Jump to content

συμβιωση γκαπυ και θηλυκου μονομαχου

JAXRI

Recommended Posts

χθες ειχα ανοιξει ενα θεμα για τη συμβιωση θηλυκου μονομαχου με αλλα ψαρια.μια απο τις προτασεις για ψαρια που θα μπορουσα να βαλω ηταν τα γκαπυ.λοιπον χθες οταν μου τα εφερε ο θειος μου και εκανα την διαδικασια της προσαρμογης και τα τοποθετησα μεσα στο ενυδρειο.επι μια ωρα που τα παρατηρουσα δεν φανηκε κανενας καβγας.συνεχως ο θηλυκος μονομαχος οταν τον πλησιαζαν απαμακρυνοταν αλλα θεωρησα οτι ηταν φυσικο.οταν το βραδυ γυρισα σπιτι μου απο την βολτα που ειχα παει παλι ολα φαινοταν φυσιολογικα.εκλεισα το φως του ενυδρειου μου και εφυγα απο το ενυδρειο.σημερα το πρωι ομως ηδα το θηλυκο γκαπυ ανασκελα χωρις ομως κανενα σημαδι στην ουρα του και το αλλο με μαδημενη ουρα που το λυπηθηκα πιο πολυ απ'οτι το ψοφιο.στενα χωριθηκα πολυ γιατι δεν μου ειχε ξαναψοφησει αλλο ψαρι.εβγαλα τον θηλυκο μονομαχο και τον πηγα αλλου,ο θειος μου προσφερθηκε να μου φερει 3 καινοργια.και εχω να σασ ρωτησω κατι:

1]μηπως φταιει οτι εκλεισαν τα φωτα[του ενυδριου] αρα αφτο σημενει οτι βραδιασε για τα ψαρια και αρχισε το κυνηγι.

2]γιατι τοτε η ψοφια θηλυκια δεν ειχε ουτε ενα σημαδι

και 3]μηπως φταιει κατι αλλο και τι ειναι αυτο.

αρχικα να σου πω μια παρατηρηση που εχω κανει εδω και πολυ καιρο, το βραδυ η θυληκια μου ηταν παρα πολυ επιθετικη, απο την ωρα που εκλειναν και τα φωτα. μετα την εδωσα, γιατι ενοχλουσε τα παντα το βραδυ.

οι μονομαχοι καλο ειναι να ειναι μονοι ειδικα οταν ο χαρακτηρας τους δεν επιτρεπει να εχουν παρεα. το ενα γκαπι μπορει να πεθανε απο στρεςς αν το κινηγουσε ολη νυχτα η μονομαχος.

στην θεση σου (βεβαια δεν θυμαμαι τα λιτρα σου) θα κραταγα μονο γκαπι...

ελπιζω ολα να πανε καλα :wub:

• 4 weeks later...

Για να το βρήκες με μαδημένη ουρά είναι πολύ πιθανόν να φταίει η μονομαχίνα. Πολλές φορές οι θηλυκοί μονομάχοι είναι πολύ πιο επιθετικοί από τους αρσενικούς στη συμβίωσή τους με άλλα είδη ψαριών (γι'αυτό αν έχεις παρατηρήσει σε κάποια πετ σοπ βάζουν αρσενικούς μονομάχους σε ενυδρεία με ζωοτόκα, ενώ τους θηλυκούς τους έχουν όλους μαζί σε ξεχωριστό ενυδρείο).

Εξαρτάται βέβαια κι από τον χαρακτήρα του ψαριού. Η δική μου μονομαχίνα, για παράδειγμα, κάποια στιγμή που την έβαλα μαζί με τον αρσενικό για να παρατηρήσω συμπεριφορές, τον τσουρομάδησε κανονικότατα... Βρήκα τα πτερύγιά του ξεσκισμένα και κομμάτι από την ουρά του στο στόμα της....

Αντίθετα, όταν είχα βάλει τον αρσενικό μονομάχο στο ενυδρείο με τα ζωοτόκα ήταν όλα μια χαρά (εκτός από την διάθεση του μονομάχου, αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε δείγματα επιθετικότητας!)

Καλύτερα κράτα την μονομαχίνα σε ένα ξεχωριστό ενυδρειάκι και τα ζωοτόκα μόνα τους, για να απολαύσεις καλύτερα τις συμπεριφορές και των δύο ειδών ψαριών, χωρίς να στρεσάρονται και να τα βλέπεις διαρκώς τρομοκρατημένα...

Την πρόταση συμβίωσης μονομάχου με Guppy δεν την καταλαβαίνω καθόλου...

υποτίθεται οτι φτιάχνουμε ένα ενυδρείο για να το χαρούμε και να μελετήσουμε συμπεριφορές.

Στη προκειμένη περίπτωση κατά 99% η συμπεριφορά που βλέπουμε είναι: κυνηγοί και κυνηγημένοι...

εγω παιδια εχω εναν αρσενικο μονομαχο και ενα αρσενικο γκαπυ μεσα σε ενα μικρο ενθδρειο 10 λ. το πολυ

τα εχω εδω και εναν μηνα περιπου και ολα κιλανε ομαλα.

μαλιστα οταν εβαλα κ εναν θυλικο μονομαχο του ορμουσαν κ τα δυο συνεχος!!!! το γκαπυ ομως ζει κ βασιλεβει!!! :)

εγω παιδια εχω εναν αρσενικο μονομαχο και ενα αρσενικο γκαπυ μεσα σε ενα μικρο ενθδρειο 10 λ. το πολυ

τα εχω εδω και εναν μηνα περιπου και ολα κιλανε ομαλα.

μαλιστα οταν εβαλα κ εναν θυλικο μονομαχο του ορμουσαν κ τα δυο συνεχος!!!! το γκαπυ ομως ζει κ βασιλεβει!!! :)

Το ότι τα δύο σου ψαράκια συμβιώνουν καλά (όπως λες) μπορεί να είναι και θέμα προσωπικότητας, δλδ απλή σύμπτωση! Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι μπορεί να ζήσει άνετα και σωστά ένας μονομάχο μαζί με ένα γκάπι και μάλιστα σε 10λιτρο ενυδρείο :thumbup: (πόσο μάλλον και με θηλυκιά μαζί).

Το ζήτημα δεν είναι απλά να ζουν τα ψάρια ή να επιβιώνουν, αλλά να ζουν και καλά για να μπορεσουμε να δούμε όσο το δυνατόν καλύτερες συμπεριφορές. Από κει και πέρα βέβαια, είναι στο χέρι του καθενός να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τα ψαράκια του... :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...