nikman 20 Ιανουαρίου 2011 #1 Share 20 Ιανουαρίου 2011 καλημέρα και χρόνια πολλά! Το FO ενυδρείο που ετοιμάζω θα γίνει 1.70Χ70Χ65 και το sump το υπολογίζω στο 1.00Χ50Χ50. θάθελα την γνώμη σας για τις διαστάσεις και τη χωρητικότητα του sump σύμφωνα με τα παρακάτω ερωτήματα. Στο sump θα τοποθετηθούν εκτός από το σκίμμερ και τον θερμαντήρα, βιολογικά και χημικά υλικά( σιποραξ, άνθρακας,αντιφόσφορο, μπλε σφουγγάρια, υαλοβάμβακας,) το ερώτημα μου είναι σε ποιο τμήμα του sump θα πρέπει να τοποθετηθούν αυτά και αν χρειάζεται να ενισχύσω την κυκλοφορία μέσα στο sump με κάποιο κυκλοφοριτή? Επίσης θα κάνω dsb και θα βάλω και chaeto. Μπορούν αυτά τα δύο να είναι στο ίδιο τμήμα του sump ή δεν συνίσταται ? Με βάση τον εξοπλισμό που σας αναφέρω πόσα διαμερίσματα θα πρέπει να έχει το sump για να δουλέψει σωστά. Για αντλία επιστροφής σκέφτομαι την compact 5000 της eheim, ποια η γνώμη σας? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 20 Ιανουαρίου 2011 #2 Share 20 Ιανουαρίου 2011 Dab και chattel δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο διαμέρισμα για τον λογο οτι η αλγη θέλει αρκετή κυκλοφορία, που καλό θα ήταν να είναι απο κάποιο κυκλοφορητη, ενώ το dab δεν θέλει μεγάλη ροή γιατί θα ανακατεύεται ο σταυρωμένα και θα λειτουργει πολυ χειρότερα το όλο σύστημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 20 Ιανουαρίου 2011 #3 Share 20 Ιανουαρίου 2011 καλημέρα και χρόνια πολλά! Το FO ενυδρείο που ετοιμάζω θα γίνει 1.70Χ70Χ65 και το sump το υπολογίζω στο 1.00Χ50Χ50. θάθελα την γνώμη σας για τις διαστάσεις και τη χωρητικότητα του sump σύμφωνα με τα παρακάτω ερωτήματα. Στο sump θα τοποθετηθούν εκτός από το σκίμμερ και τον θερμαντήρα, βιολογικά και χημικά υλικά( σιποραξ, άνθρακας,αντιφόσφορο, μπλε σφουγγάρια, υαλοβάμβακας,) το ερώτημα μου είναι σε ποιο τμήμα του sump θα πρέπει να τοποθετηθούν αυτά και αν χρειάζεται να ενισχύσω την κυκλοφορία μέσα στο sump με κάποιο κυκλοφοριτή? Επίσης θα κάνω dsb και θα βάλω και chaeto. Μπορούν αυτά τα δύο να είναι στο ίδιο τμήμα του sump ή δεν συνίσταται ? Με βάση τον εξοπλισμό που σας αναφέρω πόσα διαμερίσματα θα πρέπει να έχει το sump για να δουλέψει σωστά. Για αντλία επιστροφής σκέφτομαι την compact 5000 της eheim, ποια η γνώμη σας? Το siporax και τα μπλέ σφουγγάρια τι τα θέλεις;.....δεν θα βάλεις ζωντανό βράχο μέσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumaru82 20 Ιανουαρίου 2011 #4 Share 20 Ιανουαρίου 2011 (edited) Νομιζω οτι δεν θα εχεις προβλημα να βαλεις dsb και αλγη μαζι (παντως απο προσωπικη εμπειρια και απο φιλους το dsb δε δουλευει σωστα αν γινει στο sump καλυτερα στο ενυδρειο ) αρκει να ειναι καλα μελετημενη η κατασκευη σου οσο για το μεγεθος και τη ποσοτητα των διαμερισματων δεν υπαρχει καποιος κανονας αναλογα με τι βολευει το καθενα και τι χωρο εχει κανει και το sump του αρκει να ειναι χρηστικο! Θα συμφωνησω με τον Big Blue οτι δε θα χρειαστεις siporax και σφουγγαρι αφου τη θεση τους περνει ο Ζ.βραχος . Έγινε επεξεργασία 20 Ιανουαρίου 2011 - jumaru82 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikman 20 Ιανουαρίου 2011 Author #5 Share 20 Ιανουαρίου 2011 Παιδιά κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας. Βασικά εκείνο που ρωτάω είναι το εξής: Τα υλικά που αναφέρω θα μπούνε στο sump απλά θέλω να μου πείτε, γιατί είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψω sump, πόσο μεγάλο πρέπει να είναι πόσα διαμερίσματα να έχει και σε ποια να μπει το κάθε υλικό που αναφέρω, για να βοηθήσω κι εγώ με την σειρά μου αυτόν που θα κάνει την κατασκευή. Αυτά που γράφετε περί ζωντανού βράχου τα ξέρω κι εγώ λίγο πολύ, τα έχω εφαρμόσει και μου έχουν δουλέψει και τα έχω συστήσει με την σειρά σε κάποιους χομπίστες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα δουλέψουν πάντα κάτω από οποιοδήποτε συνθήκες. Επειδή λοιπόν το ενυδρείο είναι πρωτίστως FO θέλω τα ψάρια να είναι ζωντανά και να φαίνονται ζωντανά κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα συνδυασμό πολλής και καλής τροφής και καθαρού νερού. Πολλή τροφή χωρίς τον φόβο αύξησης αμμωνίας επιτυγχάνεται μόνο με την ύπαρξη δυνατού και αξιόπιστου φιλτραρίσματος κάτι που κατά την γνώμη μου γίνεται με ασφάλεια με τα υλικά που αναφέρω πιο πάνω (σιποράξ, μπλε και άσπρα σφουγγάρια κ.λ.π) Φυσικά τα νιτρικά είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού, αλλά θα επενδύσω σε καλό σκιμμάρισμα και οι μακροάλγες με το dsb θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσουν. Λόγω λίτρων θα είναι ψέμανα πω ότι βασίζομαι σε μεγάλες και συχνές αλλαγές. Γιαυτό θάθελα την βοήθεια σας σχετικά με το sump ξέροντας ότι πολλοί χρησιμοποιείτε (sump) χρόνια κι έχετε μεγάλη εμπειρία. Ευχαριστώ! - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy996 20 Ιανουαρίου 2011 #6 Share 20 Ιανουαρίου 2011 Αν στηριξεις το συστημα σου στην βιολογια του βραχου( για τα λιτρα σου καμια 90αρια κιλα) δεν υπαρχει κανενας λογος για σιποραξ και σφουγγαρια ,απλα θελεις παααραα πολλυ καλο ΣΚΙΜΜΕΡ. αν δεν θες να βαλεις βραχο τοτε βαζεις σιποραξ και σφουγγαρια αλλα να ξερεις πως τα No3 αν δεν τα καθαριζεις συχνα γιατι μπουκωνουν θα σου πηγαινουν στον Θεο... γιαυτο τα παιδια απορησαν για το σιποραξ κτλπ.. το σωστο ειναι να στηριζουμε ολη την βιολογια στον βραχο παντως... Ο σχεδιασμος του σαμπ παντως ξεκιναει παντα πρωτα με τις διαστασεις του σκιμμερ οποτε δες πρωτα το θεμα σκιμμερ που ειναι η καρδια του συστηματος και εδω ημαστε..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 20 Ιανουαρίου 2011 #7 Share 20 Ιανουαρίου 2011 Αν στηριξεις το συστημα σου στην βιολογια του βραχου( για τα λιτρα σου καμια 90αρια κιλα) δεν υπαρχει κανενας λογος για σιποραξ και σφουγγαρια ,απλα θελεις παααραα πολλυ καλο ΣΚΙΜΜΕΡ. αν δεν θες να βαλεις βραχο τοτε βαζεις σιποραξ και σφουγγαρια αλλα να ξερεις πως τα No3 αν δεν τα καθαριζεις συχνα γιατι μπουκωνουν θα σου πηγαινουν στον Θεο... γιαυτο τα παιδια απορησαν για το σιποραξ κτλπ.. το σωστο ειναι να στηριζουμε ολη την βιολογια στον βραχο παντως... Ο σχεδιασμος του σαμπ παντως ξεκιναει παντα πρωτα με τις διαστασεις του σκιμμερ οποτε δες πρωτα το θεμα σκιμμερ που ειναι η καρδια του συστηματος και εδω ημαστε..... Ετσι ακριβώς...ο ζωντανός βράχος όπως και στην φύση αυτη την δουλειά κάνει,καλύτερα απο οτιδήποτε τεχνικό μέσο,και εκτός αυτού απο την στιγμή που θα "λειτουργεί¨θα είναι πολύ πιό σταθερά τα πράγματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikman 21 Ιανουαρίου 2011 Author #8 Share 21 Ιανουαρίου 2011 ΠΑΡΑΘΕΣΗ(Jimmy996 @ 20/01/2011, 23:55:42) Αν στηριξεις το συστημα σου στην βιολογια του βραχου( για τα λιτρα σου καμια 90αρια κιλα) δεν υπαρχει κανενας λογος για σιποραξ και σφουγγαρια ,απλα θελεις παααραα πολλυ καλο ΣΚΙΜΜΕΡ. αν δεν θες να βαλεις βραχο τοτε βαζεις σιποραξ και σφουγγαρια αλλα να ξερεις πως τα No3 αν δεν τα καθαριζεις συχνα γιατι μπουκωνουν θα σου πηγαινουν στον Θεο... γιαυτο τα παιδια απορησαν για το σιποραξ κτλπ.. το σωστο ειναι να στηριζουμε ολη την βιολογια στον βραχο παντως... Ο σχεδιασμος του σαμπ παντως ξεκιναει παντα πρωτα με τις διαστασεις του σκιμμερ οποτε δες πρωτα το θεμα σκιμμερ που ειναι η καρδια του συστηματος και εδω ημαστε..... Ετσι ακριβώς...ο ζωντανός βράχος όπως κα ι στην φύση αυτη την δουλειά κάνει,καλύτερα απο οτιδήποτε τεχνικό μέσο,και εκτός αυτού απο την στιγμή που θα "λειτουργεί¨θα είναι πολύ πιό σταθερά τα πράγματα. Thanks! jimmy996 Σημειώνω τις παρατηρήσεις σου περί σκιμμερ και συχνό ξέπλυμα σφουγγαριών και σιποράξ, κάτι το οποίο γίνεται παιχνίδι όταν τα υλικά αυτά είναι στο σαμπ κι όχι σε κάποιο κάνιστρο. Big blue σωστά είναι αυτά που περιγράφεις για τη φύση, αλλά όταν έχεις ένα κλειστό σύστημα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Όπως έγραψα και ποιο πάνω το είχα εφαρμόσει στο παρελθόν, ήταν λιγότερα και φτηνότερα τα ψάρια μου τότε αλλά τώρα δεν το ξανακάνω. Οπότε το ερώτημα μου παραμένει. Να βάλω για παράδειγμα σιποράξ και σφουγκάρια στο πρώτο χώρο μαζί με το σκίμερ; Να τα βάλω μετά; Ο άνθρακας και αντιφωσφορο ξεχωριστά κάπου; Την τσαέτο που( με πολύ κυκλοφορία και φωτισμό, στο πρώτο χώρο κι αυτή ή κάπου αλλού; Πόσα χωρίσματα να έχει το σαμπ για να μπουν όλα τα παραπάνω σωστά; Αυτό! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος