Jump to content

Σπυρί σε χρυσόψαρο


Recommended Posts

Γειά σε όλους.

Σέ ένα ενυδρείο 400 λίτρων έχω 5 χρυεόψαρα ηλικίας 5 ετών.

Το ένα απο αυτά εδώ και δύο εβδομάδες έβγαλε ένα σπυρί στην πλάτη .

Το μήκος του ψαριού είναι περίπου 25cm και το σπυρί είναι κατα προσέγγηση 5mm. (διάμετρος)

Γνωρίζει κανείς κάτι?

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρεσε την φορμα.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=25739

Και βαλε και μια δυο φωτο!

Link to comment
Share on other sites

redcross.gif

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ :Σπυρί στην πλάτη του ενός χρυσόψαρου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα:400

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):εσωτερικό φίλτρο 800l/h

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):6 χρόνια

- Ψάρια (είδη και αριθμός): 5 χρυσόψαρα και ένας γλύφτης

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):τάισμα πρωί βράδυ και αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα το 1/3.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:??

- KH:?

- GH:?

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):?

- ΝΟ2 (νιτρώδη):?

- ΝΟ3 (νιτρικά):?

- Θερμοκρασία:20 βαθμούς C

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:?

-Strips:?

-Ηλεκτρονικά:?

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού:χρυσόψαρο

- Ιστορικό Ψαριού:5 ετών μήκους 25cm

- Συμπτώματα που παρουσιάζει:Σπυρί στην πλάτη κοντα στην ουρά

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:καμμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:κανένα

-Δοσολογία:καμμιά

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

1.

2.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

post-38615-1293803464_thumb.jpgpost-38615-1293803464_thumb.jpg

post-38615-1293803764_thumb.jpg

post-38615-1293803784_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - maksal
Link to comment
Share on other sites

Μοιαζει με carp pox.

Εχεις θερμοστατη στο ενυδρειο?

Τη θερμοκρασια εχεις?

Αντιμετοπιζεται με αυξηση θερμοκρασιας.

Link to comment
Share on other sites

Η θερμοκρασία είναι αυτή του δωματίου περίπου 20-21 βαθμούς και δεν υπάρχει θερμοστάτης .

Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι κατα την αλλαγή του νερού (το 1/3 κάθε βδομάδα ) αλλάζει την θερμοκρασία του ενυδρείου σχετικά γρήγορα.

Το νερό είναι πάντα απο γεώτριση χωρίς χημικά.

Link to comment
Share on other sites

Οκ.

Τωρα το μονο που πρεπει να κανεις πρεπει να ανεβασεις την θερμοκρασια σου κατα πολυ.

Γυρο σστου 28-29 βαθμους.

Και προσεχε χωρις να ειμαι σιγουρος μπορει να περασει και σε αλλα χρυσοψαρα.

Link to comment
Share on other sites

ok έμεινε ακόμα ένα θέμα που με απασχολεί.

Αν και δεν ξέρω σίγουρα νομίζω όμως ότι 400 l ενυδρείο για 5 χρυσόψαρα μήκους 25cm και έναν γλύφτη του ίδιου μήκους μάλλον είναι λίγο.

Πιστεύω ότι μετά απο 5 χρόνια έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερα, δεδομένου ότι φίλος που έχει ενυδρείο 1000 L έχει δυπλάσια σε μέγεθος χρυσόψαρα και έχουν τα μισά χρόνια απο τα δικά μου.

Ειναι λοιπόν μιρός ο χώρος η όχι?

Το πιθανό στρές μπορεί να ευθύνεται?

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα η ελλειψη χωρου ειναι ενα θεμα ζωτικης σημασιας,εαν η φιλτρανση και οι αλλαγες νερου σου ειναι ο.κ τοτε δεν εχεις να φοβηθεις τιποτα.Εχω αντιμετωπισει το ογκιδιο που σε εχει το ψαρακι σου αλλη μια φορα,δυστυχως λιγα ειναι τα πραγματα που μπορεις να κανεις,με τις πιθανοτητες να μην ειναι υπερ σας...πλουσια διατροφη και καλες τιμες νερου θα το βοηθησουν!

Link to comment
Share on other sites

Εγω επειδη το εψαξα λιγο παραπανω δεν ξερω ποσες πιθανοτητες εχει το ψαρακι σου.Αλλα χριαζεσαι θερμοστατη και καλες αλλαγες νερου με λιγο παραπανω αντιχλωριο.Θερμοκρασια νερου στο ενυδρειο πρεπει να παει γυρο στοθς 28-29.Και προσεχε μου φενετε οτι μπορει να μεταφερθει και σε αλλα ψαρακια

Link to comment
Share on other sites

Εγω επειδη το εψαξα λιγο παραπανω δεν ξερω ποσες πιθανοτητες εχει το ψαρακι σου.Αλλα χριαζεσαι θερμοστατη και καλες αλλαγες νερου με λιγο παραπανω αντιχλωριο.Θερμοκρασια νερου στο ενυδρειο πρεπει να παει γυρο στοθς 28-29.Και προσεχε μου φενετε οτι μπορει να μεταφερθει και σε αλλα ψαρακια

Αφου το έψαξες λίγο παραπάνω,θα ηθελες να μοιραστείς μαζί μας τη διάγνωση σου?Οπως επίσης τη λογική της θεραπείας που πρότεινες?

Link to comment
Share on other sites

Αφου το έψαξες λίγο παραπάνω,θα ηθελες να μοιραστείς μαζί μας τη διάγνωση σου?Οπως επίσης τη λογική της θεραπείας που πρότεινες?

Ευχαρίστως φιλέ μου.

Λοιπόν έχουμε και λεμέ.

Ιστός: //www.koiandponds.com/disease-carppox.htm

Κυπρίνος Ευλογιά

Τύπος: Viral

- που προκλήθηκαν από την κυπρινιδών Herpes Virus 1(πρόβλημα με έρπη) ή CyHV-1(θα δείτε παρακάτω), που προσβάλλει το εξωτερικό κέλυφος του koi

- κατά κύριο λόγο εμφανίζονται σε koi και χρυσόψαρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη

Συμπτώματα:

- Αρχίζει συνήθως ως μικρά, οβάλ λευκές κηλίδες που σταδιακά αυξάνουν σε μέγεθος,

σημεία μπορεί να συγχωνεύσει που οδηγεί σε μεγαλύτερες περιοχές που επλήγησαν

- μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση στερεών, κηρώδης εξογκώματα στα πτερύγια και το σώμα του koi δεδομένου ότι το koi προσπαθεί να παράγει περισσότερα κύτταρα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση

- γενικά αβλαβείς, αλλά σίγουρα δυσάρεστο να δούμε

Διορθωτικά μέτρα:

- δεδομένου ότι αυτό είναι μια ιογενής λοίμωξη, η ασθένεια δεν έχει καμία γνωστή θεραπεία

- απόξεση ανοικτά της κηρώδους θρόμβων είναι ιδιαίτερα αποθαρρύνεται από εμπειρογνώμονες δεδομένου ότι αυτό μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα (όπως οι δευτερογενείς βακτηριδιακές λοιμώξεις) για ψάρια που έχουν μολυνθεί

- οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν έξοδο από την ασθένεια και μόνο (δεν έχει σημασία πόσο άσχημος είναι) μέχρι να εξαφανιστεί από μόνη της, όταν φθάνουν τους πιο ζεστούς μήνες(ο Λόγος που είπα να ανεβάσει ο φίλο θερμοκρασίες)

CyHV-1

Koi ερπητοϊός (KHV) Disease1

Εισαγωγή

Koi ερπητοϊό (KHV) είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα σε κοινός κυπρίνος (Cyprinus carpio) (Hedrick et al. 2000? OATA 2001). Κυπρίνος υψώνεται ως foodfish σε πολλές χώρες και έχει επίσης επιλεκτικά εκτρέφονται για την βιομηχανία διακοσμητικών ψαριών όταν είναι γνωστό το koi. Η πρώτη αναγνωρισμένη περίπτωση KHV εμφανίστηκε στην Αγγλία το 1996. Από τότε οι άλλες περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες που koi πολιτισμού και / ή ο κυπρίνος με εξαίρεση την Αυστραλία (Hedrick et al. 2000? OATA 2001? Ανώνυμος 2003? Pokorova et al. 2005). Αυτό το πληροφοριακό φυλλάδιο έχει ως στόχο να ενημερώσει τους κτηνιάτρους, βιολόγους, οι παραγωγοί των ψαριών και χομπίστες για τη νόσο KHV.

Τι είναι KHV;

Koi ερπητοϊό (επίσης γνωστή ως κυπρινιδών ερπητοϊό-3 ή CyHV-3) έχει χαρακτηριστεί ως ένας ιός DNA που ανήκει στην οικογένεια του ιού Herpesviridae (δηλαδή, ένας ιός του έρπητα). Αν και έχει σημειωθεί κάποια επιστημονική συζήτηση σχετικά με την ακρίβεια της ταξινόμησης (Ronen et al. 2003), οι πρόσφατες εργασίες (Waltzek et al. 2005) δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι KHV είναι πράγματι ένας ιός έρπητα, με βάση την μορφολογία και την γενετική, και είναι στενά που σχετίζονται με κυπρίνου του ιού της ευλογιάς (κυπρινιδών ερπητοϊό-1 ή CyHV-1) και αιμοποιητική νέκρωση ερπητοϊό των χρυσόψαρο (κυπρινιδών ερπητοϊό-2 ή CyHV-2). Koi ερπητοϊός νόσος έχει διαγνωστεί σε koi και ο κυπρίνος (Hedrick et al. 2000? OATA 2001). Άλλες σχετικές κυπρινιδών είδη όπως ο κοινός χρυσόψαρο (Carassius auratus) και χορτοφάγος κυπρίνος (Ctenopharyngodon idella) φαίνεται να είναι κλινικά επηρεάζεται από KHV παρόλο KHV DNA έχει εντοπιστεί σε ιστό χρυσόψαρο και άλλα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) (Bergmann et al. 2006) μέθοδοι δοκιμής. Hybrid χρυσόψαρο (αρσενικό auratus χρυσόψαρο Γ. x θηλυκό κυπρίνο Γ. carpio) ήταν μετρίως ανθεκτικά στη θνησιμότητα από πειραματική μόλυνση με KHV (Hedrick et al. 2006). Όπως και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις του έρπητα, KHV πιστεύεται ότι παραμένουν στα προσβεβλημένα ψάρια για τη ζωή? Ως εκ τούτου, εκτίθεται ή να ανακτηθούν τα ψάρια θα πρέπει να θεωρούνται ως φορείς του ιού (OATA 2001? Petty και Fraser 2005).

Koi ερπητοϊός νόσος μπορεί να προκαλέσει θνησιμότητα μεταξύ 80-100% σε ευαίσθητα πληθυσμούς, με κλινικά συμπτώματα της νόσου συνήθως εκφράζεται όταν η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 72 ° και 81 ° F (22 ° και 27 ° C) (OATA 2001). Αυτή η ιογενής νόσος που επηρεάζει τα ψάρια διαφόρων ηλικιών, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η συγκατοίκηση fry έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από ό, τι ώριμων ψαριών (Perelberg et al. 2003). Ωστόσο, οι μεγαλύτερες koi συνήθως διαγνωστεί με νόσο KHV σε κλινικές περιπτώσεις που υποβάλλονται σε εργαστήρια.

Ποια είναι τα σημάδια της KHV;

Κλινικά συμπτώματα της KHV είναι συχνά μη ειδικά. Θνησιμότητα μπορεί να αρχίσει πολύ γρήγορα σε μολυσμένα πληθυσμούς, με τους θανάτους που αρχίζει μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά την αρχική εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων. Σε πειραματικές μελέτες, το 82% των ψαριών που εκτίθενται στον ιό σε θερμοκρασία νερού 72 ° F (22 ° C), πέθανε μέσα στις πρώτες 15 ημέρες (Ronen et al. 2003). KHV λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες που εμφανίζουν τα απλάδια ως απλάδια ποικιλία αποχρώσεων με κόκκινες και λευκές κηλίδες (Εικόνα 1) (μπορεί να είναι παρόμοια με columnaris σημεία της νόσου). Το άσπρα μπαλώματα οφείλονται σε νέκρωση (θάνατος) του στάσιμων ιστού. Gill βλάβες που προκαλούνται από ασθένειες KHV είναι τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα στις πληγείσες koi. Άλλες εξωτερικές ενδείξεις KHV μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία βράγχια, βυθισμένα μάτια, χλωμό μπαλώματα ή φουσκάλες στο δέρμα. Ορισμένοι KHV μολυνθεί koi μπορεί να έχει μια οδοντωτή μύτη (Α. Goodwin, Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στο Pine Bluff, προσωπική επικοινωνία). Σε ορισμένες περιπτώσεις, δευτεροβάθμια βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων μπορεί να είναι το πιο προφανές πρόβλημα, συγκαλύπτοντας τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πρωταρχική ιογενή λοίμωξη. Μικροσκοπική εξέταση των βιοψιών απλαδιών αποκαλύπτει συχνά μεγάλο αριθμό των βακτηρίων και διάφορα παράσιτα (Hedrick et al. 2000? OATA 2001? Goodwin 2003).

Εσωτερική σημάδια KHV είναι μεταβλητά και μη ειδικά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει υψηλότερο από τον συνήθη συμφύσεις στην κοιλότητα του σώματος και μια διάστικτη εμφάνιση των εσωτερικών οργάνων (Hedrick et al. 2000? Goodwin 2003).

Behaviorally, πλήττονται τα ψάρια συχνά παραμένουν κοντά στην επιφάνεια, να κολυμπήσετε ληθαργικώς και μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστική δυσχέρεια και ασυντόνιστη κολύμβηση.

Σχήμα 1. Koi με στίγματα βράγχια και βυθισμένα μάτια οφείλονται σε ερπητοϊό koi νόσου.

Πώς Ψάρια πάρουν μολυσμένοι με KHV;

Μεθόδων διάδοσης (μετάδοση) του KHV περιλαμβάνει την άμεση επαφή με μολυσμένα ψάρια, τα υγρά από τα μολυσμένα ψάρια και το νερό, λάσπη ή άλλη φομιτών / φορείς που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα συστήματα. Ο μολυσματικός ιός εισέρχεται ευαίσθητα ψάρια μέσα από τα βράγχια και, ενδεχομένως, μέσω του εντέρου (Dishon et al. 2005). Ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού, τα ευπαθή τα ψάρια που είναι εκτεθειμένες σε KHV μπορεί είτε να μολυνθεί, να αναπτύξουν νόσο, και να πεθάνουν ή να επιβιώσει την αρχική εκδήλωση της νόσου και να γίνουν φορείς του ιού (OATA 2001). Πιστεύεται ότι οι μεταφορείς από τη νόσο KHV ποτέ δεν θα δείξουν και πάλι τα κλινικά συμπτώματα της νόσου KHV παρότι εξακολουθούν να έχουν μολυνθεί και η εξάπλωση της νόσου σε ευαίσθητα ψάρια.

Bergman et al. (2006) ανιχνεύθηκε KHV DNA σε κλινικά υγιείς χρυσόψαρα και άλλα διακοσμητικά είδη ψαριών, αναφέροντας ότι τα είδη αυτά μπορούν επίσης να φέρουν τον ιό και μπορεί να ρίξει πιθανώς ιού και να προκαλέσουν KHV τη νόσο στα ευπαθή κυπρίνου. Χρυσόψαρο που μεταφέρουν KHV δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου KHV.

Πώς θερμοκρασία του νερού επηρεάζει Νόσων KHV;

Ο ιός φαίνεται να έχει μία περίοδο επώασης 14 ημέρες μετά την ανάμειξη των μολυσμένων ψαριών ή αερομεταφορείς με αφελή ψαριών (ψάρια που δεν έχουν μολυνθεί με KHV πριν) (OATA 2001? Ronen et al. 2003). Ωστόσο, η επώαση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, υποδεικνύοντας ότι η θερμοκρασία και, ενδεχομένως, ένα δεύτερο ενεργοποίησης μπορεί να είναι απαραίτητη για τα κρούσματα να συμβεί. Θνησιμότητας που σχετίζονται με τη νόσο KHV συνήθως λαμβάνει χώρα μεταξύ 72 ° και 78 ° F (22 ° και 25,5 ° C). Σχεδόν δεν σημειωθούν θάνατοι κάτω από αυτό το φάσμα, και ουσιαστικά δεν υπάρχει εκδήλωση της ασθένειας σε 86 ° ή άνω F (30 ° C) (OATA 2001? Goodwin 2003).

Πώς ξέρω αν Ψάρια μου KHV;

Θετική διάγνωση του KHV απαιτεί τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου ή ψάρι ειδικό σε θέματα υγείας και ασθένειας των ψαριών διαγνωστικό εργαστήριο. Διαγνωστική ταυτοποίηση των KHV μπορεί να επιτυγχάνεται με διάφορες άμεσες και έμμεσες μεθόδους. Άμεσες μέθοδοι οι διαδικασίες που ανιχνεύουν πραγματικό ιό ή «κομμάτια» του ιού. Έμμεσες μέθοδοι αποτελούν διαδικασίες που ποσοτικοποίηση την ανοσολογική απόκριση με τη μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων (Hedrick et al. 2000? OATA 2001? Goodwin 2003).

Άμεσες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό KHV περιλαμβάνουν: 1) την απομόνωση του ιού και ταυτοποίησης (δηλαδή, αυξάνεται ο ιός) χρησιμοποιώντας έναν ευαίσθητο γραμμή κυττάρων, όπως Koi Fin (KF) κυτταρικές σειρές (βέλτιστη ανάπτυξη παρατηρείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 59 ° και 77 ° F (15 ° και 25 ° C)) και 2) PCR τεχνικές (π.χ., έλεγχος για την παρουσία του υλικού KHV DNA). Για τις εν λόγω άμεσες διαγνωστικές εξετάσεις, οι ιστοί αφαιρούνται από τα ψάρια και τα οποία συλλέγονται ζωντανός έπειτα ευθανασία. Απομόνωση και την ανίχνευση του ιού στους ιστούς από ψάρια νεκρά περισσότερο από μερικές ώρες μπορεί να είναι αναξιόπιστες. Μη θανατηφόρο άμεσες διαγνωστικές δοκιμασίες είναι διαθέσιμες σε δείγματα όπως αίμα, περιττωματικό υλικό, βλέννα και απλάδια κλιπ (δηλαδή, βιοψίες), αλλά οι δοκιμές αυτές μπορεί να δώσει λιγότερο οριστικό ή λιγότερο ακριβή αποτελέσματα. Μια θετική δοκιμή κυτταρικής καλλιέργειας υποδηλώνει ενεργή, η συνεχής μόλυνση με KHV. Θετική ανίχνευση KHV DNA με PCR δείχνει ότι ο ιός είναι παρών, έτσι ώστε να εντοπίζει koi άρρωστοι με KHV και ενδέχεται να εντοπίσει ορισμένους αερομεταφορείς KHV.

Έμμεσες δοκιμές για KHV περιλαμβάνουν ένζυμο-συνδεμένη immunosorbent δοκιμή (ELISA) και εξουδετέρωσης του ιού (VN) δοκιμές. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να εκτελούνται σε δείγμα αίματος και, ως εκ τούτου, οι μη θανατηφόρες διαγνωστικά εργαλεία. ELISA ή VN μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι το ψάρι έχει είτε σε ένα χρόνο είχε την ανοσολογική απάντηση (π.χ., παραγωγή αντισωμάτων) έναντι KHV. Ένα θετικό ELISA ή δοκιμή VN για KHV αναφέρει ότι το ψάρι έχει παραγάγει αντισώματα ενάντια KHV και βιώνει είτε την εκδήλωση κρούσματος ή είναι φορέας. Ωστόσο, αντισώματα που παράγουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται χρόνο για να γίνει ενεργοποίηση και την πάροδο του χρόνου, αν ένα ψάρι δεν είναι πλέον άρρωστος, KHV-ειδικά-αντισώματος παραγωγής μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει. Ως εκ τούτου, ELISA ή VN μπορεί να μην είναι σε θέση να ανιχνεύουν αντισώματα KHV εάν η λοίμωξη εμφανίστηκε έτη πριν ή εάν τα ψάρια δεν είχε ακόμη χρόνο για να παραγάγει αντισώματα.

Αρνητικά αποτελέσματα με άμεσες ή έμμεσες δοκιμές δεν σημαίνουν κατ 'ανάγκη τα ψάρια δεν είναι φορείς. Δεν υπάρχει καμία δοκιμή που ανιχνεύει οριστικά όλοι οι μεταφορείς ή τους επιζώντες.

Είναι θεραπεία για KHV υπάρχει;

Δεν υπάρχει θεραπεία για KHV. Αντι-ιικά φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση KHV ή οποιαδήποτε άλλη ιογενών ασθενειών καλλιεργούμενων ψαριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να επιβιώσουν koi εστίας KHV, εάν οι θερμοκρασίες του νερού αυξάνονται σε 86 ° F (30 ° C) κατά την εκδήλωση (Ronen et al. 2003). Ωστόσο, αυτή η τεχνική οριακή μόνο αύξηση των ποσοστών επιβίωσης, και τεχνητή αύξηση θερμοκρασίας του νερού πάνω από 80 ° F στην εκμετάλλευση εγκαταστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εμφάνιση άλλων πιο κοινών βακτηριακών και παρασιτικών νόσων. Οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού δεν είναι γενικώς συνιστώνται για τη συνήθη εκτροφής και τη διαχείριση των koi και ο κυπρίνος. Επιπλέον, και το πιο σημαντικό, koi που σώζονται εστίας KHV ή τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες του νερού θα γίνουν φορείς του ιού. Αυτά τα koi μεταφορέας αποτελούν πηγή της ασθένειας σε ευαίσθητα ψάρια όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για ιογενή λοίμωξη και απόπτωση. Μεταφορέας των ψαριών κατά κανόνα δεν υποκύψει στη νόσο KHV ή εμφανίζουν σημάδια κλινική μόλυνση.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο εγκριθεί στις ΗΠΑ για KHV. Ωστόσο, η προκαταρκτική πειραματικές μελέτες του εμβολίου με ζωντανό εξασθενημένο ιό για το εμβόλιο με ένεση intracoelomic έδειξε ότι τα ψάρια αναπτύσσονται υψηλοί τίτλοι αντισωμάτων και ήταν άνοσα στην ασθένεια και να επιβιώσει μια πρόκληση νόσο KHV (Ronen et al. 2003). Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα ότι αυτά τα ψάρια μπορεί να είναι φορείς του ιού και μπορεί να μολύνουν τον αφελή ψάρια με τα οποία έρχονται σε επαφή, και των έμμεσων δοκιμών (για αντισώματα) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση εάν κατάσταση εμβολιασμού είναι αβέβαιη.

Επειδή KHV εστίες αυτές προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε koi και κοινές εγκαταστάσεις κυπρίνου και επειδή υπάρχει ανησυχία ότι οι επιζώντες είναι μεταφορείς, καθένας με koi που έχουν διαγνωστεί με KHV θα πρέπει να εξετάσει μείωση του πληθυσμού (εξαλείφοντας το σύνολο του πληθυσμού), ως λογική επιλογή. Όλα τα υλικά και τα συστήματα που τα μολυσμένα ψάρια έχουν έρθει σε επαφή πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.

Ιικά σωματίδια σε νερό, ενδέχεται να δραστηριοποιούνται σε νερό έως και τρεις ημέρες (Yoshimizu et al. 2006). Ωστόσο, κοινών πρωτοκόλλων απολύμανσης (βλ. κατωτέρω) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη του ιού από τα συστήματα ύδρευσης και εξοπλισμό [βλ. UF / δελτίο IFAS "Υγιεινή πρακτικές για την Υδατοκαλλιέργεια εγκαταστάσεις" (VM-87)]. Βιολογικά φίλτρα και τα μέσα ενημέρωσης βιολογικό εκτεθεί στον ιό, πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Πριν από την απολύμανση, ο εξοπλισμός πρέπει να καθαρίζονται από υπολείμματα ή βιολογικής συσσώρευσης, καθώς αυτές μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του απολυμαντικού. Χλώριο λύσεις (π.χ. χλωρίνη νοικοκυριό) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση του μεγάλου εξοπλισμού ή συστημάτων χωρίς ψάρια. Το συνιστώμενο πρωτόκολλο για το χλώριο είναι 200 ppm (200 mg / L) για μία ώρα (Noga 1996). Η σωστή δοσολογία της δραστικής αυτής ουσίας εξαρτάται από τον τύπο του χλωρίου. Για λευκαντικό οικιακής χρήσης, το οποίο είναι 5,25% υποχλωριώδους νατρίου ανά λίτρο, 35 ml ανά γαλόνι του νερού θα δώσει 200 mg / L τελική συγκέντρωση.

Τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου (QACs) μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για τα συστήματα και τον εξοπλισμό. Τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου είναι gentler για τα δίχτυα σε σχέση με διαλύματα χλωρίου. Η συνιστώμενη συγκέντρωση QAC απολύμανσης είναι 500 ppm (500 mg / L) για μία ώρα (Noga 1996). Η σωστή δοσολογία QACs εξαρτάται από τον τύπο / συγκέντρωση στο μείγμα που χρησιμοποιείται, διότι οι συγκεντρώσεις θα ποικίλει ανάλογα με το προϊόν που χρησιμοποιείται. Διάφορα προϊόντα QAC μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως 50% δραστικό συστατικό. Για παράδειγμα, Roccal-D Plus ® (Pharmacia & Upjohn Company, η Pfizer) είναι περίπου 24% ενεργό συστατικό? Ως εκ τούτου, η τελική συγκέντρωση μεταχείριση των 500 mg / L, θα απαιτήσει περίπου 7,9 mL του Roccal-D Plus ® ανά γαλόνι του ύδατος. Ξεπλύνετε καλά μετά τη χρήση οποιουδήποτε είδους απολυμαντικού για την εξάλειψη των καταλοίπων απολυμαντικό που μπορεί να σκοτώσει τα ψάρια.

Πώς μπορεί KHV να προληφθεί;

Πριν από τη λήψη των ψαριών, κατ 'αρχάς να ζητήσει από τον προμηθευτή, εάν υπήρξαν σημαντικές ανεξήγητες απώλειες στον πληθυσμό. Παρακολούθηση και τις δοκιμές για KHV μπορεί να γίνεται με εργαστηριακές δοκιμές, προκειμένου να ζητήσει προμηθευτές τυχόν δοκιμές για KHV έχει γίνει και να ζητήσει αντίγραφο της τεκμηρίωσης αποτέλεσμα εργαστηρίου. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί KHV είναι να γνωρίζει τους προμηθευτές τα ψάρια σας και να έχουμε μια καλή σχέση εργασίας μαζί τους.

Καραντίνα είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να αποφευχθεί η εισαγωγή παθογόνων παραγόντων σε μια λίμνη ή εγκατάσταση. Να εφαρμόσει μια αποτελεσματική διαδικασία καραντίνας, όλα τα νέα ψάρια πρέπει να διατηρούνται σε χωριστό σύστημα, ιδανικά σε ένα άλλο κτίριο ή την περιοχή από το ψάρι κάτοικος. Κάτοικος τα ψάρια πρέπει να τρέφονται, ο χειρισμός και υποστήριξε ενώπιον των νέων ψαριών. Η καραντίνα ψάρια χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό, όπως δίχτυα, κουβάδες, και εύκαμπτοι σωλήνες σιφόνι που χρησιμοποιούνται μόνο για αυτούς. Επιπλέον, τα πόδια λουτρά και πλύσεις χέρι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε που εισέρχονται και εξέρχονται από την καραντίνα περιοχή. Τα ψάρια θα πρέπει να είναι σε καραντίνα για ελάχιστη περίοδο 30 ημερών. Ειδικά για τα KHV, νέα koi θα πρέπει να είναι σε καραντίνα στο νερό που είναι 75 ° F (24 ° C) για τουλάχιστον 30 ημέρες. Μετά το πέρας της περιόδου απομόνωσης, κάθε άρρωστος ψάρια θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο και / ή διαγνωστικών εργαστηρίων για να αποκλείσει KHV ή άλλες ασθένειες. Εάν όλα τα ψάρια φαίνονται υγιή, τα δείγματα αίματος πρέπει να συλλέγονται από αυτά τα ψάρια σε καραντίνα και να υποβάλλονται για την ανίχνευση αντισωμάτων που χρησιμοποιούν είτε ELISA ή VN μεθόδους.

Οι Koi hobbyists ενθαρρύνονται να προωθήσουν την χρήση του αγγλικού στιλ koi δείχνει, που κρατούν διαφορετικές πηγές (ιδιοκτήτες) του koi διαχωρίζονται κατά τη διάρκεια της παράστασης και κρίση. Επιπλέον, χωριστά δίχτυα και ο εξοπλισμός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους συμμετέχοντες να αναφέρουν για τη δική τους τα ψάρια. Το ιαπωνικό στυλ της show, στο οποίο koi από διαφορετικούς ιδιοκτήτες τοποθετούνται μαζί στην ίδια δεξαμενή, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της ασθένειας μεταξύ των ευπαθών ψάρια. Ανεξάρτητα από το στυλ εμφάνισης, των ψαριών που επιστρέφουν από τις παραστάσεις θα πρέπει να είναι σε καραντίνα (δηλαδή, διαχωρίζονται από τα άλλα koi) για 30 τουλάχιστον ημέρες και πραγματοποιήθηκε σε 75 ° F πριν από την κυκλοφορία πίσω στο γενικό πληθυσμό. Για πρόσθετη ασφάλεια, η δειγματοληψία αίματος μπορεί να είναι χρήσιμη. Επιζώντες, γνωστοί φορείς, ή τα ψάρια προηγουμένως εκτεθεί στη νόσο KHV δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για το θεαθήναι.

Στο τέλος της περιόδου απομόνωσης και πριν από τη διάθεση όλων των ψαριών μαζί, έχουν περάσει αρκετά νέα koi koi με αρκετές από τις καθιερωμένες πληθυσμού σε ξεχωριστό χώρο μακριά από το υπόλοιπο των καθιερωμένων πληθυσμού και τους προσέξει για τα σημάδια της νόσου. Αυτό το "test" μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε με ένα μικρότερο αριθμό ψαριών αν διάθεση των δύο λαών μαζί μετά απομόνωσης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Πληροφορίες από το ίδιο μας το forum. Ελπίζω να κατάφερα να βοηθήσω τον φίλο μας.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=42429

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Savou σε ευχαριστούμε πολυ για τη συμβολή σου .

Φίλε maksal προσπάθησε να ακολουθήσεις τη συμβουλή του NickTheFish ποιό πάνω και εγω θα προσθέσω και τη χρήση βιταμινών .

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Savou σε ευχαριστούμε πολυ για τη συμβολή σου .

Φίλε maksal προσπάθησε να ακολουθήσεις τη συμβουλή του NickTheFish ποιό πάνω και εγω θα προσθέσω και τη χρήση βιταμινών .

Τίποτα είναι δουλειά μας αλώστε να βοηθάμε τους φίλους του ενυδρείου. Αλλά με βάση τον δεδομένων που έδωσα μήπως θα είναι καλύτερα να αυξήσει και την θερμοκρασία εκτός από την πλούσια διατροφή τελικά?

Link to comment
Share on other sites

Δέν νομίζω .

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης θέλουμε και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό του ψαριού .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...