irongud 2 Δεκεμβρίου 2010 #1 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 (edited) γεια σας. εχω ενα ενυδειο 50 λτ και εχει μονο μια λαμπα την sylvania aquastar Τ8 η οποια βγαζει λευκο φως. τα φυτα μου ειναι ασθενικα υποθετω λογω κακου φωτισμου / τροφης. το ενυδρειο ειναι καινουριο για μενα το ειχε ο κουμπαρος μου. επειδη εχω λιγο χωρο στο σημειο της λαμπας και πρεπει να αλλαξω ολο το συστημα σε Τ5 λογω μικροτερου ογκου το οποιο σημαινει μετασχηματιστης ντουι 2 λαμπες = λεφτα που δεν εχω... ψαχνω για μια λυση πατεντε. σκεφτομουνα καποια λαμπα εξω απο το ενυδρειο (εχω μια λαμπα με μανταλακι που πιανει οπουδηποτε και παιρνει γλομπο), τα ερωτηματα ειναι 1) περναει το φως σωστα απο το τζαμι στα φυτα? και 2) τι λαμπα να βαλω? για να βαλω πυρακτωσεως που βγαζει κιτρινο φως και αρα καλο για τα φυτα αποκλειεται λογω καταναλωσης. καποια οικονομιας ? μια οικονομιας που εχω στο δωματιο της κορης μου εχει υποκιτρινο φως πχ. ευχαριστω. α! απο φυτα εχω microsorum και κερατοφυλλο προσφορα απο τον φιλο petros2 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=51895 Έγινε επεξεργασία 2 Δεκεμβρίου 2010 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #2 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 (edited) Βασικα πηρα το καπακι μου και πηγα σε ενα πετ σοπ. εκει μου δειξανε την jbl tropic Τ8 15W η οποια εχει 4000Κ αλλα εχει και 20 ευρω. το φως της ομως ηταν πιο καθαρο προς το ασπρο απο αυτην που ηδη εχω. αν ειναι ετσι μπορω απλα να αλλαξω αυτη που εχω. οποτε καποιος να μου πει αν ξερει ποια λαμπα μπορω να βαλω καλη για τα φυτα μου τιμη και που θα τη βρω κοντα σε βαρη-αναβυσσο-γλυφαδα κλπ. θελω 15 w /44 cm σε Τ8 ΥΓ: η sylvania aquastar εχει 10000Κ ΥΓ2: ρωτησα στο ηλεκτρολογειο της γειτονιας μου και μου ειπε πως μπορει να μου φερει τη Grolux της Sylvania στα 5.5 ευρω η οποια ομως εχει 8.500Κ. ακουω προτασεις... Έγινε επεξεργασία 2 Δεκεμβρίου 2010 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 2 Δεκεμβρίου 2010 #3 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 ΥΓ: η sylvania aquastar εχει 10000Κ ΥΓ2: ρωτησα στο ηλεκτρολογειο της γειτονιας μου και μου ειπε πως μπορει να μου φερει τη Grolux της Sylvania στα 5.5 ευρω η οποια ομως εχει 8.500Κ. ακουω προτασεις... Η Aquastar είναι για θαλασσινό. Αν μπορεί να σου φέρει την GroLux, βάλτην. Κάνει για φυτεμένο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΕΤΡΟΣ 2 2 Δεκεμβρίου 2010 #4 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Οπως σου ειπα και απο κοντα groluχ. πετρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 3 Δεκεμβρίου 2010 Author #5 Share 3 Δεκεμβρίου 2010 (edited) οκ οκ grolux λοιπον. ο φιλος magman μου ειπε πως αν βαλω το κερατοφυλλο στην αμμο σαπιζει . την κατσαμε? γιατι ο πετρος μου εδωσε καμποσο και δεν εχω πια αλλο χωρο να δεσω φυτο πρεπει να τα βαλω στην αμμο.... http://www.tropica.com/plants/plantdescription.aspx?pid=021A εδω παντως λεει πως φυτευεται στον πατο... http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...ew&iden=242 http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...ew&iden=514 Έγινε επεξεργασία 3 Δεκεμβρίου 2010 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 3 Δεκεμβρίου 2010 #6 Share 3 Δεκεμβρίου 2010 οκ οκ grolux λοιπον. ο φιλος magman μου ειπε πως αν βαλω το κερατοφυλλο στην αμμο σαπιζει . την κατσαμε? γιατι ο πετρος μου εδωσε καμποσο και δεν εχω πια αλλο χωρο να δεσω φυτο πρεπει να τα βαλω στην αμμο....http://www.tropica.com/plants/plantdescription.aspx?pid=021A εδω παντως λεει πως φυτευεται στον πατο... http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...ew&iden=242 http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...ew&iden=514 Το κερατόφυλλο ούτως ή άλλως δεν παίρνει θρεπτικές ουσίες από το βυθό αλλά από τα φύλλα του. Είναι αλήθεια ότι και να το φυτέψεις μπορεί είτε να σαπίσει στο σημείο εκείνο ή ακόμη σιγά σιγά να ξεριζωθεί. Πάντως μπορείς τελικά αν θέλεις να "φυτέψεις" μερικά κλαδέματα από αυτό αλλά έχε το νου σου. Επιπλέον να πω ότι αν πραγματικά έχεις τόσο πολύ, μην το παρακάνεις γιατί μην ξεχνάς ότι το κερατόφυλλο είναι ρουφήχτρα θρεπτικών στοιχείων και μπορεί να μειώσει την δυνατότητα ανάπτυξης άλλων φυτών που έχεις μέσα στο ενυδρείο. Ακόμη πολύ κερατόφυλλο στην επιφάνεια ενός σχετικά μικρού ενυδρείου σημαίνει λιγότερο φως να περνά προς τα υπόλοιπα φυτά. Εϊναι όπως πάντα χρήσιμο σε ένα νέο ενυδρείο ώστε να ανταγωνίζεται τις πιθανές άλγες που μπορεί να εμφανιστούν. Σκέψου τα όλα αυτά και ζύγισε τα υπέρ και κατά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrisazre 3 Δεκεμβρίου 2010 #7 Share 3 Δεκεμβρίου 2010 Η Aquastar είναι για θαλασσινό. Αν μπορεί να σου φέρει την GroLux, βάλτην. Κάνει για φυτεμένο. Δεν κάνουν όλες οι λάμπες για φυτεμένο; Η δικιά μου είναι ενσωματωμένη στο ενυδρείο (22lt) απ' ότι είδα είναι μια RoHs 2U 18W 6400K. Μέσα έχω μια ανούμπια και σκοπεύω να βάλω κερατόφυλο. Η ανούμπια δεν πάει πολύ καλά, τα φύλα της είναι σε μερικά σημεία κίτρινα και ξερά, έχει όμως κάποιες ρίζες πράσινες. Νόμιζα ότι φταίει το φως αλλά όταν το άναψα για 3-4 ώρες ανέβασε το ενυδρείο θερμοκρασία 29 βαθμούς! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 3 Δεκεμβρίου 2010 #8 Share 3 Δεκεμβρίου 2010 Δεν κάνουν όλες οι λάμπες για φυτεμένο; Η δικιά μου είναι ενσωματωμένη στο ενυδρείο (22lt) απ' ότι είδα είναι μια RoHs 2U 18W 6400K. Μέσα έχω μια ανούμπια και σκοπεύω να βάλω κερατόφυλο. Η ανούμπια δεν πάει πολύ καλά, τα φύλα της είναι σε μερικά σημεία κίτρινα και ξερά, έχει όμως κάποιες ρίζες πράσινες. Νόμιζα ότι φταίει το φως αλλά όταν το άναψα για 3-4 ώρες ανέβασε το ενυδρείο θερμοκρασία 29 βαθμούς! Η δική σου λάμπα είναι μια κλασική freshwater με βάση τα kelvin που αναφέρεις και λογικά είναι ΟΚ. Η φωτοπερίοδος σου δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 6-7 ώρες κατά κανόνα. Το πρόβλημα της θερμοκρασίας σε αυτά τα μικρά ενυδρεία είναι δυστυχώς πάντα παρόν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 3 Δεκεμβρίου 2010 Author #9 Share 3 Δεκεμβρίου 2010 φτου! το ηλεκτρολογειο της γειτονιας μου ειπε πως ειναι σε 25αδα και δε μπορει να μου φερει για να παρω μια. που θα βρουμε grolux κοντα σε βαρη-γλυφαδα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimn 3 Δεκεμβρίου 2010 #10 Share 3 Δεκεμβρίου 2010 φτου! το ηλεκτρολογειο της γειτονιας μου ειπε πως ειναι σε 25αδα και δε μπορει να μου φερει για να παρω μια. που θα βρουμε grolux κοντα σε βαρη-γλυφαδα? Κοίταξε στον ΚΑΥΚΑ και να μην έχει θα την κάνεις παραγγελία και θα σου την φέρει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 27 Δεκεμβρίου 2010 Author #11 Share 27 Δεκεμβρίου 2010 (edited) λοιπον εχουμε εξελιξεις σε σχεση με τη λαμπα fluora της osram. το σαφες ειναι οτι ο καλυτερος κριτης για το φως ειναι ο ιδιος ο ωφελουμενος δηλαδη το φυτο. παραθετω φωτογραφιες στις οποιες θα δειτε πως γερνει η hygrophila για να βρει το φως. εμενα αυτο μου λεει πως μια χαρα φως της προσφερει το καπακι μου εχει τη λαμπα στη μεση αφηνει δηλαδη το πισω μισο μερος λιγοτερο φωτισμενο γιατι εκει ειναι το βαθουλωμα για το μπαλαστ. η hygrophila που ειναι φυτεμενη πισω εκανε ελιγμους αιλουρου να παει ακριβως κατω απο το φως! α και μια ερωτηση. τι ειναι αυτα που βγηκαν σαν ριζες σε καθε εναν κομπο οπου εχει φυλλο? εχουν γινει μερικες τεραστιες. Έγινε επεξεργασία 27 Δεκεμβρίου 2010 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 27 Δεκεμβρίου 2010 #12 Share 27 Δεκεμβρίου 2010 Κοίταξε στον ΚΑΥΚΑ και να μην έχει θα την κάνεις παραγγελία και θα σου την φέρει. o σκρεκης στην ανω γλυφαδα εχει grolux βρισκεται στην γουναρη. περνα μια βολτα να δεις αμα εχει στις διαστασεις που θες. θα δεις διαφορα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΕΤΡΟΣ 2 27 Δεκεμβρίου 2010 #13 Share 27 Δεκεμβρίου 2010 Πραγματι Παντελη το φυτο πηρε κοκκινη αποχρωση . Σε βλεπω πολυ ζεστο δεν θα αργησει και το μεγαλο. πετρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος