρόταση του Konings για να προχωρήσουμε.

" After the Background has been fixed in place the bottom can be covered with coarse sand or fine gravel

"

Μετάφραση :Μετα την τοποθέτηση του background , ο βυθός μπορεί να γεμίσει με χοντρόκοκκη άμμο ή ψιλό χαλίκι.

Το background εννοεί το background το εσωτερικό πλάτης,

Αυτά λοιπόν περί άμμου και χαλικιού.Αυτό που έχει σημασία ,εαν κάποιος θέλει να πάει σε χαλίκι το χαλίκι αυτό πρέπει να φτάνει στα όρια της άμμου ,για να προχωράμε την κουβέντα.

Βιβλιογραφία: Ad Konings ,Back to nature Guide to Malawi CICHLIDS σελ.16 τα ίδια γράφονται και στο αντίστοιχο βιβλίο που αφορα την Ταγκανίκα στη σελ.15.

Λοιπόν να τα ξαναπούμε για να τα αφομοιώσουμε ,χοντρόκοκκη άμμος , ψιλόκοκκο χαλίκι.

:):D

Παρακολουθώ και προσπαθώ να καταλάβω εάν το θέμα είναι το αν μπορούμε/πρέπει να αναμιγνύουμε ζωντανά από διαφορετικές λίμνες της Αφρικής ή αν οι συντονιστές τις κατηγορίας είναι αυστηροί/απόλυτοι???

Προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το πρώτο ερώτημα παρά το δεύτερο !

Είχα την χαρά να γνωρίσω μετά την εγγραφή μου στο φόρουμ τους παλιούς συντνονιστές της Αφρικής τον malawi και τον iliovas ,οι φίλοι -διακριθέντα μέλη πια - έδωσαν την σκυτάλη στην τώρα υπάρχουσα ομάδα.

Η ομάδα της Αφρικής μετά την απενεργοποίηση των παλιότερων σχηματίστηκε από τον Δία και από αυτόν που γράφει και σε δεύτερη φάση μπήκαν και οι φίλοι kaydas,prince dimitrios.Εχουν γίνει από τότε πολλά βήματα ώστε να βοηθούνται οι φίλοι που ενδιαφέρονται για την αφρική.

Ξεκινήσαμε αγαπητοί φίλοι να χρησιμοποιήσω τη λέξη δειλά και όσον το δυνατό με προσεκτικά βήματα.Στην αρχή είμασταν πιο αυστηροί οσον αφορα τις συνθέσεις παράδειγμα οι mbuna μόνο με mbuna ή haps μόνο με haps βλέπετε μόνο για ψάρια που ζούν στην ίδια λίμνη ,σιγά σιγά λοιπόν άρχισε το διάβασμα μέσα από τα πρώτα βιβλία από το εξωτερικό.

Ειδάμε τους βιότοπους παράδειγμα http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=52728 και άρχισαν οι σκέψεις ,στήσαμε ενα ενυδρείο με mbuna και aulonocara και c.moori http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=31226&hl= και πηγε και πολύ καλά ,κάναμε τα πειράματα μας με προσοχή και σεβασμό για τα ζωντανα ,ξαφνικά προτείναμε και κανένα ξυλαράκι μέσα σε ενυδρείο που προσομείωνε σωστά κάποιο βιότοπο.

Προχωρούν τα πράγματα δεν μένουν στάσιμα.Να πάμε τώρα και στο επίμαχο θέμα των ενυδρείων με ψάρια από δύο λίμνες.Είναι γεγονός οτι στο εξωτερικό πιο πολύ στήνουν τέτοια ενυδρεία και κατά προτίμηση μεγάλα σε όγκο.

Εμείς γενικά είμαστε υπερ του βιοτοπικού ενυδρείου και προσομείωση βιοτόπων όσον είναι δυνατόν.

Εγώ λοιπόν χωρίζω τα ενυδρεία στα βιοτοπικά και στα λεγόμενα διακοσμητικά.Θα μου πείτε δεν είναι βιοτοπικά και πως θα ταιριάσουν τα ψάρια, εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα άλλα νερά άλλες συμπεριφορές οι οποίες μπορoύν να οδηγήσουν κάποια ψάρια στο θάνατο.

Εμείς δεν θα δείρουμε κανένα αν έχει ενα " διακοσμητικό " ενυδρείο αλλά θα επισημάνουμε τους πιθανούς κινδύνους.

Δηλαδή δεν μπορεί να φτιάξει κάποιος ενα διακοσμητικό ενυδρείο ; η γνώμη μου είναι οτι μπορεί ανεξάρτητα αν εμείς διαφωνούμε η οχι ,ΠΡΕΠΕΙ όμως ΚΑΙ εκεί - γιαυτό είναι καλό να είναι καλός γνώστης - κατά τη γνώμη μου να ακολουθήσει κάποιους κανόνες παράδειγμα κοινή διατροφή παράμέτροι νερού συνήθειες και συμπεριφορές.Επειδή θέλω να σας τρελλάνω και να σκεφτείτε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα ,θα σας δώσω ενα παράδειγμα που είναι και δική μου επιθυμία κάποια στιγμή να υλοποιήσω.

Μεικτό ενυδρείο malawi - victoria δύο λίμνες με κοινές παραμέτρους νερού αλλά που και εκεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ψαριών και άνετο ενυδρείο θα έλεγα να είναι 150 εκ.μήκος.

Αρχίστε λοιπόν να σκέφτεστε ,διαβάστε και ψάξτε αλλά οχι χυμα πράγματα γιατί μετά βγαίνουν στραβά και χάνεται το κέφι.

Αγαπητοί φίλοι να ξέρετε οτι οι Αφρικάνοι κάνουν οτι περνα από το χέρι τους ώστε οι νέοι φίλοι μας να έχουν οσον είναι δυνατόν τις κατάλληλες πληροφορίες για τις κιχλίδες της Αφρικής.Να ξέρετε οτι οι ομάδες των συντονιστών 'έρχονται και κάποια στιγμή και αυτοί με την σειρά τους θα αποχωρήσουν ,ανάμεσα σας βρίσκονται οι καινούργιοι φίλοι που θα πάρουν την σκυτάλη και θα προχωρήσουν παραπέρα φτάνει να δείχνουν ενδιαφέρον για το χόμπυ και ιδιαίτερα για την Αφρική.

Αντε πάλι ,πολλά έγραψα :)

Νομίζω οτι πρέπει να ξαναδιαβάσετε τη δημοσίευση του Σωκράτη .

Η μεγαλυτερη διαμαχη πιστευω ειναι στο οτι οι περισσοτεροι εδω μεσα σκεφτομαστε ΠΡΩΤΑ τι θελει το ψαρι μας και ΜΕΤΑ τι θελουμε εμεις!

Φυσικα και ειμαι απο αυτους που θα προσπαθησουν να κανουν αυτα που θελει το ψαρι και ΜΟΝΟ!

Θα κατεθεσω τη γνωμη μου (η οποια αποκτηθηκε εδω μεσα σε συνδιασμο με βιβλιογραφια αργοτερα), θα υποδειξω λινκς, αρθρα κτλ οταν καποιο μελος ζητησει βοηθεια ... (στο βαθμο που μπορω παντα ετσι, 2,5 χρονια εμπειρια εχω μονο :D )

...ΑΛΛΑ σε απαντησεις του στυλ "εγω γουσταρω να κανω αυτο γιατι ετσι γουσταρω" δεν εχει νοημα να απανταει κανεις (δεδομενο του οτι πηρε πολλες απαντησεις οτι αυτο που κανει ειναι λαθος) και να χανει χρονο τζαμπα ενω θα μπορουσε να βοηθησει ενα αλλο μελος το οποιο θελει να μαθει και να κανει σωστα πραγματα! για να μπορεσει να χαρει τα ψαρια του για πολλα χρονια!

