nine9 25 Νοεμβρίου 2010 #1 Share 25 Νοεμβρίου 2010 Καλησπέρα και από εμένα. Πήρα το πρώτο μου ενυδρείο πριν από 2 μήνες περίπου και τα πρώτα ψάρια που έβαλα μέσα ήταν 2 δίσκοι. Από τότε έχω ερωτευθεί τους δίσκους και αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με αυτούς. Χωρίς να ξέρω και από το "φρέσκο" του έρωτά μου, αγόρασα άλλους 2 δίσκους και 4 αγγελόψαρα και 2 ramirezi (τα οποία τα έχω από την πρώτη στιγμή μαζί με τους πρώτους μου 2 δίσκους) Με τον καιρό άρχισα να προβληματίζομαι και να ψάχνομαι στο ιντερνετ για πληροφορίες σχετικά με τους δίσκους και διάβασα πάρα πολλά άρθρα, για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τα καημένα τα δισκάκια μου ταλαιπωρούνται μέσα στο ενυδρείο που έχω. Έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω ένα καινούργιο ενυδρείο αρκετά μεγάλο και με όσο το δυνατόν πιο κατάλληλο περιβάλλον για τα δισκάκια μου. Αυτήν την στιγμή έχω σχεδόν τελειώσει την κατασκευή και είμαι στις δοκιμές. Το ενυδρείο που φιλοξενεί αυτήν την στιγμή ολα τα ψάρια μου είναι ένα 60χ40χ45 το οποίο το έχω εφοδιάσει με ένα επιπλέον φίλτρο (Aquafilter 150 της Europet bernina), μία αερόπετρα για καλύτερη οξυγόνωση και μία επιπλέον λάμπα T5 24W sera plant color. Οι τιμές του νερού μου είναι οι εξής : 29,5 C pH 6.5 KH 5 GH 10 NO2 5 NO3 20 Το νέο μου ενυδρείο θα είναι διαστάσεων 1.50Χ50Χ75 με εξωτερικό sump 150 λίτρων. Θα το διακοσμίσω με ρίζες και ψιλή μπεζ ανοιχτόχρωμη άμμο και λίγα μικρά βότσαλα. Θα αγοράσω επιπλέον άλλους 4 δίσκους. Θα ήθελα, αν μπορούσατε, να μου πείτε το είδος των δίσκων μου και αν μπορείτε να διακρίνετε το φύλλο τους. Ωρίστε και μερικές φωτογραφίες από αυτούς. Σε κανένα μήνα ελπίζω ότι τα δισκάκια μου θα μετακομίσουν στο νέο τους σπίτι, και ελπίζω εκεί να είναι πολύ ποιο χαρούμενα από ότι είναι στο υπάρχον. Ευχαριστώ προκαταβολικά Link to comment Share on other sites More sharing options...
peris 25 Νοεμβρίου 2010 #2 Share 25 Νοεμβρίου 2010 Καλησπέρα και καλώς όρισες στον κόσμο τον δίσκων. Το ενυδρείο που έχεις τώρα τα ψάρια είναι ακατάλληλο. Γρήγορα το καινούργιο παλάτι. Στην πρώτη είναι ένας blue diamond και στις άλλες νομίζω κάποιοι Pigeon. Το φύλο τους είναι δύσκολο να το βρούμε. Μπορείς να το μάθεις μόνο αν έχεις επιτυχημένη γέννα δηλαδή να δεις και ουρίτσες γιατί και με σκέτα αυγά μπορεί να είναι δυο θηλυκές. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα δισκάκια σου έχουν peppering δηλαδή μαύρα σημαδάκια που μπορεί να οφείλονται η σε λάθος συνθήκες η στο πολύ στρες. Στο καινούργιο σου θα σου προτείνω να βγάλεις αγγελόψαρα και ramirezi και να κάνεις μια 10δα τους δίσκους. Μπορείς να μας πεις λίγο για τις αλλαγές σου; Κάθε πότε; πόσα λίτρα; με νερό βρύσης; Link to comment Share on other sites More sharing options...
karrot 25 Νοεμβρίου 2010 #3 Share 25 Νοεμβρίου 2010 (edited) ΝΟ2 είναι σίγουρα 5 κανονικά θα έπρεπε να είναι 0.Επίσης θα σου έλεγα να κατεβάσεις τα νιτρικά σου Ν03 Έγινε επεξεργασία 25 Νοεμβρίου 2010 - karrot Link to comment Share on other sites More sharing options...
yannisk 25 Νοεμβρίου 2010 #4 Share 25 Νοεμβρίου 2010 NO2=5 σημαίνει άστρωτο ενυδρείο φίλε μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Churu 25 Νοεμβρίου 2010 #5 Share 25 Νοεμβρίου 2010 Kαλη σκεψη η κρατηση δισκων οπως επισης η υλοποιηση καινουργιου ενυδρειου για τον βασιλια!!! Αλλα σαν βασιλιας ειναι αυστηρος και απαιτητικος!! Τα λιτρα ειναι μια χαρα. Αν βαλεις τελικα αγγελοψαρα να ειναι αναπαραγωγης και αυτα(τα αγρια με τα αγρια τα ημερα με τα ημερα) Επισης να ξερεις για καποια παρασιτα που εχουν τα αγγελοψαρα και επηρεαζουν τους δισκους. Οι δισκοι θελουν πολυυυ φαι και πολυυυυ νερο και σταθερες συνθηκες στην θερμοκρασια και στις τιμες του νερου. Οι φιλοι που σου επισημαναν για τα νιτρωδη εχουν δικιο φιλε οτι ειναι αστρωτο το ενυδρειο σου ακομα!!!!! Μην βιαστεις να παρεις αλλα ψαρια ακομα!!!! Φτιαξε πρωτα το αλλο ενυδρειο που εχεις τα ψαρια γιατι υποφερουν και πιθανως αιτια προβληματων στο μελλον. Για το φυλλο τους υπαρχουν καποια σημεια που μπορουμε να κανουμε υποθεση αλλα μονο οταν βλεπεις ουριτσες εισαι σιγουρος γιατι και αυγα να δεις δεν ειναι σιγουρο οτι ειναι και ζευγαρι!! Το καινουργιο ενυδρειο το στρωνεις? Κατεβασε την gh σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 25 Νοεμβρίου 2010 Author #6 Share 25 Νοεμβρίου 2010 (edited) Για τα νιτρικά το ξέρω ότι είναι ανεβασμένα και προσπαθώ να τα κατεβάσω. Έχω προσθέσει και τύρφη πριν λίγες ημέρες. Τα μαύρα στίγματα πιθανόν να είναι από το στρες, γιατί πολύ λίγα λίτρα, πολύ μεγάλος αριθμός ψαριών. Αλλαγές κάνω κάθε εβδομάδα το 40% με νερο βρύσης και συμπληρώνω με τα bio nitrivec και aquatan της sera. Στο νέο τους παλάτι θα μπούνε μόνο οι δίσκοι, αυτοί και κάποιοι νέοι αργότερα. Τα αγγελόψαρα και τα υπόλοιπα θα μείνουν στο παλιό ενυδρείο. Αν και βιάζομαι να τα βάλω στο καινούργιο τους σπίτι (για το καλό τους περισσότερο), δεν θέλω να κάνω βιαστικές κινήσεις και να μετακομίσουν όταν θα είναι απολύτως έτοιμο από όλες τις απόψεις. Έχω κάνει λάθη από την άγνοιά μου και το παραδέχομαι, αλλά προσπαθώ να μαθαίνω από αυτά. Και το κυριότερο είναι "όχι βιαστικές κινήσεις". Το μέγεθος από τους δίσκους μου αυτήν την στιγμή είναι γύρω στα 6-7 εκατοστά, άρα υποθέτω ότι είναι μικρά ακόμα και έχουν την φυσιολογική ανάπτυξη -πιστεύω- από την στιγμή που τα πήρα, που ήταν γύρω στα 4-5 εκατοστά. Το κακό είναι ότι είμαι από επαρχία και δεν πολυεμπιστεύομαι ότι θα μου πούνε οι petshopαδες εδώ (οι οποίοι είναι πολλοί λίγοι και με πολύ μικρή εμπιρεία από ότι έχω καταλάβει) και προσπαθώ να ενημερωνομαι από το ιντερνετ. Γι'αυτό το λόγο γράφτηκα και εδώ Για να πάρω συμβουλές και να ενημερωθώ από παλαιότερους και ποιο έμπειρους Υ.Γ. Επίσης ξέχασα να πω και για την διακόσμηση του ενυδρείου. Ένα ελαφρό υπόστρωμα από λίπασμα και 3-4 cm ψιλό χαλίκι με κάποια λίγα φυτά (που δεν ξέρω την ονομασία τους) και ρίζες που τις έχω τοποθετήσει στην μία πλευρά του ενυδρείου ώστε να σχηματίζουν μία "σπηλιά". Επίσης κάποιες πέτρες σκόρπιες. Όλα έχουν παρθεί από petshop και από ότι μου έχουν πει είναι εισαγωγής ειδικά για τους δίσκους. Έγινε επεξεργασία 25 Νοεμβρίου 2010 - nine9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Churu 25 Νοεμβρίου 2010 #7 Share 25 Νοεμβρίου 2010 Το νερο της αλλαγης το "δουλευεις" καθολου η κατευθειαν στο ενυδρειο και μετα τα ζουμια και ολα καλα? Τα νιτρικα Νο3 αν μπορεις να τα εχεις οσο το δυνατο πιο χαμηλα τα νιτρωδη Νο2 σου ειναι το προβλημα που ειναι δηλητηριο μαζι με την αμμωνια. Το διαβασμα θα σε βγαλει απο πολλα προβληματα και φυσικα να ρωτας για οτιδηποτε....γι αυτο ειμαστε εδω!!! Αντιστρωφη οσμοση εχεις? Καλη η τυρφη αλλα δεν πετυχαινεις σταθερες τιμες του νερου σου και οταν θα λειτουργησει το μεγαλο θα σου λυσει τα χερια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nine9 25 Νοεμβρίου 2010 Author #8 Share 25 Νοεμβρίου 2010 Καλη η τυρφη αλλα δεν πετυχαινεις σταθερες τιμες του νερου σου και οταν θα λειτουργησει το μεγαλο θα σου λυσει τα χερια. Αντίστρωφη όσμωση δεν έχω, αλλά σε κάποια στιγμή θα πάρω, για το μεγάλο ενυδρείο κυρίως. Πιστεύω ότι στο νέο μου ενυδρείο δεν θα έχω τέτοια προβλήματα, κυρίως λόγω του sump και της καλύτερης φίλτρανσης που θα γίνετε. Σε αυτό το ενυδρείο τα φίλτρα μου είναι "της πλάκας", ειδικά το πρώτο που είχε το ενυδρεἰο όταν το αγόρασα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 25 Νοεμβρίου 2010 #9 Share 25 Νοεμβρίου 2010 Καλως ήλθες φιλε μνου.Τα ψαρια θα νοιωσουν σιγουρα καλυτερα στο νεο ενυδρειο,οταν με το καλο μπουν,αλλα οπως ειπες,οχι βιασυνες! Στον βυθο να βαλεις αμμο καλυτερα,το λιπασμα ειναι περιττο,μιας και συνηθως στα δισκοενυδρεια θα βρεις λιγα ευκολα φυτα,οπως βαλισινεριες,κερατοφυλλο και πιστιες. Θα εβαζα 9-10 κομματια στο ενυδρειο και μερικα κορυ στο νεο. Αφου προκειται για εκτροφης ψαρια,δεν θεωρω απαραιτητη την ΑΟ.Φυσικα ρολο θα παιξουν και οι μετρησεις του νερου της βρυσης σου.Αληθεια εχεις μετρησει; Το μεγαλυτερο πλεονεκτημα βεβαια της ΑΟ ειναι το πεντακαθαρο νερο που προσφερει. Οσο για το φυλλο των ψαριων,μονο οταν δεις γεννα θα εισαι 100% σιγουρος.Αναφορικα με τις ποικιλλιες,θα ελεγα να μην αγχωνεσαι ιδιατερα,μιας και υπαρχουν αμετρητες πλεον!Να επιλεγεις ψαρια με βαση την υγεια,το σχημα και το γουστο σου γενικα. Αυτα για αρχη,να μας ενημερωνεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος