WOODCAM 26 Ιανουαρίου 2011 #1 Share 26 Ιανουαρίου 2011 Για σας παιδιά . Βρίσκομαι στην φάση όπου μόλις τοποθέτησα το ενυδρείο μου στην βάση και πρέπει να αρχίσω το στήσιμο του προκειμένου να ζήσουν μέσα του δίσκοι. Θα ήθελα να μάθω χρήσιμες πληροφορίες ώστε να αποφύγω λάθη. Έχω διαβάσει τα σχετικά άρθρα αλλά είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να προσέξω. Δεν έχω αγοράσει τίποτα από εξοπλισμό ακόμη . το ενυδρείο μου είναι διαστάσεων 1,80 * 0,5 με ύψος 0,7. Για τον μηχανολογικό εξοπλισμό έχω σχεδόν καταλήξει όσων αφόρα φιλτράρισμα και θέρμανση μιας και νομίζω είναι σχετικά εύκολο . Με ενδιαφέρει αρκετά η λίπανση με CO2 αλλά για αυτό δεν έχω ιδέα. Μειονέκτημα είναι ότι ζώ στην επαρχία οπου δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα που να ασχολούνται σοβαρά ώστε να τους εμπιστευτώ. Μεγάλο κεφάλαιο θεωρώ τον πυθμένα και τα φυτά όπου ζητώ την βοήθεια σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 26 Ιανουαρίου 2011 #2 Share 26 Ιανουαρίου 2011 Kαλως ηρθες και καλη αρχη !!!! Για φιλτρανση τι εχεις σκεφτει (μιας και λες οτι εχεις καταληξει ) Θερμοστατες θες 2 χ 300 w (πιστευω οτι θα σε καλυψουν ) να φροντισεις να ειναι καποιας αξιοπιστης εταιρειας πχ eheim(jager) . Για βυθο θα μπορουσες να βαλεις λεπτοκοκκη ουδετερη αμμο . Το οτι εισαι στην επαρχεια ειναι ενα θεμα , αλλα παντα υπαρχουν λυσεις , υπαρχουν πλεον αρκετα αξιοπιστα ( Ελληνικα ) καταστηματα για online αγορες ητε που να μπορεσουν να σε εξυπηρετησουν τηλεφωνικα και να σου στειλουν αυτο που θες . Βαλε στο προγραμμα για αγορα : αρκετο βιολογικο υλικο ( οσο βασταει η τσεπη σου που λεμε ) Για το co2 δεν γνωριζω να σου απαντησω μιας και δεν εχω ασχοληθει καθολου με αυτο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naskas 26 Ιανουαρίου 2011 #3 Share 26 Ιανουαρίου 2011 Τα περρισοτερα φυτα Ν.Αμαζωνιου ειναι σχετικα ευκολα και μεγαλα οπως εχενοδωροι βαλισνεριες και αλλα. Ευκολα μεσα απο εδω και απο google τα βρισκεις. Εγω θα σου ελεγα οτι δεν ειναι απαραιτητο το co2 kit, απεναντιασ καποιοι το θεωρουν δηλητηριο για τα ψαρια και ποσο μαλλον οταν μιλαμε για δισκους. Αυτα τα φυτα που προανεφερα ουτε υποστρωμα πλουσιο χρειαζονται ουτε co2. Γνωμη μου παντα. Θα χρειαστεις ομως μια Α/Ο για να μαλακωσεις το νερο. Απο λιτρα πιστευω τα ψαρακια σου οποια ειναι θα ειναι σαν βασιλιαδες. Με το καλο και πες μας λιγο τι φιλτρα, θερμοστατες, αμμο ή χαλικη και οτι αλλο σκοπευεις να κανεις να σου πουμε και εμεις την γνωμη μας αν θες.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 26 Ιανουαρίου 2011 #4 Share 26 Ιανουαρίου 2011 Τα περρισοτερα φυτα Ν.Αμαζωνιου ειναι σχετικα ευκολα και μεγαλα οπως εχενοδωροι βαλισνεριες και αλλα. Ευκολα μεσα απο εδω και απο google τα βρισκεις. Εγω θα σου ελεγα οτι δεν ειναι απαραιτητο το co2 kit, απεναντιασ καποιοι το θεωρουν δηλητηριο για τα ψαρια και ποσο μαλλον οταν μιλαμε για δισκους. Αυτα τα φυτα που προανεφερα ουτε υποστρωμα πλουσιο χρειαζονται ουτε co2. Γνωμη μου παντα. Θα χρειαστεις ομως μια Α/Ο για να μαλακωσεις το νερο. Απο λιτρα πιστευω τα ψαρακια σου οποια ειναι θα ειναι σαν βασιλιαδες. Με το καλο και πες μας λιγο τι φιλτρα, θερμοστατες, αμμο ή χαλικη και οτι αλλο σκοπευεις να κανεις να σου πουμε και εμεις την γνωμη μας αν θες.... Eξαρταται απο το νερο που βγαζει η βρυση του , εαν ειναι μαλακο δεν νομιζω να χρειαζεται α/ο Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #5 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Κατά αρχάς σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Ομολογώ πως αισθάνομαι ότι μέσα από εδώ μπορώ να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου αρκετά προκειμένου να βοηθήσω το ενυδρείο μου. Για φίλτρο και θέρμανση έχω κατά νου και σχεδόν αποφασίσει για δύο Eheim professionell II thermo 2128 incl . περιμένω την γνώμη σας Όταν λέτε ουδέτερη λεπτόκοκκη τι ακριβώς εννοείτε ? Ομολογώ ότι δεν είμαι σε καλό επίπεδο γνώσεων. Μπέζ ή καφέ ? λεπτόκοκκη πόσο 1 mm διάμετρο ? Το αρκετό βιολογικό υλικό είναι και θέμα με το πόσο χωράει ο κάδος του φίλτρου έτσι δεν είναι ? Ποιο υλικό με προτείνετε μιας και η αρχική συσκευασία έχει κάποιο. Θεωρείτε δηλ ανούσιο πριν βάλω την άμμο να βάλω το υπόστρωμα για τα φυτά ? αν πρέπει, ποιο να βάλω ? Επειδή αντιλαμβάνομαι το ότι μπορεί κατι να σας περιορίζει να μου ονομάζετε μάρκες προϊόντων δημόσια μπορείτε να το κάνετε με email . Με το όρο A/O τι ακριβώς εννοείτε ? Θα με βοηθούσε πολύ αν μου ονομάζατε προϊόντα και καταστήματα που θα τα βρω. Από οικονομικής άποψης δεν θέλω να ξοδέψω παραπάνω από το κανονικό. Το κανονικό θα το πληρώσω. Θέλω κάτι που να μου δημιουργήσει όσον δυνατόν λιγότερα προβλήματα στο μέλλον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaszoidos 27 Ιανουαρίου 2011 #6 Share 27 Ιανουαρίου 2011 (edited) Γεια χαρα κι απο μενα. Σκεφτηκες καθολου την λυση σαμπ;;(οσων αφορα την φιλτρανση) Ψαξτο γιατι ισως απο αποψη χρηματων ισως ειναι πιο οικονομικη λυση,αλλα σιγουρα καλυτερη λυση απο αποψη φιλτρανσης ,χωρου για βιολογικο υλικο που σου ειπε ο geosid και ευκολης προσβασης σε αυτο... Η αμμοs που ψαχνεις συνηθως ειναι ασπρη και υπαρχουν σε διαφορες ποιοτητες...Μια καλη ειναι η carrat. Απο φυτα θα σου προτεινα να βαλεις ευκολα φυτα, και με πολυ λιγες απαιτησεις σε ζουμια,co2, και λιπασματα γενικοτερα...Τετοια ειναι ανουμπιες,εχινοδωροι το οποιο εχουν ελαχιστες απαιτησεις. Συνηθως το co2 με δισκους το αποφευγουμε (οχι οτι ειναι κανονας) μιας και οι δισκοι εχουν αναγκη απο πολυυυυυυυυ καθαρο νερακι και οχι ζουμια και διαφορα σκευασματα. Α/Ο=Αντιστρωφη οσμωση (δες εδω μια καλη και οικονομικη) το οποιο μας δινει πλυ καθαροτερο νερο αποαυτο της βρυσης, και μαλακοτερο οσων αφορα την σκληροτητα του νερου.Για μενα δεν ειναι must αλλα δεν ειναι λαθος αν θες να την παρεις. Οι δισκοι εκτροφης ζουν ανετα σε οτι νερο τους μαθεις εσυ.Ακομα και κατευθειαν απο βρυση να βαλεις δεν εχουν προβλημα...προσαρμοζονται .... Με αυτο δεν αναιρω βεβαια αυτο που λενε πολλοι οτι οι δισκοι ζουν καλυτερα σε μαλακο νερο και χαμηλα ph,αλλα απο προσωπικη εμπειρια σου λεω οτι οι δισκοι ζουν και χωρις Α/Ο. Αυτα απο μενα για τωρα...καλη συνεχεια. Έγινε επεξεργασία 27 Ιανουαρίου 2011 - kostaszoidos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zorba_The_Freak 27 Ιανουαρίου 2011 #7 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Οσο αφορά στα φιλτρα που σκέφτεσαι, γνωμη μου να αποφυγεις τα thermo (με ενσωματομενο θερμαντηρα). Εχω εγω ενα thermo wet-dry της eheim (δεν θυμαμαι το μοντελο αυτη τη στιγμη) και με την θερμανση συνεχεια ειχα προβληματακια, ωσπου την κατηργησα, εβαλα εναν jager και βρηκα την υγεια μου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #8 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Όσον αφορά το sump το έχω σκεφτεί αλλά δεν θέλω και ιδιαίτερους πονοκεφάλους. Νομίζετε ότι δουλεύει χωρίς προβλήματα ? Πρέπει να κάνω τρύπα στο ενυδρείο αλλά αυτό μπορώ να το κάνω. Πόσα λίτρα πρέπει να είναι το sump ? με τι διάταξη ? Μπορώ να το φτιάξω μόνος μου εύκολα μιας και έχω υλικά και τεχνογνωσία κατασκευής αλλά όχι ενυδρείων. Τι αντλία θέλω ? ξέρετε καμία καλή ? Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον να αγοράσω την άμμο ? δεν ξέρω κανέναν . Πόσα κιλά θα χρειαστώ ( έχω πάτο 1,8 * 0,5 ) για να φυτέψω κιόλας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaszoidos 27 Ιανουαρίου 2011 #9 Share 27 Ιανουαρίου 2011 (edited) Μην το συζητας ....φτιαξτο και δεν θα το μετανιωσεις,εχει πολλα ++ εναντια στα κανιστρα.Με το σαμπ ειναι που δεν!!! θα εχεις πονοκεφαλους.Εχεις την δυνατοτητα να μην τρυπησεις το ενυδρειο αν δν θες να το κανεις χρησιμοποιοντας ειτε του εμποριου ειτε diy υπερχηληση ,εδω θα βρεις ποστ και για υπρχηληση και για σαμπ) Εδω θα βρεις πολλα καταστηματα που εχουν την αμμο που ζητας και διευθηνσεις και τηλ.και email ετσι ωστε να μπορεσεις να επικοινωνισεις μαζι τους..αντλια θα χρειαστεις σιγουρα 2000λ/ωρα αλλα ας ακουσεις και αλλη γνωμη για αντλια. Έγινε επεξεργασία 27 Ιανουαρίου 2011 - kostaszoidos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naskas 27 Ιανουαρίου 2011 #10 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Για ευκολα φυτα δεν θελεις υποστρομα. Αν βαλεις βεβαια να προσεξεις σε μεταφυτευσεις να μην βγει το εμπλουτισμενο υποστρωμα επανω και πιασεις αλγες σιγουρα. Για φιλτρα καλο ειναι να μην παρεις με θερμανση μαζι αλλα ξεχωριστα. Θα σου βγει ποιο φθηνα. Το sump σιγουρα θα σου παρεχει καλυτερο βιολογικο και μηχανικο φιλτραρισμα αρκει να εχεις χωρο για το sump και μερακι και να ποιανει το χερι σου.... Απο αμμο αν δεν θελεις να ξοδευτεις πανε σε μαγαζι που εχει πετροματα πχ www.pangea.gr (θεσσαλονικη) και ζητα ενυδρειακη αμμο μη ασβεστολιθικη. Παρε και ενα ποτηρι και ενα Κεζαπ και κανε και ενα τεστ με την αμμο πλυμενη να δεις να μην αφρισει. Το 25κιλο 5-6 €. Υπαρχει και μπεζ που ειναι μαματη..... θα χρειαστεις για 5 cm υψος βυθου γυρω στα 70-90 κιλα. Ξυλα-ριζες θα βαλεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #11 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Χώρος για το sump υπάρχει άφθονος. Δεδομένου ότι δεν έχω τρύπα για υπερχείλιση άρχισα να σκέπτομαι το αντίστροφο. Το sump πάνω ποιο ψηλά από το ενυδρείο με την αντλία στο ενυδρείο. Ξέρετε πόσο κοστίζει μια μηχανική υπερχείλιση ? σε ποιο κατάστημα ? Έστειλα e mail για την άμμο στο παραπάνω κατάστημα. . Ρίζες θα πρέπει να βάλω μιας και μου αρέσουν αρκετά. Που θα βρω σε καλή τιμή. Επειδή το ενυδρείο είναι σχετικά μεγάλου μήκους θα ήθελα κορμούς και όχι κλαδιά. Μην δείχνουν υπερβολικά μικρά και ψεύτικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naskas 27 Ιανουαρίου 2011 #12 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Αμμο θα βρεις σε υλικα οικοδομων. Δεν χρειαζεται να παρεις απο Θεσ/νικη. Τι εννοεις το sump ποιο ψηλα...? Μια αντλια μεσα στο ενυδρειο θα φαινετε καπως... Δεν καταλαβα αυτο με το sump... Ριζες απο ποταμι.... Εγω εβαλα απο αμπελι... Ολα ωραια ειναι αλλα πανω απο ολα το γουστο σου.... Απο φωτισμο τι σκεφτεσαι.... Τα δισκακια δεν τρελαινονται με το πολυ φως, αλλα τα φυτα ναι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #13 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Κάτι άλλο που ξέχασα να ρωτήσω. Πόσα λίτρα πρέπει να είναι το sump για το ενυδρείο μου ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 27 Ιανουαρίου 2011 #14 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Κάτι άλλο που ξέχασα να ρωτήσω. Πόσα λίτρα πρέπει να είναι το sump για το ενυδρείο μου ? Δεν υπαρχει οριο , οσο μεγαλυτερο τοσο καλυτερο . Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #15 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Θα μπορούσε η αντλία να είναι στο ενυδρείο και το sump να κάνει υπερχείλιση Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #16 Share 27 Ιανουαρίου 2011 60 λίτρα είναι αρκετά ? πόσα λίτρα βιολογικό υλικό ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 27 Ιανουαρίου 2011 #17 Share 27 Ιανουαρίου 2011 60 λίτρα είναι αρκετά ? πόσα λίτρα βιολογικό υλικό ? 60 λιτρα για το μεγεθος του κυριος ενυδρειου σου τα βλεπω λιγα , οσων αφορα το βιολογικο υλικο ουτε εκει υπαρχει καποιο οριο ( οσο ποιο πολλη τοσο ποιο καλα ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #18 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Δηλαδή πρέπει να είναι 100-120 λίτρα το sump ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 27 Ιανουαρίου 2011 #19 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Δηλαδή πρέπει να είναι 100-120 λίτρα το sump ? οσο μεγαλυτερο τοσο καλυτερο Δες τι χωρο εχεις διαθεσιμο απο κατω απο το ενυδρειο και απο εκει και περα δες τι μπορεις να κανεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
WOODCAM 27 Ιανουαρίου 2011 Author #20 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Απο φωτισμο τι σκεφτεσαι.... Τα δισκακια δεν τρελαινονται με το πολυ φως, αλλα τα φυτα ναι... Αυτό είναι πρόβλημα ε? Δε το έχω σκεφτεί καθόλου. Δεν ξέρω και πολλά αλλα θέλω τα φυτά. Δεν με νοιάζει το είδος τους. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην ταλαιπωρώ τους δίσκους ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naskas 27 Ιανουαρίου 2011 #21 Share 27 Ιανουαρίου 2011 Αρκετα φυτα μπορουν και ευδοκιμουν με λιγα watt οπως εχενοδωροι βαλισναριες java fern, αννουβιες κ.α. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 27 Ιανουαρίου 2011 #22 Share 27 Ιανουαρίου 2011 60 λιτρα για το μεγεθος του κυριος ενυδρειου σου τα βλεπω λιγα , οσων αφορα το βιολογικο υλικο ουτε εκει υπαρχει καποιο οριο ( οσο ποιο πολλη τοσο ποιο καλα ) Μέτα από κάποιο ποσό βιολογικού υλικού δεν έχει νόημα, γιατί τα βακτηρία δεν θα αναπτυχθούν παραπάνω από την 'τροφή' που τους δίνεις. Χθες έγινε αναφορά σε αυτό στο AZMP. Φίλε WOODCAM για πόσα ψάρια μιλάμε συνολικά? Μόνο δίσκους ή και άλλα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 27 Ιανουαρίου 2011 #23 Share 27 Ιανουαρίου 2011 (edited) Αρκετα φυτα μπορουν και ευδοκιμουν με λιγα watt οπως εχενοδωροι βαλισναριες java fern, αννουβιες κ.α. και χωρις υποστρωματα - παροχη co2 Aππλα η επιλογη φυτων να γινει με βαση τις θερμοκρασιες που θελουν οι δισκοι Έγινε επεξεργασία 27 Ιανουαρίου 2011 - Geosid Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naskas 27 Ιανουαρίου 2011 #24 Share 27 Ιανουαρίου 2011 με 0,5 η 0,4watt/λτρ νομιζω οτι θα μπορεις ανετα να εχεις ευκολα φυτα και καποια μετρια και χωρις να εχεις εντονο φως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 27 Ιανουαρίου 2011 #25 Share 27 Ιανουαρίου 2011 (edited) Μέτα από κάποιο ποσό βιολογικού υλικού δεν έχει νόημα, γιατί τα βακτηρία δεν θα αναπτυχθούν παραπάνω από την 'τροφή' που τους δίνεις. Χθες έγινε αναφορά σε αυτό στο AZMP. Φίλε WOODCAM για πόσα ψάρια μιλάμε συνολικά? Μόνο δίσκους ή και άλλα? Δηλαδη αυτο που λες αναιρει το οσο περισσοτερη βιολογια τοσο το καλυτερο ? Έγινε επεξεργασία 27 Ιανουαρίου 2011 - Geosid Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος