Jump to content

Βοήθεια για αγορές σε στήσιμο Αφρικής Mbuna

christos79

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Μετά από 3 χρόνια που είχα ένα set up Αμαζονίου με Αγγελόψαρα, αποφάσισα να το γυρίσω σε Mbuna.

Το ενυδρείο είναι RIO 240 με φίλτρο ΕHEIM Pro 3(το μεγάλο νομίζω 2080 λέγεται) (το εσωτερικό έχει βγει για να κερδίσω χώρο).

Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά άρθρα και έχω καταλήξει στο τι θα βάλω μέσα. Αυτό που χρειάζομαι είναι βοήθεια στις αγορές.

1. Έχω καταλήξει ότι θα βάλω στον πάτο αφρολέξ. Πως το ζητάω και που το βρίσκω? Ξέρει κάποιος κάποιο κατάστημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας?

2. Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να πάω να βρω και να πλύνω άμμο Θαλάσσης οπότε θα αγοράσω. Στο αμαζονίου είχα αγοράσει μια φανταστική λευκή από τον Nidal αλλά δεν μου κάνει για το νέο set up. Έχετε να προτείνεται κάποια συγκεκριμένη για Mbuna?

3. Από πέτρες είμαι οκ! Έχω άπειρες απλά έιναι διαφορετικές σε χρώμα και είδος θεωρείτε ότι θα φαίνεται άσχημα? Πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία? (εννοείτε θα κολληθούν με σιλικόνη)

Για ψάρια έχουμε καιρό να τα δούμε αλλά είμαι ανοικτός σε προτάσεις. Θεωρώ ότι μπορώ να βάλω max 2 χαρέμια. 1 labido και 1 ακόμα.

Σας ευχαριστώ εκ προτέρων για τον χρόνο και τις συμβουλές σας

• Απαντήσεις 107
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σε όλους,

Μετά από 3 χρόνια που είχα ένα set up Αμαζονίου με Αγγελόψαρα, αποφάσισα να το γυρίσω σε Mbuna.

Το ενυδρείο είναι RIO 240 με φίλτρο ΕHEIM Pro 3(το μεγάλο νομίζω 2080 λέγεται) (το εσωτερικό έχει βγει για να κερδίσω χώρο).

Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά άρθρα και έχω καταλήξει στο τι θα βάλω μέσα. Αυτό που χρειάζομαι είναι βοήθεια στις αγορές.

1. Έχω καταλήξει ότι θα βάλω στον πάτο αφρολέξ. Πως το ζητάω και που το βρίσκω? Ξέρει κάποιος κάποιο κατάστημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας?

Λέγεται DOW μπορείς να το βρείς στο LEROY MERLIΝ πχ

2. Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να πάω να βρω και να πλύνω άμμο Θαλάσσης οπότε θα αγοράσω. Στο αμαζονίου είχα αγοράσει μια φανταστική λευκή από τον Nidal αλλά δεν μου κάνει για το νέο set up. Έχετε να προτείνεται κάποια συγκεκριμένη για Mbuna?

Μια καλή λύση είναι αραγωνίτης mixed με χαλαζιακή ή στην χειρότερη σκέτη χαλαζιακή και σε κάθε αλλαγή σόδα για να φέρνεις τις σκληρότητες στα επιθυμητά επίπεδα.Αναλόγως και το νερό της βρύσης σου!

3. Από πέτρες είμαι οκ! Έχω άπειρες απλά έιναι διαφορετικές σε χρώμα και είδος θεωρείτε ότι θα φαίνεται άσχημα? Πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία? (εννοείτε θα κολληθούν με σιλικόνη)

Γούστα είναι αυτά!Εγώ προτειμώ ένα είδος

Για ψάρια έχουμε καιρό να τα δούμε αλλά είμαι ανοικτός σε προτάσεις. Θεωρώ ότι μπορώ να βάλω max 2 χαρέμια. 1 labido και 1 ακόμα.

Στα 240 καλά είναι 2 χαρέμια

Σας ευχαριστώ εκ προτέρων για τον χρόνο και τις συμβουλές σας

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχεία χωρίς προβλήματα!

Έγινε επεξεργασία - Crazy_Beaver

Ευχαριστώ για την αμεση απάντηση!!

To DOW χρειάζεται να είναι κάποιο συγκεκριμμένο για να μην επηρεάζει την χημική σύνθεση του νερού?

Το ζητάω συγκεκριμμένα? ή απλά ένα DOW και κάνουν όλα?

Ζητάς dow και είσαι ΟΚ!Βγαίνει σε διάφορα πάχη οπότε εκεί διαλέγεις και πέρενεις.Το δικό μου είναι αν θυμάμαι καλά 4 πόντους!Πρόσεξε να πάρεις dow(συνήθως είναι μπλέ) και όχι απλό φελιζόλ(το άσπρο) και θα είσαι ΟΚ!

αν στησεις σωστα τις πετρες πριν βαλεις αμμο, δεν θα χρειαστεις ουτε φελιζολ ουτε να κολλησεις τις πετρες. εαν η αμμο ειναι η carat 6 πιστευω οτι ειναι οτι καλυτερο για τον βυθο σου λογο του οτι δεν πετρωνει και καθετε γρηγορα σε καθε αναταραξη της, απλα θα φτιαχνεις τις σκληρωτητες του νερου ειτε με καποιο σκευασμα ειτε με σοδα

Αντί να μπλέκεις με σκευάσματα και σόδες, βάζεις αραγωνίτη και ξεμπλέκεις. Μπορεί αρχικά να είναι πιο ακριβή αλλά σε βάθος χρόνου αν υπολογίσεις buffer και αλάτια..

Καλή επιτυχία

;)

NΝαι όμως άμα το βάλεις έχεις το κεφάλι σου ύσηχο!Η επιλογή δική σου!

οσοι δεν εχουν βαλει δηλαδη και εχουν στησει χωρις dow θες να πεις οτι δεν κοιμουνται τα βραδια ? ;):rasp:

Εαν γινει το στησιμο σωστα δεν χρειαζεται ουτε dow ουτε τιποτα αλλο στο πατο :rasp:

οσοι δεν εχουν βαλει δηλαδη και εχουν στησει χωρις dow θες να πεις οτι δεν κοιμουνται τα βραδια ? ;):rasp:

Εαν γινει το στησιμο σωστα δεν χρειαζεται ουτε dow ουτε τιποτα αλλο στο πατο :rasp:

:rasp:

Δεν είπα αυτό >Και εγώ σκεφτόμουν να μην βάλω.μετά ομως κέφτηκα ότι με περίπου 120 κιλά πέτρα μέσα τι με χαλάει ένα επιπλέον μέτρο προστασίας! :rasp:

οταν πεσει η πετρα εχει την αντισταση του νερου και την αμμο στον πατο. πιο πολυ φοβο εχουν τα πλαινα τζαμια κατα την πτωση παρα ο πατος

οταν πεσει η πετρα εχει την αντισταση του νερου και την αμμο στον πατο. πιο πολυ φοβο εχουν τα πλαινα τζαμια κατα την πτωση παρα ο πατος

Έτσι ακριβώς. Ο κίνδυνος, εάν υπάρχει, είναι από την συγκέντρωση βάρους κάποιας πέτρας σε ελάχιστους κόκκους άμμου.

;)

Το πιο λεπτό DOW που υπάρχει πόσο είναι; Βγαίνει π.χ. σε 2 εκατοστά;

Νομίζω πως το θέμα: βάζουμε - δεν βάζουμε φελιζόλ στον πάτο του ενυδρείου, το έχουμε εξαντλήσει σε αρκετά θέματα!Με μια αναζήτηση μπορει κανεις να διβάσει και να πράξει αναλόγος!

Ας ακουσουμε και προτάσεις για ψαρια για τον φίλο Χρήστο ;)

Χρήστο υπάρχουν και καποια λεπτα φύλλα φελιζόλ με πάχος 1εκατοστο.Θα τα βρείς στο πρκατικρερ, νομίζω τα χρησιμοποιούν στις ψευδοροφές.

Έγινε επεξεργασία - PRINCE

Οποιος θελει βαζει οποιος θελει δε βαζει.

Δεν κινδυνευει ο πατος του ενυδρειου απο πτωση πετρας παντως

;)

Νομίζω πως το θέμα: βάζουμε - δεν βάζουμε φελιζόλ στον πάτο του ενυδρείου, το έχουμε εξαντλήσει σε αρκετά θέματα!Με μια αναζήτηση μπορει κανεις να διβάσει και να πράξει αναλόγος!

Ας ακουσουμε και προτάσεις για ψαρια για τον φίλο Χρήστο ;)

Χρήστο υπάρχουν και καποια λεπτα φύλλα φελιζόλ με πάχος 1εκατοστο.Θα τα βρείς στο πρκατικρερ, νομίζω τα χρησιμοποιούν στις ψευδοροφές.

Οποιος θελει βαζει οποιος θελει δε βαζει.

Δεν κινδυνευει ο πατος του ενυδρειου απο πτωση πετρας παντως

:rasp:

Οπως αναφέρεται πιο πάνω το ζήτημα έχει συζητηθεί πολλές φορές οπότε ο καθένας αποφασίζει και κάνει οτι θέλει.Πράγαματι υπάρχει φελιζόλ ψευδοοροφών 1εκ στο πρακτικερ.

Μαζί με labido σε RIO 240 πιθανόν να έβαζα ή acei ή Ιodotropheus ή C.Afra ή για να δημιουργήσω ενδιαφέρον και κάτι άλλο Aulonocara .

Αυτά και καλή επιτυχία :rasp:

Οπως αναφέρεται πιο πάνω το ζήτημα έχει συζητηθεί πολλές φορές οπότε ο καθένας αποφασίζει και κάνει οτι θέλει.Πράγαματι υπάρχει φελιζόλ ψευδοοροφών 1εκ στο πρακτικερ.

Μαζί με labido σε RIO 240 πιθανόν να έβαζα ή acei ή Ιodotropheus ή C.Afra ή για να δημιουργήσω ενδιαφέρον και κάτι άλλο Aulonocara .

Αυτά και καλή επιτυχία ;)

Ευχαριστώ πολύ!!

Ιodotropheus ή C.Afra είχα στο μυαλό μου και εγώ!!Aulonocara δεν είχα σκεφτεί θα το ψάξω και αυτό!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα! Με 2 χαρέμια είμαι οκ ή μπορώ να πάω σε 3? και πόσα άτομα σύνολο μπορώ να βάλω χωρίς θέματα? Στο φιλτράρισμα του νερού δεν έχω θέμα το φίλτρο είναι κτήνος αλλά από άποψη χώρου και σπηλιών ρωτάω για να μην τρέχω μετά!!!

Ευχαριστώ!!!

Επίσης ο αραγωνίτης είναι ένα είδος? Πρέπει να δω κάποια συγκεκριμμένη κοκομετρία? υπάρχουν συγκεκριμμένες μάρκες?

sorry για τις πολλές ερωτήσεις αλλά θέλω να κάνω σωστή αρχή!!

Ευχαριστώ πολύ!!

Ιodotropheus ή C.Afra είχα στο μυαλό μου και εγώ!!Aulonocara δεν είχα σκεφτεί θα το ψάξω και αυτό!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα! Με 2 χαρέμια είμαι οκ ή μπορώ να πάω σε 3? και πόσα άτομα σύνολο μπορώ να βάλω χωρίς θέματα? Στο φιλτράρισμα του νερού δεν έχω θέμα το φίλτρο είναι κτήνος αλλά από άποψη χώρου και σπηλιών ρωτάω για να μην τρέχω μετά!!!

Ευχαριστώ!!!

Εγω θα έλεγα να μείνεις στα 2 χαρέμια!Ετσι θα έχεις χώρο να αναπτυχθούν τα μικρά απο τις γέννες που θα έχεις!

Επίσης ο αραγωνίτης είναι ένα είδος? Πρέπει να δω κάποια συγκεκριμμένη κοκομετρία? υπάρχουν συγκεκριμμένες μάρκες?

sorry για τις πολλές ερωτήσεις αλλά θέλω να κάνω σωστή αρχή!!

Να κάνεις όσες ερωτησεις θέλεις, δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα! ;)

Οσον αφορά την κοκομετρία του αραγωνίτη φρόντισε να είναι τετοια ωστε τα ψάρια να μπορουν να σκάβουν!

Καλά αποτελέσματα απο αραγωνίτη εχουμε πάρει απο ΕΔΩ.

Μπορεις αν θέλεις να ανακατέψεις τον αραγωνίτη σου με μπεζ χαλαζιακή άμμο ή αμμο θαλάσσης.

Εγω θα έλεγα να μείνεις στα 2 χαρέμια!Ετσι θα έχεις χώρο να αναπτυχθούν τα μικρά απο τις γέννες που θα έχεις!

Να κάνεις όσες ερωτησεις θέλεις, δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα! ;)

Οσον αφορά την κοκομετρία του αραγωνίτη φρόντισε να είναι τετοια ωστε τα ψάρια να μπορουν να σκάβουν!

Καλά αποτελέσματα απο αραγωνίτη εχουμε πάρει απο ΕΔΩ.

Μπορεις αν θέλεις να ανακατέψεις τον αραγωνίτη σου με μπεζ χαλαζιακή άμμο ή αμμο θαλάσσης.

Κρίμα γιατί βλέποντας τις προτάσεις σας μου άρεσε η ιδέα να βάλω labido, acei και C.Afra. Αλλά δεν πειράζει θα διαλέξω 2 για να είμαι οκ!!

Την άμμο θαλάσσης πως την πλένεται? διάβασα για χρήση aquaforte αλλά πως είμαστε σίγουροι ότι την ξεπλύναμε καλά και δεν φοβόμαστε για τα ψάρια?

Και τέλος χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα κατάστημα γιατί δεν έχω επισκεφτεί πολλά (το προηγούμενο set up το είχα 3 χρόνια και ήταν από γέννες φίλων) μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο αξιόλογο κατάστημα που μπορώ να βρω ποικιλία ψαριών αφρικής? Δυστυχώς σε 2-3 καταστήματα που έχω πάει βλέπω νεκρά ψάρια μέσα στα ενυδρεία και αυτό με αποθαρύνει να αγοράσω!! Εάν δεν γίνεται να μου προτεινέται λόγω κανονισμών του forum το καταλαβαίνω και συγνώμη!!

Ευχαριστώ πολύ

Κρίμα γιατί βλέποντας τις προτάσεις σας μου άρεσε η ιδέα να βάλω labido, acei και C.Afra. Αλλά δεν πειράζει θα διαλέξω 2 για να είμαι οκ!!

Την άμμο θαλάσσης πως την πλένεται? διάβασα για χρήση aquaforte αλλά πως είμαστε σίγουροι ότι την ξεπλύναμε καλά και δεν φοβόμαστε για τα ψάρια?

Εγω θα έλεγα νερακι...αφθονο ξεπλυμμα με νερακι.....και αν θες να είσαι σίγουρος οταν στήσεις το ενυδρειο δούλεψέ το κανα δυο μερες με ανθρακα στο φίλτρο που μετα θα αφαιράισεις...

Και τέλος χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα κατάστημα γιατί δεν έχω επισκεφτεί πολλά (το προηγούμενο set up το είχα 3 χρόνια και ήταν από γέννες φίλων) μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο αξιόλογο κατάστημα που μπορώ να βρω ποικιλία ψαριών αφρικής? Δυστυχώς σε 2-3 καταστήματα που έχω πάει βλέπω νεκρά ψάρια μέσα στα ενυδρεία και αυτό με αποθαρύνει να αγοράσω!! Εάν δεν γίνεται να μου προτεινέται λόγω κανονισμών του forum το καταλαβαίνω και συγνώμη!!

Ευχαριστώ πολύ

Οι αγορές προχωράνε κανονικά!!

Σήμερα πήρα τον αραγωνίτη tropical και αύριο θα πάρω το DOW 1cm (διάβασα ότι δεν είναι απαραίτητο αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα μου το ματιάσει) και τις πέτρες βαλσάτη που είδα σε άλλο post και μου άρεσαν!!

Από Τετάρτη ξεκινάει το στήσιμο!!

Μόνο που έχω άλλη μια ερώτηση! Είπα σε ένα φίλο που ασχολείτε με το χόμπι για την αγορά αραγωνίτη και μου είπε ότι έκανα λάθος. Μου είπε ότι τα ψάρια που αγοράζουμε από τα καταστήματα έχουν γεννηθεί σε συνθήκες νερού ελλάδας ή παραπλήσιες και όχι στις πραγματικές συνθήκες λίμνης αφρικής. Συνέπεια αυτού είναι ότι εάν βάλω αραγωνίτη θα ανέβουν το PH και οι σκληρότητες και αντί για καλό θα κάνω κακό στα ψάρια που θα φιλοξενήσω. Θεωρεί ότι με τις συνθήκες που θα έχω στο ενυδρείο δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν τα ψάρια και θα τα χάσω.

Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου πείτε και την δική σας γνώμη στο θέμα. Έκανα όντως λάθος που τον αγόρασα? να μην τον χρησιμοποιήσω?

Ευχαριστώ

Μην αγχώνεσαι αραγωνίτη έχουμε χρησιμοποιήσει οι περισσότεροι και γενικότερα ανεβάζουμε με διάφορους τρόπους το ph και τις σκληρότητες χωρίς πρόβλημα για τα ψάρια μας.

Το σημαντικό είναι η σταθερότητα στις τιμές σου και όχι η απόλυτη τιμή τους. Προχώρα άφοβα.

:thumbup:

Οι αγορές προχωράνε κανονικά!!

Σήμερα πήρα τον αραγωνίτη tropical και αύριο θα πάρω το DOW 1cm (διάβασα ότι δεν είναι απαραίτητο αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα μου το ματιάσει) και τις πέτρες βαλσάτη που είδα σε άλλο post και μου άρεσαν!!

Από Τετάρτη ξεκινάει το στήσιμο!!

Μόνο που έχω άλλη μια ερώτηση! Είπα σε ένα φίλο που ασχολείτε με το χόμπι για την αγορά αραγωνίτη και μου είπε ότι έκανα λάθος. Μου είπε ότι τα ψάρια που αγοράζουμε από τα καταστήματα έχουν γεννηθεί σε συνθήκες νερού ελλάδας ή παραπλήσιες και όχι στις πραγματικές συνθήκες λίμνης αφρικής. Συνέπεια αυτού είναι ότι εάν βάλω αραγωνίτη θα ανέβουν το PH και οι σκληρότητες και αντί για καλό θα κάνω κακό στα ψάρια που θα φιλοξενήσω. Θεωρεί ότι με τις συνθήκες που θα έχω στο ενυδρείο δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν τα ψάρια και θα τα χάσω.

Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μου πείτε και την δική σας γνώμη στο θέμα. Έκανα όντως λάθος που τον αγόρασα? να μην τον χρησιμοποιήσω?

Ευχαριστώ

Νομιζω οτι κανεις λαθος σχετικα με το παχος του dow .

Εαν μιλαμε για το αυτου καθ αυτου dow τοτε ξεκιναει απο 3cm παχος .

Απο οσο γνωριζω τα περισσοτερα ψαρια στα πετ σοπ ειναι εισαγωγης και οχι απο καποια ''φαρμα'' στην Ελλαδα .

Έγινε επεξεργασία - Geosid

Νομιζω οτι κανεις λαθος σχετικα με το παχος του dow .

Εαν μιλαμε για το αυτου καθ αυτου dow τοτε ξεκιναει απο 3cm παχος .

Απο οσο γνωριζω τα περισσοτερα ψαρια στα πετ σοπ ειναι εισαγωγης και οχι απο καποια ''φαρμα'' στην Ελλαδα .

Γιώργο ο Χρήστος εννοεί οτι τα ψάρια, στα περισσοτερα καταστήματα της Ελλάδας, παραμένουν σε νερό με σκληρότητες βρύσης, δεν εννοεί οτι τα ψάρια τα εκτρέφουν στην Ελλάδα!

Χρήστο γιαυτο πάντα κανουμε προσαρμογή στα ψάρια μας για να μην πάθουν κακο απο την αποτομη μεταβολη των τιμών του νερου!

Σημασία έχει όπως σου είπε και ο Καρυδας να είναι σταθερές οι τιμές και ΑΝ θες να ανεβάσεις

σκληρότητες αυτό να γίνει σταδιακά.....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...