andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 #1 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Καλημερα σε ολους, Το προηγουμενο Σαββατο ξεκινησα το πρωτο μου ενυδρειο, και επεσα κατευθειαν στα βαθια απ'οτι καταλαβα, γιατι θελω να το κανω reef με κοραλλια. Πηρα λοιπον ενα Sera 130 lt μεταχειρισμενο (εξοπλισμος: skimmer, 2 κυκλοφορητες, λαμπα UV, θερμοστατη) και το γεμισα αρχικα με 8 κιλα νεκρο αραγωνιτη, βιολογικο φιλτρο (κατι στρογγυλες μπαλιτσες), αλατι, βακτηριδια και το εβαλα να δουλεψει. Την Δευτερα αγορασα απο εναν συμφορουμιτη περιπου 9 κιλα ζωντανο βραχο και 8 κιλα ζωντανο αραγωνιτη. Τα εβαλα κι αυτα, (μαζι με μια ανεμωνη που ειχε ο φιλος). Την Τεταρτη εβαλα αντιφωσφορικο και εκανα τις πρωτες μου μετρησεις και εχω τα εξης: Αλατοτητα οκ PH 8.2 Kh 15 ΝΟ2, ΝΟ3, ΝΗ4 και PΟ4 δεν ηταν μηδεν αλλα οχι σε ανησυχητικα ψηλα επιπεδα (δεν τα εχω μπροστα μου τα αποτελεσματα). Φανταζομαι πως θα γινει ο κυκλος και θα ερθουν στα φυσιολογικα επιπεδα Το μονο που με ανησυχησε ηταν το Kh. Μπορω να κανω κατι γι αυτο? Η ανεμωνη φαινεται να τα καταφερνει να επιβιωσει παρολο που δεν ειναι στρωμενο το ενυδρειο, να την κρατησω? Αν ναι, τι να την ταισω? Ειναι αυτη που βλεπετε στην εικονα Επισης, αν εχετε καποιες συμβουλες για περαιτερω εξοπλισμο, ειναι ευπροσδεκτες (ενας φιλος μου ειπε να χρησιμοποιησω και εξωτερικο φιλτρο) Σημερα θα παρω αλλα 6 κιλα ζωντανο βραχο απο αλλο συμφορουμιτη Ευχαριστω για την βοηθεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas82 2 Δεκεμβρίου 2010 #2 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 καλως ηρθες στα αλατια, αφου πηρες βραχο απο στρωμενο ενυδρειο δεν θα αργησει να γινει ο κυκλος,το βιολογικο φιλτρο δεν χρειαζεται αφου εχεις ζωντανο βραχο με σωστη κυκλοφορια ,μπορεις να το γεμισεις με ανθρακα και αντιφωφορο ,κανε και μια αναλυτικη παρουσιαση του εξοπλισμου σου και φωτιστικου,παντος το kh πεφτει πολυ γρηγορα οποτε μην τρελενεσαι πως το εφτασες ομως 15; Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #3 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 καλως ηρθες στα αλατια, αφου πηρες βραχο απο στρωμενο ενυδρειο δεν θα αργησει να γινει ο κυκλος,το βιολογικο φιλτρο δεν χρειαζεται αφου εχεις ζωντανο βραχο με σωστη κυκλοφορια ,μπορεις να το γεμισεις με ανθρακα και αντιφωφορο ,κανε και μια αναλυτικη παρουσιαση του εξοπλισμου σου και φωτιστικου,παντος το kh πεφτει πολυ γρηγορα οποτε μην τρελενεσαι πως το εφτασες ομως 15; Δεν εχω ιδεα, τι μπορει να εχω βαλει που να το ανεβαζει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #4 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Περισσοτερες πληροφοριες για το ενυδρειο sera protein skimmer PS 130 2 filter sponges for mechanical filtration sera heater 100W 2000 ml biological filtration αντιφωσφορικο φιλτρο sera feed pump STP 1000 sera UV clarifier 5 W Coralia κυκλοφορητης (δεν θυμαμαι το μοντελο) Φωτισμος 2x T5 - PL-24W lamps for actinic blue light and neutral day light Moonlight LEDs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Δεκεμβρίου 2010 #5 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 (edited) ΤΟ ΠΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΒΓΆΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΩΝΗ ΑΜΕΣΩΣ !!! Έγινε επεξεργασία 2 Δεκεμβρίου 2010 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgebruno 2 Δεκεμβρίου 2010 #6 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Καλως ήρθες στα αλάτια και καλορίζικο το ενυδρείο.Επειδή δεν το είδα να το αναφέρεις οσμωση χρησιμοποιείς?Και για μένα πρέπει να την βγάλεις προς το παρών την ανεμώνη όπωε θα πρέπει να κοιτάξεις να αναβαθμίσεις λίγο το φωτισμό σου καθώς 48 βατ είναι σχετικά λίγα για 120 λίτρα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #7 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 ΤΟ ΠΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΒΓΆΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΩΝΗ ΑΜΕΣΩΣ !!! Γιατι ρε παιδια? Για να μην πεθανει? Που να την βαλω? Να την πεταξω? Εχω κι αλλο προβλημα, τα παιδια μου θα στενοχωρηθουν, ειναι ο πρωτος κατοικος του ενυδρειου. Να μην προσπαθησω να την διατηρησω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #8 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Καλως ήρθες στα αλάτια και καλορίζικο το ενυδρείο.Επειδή δεν το είδα να το αναφέρεις οσμωση χρησιμοποιείς?Και για μένα πρέπει να την βγάλεις προς το παρών την ανεμώνη όπωε θα πρέπει να κοιτάξεις να αναβαθμίσεις λίγο το φωτισμό σου καθώς 48 βατ είναι σχετικά λίγα για 120 λίτρα.. Ευχαριστω για το καλωσορισμα. Δεν χρησιμοποιω οσμωση ακομα, ειναι απαραιτητο? Ποσα βατ πρεπει να εχω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgebruno 2 Δεκεμβρίου 2010 #9 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Βρες κάποιον να φιλοξενήσει το κοράλι γιατι είναι πολύ πιθανόν να πεθάνει.Να ξέρεις οτι το reef χρειάζεται υπομονή.Μην βιαστείς να βάλεις οργανισμούς πριν κάνει τον κύκλο του πρώτα..Η όσμωση είναι απαραίτητο εργαλείο και ειναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αγοράσεις όταν κάνεις reef.(γιάυτό και το κh είναι ανεβασμένο).Στα παιδιά μπορείς να πεις οτι πάει να φέρει και τους φίλους της τα ψαράκια(νεμο) και όταν με το καλό στρώσει να επιστρέψει.Για το φωτισμό πρέπει να προσθέσεις αλλες 2 24αρες κατα προτίμηση τ5 οπου θα έχεις και περισσότερες επιλογές στο φάσμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgebruno 2 Δεκεμβρίου 2010 #10 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Δες και δυο θέματα που παίζουν και αναβαθμίσεις για το ενυδρείο σου cube1 cube2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #11 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Δες και δυο θέματα που παίζουν και αναβαθμίσεις για το ενυδρείο σου cube1 cube2 Ενταξει Georgebruno, διαβασα μερικα πραγματακια. Με τις λαμπες θα δω αν μπορω να βαλω κι αλλες στο ιδιο καπακι, αν δεν μπορω ομως? Να τις αλλαξω και να βαλω δυο ιδιες με διπλασια βατ? Υπαρχουν? Προς το παρον, πρεπει να εχω ανοιχτα τα φωτα ή κλειστα? Βλεπω πως το sκimmer που εχω δεν ειναι και πολυ ικανο, ομως δεν θελω να κανω ιδιοκατασκευες και θελω να μεινω "μεσα" στο ενυδρειο. Υπαρχει καποιο skimmer που να χωραει στο ήδη υπαρχον σαμπ? Βρηκα μια Α/Ο σε καλη τιμη (90 ευρω) και μαλλον θα την παρω αφου λετε πως ειναι απαραιτητη. Υπαρχει κανεις που να διαβαζε το φορουμ και να ενδιαφερεται για την ανεμωνη? Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgebruno 2 Δεκεμβρίου 2010 #12 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Tην όσμωση πάρτην τώρα! Για φωτισμό μπορείς να κάνεις και αυτό Επειδή έρχεται αρκετά μπροστά όμως ο φωτισμός θα μπορούσες να βάλεις την μία από τις 2 και άλλες 2 τ5 κάθετα.Για το σκίμμερ αργά ή γρήγορα το πιθανότερο ειναι να καταλήξεις στο deltec καθώς δεν έχω δει να χωράει κάτι άλλο στην πλάτη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #13 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Tην όσμωση πάρτην τώρα! Για φωτισμό μπορείς να κάνεις και αυτό Επειδή έρχεται αρκετά μπροστά όμως ο φωτισμός θα μπορούσες να βάλεις την μία από τις 2 και άλλες 2 τ5 κάθετα.Για το σκίμμερ αργά ή γρήγορα το πιθανότερο ειναι να καταλήξεις στο deltec καθώς δεν έχω δει να χωράει κάτι άλλο στην πλάτη. Την οσμωση την χρησιμοποιω καθε φορα που αλλαζω νερο, ετσι δεν ειναι? Η φωτογραφια που μου εδειξες ειναι ακριβως αυτο που θελω να αποφυγω, επειδη ειναι στο σαλονι, δεν θελω να φαινεται ουτε καλωδιο (τουλαχιστον απο μπροστα). Προτιμω να το παρατησω και να φτιαξω ενα καινουργιο, διπλασιο, παρα να το κανω ετσι, χανεται ολη η ομορφια του. Ποιο μοντελο Deltec εννοεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgebruno 2 Δεκεμβρίου 2010 #14 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Τη φωτό στη έβαλα για το φωτισμό!(αν προσέξεις δεν θα φαίνεται τιποτα).για σκιμμερ σου λέω το deltec mce 300 που κάθεται στην πλάτη κουτί.Την όσμωση θα την χρησιμοποιείς καθε φορά που κάνεις αλλαγή νερού και για την αναπλήρωση του νερού που εξατμίζεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 2 Δεκεμβρίου 2010 Author #15 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 Τη φωτό στη έβαλα για το φωτισμό!(αν προσέξεις δεν θα φαίνεται τιποτα).για σκιμμερ σου λέω το deltec mce 300 που κάθεται στην πλάτη κουτί.Την όσμωση θα την χρησιμοποιείς καθε φορά που κάνεις αλλαγή νερού και για την αναπλήρωση του νερού που εξατμίζεται. ΟΚ, ηδη βρηκα ενα στις αγγελιες, ελπιζω να μην εχει πουληθει... Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια (να δω ποτε θα σταματησω να πληρωνω...) :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
papas35 2 Δεκεμβρίου 2010 #16 Share 2 Δεκεμβρίου 2010 ΟΚ, ηδη βρηκα ενα στις αγγελιες, ελπιζω να μην εχει πουληθει...Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια (να δω ποτε θα σταματησω να πληρωνω...) :-) Τώρα που μπήκες στο χωρό θα χορέψεις!! Welcome! Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris z3 4 Δεκεμβρίου 2010 #17 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 (edited) καλως ορισες φιλε μου..... να μας ενημερωνεις συχνα να σε βοηθαμε και εμεις οσο μπορουμε! καλη διαμονη! Έγινε επεξεργασία 4 Δεκεμβρίου 2010 - chris z3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΑΚΗΣ 4 Δεκεμβρίου 2010 #18 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 Kαλη αρχη. Πρωτον και κυριοτερον, η ανεμωνη ειναι ενα ζωντανο με μεγαλες απαιτησεις που ταυτοχρονα αν πεθανει δημιουργει μεγαλο προβλημα στο ενυδρειο.Επομενως θα πρεπει να εξασφαλισεις σταθερες συνθηκες,στρωμενο και παλαιο ενυδρειο (τουλαχιστον ενος εξαμηνου σταθερο συστημα για να μην πω παραπανω),συνεχεις και σταθερες τιμες KH,Mg,Ca και αφθονο φωτισμο.Ο οργανισμος αυτος οταν πεθανει απελευθερωνει τοξινες και μπορει να χασεις οτιδηποτε ειναι ζωντανο στο ενυδρειο,ακομα και τον ζωντανο βραχο. Δευτερον και εφοσον το ενυδρειο το προοριζεις για reef θα πρεπει να αφαιρεσεις ολο το βιολογικο υλικο που εχεις χρησιμοποιησει και οτιδηποτε εχεις βαλει σε μορφη σφουγγαριου.Ο λογος ειναι τα απαγορευτικα ΝΟ3 που θα αποκτησει το συστημα σου εξαιτιας αυτων των υλικων,κατι που δεν συμβαινει αν χρησιμοποιουμε μονο ζωντανο βραχο και αμμο και καθολου βιολογικο υλικο. Πιθανον το αυξημενο ΚΗ οφειλεται στη μη χρηση νερου απο αντιστρωφη οσμωση.Το αλατι που εβαλες εχει ΚΗ,το ιδιο και το νερο της βρυσης.Ο συνδιασμος των δυο σου εδωσε αυτην την υψηλη τιμη.Το νερο της οσμωσης το χρησιμοποιουμε για να ετοιμασουμε σε εναν κουβα (ο κουβας να χρησιμοποιειται μονο για αυτον το σκοπο) το νερο της αλλαγης μας,αλλα και για να αναπληρωνουμε το νερο που εχει εξατμιστει. Πολυ μεγαλη υπομονη ,αρκετο διαβασμα και πολλες ερωτησεις ειναι το κλειδι για να τα καταφερεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 4 Δεκεμβρίου 2010 Author #19 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 Kαλη αρχη. Πρωτον και κυριοτερον, η ανεμωνη ειναι ενα ζωντανο με μεγαλες απαιτησεις που ταυτοχρονα αν πεθανει δημιουργει μεγαλο προβλημα στο ενυδρειο.Επομενως θα πρεπει να εξασφαλισεις σταθερες συνθηκες,στρωμενο και παλαιο ενυδρειο (τουλαχιστον ενος εξαμηνου σταθερο συστημα για να μην πω παραπανω),συνεχεις και σταθερες τιμες KH,Mg,Ca και αφθονο φωτισμο.Ο οργανισμος αυτος οταν πεθανει απελευθερωνει τοξινες και μπορει να χασεις οτιδηποτε ειναι ζωντανο στο ενυδρειο,ακομα και τον ζωντανο βραχο. Δευτερον και εφοσον το ενυδρειο το προοριζεις για reef θα πρεπει να αφαιρεσεις ολο το βιολογικο υλικο που εχεις χρησιμοποιησει και οτιδηποτε εχεις βαλει σε μορφη σφουγγαριου.Ο λογος ειναι τα απαγορευτικα ΝΟ3 που θα αποκτησει το συστημα σου εξαιτιας αυτων των υλικων,κατι που δεν συμβαινει αν χρησιμοποιουμε μονο ζωντανο βραχο και αμμο και καθολου βιολογικο υλικο. Πιθανον το αυξημενο ΚΗ οφειλεται στη μη χρηση νερου απο αντιστρωφη οσμωση.Το αλατι που εβαλες εχει ΚΗ,το ιδιο και το νερο της βρυσης.Ο συνδιασμος των δυο σου εδωσε αυτην την υψηλη τιμη.Το νερο της οσμωσης το χρησιμοποιουμε για να ετοιμασουμε σε εναν κουβα (ο κουβας να χρησιμοποιειται μονο για αυτον το σκοπο) το νερο της αλλαγης μας,αλλα και για να αναπληρωνουμε το νερο που εχει εξατμιστει. Πολυ μεγαλη υπομονη ,αρκετο διαβασμα και πολλες ερωτησεις ειναι το κλειδι για να τα καταφερεις Ευχαριστω Ακη Link to comment Share on other sites More sharing options...
konchrist 4 Δεκεμβρίου 2010 #20 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 Ανδρεα ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και απο εμενα. Καλο θα ειναι να βαλεις και καμια φωτο του ενυδρειου σου σιγα-σιγα για να δουμε και στησιμο βραχου. Επισης επειδη και εγω το εχω στο σαλονι, χωρις μετατροπες δεν γινεται !!!! Θα προτεινα μετα την αγορα αντιστρωφης οσμωσης να βαλεις σε σειρα ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ και SKIMMER. Στην αρχη θα ματωσεις λιγο οικονομικα αλλα με καλο εξοπλισμο μειωνεις τις πιθανοτητες εμφανισης προβληματων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas disc 4 Δεκεμβρίου 2010 #21 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 και απο εμένα ΚΑΛΗ αρχη και οπως προείπε ο πιο πανω φίλος προσοχή στην επιλογή εξοπλισμού με μετριότητες στο ΑΜΜΕΣΟ μελλων θα τα πληρώσεις 2πλα η και 3πλα στο λεω απο προσωπική εμπειρία Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 5 Δεκεμβρίου 2010 Author #22 Share 5 Δεκεμβρίου 2010 Παιδια σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες, σε πρωτη φαση αφαιρεσα την ανεμωνη και εχω αρχισει απο χτες και αφαιρω σιγα-σιγα ολο το βιολογικο φιλτρο. Ειμαι πια φουλ απο βραχο, καθως εχω γυρω στα 13-14 κιλα και ολα μοιαζουν να δουλευουν σωστα. Ο συμφορουμιτης που μου εφερε το βραχο μου εφερε και 3 ερημιτες και ενα σαλιγκαρι, ελπιζω να επιβιωσουν. Αυριο θα προσθεσω ενα φιλτρο ανθρακα και αλλο ενα κυκλοφορητη και θα παρω τις καινουργιες μετρησεις. Προχτες το pH ηταν σταθερο στα 8.2 και το κΗ ειχε πεσει στο 13. ΝΟ2, ΝΟ3 και ΝΗ σε μικρα επιπεδα αλλα οχι μηδενικα ακομα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 5 Δεκεμβρίου 2010 Author #23 Share 5 Δεκεμβρίου 2010 Οι υπολοιπες μετρησεις ΝΟ2 0.1μγ/λ ΝΟ3 5 μγ/λ ΝΗ4 0.2 μγ/λ Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris z3 5 Δεκεμβρίου 2010 #24 Share 5 Δεκεμβρίου 2010 απλα μεχρι να ολοκληρωθει ο κυκλος σου απεφυγε να βαζεις ζωντανα μεσα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas6670 6 Δεκεμβρίου 2010 Author #25 Share 6 Δεκεμβρίου 2010 απλα μεχρι να ολοκληρωθει ο κυκλος σου απεφυγε να βαζεις ζωντανα μεσα! Ευχαριστω Chris, βλεπω ειμαστε και γειτονες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος