KokkinosK 28 Ιανουαρίου 2011 #1 Share 28 Ιανουαρίου 2011 Έχω διαβάσει σε πολλές περιπτώσεις ακουαρίστες να χρησιμοποιούν στα ενυδρεία τους (ιδιαίτερα δίσκων) ξερά ξύλα/ρίζες που έχουν βρει σε ποτάμια στην Ελλάδα. Ξέρει κάποιος ποιά είδη είναι καλύτερα και ποιά είναι η σωστή διαδικασία απολύμανσης πριν μπουν στο ενυδρείο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 29 Ιανουαρίου 2011 #2 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Κάποιοι χρησιμοποιούν τριανταφυλλιά, αλλά και διαφόρων ειδών(καρυδιά, πλατάνι, οξιά, δρύς) που βγάζουν από ποτάμια ,αφού τα περάσουν πρώτα από βραστό νερό. Εγώ προτιμώ αυτά του εμπορίου πιο πολύ για λόγους ασφαλείας (από τα ποτάμια δεν ξέρω τι ουσίες μπορεί να έχει εμποτιστεί μέσα στο ξύλο…) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naskas 29 Ιανουαρίου 2011 #3 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Καλημερα Κωστα. Εγω εχω βαλει ριζες απο αμπελι. Με λιγο βρασιμο μετα στον φουρνο για 1 ωρα στους 80-90 βαθμους και μετα σε βαρελι με νερο για να βυθιστουν. Εκαναν 2 μηνες περιπου να βυθιστουν και στο διαστημα αυτο τα ξεπλενα απο διαφορες γλυτσες αβλαβες που πιανανε. Τα ξυλα στα Pet shop αν δεν κανω λαθος βυθιζονται κατευθειαν........ Παντως εχουν αλλη χαρη οταν τα μαζευεις εσυ απο καπου και τα βαζεις στο ενυδρειο σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 29 Ιανουαρίου 2011 #4 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Εγώ πρόσφατα στο νέο μου ενυδρείο, έκοψα από ποτάμι ρίζες πλατάνου, που είναι πολύ ανθεκτικές. Αφού τις κλάδεψα στο σχήμα που μου άρεσε αλλά και για να φύγουν τα μικρά κλαδάκια με αιχμηρά τελειώματα (προς αποφυγή τραυματισμού των δίσκων) τις έβαλα σε μεγάλες λεκάνες με νερό και φορμόλη σε αναλογία 90% νερό 10% φορμόλη. Έμειναν εκεί μία εβδομάδα για να ποτίσουν καλά και μετά ένα γρήγορο ξέπλυμα με νερό με πίεση και τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να βγούνε τα χοντρά αλλά και η φλόυδα, ξέπλυμα πάλι και μετά πάλι σε νερό με φορμόλη με την ίδια αναλογία με πριν για άλλη μια εβδομάδα. Τέλος ξέπλυμα πάλι με πίεση και μετά μούλιασμα σε καθαρό νερό με καθημερινές αλαγές με βραστό νερό. Πριν μπούνε στο ενυδρείο έγινε ένα τελευταίο σχολαστικό ξέπλυμα με μεγάλη πίεση. Μέχρι στιγμής στο ενυδρείο όλα πάνε καλά, δεν είχα κάποιο πρόβλημα με το ph ούτε με τίποτα άλλο στην βιολογία του νερού από τις ρίζες και το κυριότερο είναι ότι οι δίσκοι μου δείχνουν να απολαμβάνουν τις ρίζες και κολυμπάνε αμέριμνα ανάμεσά τους και έχουν δημιουργηθεί και πολλές κρυψώνες για τα μικρότερα ώστε να μην στρεσάροντε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 29 Ιανουαρίου 2011 #5 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Εγώ δεν θα τα έβαζα σε φορμόλη... http://www.fao.org/docrep/field/003/AC278E/AC278E00.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 29 Ιανουαρίου 2011 #6 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Εγώ δεν θα τα έβαζα σε φορμόλη... http://www.fao.org/docrep/field/003/AC278E/AC278E00.htm Το άρθρο αυτό λέει για την απευθείας επαφή του νερού του ενυδρείου στην φορμόλη. Με την διαδικασία που έγραψα στα ξύλα δεν μένει καθόλου φορμόλη. Εξάλου την όλη διαδικασία δεν την έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά μου την σύστησαν άτομα που έχουν σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο και το έχουν εφαρμόσει σε μεγάλες δεξαμενές ψαριών σε πανεπιστήμια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 29 Ιανουαρίου 2011 #7 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Το άρθρο αυτό λέει για την απευθείας επαφή του νερού του ενυδρείου στην φορμόλη. Με την διαδικασία που έγραψα στα ξύλα δεν μένει καθόλου φορμόλη. Εξάλου την όλη διαδικασία δεν την έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά μου την σύστησαν άτομα που έχουν σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο και το έχουν εφαρμόσει σε μεγάλες δεξαμενές ψαριών σε πανεπιστήμια. Τι να σου πω, αν είσαι τόσο σίγουρος καλά και το έκανες. Πάντως δεν χρειάζεται να μπλέξουμε χημικά στην επεξεργασία. Καλύτερα συνεχές μούλιασμα και αλλαγές νερού. Η φορμόλη που βοήθησε? Υπάρχει κάποια έρευνα για την αποστείρωση με την φορμόλη? Για ρωτά αυτά τα άτομα, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν θες άνοιξε καινούργιο θέμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 29 Ιανουαρίου 2011 #8 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Τι να σου πω, αν είσαι τόσο σίγουρος καλά και το έκανες. Πάντως δεν χρειάζεται να μπλέξουμε χημικά στην επεξεργασία. Καλύτερα συνεχές μούλιασμα και αλλαγές νερού. Η φορμόλη που βοήθησε? Υπάρχει κάποια έρευνα για την αποστείρωση με την φορμόλη? Για ρωτά αυτά τα άτομα, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν θες άνοιξε καινούργιο θέμα. Αυτό που μου είπαν όταν το ρώτησα, είναι ότι είναι το ποιο δραστικό απολυμαντικό, αν θυμάμαι κάλα 10 ή 100 φορές περισσότερο από την χλωρίνη. Είναι καθαρά φαρμακευτικό προϊον και δεν είναι τυχαίο ότι το χρησιμοποιούν σε εργαστήρια για απολύμανση και για διατήρηση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 29 Ιανουαρίου 2011 #9 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Αυτό που μου είπαν όταν το ρώτησα, είναι ότι είναι το ποιο δραστικό απολυμαντικό, αν θυμάμαι κάλα 10 ή 100 φορές περισσότερο από την χλωρίνη. Είναι καθαρά φαρμακευτικό προϊον και δεν είναι τυχαίο ότι το χρησιμοποιούν σε εργαστήρια για απολύμανση και για διατήρηση. Θα το ψαξω. Δες και αυτο: http://www.vetcare.gr/formalin_gr.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 29 Ιανουαρίου 2011 #10 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Θα το ψαξω. Δες και αυτο: http://www.vetcare.gr/formalin_gr.htm Αυτό το link βγάζει σωστούς αυτούς μου με καθοδήγησαν Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 29 Ιανουαρίου 2011 #11 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Αυτό το link βγάζει σωστούς αυτούς μου με καθοδήγησαν Όχι απαραίτητα.. Μιλάμε για μια μέθοδο που είναι αρκετά επικίνδυνη.. Και για τα ψάρια και για τον άνθρωπο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 29 Ιανουαρίου 2011 #12 Share 29 Ιανουαρίου 2011 Φορμόλη σε ξύλο που θα μπει σε ενυδρείο; Και αν κρατήσει ουσίες τι κάνουμε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
mizu 30 Ιανουαρίου 2011 #13 Share 30 Ιανουαρίου 2011 (edited) Καλησπέρα και από μένα. Η φορμόλη είναι εξαιρετικά πτητική και υδατοδιαλυτή. Αν μετά από το λουτρό σε διάλυμα της, το ξύλο ξεπλυθεί με καυτό νερό και μετά φούρνο δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει η ουσία στο ξύλο. Έχω δουλέψει με φορμαλδεΰδη και ξέρω... Αν μείνει πάνω στο ξύλο θα το καταλάβετε αμέσως. Σκυλοβρωμάει ψοφίμι σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Όπως λέει και το παραπάνω άρθρο χρησιμοποιείται και σαν αντισηπτικό στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (που όλοι μας έχουμε φάει ...) Από μένα Έγινε επεξεργασία 30 Ιανουαρίου 2011 - mizu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 30 Ιανουαρίου 2011 #14 Share 30 Ιανουαρίου 2011 Καλησπέρα και από μένα. Η φορμόλη είναι εξαιρετικά πτητική και υδατοδιαλυτή. Αν μετά από το λουτρό σε διάλυμα της, το ξύλο ξεπλυθεί με καυτό νερό και μετά φούρνο δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει η ουσία στο ξύλο. Έχω δουλέψει με φορμαλδεΰδη και ξέρω... Αν μείνει πάνω στο ξύλο θα το καταλάβετε αμέσως. Σκυλοβρωμάει ψοφίμι σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Όπως λέει και το παραπάνω άρθρο χρησιμοποιείται και σαν αντισηπτικό στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (που όλοι μας έχουμε φάει ...) Από μένα Όλα καλά αυτά! Συμφωνώ μαζί σου! Αλλά σε κάποιον που δεν έχει δουλέψει με φορμόλη, δεν Θα το σύστηνα με τίποτα. Πέρα από το μικρο αλλά υπαρκτό κόστος που έχει, είναι επικίνδυνο. Καλύτερα πλύσιμο και μούλιασμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 30 Ιανουαρίου 2011 #15 Share 30 Ιανουαρίου 2011 Όλα καλά αυτά! Συμφωνώ μαζί σου! Αλλά σε κάποιον που δεν έχει δουλέψει με φορμόλη, δεν Θα το σύστηνα με τίποτα. Πέρα από το μικρο αλλά υπαρκτό κόστος που έχει, είναι επικίνδυνο. Καλύτερα πλύσιμο και μούλιασμα. Το κόστος δεν ισχύει. Από φαρμακείο εγώ πήρα 1 λίτρο 2,5€. Όσο για το αν είναι επικίνδυνο, αν λάβεις τις προφυλάξεις που πρέπει δεν υπάρχει τίποτα το επικίνδυνο. Άλλωστε μιλάμε για την ποιο σωστή απολύμανση ώστε να μην έχουν πρόβλημα τα ψάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 30 Ιανουαρίου 2011 #16 Share 30 Ιανουαρίου 2011 Το κόστος δεν ισχύει. Από φαρμακείο εγώ πήρα 1 λίτρο 2,5€. Όσο για το αν είναι επικίνδυνο, αν λάβεις τις προφυλάξεις που πρέπει δεν υπάρχει τίποτα το επικίνδυνο. Άλλωστε μιλάμε για την ποιο σωστή απολύμανση ώστε να μην έχουν πρόβλημα τα ψάρια. Ωραία, θα το πρότεινες σε αρχάριο όταν και με τους δυο τρόπος έχεις το ίδιο αποτέλεσμα? Άμα πάθει το οτιδήποτε και πει μετά, μου είπες να βάλω φορμόλη και κάηκα? Υπάρχει κόστος έστω και ελάχιστο. Γιατί να κάνουμε περίπλοκα τα πράγματα; Και εγώ ξέρω να σου πω τρόπους απολυμάνσεις όσους θες. Ο πιο απλός. Άν είναι ξερά τα ξύλα, γιατί αλλιώς πρέπει να τα ξεράνουμε. 1) Ένα καλό πλύσιμο με καυτό νερό στο ντούζ 2) Μούλιασμα με καθημερινές αλλαγές αναλόγως το ξύλο και την τοξικότητα του, υπάρχει κατάλογος για αυτό. 3) Καθάρισμα εξωτερικά από την φλούδα αν έχει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 30 Ιανουαρίου 2011 #17 Share 30 Ιανουαρίου 2011 Και εγώ αρχάριος είμαι. Το πρώτο ενυδρείο το πήρα πριν 3.5 μήνες και αμέσως αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ περισσότερο και μετά από 1 μήνα ξεκίνησα να φτιάχνω μόνος μου το 2ο ενυδρείο το οποίο τρέχει εδώ και 2 εβδομάδες χωρίς κανένα πρόβλημα. (είναι βέβαια πολύ λίγος χρόνος οι 2 εβδομάδες, πρέπει να περάσουνε 3-4 μήνες για να αρχίσω να λέω ότι όλα πάνε καλά) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΛΟΥΚΑΣ1010 30 Ιανουαρίου 2011 #18 Share 30 Ιανουαρίου 2011 παιδια βαλτε ενα καταλογο με το τι ξυλα μπορουμε να μαζεψουμε.και μια απλη και ασφαλη απολυμανση. θα ειχε πολυ ενδιαφερων να φυγουμε απο το πετ και να ψαξουμε στη φυση.τι λετε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 30 Ιανουαρίου 2011 #19 Share 30 Ιανουαρίου 2011 Και εγώ αρχάριος είμαι. Το πρώτο ενυδρείο το πήρα πριν 3.5 μήνες και αμέσως αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ περισσότερο και μετά από 1 μήνα ξεκίνησα να φτιάχνω μόνος μου το 2ο ενυδρείο το οποίο τρέχει εδώ και 2 εβδομάδες χωρίς κανένα πρόβλημα. (είναι βέβαια πολύ λίγος χρόνος οι 2 εβδομάδες, πρέπει να περάσουνε 3-4 μήνες για να αρχίσω να λέω ότι όλα πάνε καλά) Επίσης, το θέμα μας δεν είναι η απολύμανση που γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους, είναι η απομάκρυνση τυχών βλαβερών ουσιών από τα ξύλο. παιδια βαλτε ενα καταλογο με το τι ξυλα μπορουμε να μαζεψουμε.και μια απλη και ασφαλη απολυμανση. θα ειχε πολυ ενδιαφερων να φυγουμε απο το πετ και να ψαξουμε στη φυση.τι λετε? Ένας τρόπος: Μουλιάζουμε το ξύλο για μερικές μέρες μέχρι να ποτίσει καλά νερό μέσα και να μπορεί να βυθιστεί. -Το βγάζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει λίγο και ΜΌΝΟ επιφανειακά. -Μόλις γίνει αυτό το περνάμε εποξική ρητίνη η κάποιο μη τοξικό βερνίκι. -Είναι έτοιμο για το ενυδρείο... Δεύτερος τρόπος: -Αν είναι χλωρό, το αφήνουμε στον ήλιο για αρκετούς μήνες. -Αν είναι ξερό, ή έχει περάσει την πρώτη φάση, το μουλιάζουμε σε κουβά και το αλλάζουμε κάθε φορά που νερό γίνεται κίτρινο. Αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. -Είναι έτοιμο για χρήση. Με αυτούς τους δυο τρόπους είσαι σίγουρος ότι τα ψάρια δεν θα πάθουν τίποτα. Αξίζει όμως? Κάποια αρκετά έμπιστα είναι το αμπέλι αν δεν υπήρχαν χημικά και ρίζες πλάτανου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAKIS_GR 31 Ιανουαρίου 2011 #20 Share 31 Ιανουαρίου 2011 Έβαλα στο δικό μου ξύλα δρυός που μάζεψα απ το δάσος και τα έβαλα μέσα αφού τα ζεμάτισα με βραστό νερό και μόνο. Ένα χρόνο (σχεδόν) τώρα και δεν έχω κάποιο πρόβλημα...ούτε είδα καμμιά φθορά στα ξύλα....μόνο που τον πρώτο καιρό μου χρωμάτιζαν το νερό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeepas 31 Ιανουαρίου 2011 #21 Share 31 Ιανουαρίου 2011 ... Εγω εχω βαλει ριζες απο αμπελι. Με λιγο βρασιμο μετα στον φουρνο για 1 ωρα στους 80-90 βαθμους και μετα σε βαρελι με νερο για να βυθιστουν. Εκαναν 2 μηνες περιπου να βυθιστουν και στο διαστημα αυτο τα ξεπλενα απο διαφορες γλυτσες αβλαβες που πιανανε. . Φίλε, μια ερώτηση: Από τότε που τα τοποθέτησες στο ενυδρείο, συνέχισαν να βγάζουν ή είναι ΟΚ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIMHS 31 Ιανουαρίου 2011 #22 Share 31 Ιανουαρίου 2011 ρε παιδια αντι να ψαχνουμε ριζες απο αμπελια να μπλεξουμε με φορμολες να καιμε τον φουρνο να ξεπλενουμε ωρες με νερο; τι πιο απλο απο το να παρουμε απο ενα ενυδρειακο μαγαζι μια ριζα την βραζουμε μιση ωρα και μπλουμ στο ενυδρειο; φιλικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
σιαμεζος 31 Ιανουαρίου 2011 #23 Share 31 Ιανουαρίου 2011 Η λύση του πετσοπ δεν είναι ότι πιο ανώδυνο οικονομικά θα έλεγα. Η επιλογή είναι του καθενός, οι πιο αρχάριοι συνήθως απευθύνονται στα πετσοπ και οι πιο πεπειραμένοι (συνήθως με μεγάλα ενυδρεία) δοκιμάζουν την φύση. Θα πρότεινα σε αυτούς που αγοράζουν από πετσοπ να μην θεωρούν ότι: "όλα καλά από πετσοπ οπότε εγγύηση" δεν είναι έτσι κ τα ξύλα από πετσοπ θέλουν πλύσιμο, βράσιμο και φούρνο. Επίσης δεν βυθίζονται όλα αμέσως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 31 Ιανουαρίου 2011 #24 Share 31 Ιανουαρίου 2011 ρε παιδια αντι να ψαχνουμε ριζες απο αμπελια να μπλεξουμε με φορμολες να καιμε τον φουρνο να ξεπλενουμε ωρες με νερο; τι πιο απλο απο το να παρουμε απο ενα ενυδρειακο μαγαζι μια ριζα την βραζουμε μιση ωρα και μπλουμ στο ενυδρειο; φιλικα. Δείξε μου σε ένα μαγαζί μία ρίζα μεγέθους 70cm ύψος και 50cm πλάτος και πες μου και τιμή... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 31 Ιανουαρίου 2011 #25 Share 31 Ιανουαρίου 2011 Είναι δίκοπο μαχαίρι η ιστορία με τα ξύλα! Παίρνεις το ρίσκο, και δοκιμάζεις... Εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει μόνο φύλλα από διάφορα δέντρα για τροφή στις γαρίδες μου.. Ξύλα δεν έχω βάλει στο ενυδρείο. Για μια μεγάλη ρίζα, καλύτερα δοκίμασε πλάτανου! Πάντα ξερή όμως.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος