Jump to content

Ποιά είναι η δοσολογιά?????

Recommended Posts

Βασικά το θέμα μου είναι συνέχεια του προηγούμενου με το σαρκόφυτο που πήρα. Επειδή εκεί που το κοράλλι άρχισε να παίρνει τα πάνω του και να ανοίγει σιγά σιγά τους πολύποδες του, χθες ξαφνικά πρόσεξα ότι δεν είχε ανοίξει τους πολύποδες και είπα να κάνω μετρήσεις μιας και είχα και λίγο καιρό να κάνω.

Έκανα μετρήσεις και ήρθα ανιμέτωπος με το εξής πρόβλημα. Βρήκα ΚΗ=5 και Ca=444 (οι άλλες παράμετροι ήταν οκ όπως και το ΡΗ αμετάβλητο στο 8.2).

Να σημειώσω ότι στα δύο χρόνια που τρέχει το ενυδρείο μου η ανθρακική σκληρότητα ήταν πάντα αμετάβλητη στους 7 dΚΗ και το ασβέστιο στα 380 mg/l χωρίς να βάλω ποτέ οποιαδήποτε σκόνη σε καμιά από τις δύο παραμέτρους. Νερό προς το παρόν βάζω από την βρύση (Πήρα αντίστροφη όσμωση αλλά περιμένω να μαζέψω λεφτά για να πάρω την αντλία της, μιας και η παροχή μου δεν έχει καθόλου πίεση). Πήρα μέτρηση και από την βρύση, όπου τη βρήκα 7 dKH όπως και από το δοχείο αναπλήρωσης καθώς και από το ενυδρείο που φτιάχνω το νερό της αλλαγής που μαζί με το αλάτι της Tropic marin pro που χρησιμοποιώ το βρήκα 10 dKH.

Τώρα η απορία μου είναι η εξής, η ανθρακική σκληρότητα μειώθηκε για πιο λόγο??? Τα μόνα ζωντανά που έχω είναι ένα zooanthus και το σαρκόφυτο που έβαλα τελευταίο. Εκτός από αυτά έχω και 4 κοχύλια μικρά που είναι στο ενυδρείο πάνω από 1.5 χρόνο όπως και δύο ερημίτες μικρούς.

Το ασβέστιο πως ανέβηκε εκεί πάνω???? Γνωρίζω ότι ασβέστιο και ανθρακική σκληρότητα έχουν σχέση μεταξύ τους, αλλά υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το ΚΗ και να αυξηθεί το ασβέστιο από μόνο του???? Μπορεί το σαρκόφυτο να καταναλώσει τόσο την ανθρακική σκληρότητα????

Τώρα το άλλο μου πρόβλημα. Έχω το reef builder της Seachem. Ενώ στο μπουκαλάκι λέει 1 μεζούρα για 16 λίτρα, ανεβάζει 0.25 meg/l, στο side της εταιρίας λέει 1/2 κουταλάκι για 150 λίτρα ανεβάζει κατά 0.25 meg/L. Επίσης λέει να μη ξεπεράσω τις 4 μεζούρες/16 λίτρα. Αφού το ενυδρείο μου έχει καθαρά 100 λίτρα πόσο πρέπει να βάλω????????

Είσαι σίγουρος ότι τα τεστάκια σου είναι οκ?

Ρωτάω γιατί το Tropic Marine Pro έχει alkalinity γύρω στο 7 dKH κι εσύ μέτρησες 10.

πας εδω

http://www.seachem.com/support/Calculators/Dose_reef.html

και παιρνεις απαντηση ;) για το ποσο

Μετα απο ποση ωρα αφου εφτιαξες το νερο της αλλαγης εκανες μετρηση στο kh ?

Έγινε επεξεργασία - jimk1

Και εμένα μου έκανε εντύπωση που το βρήκα 10 dKH. Τα τεστάκια είναι οκ. Το νερό της αλλαγής το φτιάχνω αρκετές μέρες πριν την αλλαγή για να μαλακώνει και το νερό, μιας και είναι από βρύση.

Τώρα όταν λεέι κουταλάκια, φαντάζομαι ότι εννοεί τα μικρά που έχουμε στη κουζίνα και όχι αυτό το πράγμα που έχει μέσα στο μπουκαλάκι.

Για τις άλλες ερωτήσεις γνωρίζει κανείς???????????

Η καταναλωση μπορει, αν δεν οφεολεται σε λαθος μετρηση, να οφειλεται στην αυξηση της κοραλινης στο ενυδρειο σου.

Προσοχη να ανεβασεις το KH οσο πιο αργα και σταδιακα μπορεις και αφου το φτασεις σε επιθυμητο επιπεδο,να μετρας καθε 10 μερες και να προσθετεις οσο χρειαζεται.Το ιδιο θα κανεις και με το ασβεστιο.Σταδιακα θα καταλαβεις τις απαιτησεις του συστηματος σου και θα μετρας αρκετα πιο αραια.

Σημαντικο ειναι πρωτα να μετρησεις και να φτιαξεις το MG σου ωστε να ειναι πανω απο 1250.Το φερνεις σε αυτο το επιπεδο και μετα φτιαχνεις τις υπολοιπες τιμες.

Δυό τελευταίες ερωτήσεις.

Υπάρχει περίπτωση με σταθερό ΡΗ, αν μειωθεί το ΚΗ να αυξηθεί το ασβέστιο μόνο του (πράγμα που έγινε στην περίπτωση μου)?????????????

Και δεύτερο, Στο side της Seachem που λέει μισό teaspoon φαντάζομαι εννοεί κουταλάκι τσαγιού και όχι αυτό που έχει σαν μεζούρα μέσα στο μπουκαλάκι σωστά???????????

Ανεξαρτήτως της δοσολογίας, αυτό που θέλω να ξέρω είναι το εξής.

1ον Υπάρχει περίπτωση να πέσει η ανθρακική σκληρότητα και να ανέβει το ασβέστιο χωρίς να έχω κάνει τίποτα εγώ από μόνος μου?????

2ον η ανθρακική σκλρότητα είναι ανάλογη της αλότητας????? δηλαδή σε διάφερετικές τιμές αλατότητας θα έχω και διαφορετικές ενδείξεις ΚΗ????

η γνώμη μου είναι

1ον υπάρχει ,γιατί πολλοί οργανισμοί όπως τα σαλιγκάρια και η κοραλίνη <τραβάνε > περισσότερο ΚΗ από το νερό και όχι τόσο ασβέστιο , έτσι μοιάζει λογικό αυτό που συμβαίνει σε εσένα που δεν χρησιμοποιείς α/ο

2ον στη περίπτωση μας είναι , γιατί φτιάχνουμε θάλασσα με τεχνητό αλάτι που περιέχει τα συστατικά του σε αναλογία , έτσι όσο λιγότερο αλάτι ρίξεις , τόσο χαμηλότερο ΚΗ θα έχεις , σε μικροδιαφορές αλατοτητας δεν θα δεις διαφορά μετρήσιμη στο ΚΗ

Σαν να βγάζω άκρη τώρα. Η αληθεια είναι ότι το τελευταίο καιρό χαμήλωσα την αλατότητα από 1.026 στα 1.023 για να μην είμαι στα άκρα. Ίσως για αυτό τελικά έπεσε το ΚΗ μιας και pro reef δεν δίνει αρκετό.

Τελικά μήπως είναι καλύτερα να βάζω το κανονικό αλάτι που δίνει μεγαλύτερο ΚΗ και απλά να προσθέτω ασβέστιο????

για ενυδρείο reef θα σου πρότεινα να στοχεύσεις το 1,025

έχε υπ όψη σου οτι απότομα σκαμπανεβάσματα στο ΚΗ μπορεί να στρεσάρουν τα κοράλλια

παρακολούθα τις τιμές σε ΚΗ , ασβέστιο και μαγνήσιο

φρόντιζε το νερό της αλλαγής να μοιάζει με αυτό του ενυδρείου

μη κυνηγάς ιδανικές τιμές τώρα

με 7 ΚΗ , 380 ασβέστιο και 1200 μαγνήσιο είσαι καλά

νομίζω ότι μια α/ο θα σε βοηθούσε

για ενυδρείο reef θα σου πρότεινα να στοχεύσεις το 1,025

έχε υπ όψη σου οτι απότομα σκαμπανεβάσματα στο ΚΗ μπορεί να στρεσάρουν τα κοράλλια

παρακολούθα τις τιμές σε ΚΗ , ασβέστιο και μαγνήσιο

φρόντιζε το νερό της αλλαγής να μοιάζει με αυτό του ενυδρείου

μη κυνηγάς ιδανικές τιμές τώρα

με 7 ΚΗ , 380 ασβέστιο και 1200 μαγνήσιο είσαι καλά

νομίζω ότι μια α/ο θα σε βοηθούσε

Αφου έχεις όρεξη και το ψάχνεις το θέμα γιατί δεν παιρνεις μια Α/Ο να

ξεμπερδεύεις;

edit**

τώρα το είδα ότι έχεις α/ο.Βαλτη να δουλέψει χωρίς μοτερ΄τις βραδυνές ώρες που η πίεση του δικτύου

είναι ανεβασμένη ;)

Έγινε επεξεργασία - gregog7

Έχω μολις 2 bar πίεση. Είναι κρίμα γιατί πάει πάρα πολύ νερό χαμένο. Πιστεύω μέσα στον άλλο μήνα θα την πάρω.

• 2 weeks later...

Βρε παιδιά δε καταλαβαίνω τι πάει λάθος μ' αυτό το ρημαδο reef builder.

Τη Κυριακή έκανα μετρήσεις και βρήκα την αλκαλικότητα σε 6,5 dKH.

Δευτέρα έβαλα reef bulder.

Βάσει των υπολογισμών για 100 Λ καθαρού όγκου νερού και για να πάει η αλκαλικότητα από 6,5 dKH σε 8 dKH λέει ότι χρειάζομαι 0,8 κουταλάκια τσαγιού ή 4,6 γρ της σκόνης.

Με δεδομένο ότι δε μπορώ να το προσθέσω όλο με τη μια, Έριξα τη Δευτέρα 3 μεσούρες (μετά από μέτρηση με ζυγαριά ακριβείας βρήκα ότι μια μεζούρα φουλ είναι 0,850 γρ.) δηλαδή 2,55 γραμμάρια.

Τη Πέμπτη έριξα άλλες τρεις μεζούρες, δηλαδή άλλα 2,55 γραμμάρια.

Έκανα μέτρηση και την Τετάρτη και σήμερα Παρασκευή και αλακαλικότητα δε κουνήθηκε καθόλου. Έμεινε στα

6,5 dKh.

Στην περίπτωση μου, υποτίθεται ότι για κάθε 2 γραμμάρια πρέπει να έχω άνοδο της αλκαλικότητας κατά 0.25 meg/l.

Εγώ έβαλα 5 γραμμάρια και δεν είδα καμία διαφορά.

Τι κάνω λάθος?????????????

το σκευασμα που αναφερεις ειναι απο τα πιο καλα για να πετυχεις την τιμη που θες αυξησε την δοσολογια :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - kostas disc

Δεν υπάρχει κίνδυνος?????

Εντάξει βάση με την υπερδοσολογία που δίνει η εταιρία (μέγιστο ανά ημέρα 1 meg/l) είμαι άνετα μέσα στα όρια.

Αλλά αν αυξήσω την αλκαλικότητα αμέσως από 6.5 dKH σε 8 dKH (κατά 0.5 meg/l) θα είμαι οκ?????????

H τιμη του αβεστίου;Και κατ' επέκταση του μαγνησίου;

Τι θέλω να πω,πρώτα σταθεροποιείς το μαγνήσιο,μετά το ασβέστιο και τελευταίο την αλκαλικότητα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...