Τεσπα, ηθελα να γραψω κι αλλα, αλλα δεν εχει νοημα! :)

Έγινε επεξεργασία - sarevock

Παιδια μην τρελαθουμε.Οκ καταλαβαινω πως η θεση σας,σας υποβαλει να βοηθατε και να απαντατε στις ερωτησεις αλλα αν ο αλλος για τον χ,ψ λογο εχει νευρακια η εστω ξυπνησε στραβα δεν ειστε υποχρεομενοι να του βαλατε μυαλο και να του λυσετε τα προσωπικα του.Μια λυση ειναι να φτιαξετε μια κατηγορια στο φορουμ για νευρικους,ξεροκεφαλους και δυστροπους και να δωσετε τα ινια του συντονισμου στον Δια(που τα λεει ωραια) να τους τα χωνει ενα χερακι να ηρεμουν γιατι σε κατι τυπους οι τροποι ειναι αγνωστοι :)

Τελος παντων,ειμαι περιεργος να δω που θα καταληξει το θεμα περι συμβιωσεις ψαριων απο διαφορετικες λιμνες και εχω και μια ερωτηση.Αν ταϊζεις π.χ και φυτικες και ζωικες τροφες δεν λυνεται το προβλημα της διατροφης?

Παιδια μην τρελαθουμε.Οκ καταλαβαινω πως η θεση σας,σας υποβαλει να βοηθατε και να απαντατε στις ερωτησεις αλλα αν ο αλλος για τον χ,ψ λογο εχει νευρακια η εστω ξυπνησε στραβα δεν ειστε υποχρεομενοι να του βαλατε μυαλο και να του λυσετε τα προσωπικα του.Μια λυση ειναι να φτιαξετε μια κατηγορια στο φορουμ για νευρικους,ξεροκεφαλους και δυστροπους και να δωσετε τα ινια του συντονισμου στον Δια(που τα λεει ωραια) να τους τα χωνει ενα χερακι να ηρεμουν γιατι σε κατι τυπους οι τροποι ειναι αγνωστοι :D

Τελος παντων,ειμαι περιεργος να δω που θα καταληξει το θεμα περι συμβιωσεις ψαριων απο διαφορετικες λιμνες και εχω και μια ερωτηση.Αν ταϊζεις π.χ και φυτικες και ζωικες τροφες δεν λυνεται το προβλημα της διατροφης?

Αν ταϊζεις π.χ και φυτικες και ζωικες τροφες δεν λυνεται το προβλημα της διατροφης?

Δυστυχώς τα ψάρια δεν έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίζουν ποια τροφή τους κάνει καλό και ποια όχι, οπότε μοιραία θα φάνε και από τις δύο. Τα φυτοφάγα θα καταλήξουν σύντομα με bloat και τα σαρκοφάγα δεν θα τρέφονται σωστά και θα είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες.

Για το άλλο που αναφέρεις, προσωπικά μιλώντας δεν έχω καμία διάθεση να επιβάλλω τίποτα και σε κανέναν. Λέω την γνώμη μου με βάση όποια εμπειρία και γνώση έχω και από εκεί και πέρα καθένας διαβάζει και κρίνει τι θέλει να κάνει με το ενυδρείο του.

Παρακαλώ να μην αναφερθούμε άλλο σε κανένα συγκεκριμένο μέλος, ότι συμπεριφορά κι αν έχει και ας επικεντρωθούμε στην ουσία και το κατά πόσο σας ενοχλεί αυτή μας η γραμμή που θέλει τα ενυδρεία αυστηρά βιοτοπικά.

Αλλη μια ερωτηση.Αν ταιζεις σπιρουλινα σε μανταλακι τα σαρκοφαγα θα της κανουν επιθεση?

Οτιδήποτε βάλεις μέσα στο ενυδρείο που τρώγεται, οι κιχλίδες θα το χτυπήσουν.

Καταληγω στο συμπερασμα πως παραειναι παρατολμο να εχεις ψαρια απο διαφορετικες λιμνες στο ιδιο ενυδρειο :)

Εκτος βεβαια αν ειναι σαρκοφαγες η φυτοφαγες ολες.Π.χ φροντοζες με αβλονακαρες και τα σχετικα.Παιζει ετσι?

Έγινε επεξεργασία - saradoulis

Καταληγω στο συμπερασμα πως παραειναι παρατολμο να εχεις ψαρια απο διαφορετικες λιμνες στο ιδιο ενυδρειο :D

Εκτος βεβαια αν ειναι σαρκοφαγες η φυτοφαγες ολες.Π.χ φροντοζες με αβλονακαρες και τα σχετικα.Παιζει ετσι?

Το θέμα της διατροφής τότε δεν υπάρχει, υπάρχει θέμα όμως με την συμπεριφορά του κάθε είδους. Συγκεκριμένα οι φροντόζες με τον αργό και νωχελικό τρόπο που κινούνται στο ενυδρείο, θα συμβιώσουν με τις αυλονόκαρες που είναι "δαίμονες" με το συνεχές κολύμπι τους σε όλο το μήκος και πλάτος του ενυδρείου. Κατά την γνώμη μου θα έχεις μόνιμα στρεσαρισμένες τις φροντόζες. Αν βάλεις όμως 3,4 Κάλβους όλα θα είναι πιο αρμονικά.

Oταν μεγαλωσω και εγω θα ασχοληθω σιγουρα και με ενα ενυδρειο με αφρικανες.Ειναι πολυ δυνατο ειδος.Εκει που με δισκους και κοραλλια ηρεμεις,τσακ πας μπροστα στις αφρικανες και σου αλλαζει η διαθεση κατευθειαν!

Έγινε επεξεργασία - saradoulis

Επί του θέματος θα ήθελα να πω κι εγώ μερικά πράματα:

Ξεκίνησα κι εγώ όπως οι περισσότεροι με στραβομάρα κάποτε, ευτυχώς όχι με γυάλα αλλά με ένα 60 λιτρο ενυδρείο στο οποίο ταλαιπωρήθηκαν κατά καιρούς διάφορα ψάρια. Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά πριν από κάποια χρόνια να σκέφτομαι για αρκετή ώρα μπροστά από τα ενυδρεία ενός μαγαζιού αν είναι καλή ιδέα να προσθέσω στο ενυδρείο μου με neon και platies (φυσικά!) ένα ζευγάρι neolamprologus (δεν θυμάμαι ποιο από όλα τα είδη τώρα) γιατί μου φάνηκαν καταπληκτικά που μπαινόβγαιναν στα κελύφη. Ωραίες σκέψεις χωρίς σκοτούρες (για την ιστορία τελικά δεν τα πήρα ευτυχώς).

Μετά ξεκίνησα να το μελετώ το ζήτημα αγοράζοντας βιβλία. Μετά έψαξα και στο διαδίκτυο. Μετά μπήκα και στην παρέα του ΑΖ. Και σε άλλες παρέες. Αυτά όλα με οδήγησαν στο να γίνω πιο αυστηρός με μένα και πιο σωστός με τα ψάρια μου (και σε άλλου είδους έξοδα εκτός από φάρμακα και ψάρια αναπλήρωσης όπως για παράδειγμα αγορά και άλλων ενυδρείων και εξοπλισμού) με την έννοια που το ανέφερε και ο Τριαντάφυλλος παραπάνω. Και έτσι ακολούθησε η πιο "βιοτοπική μου περίοδος". Ο Αμαζόνιος είναι Αμαζόνιος, η Ασία είναι Ασία, με τα φυτά δεν πολυασχολήθηκα σε σχέση με την καταγωγή τους αλλά κατάλαβα ότι είναι καλό να μην αναμειγνύουμε μήλα με πορτοκάλια ΓΕΝΙΚΑ για διάφορους λόγους.

Πέρασαν κάποια χρόνια και πλέον νομίζω ότι παραμένω πιστός σε κάποιες αρχές διατήρησης των οργανισμών αυτών όπως και γενικότερα η συντονιστική ομάδα αυτού του forum. Καλό είναι να έχουμε ψάρια από την ίδια λίμνη ή ήπειρο αλλά πάντως ένα από τα πιο όμορφα και ζωντανά και χωρίς απώλειες ενυδρεία που είχα ήταν ένα ζευγάρι kribensis μαζί με tetra και corydoras που παρόλες τις διαμάχες πήγαν σχετικά καλά. Πιθανώς τώρα να μην το έστηνα έτσι. Θα τα έβαζα μόνα τους σε 60 λίτρα.

Όμως πλέον οι κανόνες μου έχουν ελαστικοποιηθεί ή έχουν διαφοροποιηθεί ή αν θέλετε περιλαμβάνουν πια και άλλες ιδέες που με οδηγούν στην παρακάτω λίστα προτεραιοτήτων και προϋποθέσεων συμβατότητας και διαβίωσης όταν στήνω ένα ενυδρείο και όχι πια μετά μανίας "βιοτοπικό" (άλλωστε βιοτοπικό μου φαίνεται ότι είναι μόνο το αφρικάνικό μου) με κατά κανόνα (γιατί μερικές προϋποθέσεις αλλάζουν θέση ή είναι στην ίδια ανάλογα με το είδος του ενυδρείου) τη σειρά σημαντικότητας με την οποία τις παραθέτω:

1. Όχι θηρευτές με θηράματα

2. Όσα πιο πολλά λίτρα μπορώ να προσφέρω και υπερφίλτρανση ανάλογα με τις συνθήκες λίτρων, φυτομάζας και ιχθυοφόρτωσης

3. Μήκος και ύψος ενυδρείου κατάλληλο

4. Κοινές ανάγκες διατροφής ή τουλάχιστον τέτοιες παραλλαγές που να μην είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα επιζήμιες στην υγεία των ψαριών

5. Κοινές συνθήκες νερού με διαφορά στο ph τουλάχιστον να παίζει το πολύ στη μονάδα και στις σκληρότητες και θερμοκρασία να μην υπάρχουν υπερβολές στις διαφορές

6. Κατάλληλη διακόσμηση (φυτά, πέτρες, ξύλα, βυθός - άμμος- χαλίκι, πλάτη) να είναι όλα φυσικά υλικά και να ταιριάζουν αν γίνεται με το βιότοπο της περιοχής των ψαριών (εφόσον είναι από την ίδια περιοχή). Επίσης να παρέχονται στα ψάρια συνθήκες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους (άμμος στις αφρικάνες και στα corys, ξύλα στα plecos, κερατύφυλλο στα ζωοτόκα, moss στις γαρίδες, σπηλιά στα kribensis κλπ κλπ)

7. τα ψάρια να είναι από κοινό βιότοπο (ήπειρος, περιοχή μέσα στην ήπειρο). Η προϋπόθεση αυτή εξασφαλίζει κατά κανόνα και την ισχύ της 5. Αλλά την έχω πλέον στην 7η θέση. Θεωρώ ότι μπορούμε να δούμε λίγο μακρύτερα (ή αν θέλετε παραδίπλα) αρκεί να μην αγνοήσουμε τις προϋποθέσεις 1 - 6.

Στο ερώτημα λοιπόν που τέθηκε αρχικά από τον Δία για την συμβατότητα ψαριών, δηλαδή στο μπέρδεμα λιμνών,αλλά και τοποθέτηση ασύμβατων ειδών θεωρώ ότι η ομάδα της Αφρικής καλά κάνει και τονίζει καταρχήν τα σημεία 1-6. Στη συνέχεια μπαίνει το θέμα των λιμνών όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους των ψαριών ( :) ) αλλά επειδή υπάρχει θεματάκι με το σημείο 4 και 5. Για την ανάμειξη λιμνών (αλλά και μέσα στην ίδια λίμνη) υπάρχει συχνά επίσης πρόβλημα με τα λίτρα και το μήκος (2 και 3) αλλά και με τη διακόσμηση (6). Για τις ασυμβατότητες mbuna με haps υπάρχει πρόβλημα με το 1 και 4 κλπ κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, οι συμβουλές πρέπει να δίνονται και νομίζω ότι όποιος θέλει ακολουθεί (πολύ χριστιανικό μου ακούγεται αυτό). Αν κάποιος δεν θέλει η ευχή όλων μας είναι: καλή συνέχεια, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Δεν υπάρχει από την ομάδα των συντονιστών δογματισμός και αυτό νομίζω φαίνεται καθαρά και από το μήνυμα του Σωκράτη. Που επίσης λέει ότι καθώς ωριμάζεις ενυδρειακά μπορείς να κάνεις πολλά όμορφα πράγματα. Αρκεί να ακούς που και που και καμιά άλλη γνώμη.

Νομίζω ότι ξεπέρασα και το μήνυμα του Σωκράτη :D:thumbup:

Επί του θέματος θα ήθελα να πω κι εγώ μερικά πράματα:

Ξεκίνησα κι εγώ όπως οι περισσότεροι με στραβομάρα κάποτε, ευτυχώς όχι με γυάλα αλλά με ένα 60 λιτρο ενυδρείο στο οποίο ταλαιπωρήθηκαν κατά καιρούς διάφορα ψάρια. Θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά πριν από κάποια χρόνια να σκέφτομαι για αρκετή ώρα μπροστά από τα ενυδρεία ενός μαγαζιού αν είναι καλή ιδέα να προσθέσω στο ενυδρείο μου με neon και platies (φυσικά!) ένα ζευγάρι neolamprologus (δεν θυμάμαι ποιο από όλα τα είδη τώρα) γιατί μου φάνηκαν καταπληκτικά που μπαινόβγαιναν στα κελύφη. Ωραίες σκέψεις χωρίς σκοτούρες (για την ιστορία τελικά δεν τα πήρα ευτυχώς).

Μετά ξεκίνησα να το μελετώ το ζήτημα αγοράζοντας βιβλία. Μετά έψαξα και στο διαδίκτυο. Μετά μπήκα και στην παρέα του ΑΖ. Και σε άλλες παρέες. Αυτά όλα με οδήγησαν στο να γίνω πιο αυστηρός με μένα και πιο σωστός με τα ψάρια μου (και σε άλλου είδους έξοδα εκτός από φάρμακα και ψάρια αναπλήρωσης όπως για παράδειγμα αγορά και άλλων ενυδρείων και εξοπλισμού) με την έννοια που το ανέφερε και ο Τριαντάφυλλος παραπάνω. Και έτσι ακολούθησε η πιο "βιοτοπική μου περίοδος". Ο Αμαζόνιος είναι Αμαζόνιος, η Ασία είναι Ασία, με τα φυτά δεν πολυασχολήθηκα σε σχέση με την καταγωγή τους αλλά κατάλαβα ότι είναι καλό να μην αναμειγνύουμε μήλα με πορτοκάλια ΓΕΝΙΚΑ για διάφορους λόγους.

Πέρασαν κάποια χρόνια και πλέον νομίζω ότι παραμένω πιστός σε κάποιες αρχές διατήρησης των οργανισμών αυτών όπως και γενικότερα η συντονιστική ομάδα αυτού του forum. Καλό είναι να έχουμε ψάρια από την ίδια λίμνη ή ήπειρο αλλά πάντως ένα από τα πιο όμορφα και ζωντανά και χωρίς απώλειες ενυδρεία που είχα ήταν ένα ζευγάρι kribensis μαζί με tetra και corydoras που παρόλες τις διαμάχες πήγαν σχετικά καλά. Πιθανώς τώρα να μην το έστηνα έτσι. Θα τα έβαζα μόνα τους σε 60 λίτρα.

Όμως πλέον οι κανόνες μου έχουν ελαστικοποιηθεί ή έχουν διαφοροποιηθεί ή αν θέλετε περιλαμβάνουν πια και άλλες ιδέες που με οδηγούν στην παρακάτω λίστα προτεραιοτήτων και προϋποθέσεων συμβατότητας και διαβίωσης όταν στήνω ένα ενυδρείο και όχι πια μετά μανίας "βιοτοπικό" (άλλωστε βιοτοπικό μου φαίνεται ότι είναι μόνο το αφρικάνικό μου) με κατά κανόνα (γιατί μερικές προϋποθέσεις αλλάζουν θέση ή είναι στην ίδια ανάλογα με το είδος του ενυδρείου) τη σειρά σημαντικότητας με την οποία τις παραθέτω:

1. Όχι θηρευτές με θηράματα

2. Όσα πιο πολλά λίτρα μπορώ να προσφέρω και υπερφίλτρανση ανάλογα με τις συνθήκες λίτρων, φυτομάζας και ιχθυοφόρτωσης

3. Μήκος και ύψος ενυδρείου κατάλληλο

4. Κοινές ανάγκες διατροφής ή τουλάχιστον τέτοιες παραλλαγές που να μην είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα επιζήμιες στην υγεία των ψαριών

5. Κοινές συνθήκες νερού με διαφορά στο ph τουλάχιστον να παίζει το πολύ στη μονάδα και στις σκληρότητες και θερμοκρασία να μην υπάρχουν υπερβολές στις διαφορές

6. Κατάλληλη διακόσμηση (φυτά, πέτρες, ξύλα, βυθός - άμμος- χαλίκι, πλάτη) να είναι όλα φυσικά υλικά και να ταιριάζουν αν γίνεται με το βιότοπο της περιοχής των ψαριών (εφόσον είναι από την ίδια περιοχή). Επίσης να παρέχονται στα ψάρια συνθήκες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους (άμμος στις αφρικάνες και στα corys, ξύλα στα plecos, κερατύφυλλο στα ζωοτόκα, moss στις γαρίδες, σπηλιά στα kribensis κλπ κλπ)

7. τα ψάρια να είναι από κοινό βιότοπο (ήπειρος, περιοχή μέσα στην ήπειρο). Η προϋπόθεση αυτή εξασφαλίζει κατά κανόνα και την ισχύ της 5. Αλλά την έχω πλέον στην 7η θέση. Θεωρώ ότι μπορούμε να δούμε λίγο μακρύτερα (ή αν θέλετε παραδίπλα) αρκεί να μην αγνοήσουμε τις προϋποθέσεις 1 - 6.

Στο ερώτημα λοιπόν που τέθηκε αρχικά από τον Δία για την συμβατότητα ψαριών, δηλαδή στο μπέρδεμα λιμνών,αλλά και τοποθέτηση ασύμβατων ειδών θεωρώ ότι η ομάδα της Αφρικής καλά κάνει και τονίζει καταρχήν τα σημεία 1-6. Στη συνέχεια μπαίνει το θέμα των λιμνών όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους των ψαριών ( :thumbup: ) αλλά επειδή υπάρχει θεματάκι με το σημείο 4 και 5. Για την ανάμειξη λιμνών (αλλά και μέσα στην ίδια λίμνη) υπάρχει συχνά επίσης πρόβλημα με τα λίτρα και το μήκος (2 και 3) αλλά και με τη διακόσμηση (6). Για τις ασυμβατότητες mbuna με haps υπάρχει πρόβλημα με το 1 και 4 κλπ κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, οι συμβουλές πρέπει να δίνονται και νομίζω ότι όποιος θέλει ακολουθεί (πολύ χριστιανικό μου ακούγεται αυτό). Αν κάποιος δεν θέλει η ευχή όλων μας είναι: καλή συνέχεια, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Δεν υπάρχει από την ομάδα των συντονιστών δογματισμός και αυτό νομίζω φαίνεται καθαρά και από το μήνυμα του Σωκράτη. Που επίσης λέει ότι καθώς ωριμάζεις ενυδρειακά μπορείς να κάνεις πολλά όμορφα πράγματα. Αρκεί να ακούς που και που και καμιά άλλη γνώμη.

Νομίζω ότι ξεπέρασα και το μήνυμα του Σωκράτη :):hysterical:

Εσκυσες :):D

Το αρθροσου ειναι πολυ καλο και μου θυμισε του φιλου Virscucles( αν το λεω καλα)που ετοιμασε ολες τις ηπειρους για να εχουμε εναν πουσουλα για τα ψαρια μας,αλλα για γνωστους λογους σταματισε το θεμα.Αν το διαβασει ο φιλος ειναι ευκαιρεια να το επαναφερει,γιατι πιστευω ειναι το καταλυλοτερο μερος για να το ξαναδουμε.(εγω δεν μπορεσα να το βρω)

το σωστο οι περισσοτεροι το γνωριζουν πιστευω αλλα στην αρχη του καθε χομπιστα οπως εγω ας πουμε ειμαστε λιγο αχορταγοι και θελουμε να εχουμε πολλα ειδη σε ενα ενυδριο και απο διαφορετικη λιμνη... και εμενα μου ειχαν μπει οι ιδεες για φροντοζες μαζι με τα μαλαουι και κρατηθηκα με νυχια και με δοντια να μην τα βάλω..ξερω πως οι φροντοζες θελουν ηρεμια και δεν πρεπει να μπουν... ειναι αλλοι που απλα δεν τους νιαζει και ειναι παρα πολοι δυστηχος που το μονο που θελουν ειναι να βλεπουν πολλα και ωραια χρωματα αδιαφοροντας της λιμνες...

Τα 2 σεντια μου.

Α) δεν μπορείς να αλλάξεις τους γυρω σου. Αν ο αλλος θέλει πανγκασιο με κοι σε 50 λιτρα αμετι μου χαμετι μου οτι και να του πεις, αυτος θα τα βάλει. Νομος της αγοράς είναι, αφου τα πουλάνε θα γίνει.

Β) Οι αφρικανοι είστε οι πιο καμμένοι εδώ μέσα. Αντιστέκομαι σθεναρά γιατι θα τα ξηλώσω ολα τα ενυδρεία μου αν μπλέξω με αφρική εξαιτιας σας (για καλο το λεω μην βαρατε).

Οποτε, Δια και λοιποί διαχειριστές συνεχιστε να κανεγε τις προτασεις σας και τις θεματικές σας ενοτητες. Ναι ειναι τρελά χρήσιμες, ναι ειναι απαραίτητες, ναι είναι επιθυμητές. Αν ειχα τετοιους καθηγητές στο τει τςρα θα ήμουνα δις πτυχιουχος.

βασικά θα σας ήθελα λιγο πιο... Στακάτους. "θα κανεις το και το και το. Αν δεν θες καλη προσπαθεια πες μας την συνταγη της σουπας." και αν θιχτεί κάποιος ε καλο ξιδάκι, δεν ειστε ψυχίατροι να τους πάρετε από το χεράκι να τραγουδάτε κουμπαγιά. Δουλειες έχετε, φτιάχνεται και το φόρουμ ε ενταξει ημαρτον δλδ.

Και εγω οταν αρχισα μου κανατε την καρδια περιβόλι και χωρις να φταιτε. Ένα χρονο μετα ΄εχω τεσσερα κουκλιά με τις ψαρούκλες μου τις φυτουκλες μου με γέννες και λουλουδια και τα πάντα. Γιατι έκανα μια απλη κίνηση. Έψαξα να δω τι μου λενε αυτοι οι χαζοι απο το φορουμ, άλλο αν εγω βγήκα χαζος.

Υ.γ. απαιτώ να αφαιρέσει ο Διας την υπογραφη με τιςημερομηνίες. Προκαλει δυσπεψια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...