Jump to content

Κοινόχρηστα θέρμανσης...


Recommended Posts

Πριν ένα μήνα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας της γιαγιάς μου "έκοψε" την παροχή θέρμανσης του διαμερίσματος. Αυτό έγινε μετά απο συννενόηση με την γιαγιά και συμφώνησε μιας και δεν ήθελε να πληρώσει πετρέλαιο φέτος. Ήρθε η μέρα λοιπόν, παραγγείλανε κιάλλο πετρέλαιο και της φέρανε ένα λογαριασμ. Ήταν τυπωμένο απο τον διαχειριστή αναγράφοντας ότι η γιαγιάκα "έκαψε" μηδέν πετρέλαιο αλλά είχε ένα ποσό το οποίο έπρεπε να πληρώσει.

Πήγα ο ίδιος να ρωτήσω τι ήταν αυτό και μου είπε πως είναι το 25% πάγιο. Δεν το κατάλαβα και εξήγησε πολύ μπακάλικα ότι πληρώνουμε ένα πάγιο επιπλέον γιατί πάντα κάτι γίνεται με το πετρέλαιο και η ποσότητα που βάζουμε βγαίνει λιγότερη λόγου σωληνώσεων, υπερβολική χρήσης κτλ. Κάτι είπε και για την λειτουργεία του καυστήρα με ρεύμα αλλα έκανα εμφανές την διαφωνία μου λέγοντας του ότι αυτό είναι στα ηλεκτρικά κοινόχρηστα και δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στου πετρελαίου.

Αύριο θα επικοινωνίσω με τον δικηγόρο μου καλού κακού, αλλα θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει αυτό το πάγιο σε ένοικο την στιγμή που έχουν αποφασήσει να μη του χορηγείται θέρμανση?

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντιπωση οτι κατι υσχυει..ειναι αυτο που σου ειπε για τισ σωληνες νομιζω..πρεπει να ειναι κατι αναλογο οπως με τους οροφους που μενεις..οσο πιο ψηλα τοσο πιο πολλα πληρωνεις σε πετρελαιο λογο του οτι μεχρι να ερθει στο οροφο σου καις παραπανω πετρελαιο λογο σωληνων απο καποιον που μενει πιο κατω...χωρις να ειμαι 100% σιγουρος..ψαχτο ομως λιγο γιατι ειναι πολλοι που κλεβουν στα κοινοχρηστα και στο πετρελαιο.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Το παγιο σιγουρα ισχυει.

Δεν ξερω ομως αν ειναι υποχρεωμενος να το πληρωσει καποιος για τον οποιο ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ να μην χρησιμοποιει το καλοριφερ.

Οταν ημουν εγω διαχειριστης σε 1 4οροφο, αυτοι που δεν χρησιμοποιουσαν το καλοριφερ δεν πληρωναν τιποτα.

Αν ομως ο μετρητης τους εγραφε εστω και 1 μοναδα πληρωναν κανονικα τα παγια.

Link to comment
Share on other sites

πληρωνεις παγιο γιατι εχεις ενα ποσο θερμανσης απο τα γειτονικα διαμερισματα που κατα την δικια τους χρηση καλοριφερ, ζεστενουν και το δικο σου διαμερισμα

Link to comment
Share on other sites

Οταν ημουν εγω διαχειριστης σε 1 4οροφο, αυτοι που δεν χρησιμοποιουσαν το καλοριφερ δεν πληρωναν τιποτα.

Αυτή προφανώς ήταν δικιά σου απόφαση, νομικά όμως τι γίνεται?

Είναι αρκετά περίπλοκη ερώτηση γιατί αν απο τους τέσσερεις ορόφους οι τρεις δεν ανοίξουν καθόλου θέρμανση και πληρώσουν πάγιο, αυτός που χρησιμοποιεί την θέρμανση θα βγει κερδισμένος οικονομικά.

Μόλις ξεκινησε ο χειμώνας και αν συνεχίσουν έτσι στο τέλος θα έχει δώσει 134Ε μόνο σε πάγιο θέρμανης χωρίς να ζεστένεται ;)

Link to comment
Share on other sites

γενικα το παγιο ισχυει, γιατι το διαμερισμα της γιαγιας σου εκμεταλευται τη θερμοτητα απο τα γειτονικά διαμερισματα. αν αυτα δεν υπηρχαν τοτε το διαμερισμα της γιαγιας σου θα ειχε χαμηλοτερη θερμοκρασια το χειμωνα και μεγαλυτερη το καλοκαιρι. αν παλι η γιαγια σου δουλεψει το καλοριφερ τοτε τα γειτονικα διαμερισματα θα καταναλωσουν λιγοτερη ενεργεια να ζεσταθουν. πιστευω να καταλαβαινεις τι εννοω.

αυτο που θα πρεπει να κοιταξεις ειναι το συστημα που γινεται η μοιρασια του πετρελαιου. αλλοι το υπολογιζουν βαση των τετραγωνικων μετρων, αλλοι βαση ωρων, αλλοι βαση θερμιδων στα σωματα, αλλοι υπολογιζουν επιπλεων και τιμες που τους εχει δωσει ο μηχανικος της πολυκατοικιας και αλλοι συνδιασμο των παραπανω. γενικα υπαρχουν τυποι.

τελος να ζητησεις τον κανονισμο της πολυκατοικιας, ο οποιος νομιζω οτι πρεπει να ειναι θεωρημενος απο καποια υπηρεσια. εκει θα αναγραφεται κανονικα η περιπτωση της γιαγιας σου. το θεμα ειναι τι θα κανεις αν δεν γραφει τιποτα ο κανονισμος για αυτη τη περιπτωση ή αν δεν υπαρχει καθολου κανονισμος.

περισυ το εψαχνα κι εγω αλλα δεν θυμαμαι και πολλα. δες και αυτο και αυτο!

Link to comment
Share on other sites

πληρωνεις παγιο γιατι εχεις ενα ποσο θερμανσης απο τα γειτονικα διαμερισματα που κατα την δικια τους χρηση καλοριφερ, ζεστενουν και το δικο σου διαμερισμα

+1, έτσι ακριβώς, διότι εμμέσως εκμεταλλεύεσαι κι ένα μικρό μέρος από τη θέρμανση των γειτόνων.

Επίσης, διάβασε το καταστατικό οπωσδήποτε, αυτό διευκρινίζεται.

Πχ απ'ότι λέει το δικό μου καταστατικό (και λογικά ισχύει κάτι αντίστοιχο ή το ίδιο και στο δικό σας), αυτό το ποσοστό κειμένεται από 10 έως 20%, και η γενική συνέλευση θα αποφασίσει πόσο ακριβώς (σε μας πχ αποφασίστηκε να είναι το 10%) ;)

Link to comment
Share on other sites

Το καταστατικό είναι αυτό που λέμε κανονισμός πολυκατοικίας?

Αν ναι δεν αναγράφει ποσοστό απλά γράφει ότι το ποσό θα καθοριστεί απο τη γενική συνέλευση.

Δηλαδή μελλοντικά μπορεί να ζητήσει να χαμηλώσουν το πάγιο?

Link to comment
Share on other sites

Το καταστατικό είναι αυτό που λέμε κανονισμός πολυκατοικίας?

Αν ναι δεν αναγράφει ποσοστό απλά γράφει ότι το ποσό θα καθοριστεί απο τη γενική συνέλευση.

Δηλαδή μελλοντικά μπορεί να ζητήσει να χαμηλώσουν το πάγιο?

Τελικά βρήκα και ένα έγγραφο που μοιάζει με πίνακα και εξηγεί τα ποσοστά κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο στα κοινόχρηστα. Πάγιο όμως δεν αναφέρει πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Το ποσό της θέρμανσης που καλείται ο καθένας μας να πληρώσει υπολογίζεται από έναν τύπο, ο οποίος περιέχει τις θερμίδες που κάψαμε, το ποσό, τις θερμίδες των σωμάτων του διαμερίσματος με κάποιους συντελεστές. Όλα υτά τα νούμερα (θερμίδες, απώλειες κλπ του διαμερίσματος) αναφέρονται σε μελέτη που έχει κάνει και έχει καταθέσει ο μηχανικός στην πολεοδομία. Τον πίνακα με τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τον έχει αυτός που βγάζει τα κοινόχρηστα ώστε να μπορεί να υπολογίσει τι ποσό αναλογεί στον καθέναν. Επίσης αυτός ο τύπος αναγράφεται στο χαρτί που εκδίδονται τα κοινόχρηστα από την εκάστοτε εταιρεία.

Ως συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι υπάρχει ένα πάγιο το οποίο καλούντε όλοι να πληρώσουν ασχέτως αν κατανάλωσαν πετρέλαιο ή όχι. Το πάγιο αυτό είναι για τις θερμίδες οι οποίες χάνονται μέσω των κοινόχρηστων σωληνώσεων. Αυτές τις απώλειες και τις απώλειες του διαμερίσματος προς τα άλλα υπολογίζει και ο μηχανικός βγάζοντας διαφορετικούς συντελεστές για κάθε διαμέρισμα. Το 25% ως πάγιο δεν ξέρω αν ισχύει μπακάλικα (αν και νομίζω είναι αρκετά μεγάλο), αλλά πάγιο υπάρχει και υποχρεωνόμαστε να το πληρώνουμε.

Link to comment
Share on other sites

Λόγο του επαγγέλματός μου με έχουν φωνάξει αρκετές φορές να "κόψω" την θέρμανση ενός διαμερίσματος από την αυτονομία της πολυκατοικίας.

Πότε το θέλει ο ίδιος που μένει στο διαμέρισμα, πότε ο ιδιοκτήτης που δεν του πληρώνουν νοίκια, πετρέλαιο κ.α

Να σου πω την αλήθεια δεν μου έχει τύχει να πέσω σε "ψείρα" διαχειριστή ;) Να ζητάει πάγιο από τη στιγμή που δεν έχει θέρμανση το διαμέρισμα.

Νομικά θα το δεις από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή ότι άλλο συμφωνητικό έχεις ρωτώντας ένα δικηγόρο.

Τώρα το ποσοστό του παγίου πρέπει να το βγάλει μηχανολόγος βάση την θέση του διαμερίσματος

"θερμίδων και απωλειών" (αν είναι σε 1ο όροφο με πιλοτή από κάτω ή τελευταίο με ταράτσα από πάνω κ.α),

αν έχει κλασικό σύστημα (όλα τα διαμερίσματα να δουλεύουν ταυτόχρονα μέσω μιας αντιστάθμισης κ.α) οπότε οι κεντρικές στήλες (σωλήνες) του καλοριφέρ περνάνε και από το δικό σου...

αν έχει αυτονομία θέρμανσης.

Πώς μετράνε? με μονάδες ωρομετρητών ή βάσει θερμίδων από μελέτη μηχανολόγου?

Για μένα πάντως το 25% μου ακούγετε λίγο τραβηγμένο...

Ότι και να σου πούμε πάντως εμείς από εδώ, δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται στην περίπτωση σου

Το καλύτερο είναι να φωνάξεις ένα μηχανολόγο να δει την εγκατάσταση και να σου εξηγήσει.

Link to comment
Share on other sites

οπως ειπε και ο fokion, οταν βγαινει η αδεια της πολυκατοικιας υπαρχει μεταξυ αλλων και η κατανομη δαπανων που γινεται απο μηχανολογο. Αυτο ειναι ενας πινακας που ουσιαστικα μοιραζει τα ποσοστα που αναλογουν σε καθε διαμερισμα. Εκει υπαρχει και το ποσοστο που αφορα τις λεγομενες κλειστες ιδιοκτησιες (δικη σου περιπτωση).

Ουσιαστικα ολες οι ιδιοκτησιες πληρωνουν τα λειτουργικα εξοδα και οι θερμαινομενες επιπλεον και τα εκτακτα.

Αρα σωστα πληρωνεις κοινοχρηστα θερμανσης, αλλα δεν γνωριζω αν πληρωνεις το σωστο ποσο καθε φορα.

Η κατανομη δαπανων υπαρχει στο φακελο αδειας και νομιζω υπαρχει και στο κανονισμο της πολυκατοικιας. Το ποσοστο (που δεν ειναι στανταρντ 25%) συνηθως αναγραφεται ως fixei και ειναι διαφορετικο για καθε διαμερισμα.

Έγινε επεξεργασία - maneni
Link to comment
Share on other sites

Το 25% ως πάγιο ισχύει.

Το αντιμετωπίζω εδω και 20 χρόνια

Ομως!!

Το 25% ποιανού συνολικού ποσού?

Της μέσης κατανάλωσης που είχε η γιαγιά τον προηγούμενο χρόνο?

Του συνολικού ποσού που έκαψε η οικοδομή?

Τι θέλω να πω, οτι το 25% είναι σταθερό άλλα επί κάποιου κειμενόμενο ποσού.

Το πάγιο θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο από την μέση κατανάλωση που είχε η γιαγιά τον προηγούμενο χρόνο

Και το κυριότερο.

Ενημέρωσαν εγγράφως την γιαγιά οτι στην περίπτωση που της κόψουν την θέρμανση ότι είναι υποχρεωμένη

να πληρώσει το πάγιο?

Να συμπληρώσω ακόμη οτι η αντιστάθμιση λειτουργεί και αντίστροφα ως μόνωση της γιαγιάς ως προς άλλα διαμερίσματα.

Και για να πονηρέψω λίγο περισσότερο την κατάσταση.

Τα κοινόχρηστα της οικοδομής βγαίνουν απο εταιρία ή απο τον διαχειριστή?

Link to comment
Share on other sites

Πήγα το συμβόλαιο σύστασης πολυκατοικίας, τον πίνακα κοινοχρήστων και τα σχέδια του διαμερίσματος σε δικηγόρο και μου είπε ότι πουθενά δεν αναφέρεται ποσοστό πάγιου ή κάποιος συντελεστής θέρμανσης.

@lasal Το 25% είναι το πάγιο κοινόχρηστο για την ποσότητα πετρελαίου που βάλανε. Δηλαδή στα 1000Ε, θα μοιραστούν όλοι τα 250Ε σαν πάγιο. Ο αριθμός αυτός δεν ξέρω απο που βγήκε, όπως δεν ξέρω ποιές είναι οι αναλογίες του κάθε διαμερίσματος (θα μοιραστούν ίσα σε όλους ή το κάθε διαμέρισμα πληρώνει διαφορετικά?). Έχω βρει τα πάντα για ανελκυστήρα, κοινόχρηστα, ποσοστά ψήφου σε γ.σ. αλλα πουθενά τίποτα για θέρμανση. Απλά αναγράφεται ότι θα πληρώνεται ποσό παγίου το οποίο θα καθοριστεί απο την γ.σ.

Ούτε πέρυση έκανε κατανάλωση, γιαυτό και πρότεινε να μη ανοίξει καθόλου τα δικά της φέτος. Και όχι δεν την ενημέρωσαν ότι θα συνεχίζει να πληρώνει, είχε και είχα το κεφάλη μας ύσηχο ;)

Δεν ξέρω ποιός τα υπολογίζει αυτά αλλα προφανώς δεν τα έκανε ο διαχειριστής γιατι δυσκολευόταν να μου τα εξηγήσει.

Επίσης όταν κτίστηκε το σπίτι ήταν μονοκατοικία χωρίς κατανομή δαπανών για κάθε όροφο. Όταν πουλήθηκαν τα διαμερίσμτα έφτιαξαν τους πίνακες κοινοχρήστων-ποσοστών και άλλαξαν τα συμβόλαια. Δεν υπάρχει πουθενά να αναγράφει για ποσοστό πάγίου.

Link to comment
Share on other sites

αν καταλαβα καλα, η θερμανση δεν ειναι αυτονομη και σου ζητουν να πληρωσετε παλι το ιδιο ποσο που θα πληρωνες αν δουλευε η γιαγια σου το καλοριφερ. σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που η άδεια της πολυκατοικίας είναι πριν το 1985 τότε η κατανομή δαπανών θέρμανσης γίνεται με βάση τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος και το πάγιο θέρμανσης είναι ποσοστό του πετρελαίου που κατανάλωσε η πολυκατοικία το οποίο κατανέμεται με βάση αυτά τα χιλιοστά.

Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα θα χρεωθεί με ένα μικρό μέρος του πετρελαίου πού καταναλώθηκε ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου την θέρμανση του. Ο λόγος που γίνεται αυτό αφορά στη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Όταν π.χ. ένα διαμέρισμα δεν θερμαίνεται λειτουργεί σαν μία ψυχρή μάζα που απορροφά θερμότητα από τα γύρω διαμερίσματα, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν μεγαλύτερες απώλειες. Επίσης όταν ο λέβητας δεν λειτουργεί για όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας αλλά για λιγότερα γίνεται σπατάλη καυσίμου κ.λ.π.

Εφόσον η άδεια της πολυκατοικίας είναι μετά το 1985 και έχει αυτόνομη θέρμανση π.χ με ωρομετρητές, ο υπολογισμός της αξίας του καυσίμου που καταναλώνει κάθε διαμέρισμα προκύπτει απο τον τύπο Κ = Π x [fi x ei + Ωi x ei : ΣΩi x ei x (1- Σfi x ei)]. Οπου Κ κατανάλωση, Π αξία πετρελαίου, Ωi ώρες διαμερίσματος, ΣΩi σύνολο ωρών όλων των διαμερισμάτων, fi και ei συντελεστές που προκύπτουν απο την μελέτη κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση και όταν ένα διαμέρισμα είναι κλειστό, άρα 0 ώρες λειτουργίας, Κ = Π x [fi x ei], δηλαδή ως πάγιο πληρώνει την αξία του πετρελαίου που κατανάλωσε η πολυκατοικία στη συγκεκριμένη περίοδο επί [fi x ei].

Link to comment
Share on other sites

Λόγο του επαγγέλματός μου με έχουν φωνάξει αρκετές φορές να "κόψω" την θέρμανση ενός διαμερίσματος από την αυτονομία της πολυκατοικίας.

Πότε το θέλει ο ίδιος που μένει στο διαμέρισμα, πότε ο ιδιοκτήτης που δεν του πληρώνουν νοίκια, πετρέλαιο κ.α

Να σου πω την αλήθεια δεν μου έχει τύχει να πέσω σε "ψείρα" διαχειριστή ;) Να ζητάει πάγιο από τη στιγμή που δεν έχει θέρμανση το διαμέρισμα.

Νομικά θα το δεις από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή ότι άλλο συμφωνητικό έχεις ρωτώντας ένα δικηγόρο.

Τώρα το ποσοστό του παγίου πρέπει να το βγάλει μηχανολόγος βάση την θέση του διαμερίσματος

"θερμίδων και απωλειών" (αν είναι σε 1ο όροφο με πιλοτή από κάτω ή τελευταίο με ταράτσα από πάνω κ.α),

αν έχει κλασικό σύστημα (όλα τα διαμερίσματα να δουλεύουν ταυτόχρονα μέσω μιας αντιστάθμισης κ.α) οπότε οι κεντρικές στήλες (σωλήνες) του καλοριφέρ περνάνε και από το δικό σου...

αν έχει αυτονομία θέρμανσης.

Πώς μετράνε? με μονάδες ωρομετρητών ή βάσει θερμίδων από μελέτη μηχανολόγου?

Για μένα πάντως το 25% μου ακούγετε λίγο τραβηγμένο...

Ότι και να σου πούμε πάντως εμείς από εδώ, δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται στην περίπτωση σου

Το καλύτερο είναι να φωνάξεις ένα μηχανολόγο να δει την εγκατάσταση και να σου εξηγήσει.

Να ξέρεις μόνο (και ψάχτο) ότι είναι παράνομο σε πολυκατοικία να κλείνεις την θέρμανση σε κάποιον. (Όσο και αν φαίνεται παράξενο ακόμα και όταν αυτός δεν πληρώνει). Χρειάζεται δικαστική απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Πήγα το συμβόλαιο σύστασης πολυκατοικίας, τον πίνακα κοινοχρήστων και τα σχέδια του διαμερίσματος σε δικηγόρο και μου είπε ότι πουθενά δεν αναφέρεται ποσοστό πάγιου ή κάποιος συντελεστής θέρμανσης.

@lasal Το 25% είναι το πάγιο κοινόχρηστο για την ποσότητα πετρελαίου που βάλανε. Δηλαδή στα 1000Ε, θα μοιραστούν όλοι τα 250Ε σαν πάγιο. Ο αριθμός αυτός δεν ξέρω απο που βγήκε, όπως δεν ξέρω ποιές είναι οι αναλογίες του κάθε διαμερίσματος (θα μοιραστούν ίσα σε όλους ή το κάθε διαμέρισμα πληρώνει διαφορετικά?). Έχω βρει τα πάντα για ανελκυστήρα, κοινόχρηστα, ποσοστά ψήφου σε γ.σ. αλλα πουθενά τίποτα για θέρμανση. Απλά αναγράφεται ότι θα πληρώνεται ποσό παγίου το οποίο θα καθοριστεί απο την γ.σ.

Ούτε πέρυση έκανε κατανάλωση, γιαυτό και πρότεινε να μη ανοίξει καθόλου τα δικά της φέτος. Και όχι δεν την ενημέρωσαν ότι θα συνεχίζει να πληρώνει, είχε και είχα το κεφάλη μας ύσηχο ;)

Δεν ξέρω ποιός τα υπολογίζει αυτά αλλα προφανώς δεν τα έκανε ο διαχειριστής γιατι δυσκολευόταν να μου τα εξηγήσει.

Επίσης όταν κτίστηκε το σπίτι ήταν μονοκατοικία χωρίς κατανομή δαπανών για κάθε όροφο. Όταν πουλήθηκαν τα διαμερίσμτα έφτιαξαν τους πίνακες κοινοχρήστων-ποσοστών και άλλαξαν τα συμβόλαια. Δεν υπάρχει πουθενά να αναγράφει για ποσοστό πάγίου.

Μάλλον ο δικηγόρος σου δεν τα ξέρει καλά. Το πάγιο και το τι πληρώνει και πως υπολογίζεται για την θέρμανση ο καθένας φαίνεται μόνο στην μελέτη που έχει κάνει ο μηχανικός και την έχει καταθέσει στην αντίστοιχη πολεοδομία (είναι υποχρεωτική). Στον κανονισμό αναφέρονται μόνο γενικά πράγματα και πως συμμετέχει το κάθε διαμέρισμα ανάλογα του ορόφου και των χιλιοστών. Για την θέρμανση θα πρέπει να παραπέμπει στον πίνακα που υπάρχει στην μελέτη του μηχανικού (σε μερικά καταστατικά υπάρχει περίπτωση να προσάπτουν και τον πίνακα αυτόν μαζί).

Link to comment
Share on other sites

Το 25% ως πάγιο ισχύει.

Το αντιμετωπίζω εδω και 20 χρόνια

Ομως!!

Το 25% ποιανού συνολικού ποσού?

Της μέσης κατανάλωσης που είχε η γιαγιά τον προηγούμενο χρόνο?

Του συνολικού ποσού που έκαψε η οικοδομή?

Τι θέλω να πω, οτι το 25% είναι σταθερό άλλα επί κάποιου κειμενόμενο ποσού.

Το πάγιο θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο από την μέση κατανάλωση που είχε η γιαγιά τον προηγούμενο χρόνο

Και το κυριότερο.

Ενημέρωσαν εγγράφως την γιαγιά οτι στην περίπτωση που της κόψουν την θέρμανση ότι είναι υποχρεωμένη

να πληρώσει το πάγιο?

Να συμπληρώσω ακόμη οτι η αντιστάθμιση λειτουργεί και αντίστροφα ως μόνωση της γιαγιάς ως προς άλλα διαμερίσματα.

Και για να πονηρέψω λίγο περισσότερο την κατάσταση.

Τα κοινόχρηστα της οικοδομής βγαίνουν απο εταιρία ή απο τον διαχειριστή?

Μάλλον θα πρέπει να το ψάξεις περισσότερο τι πληρώνεις εδώ και 20 χρόνια. Και άντε να πω ότι ο μηχανικός ή το καταστατικό αναφέρει αυτό το ποσοστό, δεν πρέπει να είναι ίδιο για όλους. Υπολογίζεται ανάλογα τον όροφο, την πυλωτή κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Πήγα το συμβόλαιο σύστασης πολυκατοικίας, τον πίνακα κοινοχρήστων και τα σχέδια του διαμερίσματος σε δικηγόρο και μου είπε ότι πουθενά δεν αναφέρεται ποσοστό πάγιου ή κάποιος συντελεστής θέρμανσης.

Δεν υπάρχει μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης στα σχέδια?

Θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε δυο συντελεστές οι εi και fi

Γιατί από αυτούς τους 2 συντελεστές βγαίνει το πάγιο

Ο τύπος ειναι (εi*fi*ποσό καυσίμου)

όπου εi=Συντελεστής επιβάρυνσης Ιδιοκτησίας

όπου fi=Συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης Ιδιοκτησίας

Π.Χ. 0,1*0,2*1000e=20ευρώ

@lasal Το 25% είναι το πάγιο κοινόχρηστο για την ποσότητα πετρελαίου που βάλανε. Δηλαδή στα 1000Ε, θα μοιραστούν όλοι τα 250Ε σαν πάγιο. Ο αριθμός αυτός δεν ξέρω απο που βγήκε, όπως δεν ξέρω ποιές είναι οι αναλογίες του κάθε διαμερίσματος (θα μοιραστούν ίσα σε όλους ή το κάθε διαμέρισμα πληρώνει διαφορετικά?). Έχω βρει τα πάντα για ανελκυστήρα, κοινόχρηστα, ποσοστά ψήφου σε γ.σ. αλλα πουθενά τίποτα για θέρμανση. Απλά αναγράφεται ότι θα πληρώνεται ποσό παγίου το οποίο θα καθοριστεί απο την γ.σ.

Ναι όντως έτσι ειναι

Και θα στο αναλύσω

Το 75% δηλαδή τα 750e πάνε για την θέρμανση (όσων καίνε) και το 25% δηλαδή 250e θα μοιραστούν στα διαμερίσματα (καίνε δεν καίνε) σαν πάγιο.

Το κάθε διαμέρισμα σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του 1985 ειναι υποχρεωμένο να πληρώσει το πάγιο

ειτε καταναλώσει είτε οχι.

Όμως πρέπει να υπάρχουν οι 2 συντελεστές για να γίνει ο υπολογισμός και να βγει το πάγιο

αλλιώς το πάγιο είναι αυθαίρετο και στο.........περίπου!!

Επειδή το κάθε διαμέρισμα εχει διαφορετικούς συντελεστές δεν θα πληρώσουν όλοι το ίδιο πάγιο

Ομως στο σύνολο τους βγαίνει 25%

Αν για παράδειγμα τα διαμερίσματα ήταν 5 δεν θα πλήρωναν ο καθένας απο 50 ευρώ για να βγούν τα 250ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 25% πάγιο.

Κάποιος θα πλήρωνε 40 ευρώ και κάποιος θα πλήρωνε 60ευρώ

(Και πάλι) Π.Χ. 40+60+50+50+50=250ευρώ

Δεν υπάρχει πουθενά να αναγράφει για ποσοστό πάγίου.

Πρέπει να αναγράφουν τους συντελεστές (όπου βγαίνει το ποσοστό παγίου) για το εκάστοτε διαμέρισμα

Και κάτι τελευταίο

Αν και δεν είμαι ειδικός απ'ότι γνωρίζω δεν πληρώνεις πάγιο μόνον στην περίπτωση που έχεις αναλάβει να μονώσεις τους κεντρικούς σωλήνες που περνούν από το διαμέρισμα με δικά σου έξοδα.

Αν κάνω λάθος ας μας διαφωτίσει κάποιος με περισσότερες γνώσεις.

Ρίξε μια ματιά εδώ για το προεδρικό διάταγμα του 85

Αν η οικοδομή χτίστηκε μετά το 85 τότε αυτό το διάταγμα (ισως) θα πρέπει να πας στον δικηγόρο

Μάλλον θα πρέπει να το ψάξεις περισσότερο τι πληρώνεις εδώ και 20 χρόνια.

Εγώ ξέρω τι πληρώνω και τι πλήρωνα

Απλά τα ανέφερα σαν παράδειγμα προς τον φίλο για να προβληματιστεί σε περίπτωση που τα κοινόχρηστα τα βγάζει......... ο διαχειριστής.

;)

Έγινε επεξεργασία - lasal
Link to comment
Share on other sites

Να πω κ γω την γνωμη μου ως υδραυλικος που εχω πεσει σε τετοιες περιπτωσεις. Οταν το συστημα θερμανσης ειναι δυσωληνιο δλδ περνανε σωληνες μεσα απο το σπιτι κ συνεχιζουν στα παραπανω διαμερισματα τοτε μονο πληρωνεις το 25% του ποσου που πληρωνες καθε μηνα οταν δουλευε η θερμανση σου. Δλδ αν η γιαγια πληρωνε τον μηνα για θερμανση 100ε μετα την καταργηση των σωματων θα πληρωνει 25ε παγιο λογω απωλειων θερμιδων απο τις διερχομενες σωληνες στο διαμερισμα. Το ιδιο ακριβως εγινε στο διαμερισμα 1ου οροφου του πατερα μου σε πολυκατοικια του 77 οταν θελησε να καταργησει την θερμανση. Στην περιπτωση του μονοσωληνιου παιζει το παγιο αλλα πως. Οταν ο λεβητας ξεκηναει να δουλεψει κ το νερο ειναι κρυο ασχετα με το ποιος εχει ζητησει θερμανση κανενας ωρομετρητης δεν μετραει αν το νερο δεν φτασει χοντρικα τους 40 βαθμους. Αυτο γινεται γιατι αν καποιος ξυπναει καθε μερα να παει για δουλεια στις 5 θα πληρωνε κ το πετρελαιο για να ζεστανει το νερο μονο αυτος. Οποτε το πετρελαιο που καιει ο λεβητας μεχρι να ζεσταθει κ να ξεκηνησει να γραφει ο ωρομετρητης λογιζεται ως κοινοχρηστο κ χρεωνεται στα διαμερισματα βασει της μελετης θερμανσης που εχει καταθεσει ο μηχανικος στην πολεοδομια. Μην νομιζεται οτι ειναι αμελητεα ποσοστητα αυτο το πετρελαιο γιατι σε πολυκατοικιες με 15-20 διαμερισματα το κοινοχρηστο πετρελαιο μπορει να φτασει κ τα 500ε αν ανοιγοκλεινουν την θερμανση κ δεν εχουν ρυθμισει τον καυστηρα να κραταει ζεστο το νερο ασχετα με το αν καποιος εχει ζητησει θερμανση η οχι....

Link to comment
Share on other sites

φίλε μου τυχαίνει να έχω γραφειο κοινοχρήστων, φυσικά και πληρώνεις πάγιο από την στιγμή που η οικοδομή σου έχει κεντρική θέρμανση, να ζητήσεις από τον διαχειριστή σου τον πίνακα μελέτης θέρμανσης, εκεί αναφέρεται σίγουρα ο συντελεστής του παγίου του διαμερίσματος σου. Αν δεν αναφέρεται στον κανονισμό καλώς διότι συνήθως μαζί με τον κανονισμό της πολυκατοικίας επισυνάπτετε και μελέτη θέρμανσης, αν δεν υπάρχει η τελευταία τότε υπολογίζεται με τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος..

Το πάγιο θερμανσης είναι προεδρικό διάταγμα το οποίο ισχύει εδώ και 40 χρόνια περιπού, θα στο εξηγήσω με ένα παράδειγμα..

Αν για παράδειγμα είχες μια μονοκατοικία στο βουνό και δεν είχες ανάψει καθόλου θέρμανση και έξω είχε 1 βαθμο μπαίνοντας μέσα στο σπίτι σου θα είχες το πολύ 3-4 βαθμούς. Στο διαμέρισμα σου όμως αν έξω έχει 1 βαθμό και δεν έχεις ανάψει καθόλου έχεις σίγουρα 15 τουλάχιστον βαθμούς , αρα αν καίνε τα άλλα διαμερίσματα αναβαίνει και το ποσό του παγίου σου διότι ανεβαίνει η φυσική θερμοκρασία του διαμερίσματος σου χωρίς να κάψεις καθόλου.

Άρα αυτό που μπορείς από νομικής άποψης να κάνεις ειναι: καλείς τους συνιδιοκτήτες σου σε έκτακτη γενική συνέλευση και ζητάς να αποκοπείς από το πάγιο της οικοδομής.. Αν είσαι τυχερός και αποφασίσει το 51% των συνιδιοκτητών σου να μην πληρώνεις, τότε είσαι τυχερός φίλε μου...

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν αναφέρεται στον κανονισμό καλώς διότι συνήθως μαζί με τον κανονισμό της πολυκατοικίας επισυνάπτετε και μελέτη θέρμανσης, αν δεν υπάρχει η τελευταία τότε υπολογίζεται με τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος..

Θα μπορούσες μέσω pm να μου δώσεις έναν τύπο που υπολογίζει το πάγιο αναλόγος τα τμ. ενός διαμερίσματος?

Ο λόγος που τα ψάχνω όλα αυτά είναι γιατί στο χαρτί που μου έδωσε ο διαχειριστής γράφει παντού ποσοστά (όπως αναγράφονται στον κανονισμό) αλλα σε ότι έχει σχέση με την θέρμανση απλά έχει γράφει της ώρες λειτουργείας για κάθε διαμέρισμα, το ποσό που του αναλογέι και κάτω απο τον πίνακα έχει γράψει 25% πάγιο. Πώς ξέρω εγώ τι θα δώσω απο αυτά? Γιατί δεν αναφέρει πουθενά το fi και εi?

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσες μέσω pm να μου δώσεις έναν τύπο που υπολογίζει το πάγιο αναλόγος τα τμ. ενός διαμερίσματος?

Ο λόγος που τα ψάχνω όλα αυτά είναι γιατί στο χαρτί που μου έδωσε ο διαχειριστής γράφει παντού ποσοστά (όπως αναγράφονται στον κανονισμό) αλλα σε ότι έχει σχέση με την θέρμανση απλά έχει γράφει της ώρες λειτουργείας για κάθε διαμέρισμα, το ποσό που του αναλογέι και κάτω απο τον πίνακα έχει γράψει 25% πάγιο. Πώς ξέρω εγώ τι θα δώσω απο αυτά? Γιατί δεν αναφέρει πουθενά το fi και εi?

τα κοινόχρηστα είναι μηχανογραφημένα από γραφείο κοινοχρήστων? αν ναι τότε πάρε τηλ το γραφείο και πες τους να σου πουν αν βγάζουν τα κοινόχρηστα βάσει μελέτης ή με δικό τους τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

τα κοινόχρηστα είναι μηχανογραφημένα από γραφείο κοινοχρήστων? αν ναι τότε πάρε τηλ το γραφείο και πες τους να σου πουν αν βγάζουν τα κοινόχρηστα βάσει μελέτης ή με δικό τους τρόπο.

παρακάτω σου βάζω το λινκ από το site μας για να δεις πως υπολογίζεται, θα βρείς αρκετά πράγματα που θα λύσουν τις απορίες , για ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε φίλε μου..

http://www.organosi.gr/Article.aspx?Catego...mp;ArticleId=18

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...