ifigeneia 10 Ιανουαρίου 2011 #1 Share 10 Ιανουαρίου 2011 καλησπέρα! είμαι σχετικά νέο μέλος και ενώ διατηρώ χρόνια ενυδρείο, ξαφνικά αισθάνομαι ότι έπεσα σε ύφαλο! το ενυδρείο μου είναι 40αρι με κατάλληλες συνθήκες (μετρημένες απο στικάκι esha aqua test αν αυτό θεωρείται αξιόπιστο..) και θερμοκρασία 25-27 βαθμούς. Σε αυτό το ενυδρειάκι λοιπόν, κατοικεί τα τελευταία 4 χρόνια ένα υπέροχο bleu botia, ο επονομαζόμενος Βρασίδας. Σκεπτόμουν να πάρω ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, αλλά πρίν το αποφασίσω δέχτηκα δώρο τρία Tiger barb.Ετσι ο Βρασίδας απέκτησε τους πρώτους του συγκάτοικους μετά απο καιρό. Παρατήρησα λοιπόν οτι ενώ και παλαιότερα ήταν αρκετά χαλαρός και σκοτεινός τύπος, τελευταία δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου απο την σπηλιά του και επιπλέον τα μικρά του τσιμπάνε την τροφή-την απομακρύνουν απο κοντά του και είναι σαν να μην προλαβαίνει να φάει- αναρωτιέμαι μήπως να ρίξω και δεύτερη ταμπλέτα? Διάβασα λοιπόν κάποια επιπλέον πράγματα για τα botia και μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες: 1) ενα 80αρι ενυδρείο θα είναι αρκετό για το μέλλον του Βρασίδα? 2) μήπως έπρεπε να τον αφήσω μόνο του στο ενυδρείο? παίζει να τον ενοχλούν τα νέα ψάρια, να έχασε την όρεξη του για βραδινές βόλτες και να μην τρέφεται πια κανονικά? 3)να πάρω κάποια ομοειδεί του στο καινούριο ενυδρείο? γιατι είδα οτι είναι κοινωνικά και παιχνιδιάρικα όταν είναι σε ομάδες. 4) να του αλλάξω τροφή?ή να την εμπλουτίσω με κάτι ακόμη? τώρα τρώει sera ταμπλέτες 1 την ημέρα. 5) κάπου είδα οτι θα ήταν ιδανική η άμμος αντί για χαλίκι.Ισχύει? 6) τα tiger barb είναι οκ σ'αυτό το ενυδρείο? θα του κάνουν την ζωή δύσκολη? γιατι είναι και λίγο τσαχπίνικα.. Αν μπορεί κάποιος να προτείνει κάτι, οτιδήποτε, θα ήμουν υπόχρεη. Στα petshop που έχω πάει ως τώρα ήταν πολύ φτωχές οι γνώσεις τους για το είδος του, απο οτι καταλαβαίνω.. Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsoum 10 Ιανουαρίου 2011 #2 Share 10 Ιανουαρίου 2011 (edited) Διάβασα λοιπόν κάποια επιπλέον πράγματα για τα botia και μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες: 1) ενα 80αρι ενυδρείο θα είναι αρκετό για το μέλλον του Βρασίδα? Οχι. Ειναι ψάρι που γίνεται 25 εκατοστα. 2) μήπως έπρεπε να τον αφήσω μόνο του στο ενυδρείο? παίζει να τον ενοχλούν τα νέα ψάρια, να έχασε την όρεξη του για βραδινές βόλτες και να μην τρέφεται πια κανονικά? βραδινές βολτες δεν κάνει; πριν εκανε όλη την μέρα ή μόνο το βράδυ; Κανονικα σε αυτά τα λίτρα πρεπει να είναι μόνως του 3)να πάρω κάποια ομοειδεί του στο καινούριο ενυδρείο? γιατι είδα οτι είναι κοινωνικά και παιχνιδιάρικα όταν είναι σε ομάδες. καλο θα ήταν, εφόσον πάρεις μεγάλο ενυδρείο 4) να του αλλάξω τροφή?ή να την εμπλουτίσω με κάτι ακόμη? τώρα τρώει sera ταμπλέτες 1 την ημέρα. Παντα είναι καλό τα ψάρια μας να τρώνε 2-3 διαφορετικές τροφές, για να καλύπτει η μια αυτό που δεν προσφέρει η άλλη. 5) κάπου είδα οτι θα ήταν ιδανική η άμμος αντί για χαλίκι.Ισχύει? Ναι. Βαλε άμμο αμα στήσεις καινούργιο ενυδρείο 6) τα tiger barb είναι οκ σ'αυτό το ενυδρείο? θα του κάνουν την ζωή δύσκολη? γιατι είναι και λίγο τσαχπίνικα.. Και αυτα πανε σε ομαδα απο 5-6 και πανω. Ειναι όντως ενοχλητικά ψαράκια, και μπορεί να τσιμπάνε πτερυγια και ουρές άλλων ψαριών Αν μπορεί κάποιος να προτείνει κάτι, οτιδήποτε, θα ήμουν υπόχρεη. Στα petshop που έχω πάει ως τώρα ήταν πολύ φτωχές οι γνώσεις τους για το είδος του, απο οτι καταλαβαίνω.. Ευχαριστώ! Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να παρεις το μεγαλύτερο ενυδρείο που μπορείς, αμα θες να κρατήσεις μια ομαδούλα 3-4-5 ψάρια. Στα μικρά λίτρα ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει στην τιμή, οπότε αμα είναι να πάρεις 80αρι καλύτερα παρε ενα 120αρι. Καλωσήρθες στο φόρουμ μας, και καλό διαβασμα! Έγινε επεξεργασία 10 Ιανουαρίου 2011 - tsoum Link to comment Share on other sites More sharing options...
ifigeneia 10 Ιανουαρίου 2011 Author #3 Share 10 Ιανουαρίου 2011 Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να παρεις το μεγαλύτερο ενυδρείο που μπορείς, αμα θες να κρατήσεις μια ομαδούλα 3-4-5 ψάρια. Στα μικρά λίτρα ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει στην τιμή, οπότε αμα είναι να πάρεις 80αρι καλύτερα παρε ενα 120αρι. Καλωσήρθες στο φόρουμ μας, και καλό διαβασμα! βασικά τώρα δεν καταλαβαίνω πως μπορώ να διαγράψω μια δημοσίευση που έκανα κατα λάθος..αλλα τέλος πάντων! ως προς τις βόλτες του, η αλήθεια είναι πως την μέρα περισσότερο έσκαβε στα χαλίκια και την νύχτα έκανε 2-3 γύρους και ξαναχωνόταν στην σπηλιά του. Αλλα τώρα κάνει μόνο απόπειρες να βγεί και είναι σαν να το μετανιώνει! εν πάσει περιπτώσει, θα βγώ στο κυνήγι για νέες γεύσεις..έχεις κάτι να προτείνεις? (μαγαζί-μάρκα τροφής-είδος) ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου! καλό βράδυ Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsoum 10 Ιανουαρίου 2011 #4 Share 10 Ιανουαρίου 2011 (edited) βασικά τώρα δεν καταλαβαίνω πως μπορώ να διαγράψω μια δημοσίευση που έκανα κατα λάθος..αλλα τέλος πάντων! ως προς τις βόλτες του, η αλήθεια είναι πως την μέρα περισσότερο έσκαβε στα χαλίκια και την νύχτα έκανε 2-3 γύρους και ξαναχωνόταν στην σπηλιά του. Αλλα τώρα κάνει μόνο απόπειρες να βγεί και είναι σαν να το μετανιώνει! εν πάσει περιπτώσει, θα βγώ στο κυνήγι για νέες γεύσεις..έχεις κάτι να προτείνεις? (μαγαζί-μάρκα τροφής-είδος) ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου! καλό βράδυ Μαγαζία δεν ξέρω των Αθηνών! Δεν κινούμαι κατα εκεί! Τροφές, μπορείς να δίνεις και ετοιμος (tropical algae wafers είναι καλή) αλλα και να ετοιμάζεις εσύ. Δοκίμασε με ζεματισμένο κολοκυθάκι ή αγγουράκι, καθως και βρασμένο και αποφλιωμένο αρακα. Υ.Γ. Δεν μπορείς εσύ η ίδια να την διαγράψεις. Μπορείς να ζητήσεις απο κάποιον moderator να την διαγράψει Έγινε επεξεργασία 10 Ιανουαρίου 2011 - tsoum Link to comment Share on other sites More sharing options...
ifigeneia 10 Ιανουαρίου 2011 Author #5 Share 10 Ιανουαρίου 2011 Μαγαζία δεν ξέρω των Αθηνών! Δεν κινούμαι κατα εκεί! Τροφές, μπορείς να δίνεις και ετοιμος (tropical algae wafers είναι καλή) αλλα και να ετοιμάζεις εσύ. Δοκίμασε με ζεματισμένο κολοκυθάκι ή αγγουράκι, καθως και βρασμένο και αποφλιωμένο αρακα. Υ.Γ. Δεν μπορείς εσύ η ίδια να την διαγράψεις. Μπορείς να ζητήσεις απο κάποιον moderator να την διαγράψει τι είπες τώρα!!!!!!!!!!?? δεν το είχα υποψη μου αυτο το μενού!! χοχο! τέλειο.. σε ευχαριστώ παααααρα πολύ! για να δούμε αν θα του αρέσει.. καλη συνέχεια να έχεις..* Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormtrooper 11 Ιανουαρίου 2011 #6 Share 11 Ιανουαρίου 2011 Δυστυχώς το ψαράκι ανήκει στα μεγάλου μεγέθους Botia. Όλα τα Botia είναι σμηνόψαρα. Η συμπεριφορά που έβλεπες πριν και βλέπεις τώρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική συμπεριφορά που έχουν αυτά τα ψάρια, όταν θα βρεθούν σε ένα κοπαδάκι 5+ ατόμων. Από την άλλη, το τελικό του μέγεθος (20-25 εκατοστά) αυτομάτως δημιουργεί την ανάγκη τουλάχιστον 300-400 λίτρων για να μπορέσει να μπει ένα τέτοιο κοπάδι. Το ψάρι είναι ως επί τω πλείστων σαρκοφάγο. Στη φύση τρώει σκουλίκια, σαλιγκάρια, γαρίδες και πολύ σπάνια τσιμπολογάει πράσινη τροφή. Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω τον φίλο tsoum που βρήκε την πληροφορία για τα αγγουράκια και τα κολοκυθάκια. Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ κάποιο Botia να τσιμπάει τέτοιου είδους τροφή... Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβαίνει. Επίσης, θα παρακαλέσω όποιον αναφέρει τέτοιες "συνταγές" ταΐσματος για τα ψάρια ΠΑΝΤΑ να αναφέρει πως κανένα λαχανικό δεν πρέπει να μένει πάνω από 12 ώρες μέσα στο νερό, καθότι το μολύνει. Και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για λίγα λίτρα. Τα Botia, στην άκρη του στόματός τους έχουν κάποια μουστάκια. Αυτά τα μουστάκια βοηθούν το ψάρι να σκάβει αμμώδεις ή βαλτώδεις βυθούς για να βρει τη τροφή του. Πιθανό άγριο χαλίκι στον βυθό να του τραυματίσει αυτά τα μουστάκια και να δημιουργηθεί πρόβλημα με μολυσματική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει όλο το ενυδρείο. Για τα Tiger barb, όπως αναφέρθηκε, ενώ είναι όμορφα ψαράκια, συχνά γίνονται παλιοχαρακτήρες στρεσάροντας και ενοχλώντας τους συγκατοίκους τους. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα κοπάδι από αυτά, τόσο λιγότερο βγάζουν αυτή την άσκημη συμπεριφορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ifigeneia 11 Ιανουαρίου 2011 Author #7 Share 11 Ιανουαρίου 2011 Αγαπητέ stormtrooper, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την πολύτιμη βοήθεια του tsoum.. απλώς .. σε υπερευχαριστώ πρωτίστως για αυτήν την πληροφορία : "δεν πρέπει να μένει πάνω από 12 ώρες μέσα στο νερό" γιατί θα την έκανα standar την βλακεία! Κατά τ'άλλα, συμπεραίνω πως τόσα χρόνια τον έχω στην πίεση τον μικρό..οπότε και πάλι η βασική κίνηση είναι να πάρω το μεγαλύτερο (κατά πολύ) ενυδρείο και αργότερα πιθανόν, να του φέρω και παρέα! και πάλι ευχαριστώ! καλή συνέχεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος