dsidir 21 Δεκεμβρίου 2010 #1 Share 21 Δεκεμβρίου 2010 Καλησπέρα σε όλους, Αποφάσισα και εγώ να στήσω ένα θαλλασινο ενυδρείο. Ο εξοπλισμό μου είναι : Cayman 110 open (το οποίο περιελάμβανε φίλτρο 1100 λτ/ω και 200 watt για θέρμανση, 2 λάμπες arcadia. Επιπλέον πήρα εωτερικό skimmer 550 της ferplast και 3 κοραλίες 2. Επισυνάπτω φώτο για τα παραπάνω. Μέχρις στιγμής έχω βάλει νερό απιονισμένο, αλάτι, ζωντανό αραγωνίτη και 18 κιλά ζωντανό βράχο. Θα ήθελα τα φώτα σας για τα επόμενα μου βήματα. Δεν έχω κάνει καμιά μέτρηση μέχρι τώρα , αφού περιμένω να μου έρθουν αύριο - μεθαύριο τα τεστ που έχω παραγείλει. Σημειώνω ότι 7 κιλά βράχου μπήκαν πριν 2 μέρες και άλλα 11 σήμερα. Την θερμοκρασία την έχω ρυθμίση στους 26 αλλά με τίποτα δεν την πιάνει , μέχρι 25 έχει πάει το νέρο, φαντάζομαι ότι ο θερμοστάτης είναι μικρός. Ακούω συμβουλές για το στήσιμο που έχω κάνει , κτλ. Βαράτε ελεύθερα..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 21 Δεκεμβρίου 2010 Author #2 Share 21 Δεκεμβρίου 2010 Π.x. πόσες ώρες πρέπει να ανάβω τα φώτα, αν πρέπει ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 22 Δεκεμβρίου 2010 #3 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 (edited) καλορίζικο ! μη ανάψεις φώτα τώρα κανε τις μετρήσεις σου και βλέπουμε για τη συνέχεια φρόντισε να έχεις καλή κυκλοφορία νερού - λίτρα ενυδρείου χ 15 φορές τουλάχιστον - καλή επιτυχία ! Έγινε επεξεργασία 22 Δεκεμβρίου 2010 - salTasos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 22 Δεκεμβρίου 2010 #4 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Θα σου πρότεινα να "παίξεις" λίγο με το στήσιμο του βράχου. Έτσι που το έχεις είναι πολύ... συμπιεσμένος και δεν υπάρχουν κρυψώνες για τα ψάρια, αλλά ούτε ανοίγματα για καλή κυκλοφορία ανάμεσα στα βράχια... Όταν το ενυδρείο κάνει τον κύκλο του, προτίμησε έναν από τους κυκλοφορητές να τον στρέψεις προς την επιφάνεια για καλύτερη ανατάραξη του νερού. Τι λάμπες χρησιμοποιείς, στα πόσα kelvin είναι? Στη φώτο είδα ότι είναι κάπως ροζ... είναι? ή φαίνονται έτσι στη φώτο? Οπλίσου με υπομονή και περίμενε να κάνει το ενυδρείο το κύκλο του!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 22 Δεκεμβρίου 2010 Author #5 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Καλημέρα, Λοιπόν, τον βράχο πιθανότατα να τον αλλάξω λίγο όπως είπατε, αν και υπάρχουν πολλές τρύπες και περάσματα τα οποία δεν φαίνονται στην φωτο. Σχετικά με τις λάμπες είναι 2 τ5 sea life της φερπλαστ οι οποίες ήρθαν μαζί με το ενυδρείο. όντως η μια έχει ένα απαλό χρώμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 22 Δεκεμβρίου 2010 Author #6 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Επίσης θα ήθελα τη γνώμη σας για τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι κυκλοφορητές, καθώς και το skimmer και τα σωληνάκια που παίρνουν νερό στο φίλτρο και το επιστρέφουν στο ενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 22 Δεκεμβρίου 2010 #7 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Θα σου πρότεινα να επιλέξεις κάποιες άλλες λάμπες. Στον συγκεκριμένο τύπο δεν αναγράφεται καν πόσα kelvin είναι και αν ροζίζει ίσως να σου δημιουργήσει πρόβλημα με άλγες. Τοποθέτησε μια λευκή στα 10000Κ και μια ακτινική (μπλε). Το αν θα παραμείνεις μόνο με 2 λάμπες θα εξαρτηθεί από τα είδη που θα φιλοξενήσεις στο ενυδρείο σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas kika 22 Δεκεμβρίου 2010 #8 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Το φωτιστικο που εχεις ειναι τ5 η τ8?Κ το σκιμερ εχω ακουσει πως δεν ειναι πολυ αξιοπιστο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 22 Δεκεμβρίου 2010 Author #9 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Σχετικά με τις λάμπες θα τισ κοιτάξω και θα σας πω ακριβώς τι είναι.΄Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι είναι Τ5. Όσον αφορά το skimmer μου το πρότεινανε ως καλό. Τώρα τι να πω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas kika 22 Δεκεμβρίου 2010 #10 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Σχετικά με τις λάμπες θα τισ κοιτάξω και θα σας πω ακριβώς τι είναι.΄Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι είναι Τ5. Όσον αφορά το skimmer μου το πρότεινανε ως καλό. Τώρα τι να πω. Aν δεν κανω λαθος η μια σου η λαμπα ειναι κοκκινη?Θελεις να κανεις reef η fowler?Παντως εγω για το συγκεκριμενο σκιμερ εχω ακουσει τα χειροτερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 22 Δεκεμβρίου 2010 Author #11 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Aν δεν κανω λαθος η μια σου η λαμπα ειναι κοκκινη?Θελεις να κανεις reef η fowler?Παντως εγω για το συγκεκριμενο σκιμερ εχω ακουσει τα χειροτερα. Μόλις γύρισα σπίτι και είδα τις λάμπες, η μια έχει ενα απαλό φούξ χρώμα (ίσως μωβ απαλό ανοιχτό) θα έλεγα. Για reef το προορίζω το ενυδρείο και όχι FOWLER. Πες μου για το σκίμερ..., υποτίθεται ότι είναι και 550 λίτρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 22 Δεκεμβρίου 2010 #12 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Πολλές εταιρίες βγάζουν ροζ/μωβ λάμπες για θαλασσινό. Αν η δικιά σου γράφει επάνω για που προορίζεται θα μπορούσες να την κρατήσεις και αυτή (αν όντως είναι για θαλασσινό) και να την συνδυάσεις με μια λευκή και μια μπλε όπως σου έγραψα παραπάνω. Έτσι θα καλύπτεις ένα μεγάλο μέρος του φάσματος (αναγκαίο για τους οργανισμούς), αλλά θα έχεις όμορφα οπτικά αποτελέσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 22 Δεκεμβρίου 2010 #13 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Θα συμφωνήσω και εγω σχετικά με το στήσιμο του βράχου. Ανοιξε τον λίγο και για να εχει ροη το νερό αλλα και για να εχεις περισσότερο χώρο για κοράλλια Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 22 Δεκεμβρίου 2010 Author #14 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 (edited) ok, Μύνημα έλήφθη. Θα προσπαθήσω να τον ανοίξω λίγο και μάλιστα προσθέτοντας 2-3 κιλά ακόμα και να ξεπεράσω έτσι τα 20 κιλά βράχου. Νομίζω σε 230 λίτρα ενυδρείου θα είμαι καλά με 20-21 κιλά. Έγινε επεξεργασία 22 Δεκεμβρίου 2010 - dsidir Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 22 Δεκεμβρίου 2010 #15 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Μ αυτά τα κιλά θα μπορέσει να στηριχτεί και η βιολογία του ενυδρείου σου αποκλειστικά από τον βράχο... Στη σημερινή του κατάσταση το φίλτρο τι περιέχει μέσα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 22 Δεκεμβρίου 2010 Author #16 Share 22 Δεκεμβρίου 2010 Μ αυτά τα κιλά θα μπορέσει να στηριχτεί και η βιολογία του ενυδρείου σου αποκλειστικά από τον βράχο... Στη σημερινή του κατάσταση το φίλτρο τι περιέχει μέσα? Λοιπόν έχουμε και λέμε,ο βράχος είναι 18 κιλά και κάτι ψιλά. όπως μου είπατε έπαιξα όχι λίγο αλλά αρκετά και έφτασα στο αποτέλεσμα που βλέπετε στην φωτο. Το φίλτρο είναι ένα blue κάτι που είχε μέσα το ενυδρείο με κυκλοφορία 1100 λτι/ ώρα όπως λέει. Είχε 2 σφουγγάρια στον πάτο μετά ένα με ενεργό άνθρακα και ένα με μακαρόνι. Αυτό το κομμάτι με τον ένεργο άνθρακα τον έβγαλα και έβαλα 2 κάλτσες μια με ενεργό άνθρακα και μια με αντοφώσφορο. Επίσης έκανα μια μέτρηση (μάλλον της πλάκας) με ένα τεστ 5 σε 1 από φίλο. Το ΝΟ2 ήταν μηδέν. Το ενυδρείο το λειτουργώ καμιά 10 μέρες. Χτες πρόσθεσα καμιά 10-15 λίτρα νερό. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή σλυντομα και πόσα λίτρα προτείνετε να αλλάξω αν πρέπει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 24 Δεκεμβρίου 2010 Author #17 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Τι μου προτείνετε για φωτισμό ενυδρείου και κοραλιών δεδομένου ότι το φωτιστικό μου έει μόνο 2 λάμπες t5 και μάλλον δεν είναι αρκετές. Το θέμα είναι ότι για να προσθέσω άλλο ένα ίδιο χρειάζομαι 250 ευρώ και θα μου πιάσει και όλο το χώρο πάνω από το ενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 24 Δεκεμβρίου 2010 Author #18 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Οι λάμπες που φοράει το ενυδρείο απ' ότι διάβασα στο internet είναι : Aquasky 39 W (T5); Aquarelle 39 W (T5) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 24 Δεκεμβρίου 2010 #19 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Ο βράχος είναι καλύτερα στημένος από πριν, δημιουργεί μεν διαδρόμους για την κυκλοφορία, αλλά αν βάλεις και μερικά κομμάτια ακόμη από μπροστά και πίσω από την... "βραχογραμμή" θα δημιουργηθούν και οι σπηλιές. 250 ευρώ ποίος σου είπε για τις λάμπες !!!!!, με τόσα ολόκληρο ενυδρείο αγοράζεις !!!! Άντε να σου στοιχίσουν από 40-70 ευρώ ανάλογα με την μάρκα... και μιλάμε για 2 επιπλέον λάμπες με τα ballast τους και τα ακροφύσια μαζί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bababrilios 24 Δεκεμβρίου 2010 #20 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Μόλις γύρισα σπίτι και είδα τις λάμπες, η μια έχει ενα απαλό φούξ χρώμα (ίσως μωβ απαλό ανοιχτό) θα έλεγα. Για reef το προορίζω το ενυδρείο και όχι FOWLER. Πες μου για το σκίμερ..., υποτίθεται ότι είναι και 550 λίτρα. Εχω και γω ο καψερός αυτο το skimmer και ναι μπορώ να σου πω τα χειρότερα, το έχω σε 180λιτ και αν ταΐσω λίγο παραπάνω τα νιτρικά και τα νιτρώδη βαρανε ταβάνι γιαυτό μας το δίνουν τοοοοοσο μεγάλο γιατί κάνει δουλειά σαν ένα πολλή μικρότερο το κρατάω μόνο και μόνο για να μπει στο μέλλον σε καραντίνα Οσο για το φωτιστικό όχι και 250€ με 100€ έχει με 2 τ5 και τις λάμπες μαζί Μην κανείς το λάθος που έκανα εγώ, πήγα σε ένα μαγαζί και καρφώθηκα εκεί Οποίος γυριζει μυριζει και οποιοσ στεκετε βρομαει Καλύτερα έτσι ο βράχος σου μου αρέσει πιο πολλή Αυτά.... πάντα φιλικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 24 Δεκεμβρίου 2010 Author #21 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. 250 ευρώ έχει το φωτιστικό με τις λάμπες. Είναι πολύ όμορφο αλλά πανάκριβο. Το θέμα είναι ότι φοράει 2 λάμπες χ 39 w T5 και δεν ξέρω αν είναι αρκετός. Όσο για το skimmer ήταν δική μου επιλογή, αν βγει μούφα όπως λες, πιθανόν να το αντικαταστω αργότερα. Αλλά για πείτε μου για φωτισμό ???? Tο φωτιστικό που είχε το ενυδρείο είναι αυτό : http://www.ferplast.com/scheda_prodotto_en...d_menu=06060101 και του πάει πολύ. Αν είναι δυνατόν θα ήθελα να παραμείνω με αυτό. Αλλά ακούω προτάσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 24 Δεκεμβρίου 2010 #22 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 (edited) To φωτιστικό είναι αναμφισβήτητα όμορφο αλλά ο φωτισμός δεν είναι αρκετός αν θες να βάλεις και κοράλλια. Αν θα παραμείνεις σ αυτό θα σου πρότεινα να βάλεις και ένα δεύτερο ίδιο, αλλά με άσπρη και μπλε λάμπα... απ εκεί και πέρα θα πρέπει να σκεφτείς κάποια ιδιοκατσκευή (πάνω σ αυτό) αν πιάνουν τα χέρια σου η οποία θα σου βγει πολύ οικονομικότερα. Έγινε επεξεργασία 24 Δεκεμβρίου 2010 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 24 Δεκεμβρίου 2010 Author #23 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Δες λίγο αυτό και πες μου τη γνώμη σου. Νομίζω ότι θα ταιριάξει στις διαστάσεις του ενυδρείου μου και δεν θα χρειαστεί να βάλω δεύτερο και να είναι τελικά πολύ φορτωμένο το ενυδρείο. Φυσικά έτσι αντικαθιστώ το φωτιστικό, το οποίο είναι καινούργιο και πήγαινει πακέτο με το ενυδρείο, αλλά αυτό το βλέπουμε. http://www.aquariumline.com/catalog/ceilin...ion-p-6059.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 24 Δεκεμβρίου 2010 #24 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 Μια "πρόχειρη" ιδέα για κατασκευή είναι με μαύρο plexiglas μεγαλύτερου φάρδους από το φωτιστικό σου, ώστε να τοποθετηθούν μπροστά και πίσω οι 2 επιπλέον λάμπες..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 24 Δεκεμβρίου 2010 #25 Share 24 Δεκεμβρίου 2010 (edited) Αυτό που λες θα σε καλύπτει .. αλλά κάνει 112.00 ευρώ... + μεταφορικά !!! Ένα δεύτερο σαν αυτό που έχεις πόσο κοστίζει? ...... το είδα στο ίντερνετ... πάνω από 150 ευρώ. Θα σου πρότεινα το εξής.. αν δεν θες ή δεν έχεις να διαθέσεις χρήματα για αγορά φωτιστικού, φτιάξε προσωρινά μια ιδιοκατασκεύη και επένδυσε αυτά τα χρήματα για skimmer... στη πορεία όταν ευκολυνθείς βλέπεις και για φωτιστικό. Έγινε επεξεργασία 24 Δεκεμβρίου 2010 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος