Jump to content

Νεο Reef 260lt

lazarous

Recommended Posts

Καλήμερα και καλή χρονιά στο forum.

Ξεκινάω νέο reef 260lt κύβος, Π64χΜ64χΥ80 cm, (ηταν γλυκού παλιοτερα, με δίσκους).

Καθαριστηκε καλα, έγινε αλλαγή του φωτισμού σε Τ5 και σημερα το γεμιζω με νερο.

Το ενυδρειο περιλαμβάνει:

-Sub 30 lt απο plexy με επιστροφή Eheim 1000lt/h +σφουγγαρι & υαλοβμβακας. (30λτ λογω περιορισμενου χώρου)

-Skimmer εξωτ. Aqua Medic turboflotor blue 1000 (για 500lt) με αντλία εσωτερική στο ενυδρειο AQ 1200.

-Φιλτρο εξωτ. Eheim 2026 Pro II με Reef Carbon της Kent & αντιφοσφορο Dupla Siliphos + σφουγγαρι.

-Φωτισμός 7 x Τ5 24W (55cm) + Led για νυχτερινό φωτισμό.

2 ab Aqua Medic aqualine T5 Reef Blue

1 Arcadia Marine White 14000K

1 Arcadia Marine Blue 420nm Actinic

2 Aqualight 10000K

1 Aqualight 6500K

-Θερμανση / Ψυξη : Εξωτ. Hydor 300W / 2 Ανεμιστήρες

& Chiller Aqua Medic Titan 150 με αντλια εσωτ. Eheim 600lt/h και controller Eliwell IC 915 (γιατί πριν 2 μήνες έχασα 3 δίσκους όταν κόλλησε ο θερμοστάτης του Hydor στο γλυκό :wub: )

-2 κυκλοφορητές τυπου κοραλια (κινέζικοι) 3000 & 5000 lt/h

-Νερο απο RO 4 σταδιων με DI, και αλατι της Kent marine.

Θα προσθέσω 40 κιλα αραγωνιτη (Ocean Direct Live sand) σήμερα και υπολογιζω στην συνεχεια 25-30 κιλά ζωντανό βράχο.

Θα ηθελα να σας ρωτησω τα εξης:

1. Να προσθεσω stress zyme της API για επίσπευση της βιολογιας?

2.Εχω λαμπα UV (Vecton 400) ειναι απαραιτητη, εχω ακουσει και διαβασει διαφορα και εχω μπερδευτει. Βασικα την ειχα δουλέψει μονο 3μηνες στο γλυκο, και την αφαιρεσα.

3. Φωτισμος κλειστός ή μικρη φωτοπεριοδος 1-2ωρες/μερα?

4. Μετα απο ποσο χρονο προτεινεται να προσθεσω τον ζωντανό βράχο? (εννοειται πως οι μετρήσεις θα είναι οι καταλληλες).

Αυτα προς το παρον......

Σας ευχαριστω προκαταβολικά.

Καλη αρχη στα αλατια.

Στις ερωτησεις σου τωρα με λιγα λογια

1.Δεν το εχω δοκιμασει.Περιμενε καποιον το το ξερει

2.Δεν τη θεωρω απαραιτητη.Αλλοι παλι την χρησιμοποιουν χωρις να παρατηρουν καποιο ερνητικο.Γνωμη μου ειναι να την εχεις απλα προχειρη για περιπτωσεις ασθενειας μονο.

3.Αρχικα κλειστος

4.Απο τη στιγμη που θα φτιαξεις την αλατοτητα,τη θερμοκρασια του νερου και εχεις σε λειτουργεια κυκλοφορητες και skimmer βαλε τον βραχο και μαλιστα ολη την ποσοτητα.Ουσιαστικα ο κυκλος του αζωτου θα ξεκινησει με την εισαγωγη του βραχου.

Οτι απο τα παραπανω θελεις να συζητησουμε περισσοτερο ή εχεις αποριες,το λες

Σ' ευχαριστώ Άκη,

σκεφτομαι να μην βάλω stress zyme (μου το προτεινε το κατάστημα που θα προμηθευτώ και τον βράχο),

τον αραγωνιτη αρχικά, μετρήσεις, και εισαγωγή του βράχου.

• 1 month later...

Μετα την εισαγωγη 30kg κουραρισμενου βραχου σας παραθετω καποιες φωτο.

Ενας απο τα κομματια φιλοξενουσε και μια μικρη ανεμωνη.

Εχω ξεκινησει να φωτιζω 3-4h την ημερα.

post-10172-1297848857_thumb.jpg

post-10172-1297848891_thumb.jpg

post-10172-1297848925_thumb.jpg

Όσο είναι ακόμη αρχή κάνε ένα κάλο στήσιμο του βράχου μιας και θα είναι μόνιμη κατάσταση.

Έτσι όπως είναι τώρα μπορεί να δημιουργεί σπηλιές, αλλά είναι σαν να τον άδειασε φορτηγό και δεν φαίνεται πολύ σταθερή η κατασκευή

"είναι σαν να τον άδειασε φορτηγό" :)

πολύ καλό....

όντως θέλει φτιάξιμο, λέω και με τα λίγα που γνωρίζω και καλύτερα να τον κάνεις από τώρα σε τελική μορφά, γιατί άμα αρχίσεις και βάζεις ζωντανά θα σου είναι δυσκολότερο.

Αυτο που δειχνεις στην 3 φωτο να ξερεις ειναι ανεμωνη majano.

Ναι εχετε δικιο οσον αφορα το αισθητικο κομματι, αλλα ειναι αρκετο σταθερο (τα κομματια ειναι δεμενα με δεματικα και εποξικη).

Ειναι λιγο δυσκολο γιατι τα περισσοτερα κομματια ειναι μεγαλα, και διαταξη που θα πρεπει να κανω να ειναι σε υψος, αφου το ενυδρειο ειναι εντιχοισμενο & κυβος και μονο η μπροστινη πλευρα ειναι ορατή.

Θα προχωρησω σε αναδιαταξη.......

Δωσε βαση σ αυτο που σου ειπε ο Andreas kika ..............

Εννοειτε οτι η majano θα μου δημιουργησει προβληματα και καλο θα ειναι να την αφαιρεσω?

Ψαχνοντας καταλαβα οτι δημιουργει προβληματα σ ένα reef, πολλαπλασιαζεται ταχυτατα και παντου επιτιθεται σε κοραλια κτλ. Ενας μπελας δηλαδη.

Πολλαπλασιαζεται,αλλα οχι γρηγορα.Μπορεις να την κρατησεις και να την/τις αφαιρεσεις οταν θα θελησεις εσυ.

Εγω πχ ειχα μια που χωριστηκε στα 2 σε ενα 6μηνο και επειτα καθε μια χωριζοταν στα δυο καθε 1-2 μηνες περιπου.

Που και που αφαιρουσα 4-5 και αφηνα 1-2 αλλα οταν αρχισα να γεμιζω κοραλια τις αφαιρεσα και τις εδωσα ολες γιατι δεν ηθελα να περπατανε και να μου ακουμπανε κοραλια.

• 3 weeks later...

Καλησπερα και καλη σαρακοστη να εχουμε,

Μετα απο εβδομαδιαιες μετρησεις οι τιμες ειναι σταθερες. Φωτιζα αρχικα με τις μωβ για 4-5h και ξεκινησα απο αρχη της εβδομαδας με πληρη φωτισμο για 5h.

Προστεθηκαν και 5 turbo snails.

T= 27C

Ph=8

KH=8-9

Αλατοτητα=1025

ΝΗ3/ΝΗ4=0

ΝΟ2=0

NO3=10mg/l

PO4=<0,01

Το μονο προβλημα ειναι στο redox σταθερη τιμη 190-200mv. Πιστευεω αρκετα χαμηλη για να βαλω καποια ψαρακια.

Αίτια, μη επαρκης οξυγονοση του νερου, το αλατι της Kent marine που χρησιμοποιω, (οπως διαβασα) ....αληθεια δεν ξερω.

Σκεφτομαι για αρχη να μεταφερω το skimmer απο το μικρο sub (30λιτρων με αντλια επιστροφης 1000lt/h) στο ενυδρειο ή να παω κατευθειαν στην λυση του οζον για να αυξησω το redox?

Μηπως ειναι αρκετα νωρις, και να περιμενω καποιο διαστημα ακομα?

Πώς το μετράς το ORP?

To ORP σαν μέτρηση του redox δεν λέει κάτι από μόνο του, ούτε τα ζωντανά μας νοιάζονται αν είναι λίγο χαμηλό (θα τα νοιάξει μόνο όταν είναι πάνω από 350-400)

Είναι χοντρικά μια ένδειξη της δυνατότητας του συστήματος να ξεφορτώνεται τα απόβλητα.

Εφ' όσον το σύστημά σου δεν έχει ωριμάσει ακόμα, είναι μάλλον αναμενόμενες χαμηλούτσικες τιμές.

Γενικά θα σου έλεγα να μην ανησυχείς και τόσο για το ORP ειδικά εφ' όσον στην αρχή είμαστε προσεχτικοί με την ιχθυοφόρτιση

Όσο για την οξυγόνωση, με σωστό skimmer κάτι τέτοιο δεν θα πρεπε να είναι θέμα.

Ίσως αν έριχνες τη θερμοκρασία λιγάκι? Μισό ή ένα βαθμό? Η χωρητικότητα του νερού σε οξυγόνο μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Έγινε επεξεργασία - dimkasta

Το μετράω με ψηφιακο οργανο της HM, το ORP-200 .

Στο skimmer εχω παραγωγη φυσαλιδων και αφρου, στην αρχη εβγαλε βρωμα αλλα οπως ειναι φυσικο χωρις φορτιο το τελευταιο διαστημα εχω σχεδον ασπρο αφρο.

Θα μειωσω λιγο την θερμοκρασια να δω τη θα γινει.

Σ' ευχαριστω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...