Jump to content

Μονομάχος - Fin Rot - Οδηγίες για πρόληψη

Recommended Posts

Γειά σας. Είμαι νέος στο χόμπυ απο Κύπρο. Μένω Μπρίστολ (Αγγλία) προς το παρόν για σπουδές και έχω ένα μονομάχο εδώ και 2 μήνες. Πρίν 2-3 εβδομάδες παρουσίασε fin rot και έκανα θεραπεία με Myxazin. Φάινεται πως αναρρώνει και δέν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Η γυάλα μου είναι 15λιτρη (ναι αρχάριος) και έχει 3-4 υγρόφιλα πολύσπερμα και 1-2 ανούμπιες. Το φίλτρο είναι undergravel και η γυάλα έχει ρυθμιστή θερμοκρασίας (το έχω στους 26 βαθμούς) και air pump. Το pH είναι περίπου 7.6 και κάνω συχνά πυκνά NH3/NH4 τεστ. Αλλαγή νερού κάνω 40% κάθε 1.5-2 εβδομάδες.

Αντιλαμβάνομαι πως ένας απ'τους παράγοντες του fin rot είναι και το stress. Έχω πάρει ένα siphon που ανασηκώνει την βρομιά στο gravel και βγάζει έξω το βρόμικο νερό. Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος να ρουφήξει το ψάρι εντούτοις για να ξεκινήσει πρέπει να το κουνάς πανω κάτο γρήγορα στο νερό και βλέπω οτι ο μονομάχος φοβάται. Μήπως θα πρέπει να καθαρίζω αλλιώς τη γυάλα ή να τον βγάζω σε δοχείο με νερό απ'την γυάλα πριν την καθαρίσω;

Γνώμες/σκέψεις σας;

Γειά σας. Είμαι νέος στο χόμπυ απο Κύπρο. Μένω Μπρίστολ (Αγγλία) προς το παρόν για σπουδές και έχω ένα μονομάχο εδώ και 2 μήνες. Πρίν 2-3 εβδομάδες παρουσίασε fin rot και έκανα θεραπεία με Myxazin. Φάινεται πως αναρρώνει και δέν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Η γυάλα μου είναι 15λιτρη (ναι αρχάριος) και έχει 3-4 υγρόφιλα πολύσπερμα και 1-2 ανούμπιες. Το φίλτρο είναι undergravel και η γυάλα έχει ρυθμιστή θερμοκρασίας (το έχω στους 26 βαθμούς) και air pump. Το pH είναι περίπου 7.6 και κάνω συχνά πυκνά NH3/NH4 τεστ. Αλλαγή νερού κάνω 40% κάθε 1.5-2 εβδομάδες.

Αντιλαμβάνομαι πως ένας απ'τους παράγοντες του fin rot είναι και το stress. Έχω πάρει ένα siphon που ανασηκώνει την βρομιά στο gravel και βγάζει έξω το βρόμικο νερό. Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος να ρουφήξει το ψάρι εντούτοις για να ξεκινήσει πρέπει να το κουνάς πανω κάτο γρήγορα στο νερό και βλέπω οτι ο μονομάχος φοβάται. Μήπως θα πρέπει να καθαρίζω αλλιώς τη γυάλα ή να τον βγάζω σε δοχείο με νερό απ'την γυάλα πριν την καθαρίσω;

Γνώμες/σκέψεις σας;

Καλώς ήρθες φίλε Σωκράτη στην παρέα μας και καλή διαμονή ;) Θεωρώ πως διάλεξες την καλύτερη δυνατή παρέα εκεί στα ξένα που βρίσκεσαι :rasp:

Λοιπόν... Εμπειρία από φίλτρο βυθού δυστυχώς δεν έχω, οπότε δεν ξέρω αν η διαδικασία του να καθαρίζεις τον βυθό είναι σωστή ή λάθος. Θα ρωτήσω σχετικώς και θα ενημερώσω.

Η λύση στο πρόβλημά σου νομίζω πως είναι απλή... Παίρνει ένα μπολ, βάζεις μέσα νερό ενυδρείου (0,5-1 λίτρο) βάζεις μέσα τον μονομάχο, καθαρίζεις τη γυάλα σου και μετά ξαναβάζεις τον μονομάχο στο ενυδρείο.

Ξαναλέω πως γενικώς έχω ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο χρειάζεται σε φίλτρο βυθού να βάζεις σκούπα. Πιστεύω και σήμερα να έχω την απάντηση.

Αν θες βάλε και καμιά φωτογραφία από τον κούκλο σου :rasp:

Καλώς ήρθες φίλε Σωκράτη στην παρέα μας και καλή διαμονή ;) Θεωρώ πως διάλεξες την καλύτερη δυνατή παρέα εκεί στα ξένα που βρίσκεσαι :rasp:

Λοιπόν... Εμπειρία από φίλτρο βυθού δυστυχώς δεν έχω, οπότε δεν ξέρω αν η διαδικασία του να καθαρίζεις τον βυθό είναι σωστή ή λάθος. Θα ρωτήσω σχετικώς και θα ενημερώσω.

Η λύση στο πρόβλημά σου νομίζω πως είναι απλή... Παίρνει ένα μπολ, βάζεις μέσα νερό ενυδρείου (0,5-1 λίτρο) βάζεις μέσα τον μονομάχο, καθαρίζεις τη γυάλα σου και μετά ξαναβάζεις τον μονομάχο στο ενυδρείο.

Ξαναλέω πως γενικώς έχω ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο χρειάζεται σε φίλτρο βυθού να βάζεις σκούπα. Πιστεύω και σήμερα να έχω την απάντηση.

Αν θες βάλε και καμιά φωτογραφία από τον κούκλο σου :rasp:

Φίλε Νίκο καλώς σας βρήκα.

Αυτό όμως με το να το βάζεις σε ένα μπόλ με το δίχτυ πάλι δεν προκαλεί καμπόσο στρες; Και να καθαρίζω την γυάλα με τη "σκούπα", ή όλα απο μέσα, στη βρύση;

Έχω 2 βιντεάκια αν θές να τον δεις.. Ένα στις αρχές και ένα με πώς είναι τώρα. Είναι αισθητή η διαφορά στην ουρά του.. Απώλειες....

Πρίν - Τώρα

(Συγνώμη για τα ασθενοφόρα είμαι κοντά σε νοσοκομείο και :rasp: )

Καταρχήν ο μονομάχος σου είναι κούκλος :rasp:

Κατά δεύτερον παρατηρώ και στα 2 βιντεάκια πως είναι κάπως νευρικός/υπερκινητικός. Επίσης ακούω το όλο σύστημα να κάνει αρκετό θόρυβο...

Ας δούμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά:

Καταρχήν, ένα μονομαχοενυδρείο δεν χρειάζεται αεραντλία. Οι μονομάχοι, ως λαβυρινθόψαρα, αναπνέουν κατευθείαν από την επιφάνεια του νερού οξυγόνο. Οπότε είναι περιττό αξεσουάρ. Και ίσως αυτό να σου δημιουργεί έναν θόρυβο.

Επίσης... Ο λαβύρινθος που βρίσκεται στο κεφάλι των ψαριών τα κάνει υπερευαίσθητα σε θορύβους και αναταράξεις στην επιφάνεια του νερού. Οπότε, πιθανόν και πάλι η αεραντλία να είναι αυτή που κάνει τον μονομάχο σου κάπως νευρικό.

Στα βιντέακια παρατηρώ πως το χαλίκι σου είναι πεντακάθαρο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Προφανώς με τη διαδικασία καθαρίσματος που ακολουθείς, το καθαρίζεις πλήρως. Αυτό έχει ως μειονέκτημα να καταστρέφεις μέρος της βιολογίας του βυθού. Το φίλτρου βυθού λειτουργεί με την λογική ότι το νερό περνάει μέσα από τον βυθό όπου έχουν αναπτυχθεί τα ωφέλημα βακτήρια, καθαρίζει από αμμωνία και νιτρώδη άλατα και επανέρχεται μέσα στο ενυδρείο.

Επίσης θεωρώ πως μόνο ένας μονομάχος, δεν μπορεί να ρυπαίνει τόσο πολύ ώστε να χρειάζεται να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Με άλλα λόγια θεωρώ εντελώς άσκοπη την κίνησή σου να καθαρίζεις τον βυθό που εκτός του ότι στρεσάρεις, κάνεις κακό και στο φιλτράρισμα.

Αυτό που σου πρότεινα με το μπολ δεν θα τον τρελάνει. Πρόκειται για διαδικασία 2-3 δευτερολέπτων, οπότε σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με αυτό που του κάνεις εσύ. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι να σκεπάζεις το μπολ, μη τυχόν και ρίξει κανένα σάλτο έξω και τον βρεις στο πάτωμα.

Τέλος να σου διευκρινίσω τι σημαίνει "καθάρισμα ενυδρείου". Σκοπός δεν είναι να κάνεις το ενυδρείο σου καινούριο. Όσο πιο παλιό είναι ένα ενυδρείο, τόσο καλύτερο είναι. Καθάρισμα σημαίνει απλά αλλαγές νερού ανά 1-2 εβδομάδες (ανάλογα την ποσότητα των ΝΟ3) και τίποτα άλλο στην ουσία. Οπότε αυτό που είπες, δηλαδή στην ουσία να αναποδογυρίσεις τη γυάλα και να πέσει καλό καθάρισμα, μη το κάνεις απλά ποτέ ;)

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις Νίκο. Είναι γεγονός πως στα βίντεο φαίνεται υπερκινητικός και στις αρχές ήταν γιατι εξερευνούσε. Τώρα έχει ησυχάσει κάπως και τρέχει σαν τρελός μόνο όταν δεί το μπόλ με το φαγητό του.

Τα βακτήρια που λές δεν ξέρω αν υπάρχουν, έχω πάει και "έτοιμα" πάντως που έβαλα μια φορά στην αρχή. Ίσως χάνοντε με κάθε καθαρισμό που κάνω.

Οπότε εγώ κρατάω 2 πράγματα.

- Αφαιρώ την αεραντλία

- Κάνω συχνές αλλαγές νερού ανα 1-2 εβδομάδες. Σκούπα πιο αραιά (1 φορά 1-2 μήνες πχ)

Το άλλο που ήθελα να ρωτήσω.. Δεδομένου ότι έχω κάνει την 5ήμερη θεραπεία με Myxazin, η ασθένεια θεραπεύτηκε; Πόσο καιρό κάνει περίπου να αναρρώσει πλήρως; Έιναι φυσιολογικό να είναι κόκκινη η άκρη τις ουράς του που είχε πρόβλημα;

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις Νίκο. Είναι γεγονός πως στα βίντεο φαίνεται υπερκινητικός και στις αρχές ήταν γιατι εξερευνούσε. Τώρα έχει ησυχάσει κάπως και τρέχει σαν τρελός μόνο όταν δεί το μπόλ με το φαγητό του.

Τα βακτήρια που λές δεν ξέρω αν υπάρχουν, έχω πάει και "έτοιμα" πάντως που έβαλα μια φορά στην αρχή. Ίσως χάνοντε με κάθε καθαρισμό που κάνω.

Οπότε εγώ κρατάω 2 πράγματα.

- Αφαιρώ την αεραντλία

- Κάνω συχνές αλλαγές νερού ανα 1-2 εβδομάδες. Σκούπα πιο αραιά (1 φορά 1-2 μήνες πχ)

Το άλλο που ήθελα να ρωτήσω.. Δεδομένου ότι έχω κάνει την 5ήμερη θεραπεία με Myxazin, η ασθένεια θεραπεύτηκε; Πόσο καιρό κάνει περίπου να αναρρώσει πλήρως; Έιναι φυσιολογικό να είναι κόκκινη η άκρη τις ουράς του που είχε πρόβλημα;

Όσον αφορά τις αλλαγές νερού, θα σου πρότεινα να κάνεις πρώτα τεστ ΝΟ3 (νιτρικά άλατα) και μόνο όταν δεις να ξεπερνάνε στα 20-25 να κάνεις μερική αλλαγή νερού (περίπου 30%) για να τα ρίξεις. Το 1-2 εβδομάδες που ανάφερα είναι ένα παράδειγμα και διαφέρει από ενυδρείο σε ενυδρείο.

Σκούπα βυθού θα σου έλεγα να μην κάνεις καθόλου ή τέλος πάντων να κάνεις μία φορά ανά 4-5-6 μήνες (όπως κρίνεις εσύ) και χωρίς να ανακατεύεις καθόλου τον βυθό. Απλά να ρουφάς ότι βρώμα υπάρχει επιφανειακά.

Για την θεραπεία δεν μπορώ να σου πω κάτι από τη στιγμή που δεν έχω εικόνα του πριν και του μετά την θεραπεία. Θεωρητικά το Myxazin έδρασε. Παρατήρησέ το κι αν δεις ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, πες το μας να σου δώσουμε άλλη θεραπεία, πιθανόν πιο αποτελεσματική.

Όσον αφορά τις αλλαγές νερού, θα σου πρότεινα να κάνεις πρώτα τεστ ΝΟ3 (νιτρικά άλατα) και μόνο όταν δεις να ξεπερνάνε στα 20-25 να κάνεις μερική αλλαγή νερού (περίπου 30%) για να τα ρίξεις. Το 1-2 εβδομάδες που ανάφερα είναι ένα παράδειγμα και διαφέρει από ενυδρείο σε ενυδρείο.

Σκούπα βυθού θα σου έλεγα να μην κάνεις καθόλου ή τέλος πάντων να κάνεις μία φορά ανά 4-5-6 μήνες (όπως κρίνεις εσύ) και χωρίς να ανακατεύεις καθόλου τον βυθό. Απλά να ρουφάς ότι βρώμα υπάρχει επιφανειακά.

Για την θεραπεία δεν μπορώ να σου πω κάτι από τη στιγμή που δεν έχω εικόνα του πριν και του μετά την θεραπεία. Θεωρητικά το Myxazin έδρασε. Παρατήρησέ το κι αν δεις ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, πες το μας να σου δώσουμε άλλη θεραπεία, πιθανόν πιο αποτελεσματική.

Ωραία Νίκο ευχαριστώ

Ωραία Νίκο ευχαριστώ

;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...