fitos100 28 Νοεμβρίου 2010 #1 Share 28 Νοεμβρίου 2010 Παιδιά αν είναι εύκολο,να δημιουργήσουμε μια κατηγορία για ποιά τεστ προτιμάμε. Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των εταιριών στα διάφορα τους τεστ. Το αναφέρω αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες κάτι παίζει με τα δικά μου. Χρησιμοποιώ της Tropic Marin, και είναι τα μοναδικά που δούλεψα για θαλασσινό εώς τώρα. Ο πρώτος λόγος είναι από τις θετικές γνώμες που διαβάζω για το προϊόν της εταιρίας, ο δεύτερος γιατί έχουν καλά τυπομένη ημερομηνία λήξης και έτσι δεν έχω το φόβο να με γελάσουν. Τα θετικά τους είναι ότι έχουν απλές οδηγίες και εκτελούνται γρήγορα. Επίσης έχουν πολλές διαβαθμίσεις στα χρώματα συνεπώς και μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα μειονεκτήματα τους είναι ότι σχετικά δύσκολα ξεχωρίζεις τις χρωματικές αλλαγές. Το τεστ αμμωνίας αποκτά αυτή τη θολούρα και δύσκολα καταλαβαίνεις το 1ο με το 2ο χρώμα. Το δε τεστ ασβεστίου είναι υπερβολικά δύσκολο να διακρείνεις από το ελαφρύ μπλε πότε γίνεται άχρωμο και αν κάνεις λάθος τότε την έβαψες στο τεστ μαγνησίου που είναι η συνέχεια του. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες πιστεύω ότι παίρνω λάθος ενδείξεις. Στις οδηγίες λέει ότι μετά το άνοιγμα των υγρών μπορούν να διαρκέσουν 18 μήνες. Ισχύει κάτι τέτοιο???? Εντάξει για το μεγάλο κιτ που πήρα λέει ότι λήγει 1/11. Εγώ το άνοιξα πρώτη φορα στις 2/10, συνεπώς κάπου πρέπει να αλλαχθεί σιγά σιγά. Το τεστ ασβεστίου λήγει στις 2/13 αλλά στα τεστ που κάνω τον τελευταίο καιρό, βρίσκω συνέχεια ανοδική πορία. Εκεί που είχα μόνιμα ασβέστιο 380, σήμερα έφτασα να μετρώ 440. Το τεστ άνοιξε το Μαϊο, άρα δεν νομίζω να θέλει αλλαγή. Ούτε C/R έχω ούτε πρόσθετα βάζω. Ποία η γνώμη σας???????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 28 Νοεμβρίου 2010 #2 Share 28 Νοεμβρίου 2010 Την ιδια παρατήρηση με το τεστ ασβεστιου εχω να κανω και εγω. Ειναι απιστευτα δυσκολο να διακρινεις αυτες τις χρωματικες αποκλίσεις. Για αυτο και εγω εχω παρει τεστ της sera για ασβεστιο που μου μετραει ακριβως τα ιδια αλλα παρα πολύ πιο απλα και πιο γρηγορα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 28 Νοεμβρίου 2010 #3 Share 28 Νοεμβρίου 2010 Από την ενυδρειακή κοινότητα γενικά, τα πιο αξιόπιστα θεωρούνται της salifert για θαλασσινό ενυδρείο. Εάν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε, εδώ υπάρχουν οι ελληνικές οδηγίες χρήση τους... www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=40045 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fitos100 29 Νοεμβρίου 2010 Author #4 Share 29 Νοεμβρίου 2010 Τις είδα φίλε Αίολε και ομολογώ ότι έκανες εξαιρετική δουλειά. Προς το παρόν μάλλον θα τα μοιράσω. Για ασβέστιο και μαγνήσιο λέω να πάρω της Salifert. Πάντως διάβασα πολλές αναφορές ότι η Salifert κατά καιρούς βγάζει κακές παρτίδες, αλλά μετά που είδα τη δουλειά του Αίολου, κατάλαβα ότι η εταιρία διορθώνει συνέχεια τα τεστ της που σημαίνει ότι ποντάρει πολύ πάνω τους, πράγμα καλό για μας. Αυτό που θέλω να καταλάβω αλλά έγκαιρα, είναι πότε ένα τεστ παίρνει την κάτω βόλτα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 29 Νοεμβρίου 2010 #5 Share 29 Νοεμβρίου 2010 Όλα τα τεστ έχουν ημερομηνία λήξης (και όχι μόνο της salifert)... Ένας παράγοντας είναι αυτός. Όντως υπάρχει περίπτωση κάποια παρτίδα να είναι ζούφια, αλλά οι πιθανότητες πιστεύω πως είναι μικρές. Μου έτυχε και μένα στο ΝΟ3 που μετρούσα επί μήνες και ήταν μηδενικό, και το ανακάλυψα από καθαρή σύμπτωση....Ευτυχώς δεν ήταν πάνω από 10. Όπως θα μπορούσε να είναι ζούφια κάποια παρτίδα της Salifert, θα μπορούσε να είναι και κάποιας άλλη εταιρίας.... και εγώ προσωπικά επιλέγω την πρώτη λόγω μεγαλύτερης αξιοπιστίας. Το "κακό" που έχει η Salifert είναι ότι τα τεστ της δεν περιλαμβάνουν υγρά δοκιμής για τον έλεγχο του ίδιου του τεστ, εκτός μόνο από το ΚΗ που το έχει. Ας ελπίσουμε ότι σε μελλοντικές αναβαθμίσεις να τα συμπεριλάβει όπως κάνει η Seachem σε όλα της τα τεστ. Αν θες ρίξε μια ματιά και σ αυτά..... www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=37839 Κάποια είναι κάπως ιδιόρρυθμα στο τρόπο διεξαγωγής τους, έως και δύσχρηστα θα έλεγα !!! ειδικά για το Στρόντιο. Το τεστ για Ca το έχει καταργήσει, ενώ του Mg μου βγάζει 1250 έναντι 1350 που δίνει η Salifert.. και αν υποθέσουμε ότι η Salifert "χαρίζει" κάποιες μονάδες παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι της Seachem είναι πιο κοντά στις μετρήσεις και από έλεγχο που έκανα με το συνοδευτικό υγρό, μου έδωσε σωστά αποτελέσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 29 Νοεμβρίου 2010 #6 Share 29 Νοεμβρίου 2010 Εδώ και αρκετό καιρό παράγγειλα τεστ ασβεστίου της Lamotte.. αλλά τα 54 ευρώ που μου ζητάνε για 50 τεστ λυπάμαι να τα δώσω και παραμένει στο ράφι της αντιπροσωπείας !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fitos100 29 Νοεμβρίου 2010 Author #7 Share 29 Νοεμβρίου 2010 Αυτό που σκέφτομαι είναι το εξής: Κάθε έξι μήνες να κάνω τεστ από χημείο έτσι θα έχω μια σαφή εικόνα του κάθε τεστ και θα ξέρω πότε θα χρειάζεται αλλαγή. Δεν είναι πολύ ακριβή περίπτωση αν αναλογιστούμε ότι με τα τεστ ποτέ δεν είμαστε 100% σίγουροι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 29 Νοεμβρίου 2010 #8 Share 29 Νοεμβρίου 2010 Αυτό που σκέφτομαι είναι το εξής: Κάθε έξι μήνες να κάνω τεστ από χημείο έτσι θα έχω μια σαφή εικόνα του κάθε τεστ και θα ξέρω πότε θα χρειάζεται αλλαγή. Δεν είναι πολύ ακριβή περίπτωση αν αναλογιστούμε ότι με τα τεστ ποτέ δεν είμαστε 100% σίγουροι. Αν και σίγουρα θα έχεις σωστά αποτελέσματα ... θα σου στοιχίζει. Ο πιο απλός τρόπος για να συγκρίνεις τα αποτελέσματα, είναι με 2-3 φίλους και με τεστ της ίδιας ή άλλης εταιρίας να πραγματοποιούνται δοκιμές και συγκρίσεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fitos100 29 Νοεμβρίου 2010 Author #9 Share 29 Νοεμβρίου 2010 Πήρα τιμή από χημείο. 75 Ευρώ για τεστ σε Νιτρώδη, Νιτρικά, Αμμωνία, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, και Φοσφωρικά άλατα. Νομίζω μια χαρά είναι μια φορά ανά εξάμηνο, έτσι για να έχω και μια σταθερή βάση δεδομένων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος