Jargon 21 Νοεμβρίου 2010 #1 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Ήρθε η ώρα να κάνω την πρώτη αλλάγή νερού αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει σαφείς πληροφορίες σψετικά με το τι ακριβώς πρέπει να κάνω όσον αφορά τα πρόσθετα. Έχω το φίλτρο Α/Ο έτοιμο, το βαρέλι και το αλάτι και σκοπεύω να αλλάζω ανα εβδομάδα το 10% του νερού στο 125 λίτρα ενυδρειο μου (Rio 125) το οποίο πλέον αφαιρώντας όλο το υλικό που έχω βάλει μέσα έχει καθαρά περίπου 107 λίτρα νερό. Τι πρέπει να προσθέσω εκτός από αλάτι στο νερό της Αντίστροφης Όσμωσης? Μου είπαν στο LFS ότι χρειάζομαι και ιχνοστοιχεία, είναι απαραίτητο κι αν ναι έχετε να προτείνεται κάτι? Επίσης μου έχουν δώσει και αυτά τα πρόσθετα της INCoral - Shop LK. Αυτά τα βάζω στο νερό αλλαγής ή τα πετάω (20ml) κατ'έυθείαν πάνω σ'ένα powerhead ή στο φίλτρο? Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas82 21 Νοεμβρίου 2010 #2 Share 21 Νοεμβρίου 2010 εγω στο νερο της αλλαγης μονο αλατι προσθετω το οποιο εχει και τα ιχνοστοιχεια μεσα να φροντισεις μονο να ειναι ιδια αλατοτητα με το νερο του ενυδρειου και αν μπορεις το νερο της αλλαγης να το εχεις ετοιμο απο την προηγουμενη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 21 Νοεμβρίου 2010 #3 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Πολλά εξαρτώνται και από το ίδιο τα αλάτι σε τι ποσοστά είναι τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Κάποια είναι φτωχότερα από κάποια άλλα. Κάποια εταιρία (δεν θυμάμαι ποια είναι) προτείνει να προστίθενται τα ιχνοστοιχεία που κατασκευάζει μαζί με το αλάτι που πουλάει. Σε γενικές γραμμές όμως τα περισσότερα αλάτια και ειδικά αυτά που είναι για reef τα συμπεριλαμβάνουν. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα όμως. Η όσμωση ειδικά να στο τελικό στάδιο έχει φίλτρο ρητίνης το νερό θα έχει 0dKH και αν το αλάτι που επέλεξες έχει χαμηλή αλκαλικότητα, τότε καλό θα ήταν να προσθέσεις κάποιο "βοήθημα" ώστε να αυξηθεί και η αλκαλικότητα. Πολύ καλό είναι το Mineral Salt της SERA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 21 Νοεμβρίου 2010 Author #4 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Ωραία οπότε βάζω το αλάτι μου, μετράω και κάνω αλλαγή. Τα υπόλοιπα πρόσθετα που έχω της Coral Shop πότε τα βάζω? Π.χ. το ασβέστιο μου είναι 360 αντί για 400-410 που είναι το σωστό να ρίξω λίγο πρόσθετο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 21 Νοεμβρίου 2010 #5 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Όταν ετοιμαστεί το αλάτι. κάνεις την αλλαγή μετά από 24 ώρες και μετά μετράς τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο στο ενυδρείο σου. Από εκεί και πέρα βάσει των αποτελεσμάτων που θα έχεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των βελτιωτικών κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες. Μπορείς να δεις εδώ... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=50470 κάποιους "κανόνες" για τις μεταβολές των τιμών Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 21 Νοεμβρίου 2010 Author #6 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Πολλά εξαρτώνται και από το ίδιο τα αλάτι σε τι ποσοστά είναι τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Κάποια είναι φτωχότερα από κάποια άλλα. Κάποια εταιρία (δεν θυμάμαι ποια είναι) προτείνει να προστίθενται τα ιχνοστοιχεία που κατασκευάζει μαζί με το αλάτι που πουλάει. Σε γενικές γραμμές όμως τα περισσότερα αλάτια και ειδικά αυτά που είναι για reef τα συμπεριλαμβάνουν. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα όμως. Η όσμωση ειδικά να στο τελικό στάδιο έχει φίλτρο ρητίνης το νερό θα έχει 0dKH και αν το αλάτι που επέλεξες έχει χαμηλή αλκαλικότητα, τότε καλό θα ήταν να προσθέσεις κάποιο "βοήθημα" ώστε να αυξηθεί και η αλκαλικότητα. Πολύ καλό είναι το Mineral Salt της SERA Αυτή η όσμωση που πήρα είναι 5 σταδίων και έχει ρητίνη. Είναι αυτή από το water waves. To αλάτι μου είναι το Red Seam Coral Pro το οποίο μπορώ ν'αλλάξω όταν τελειώσει και δεν θ'αργήσει. Είναι καλό ή να πάρω άλλο από τώρα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 21 Νοεμβρίου 2010 Author #7 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Όταν ετοιμαστεί το αλάτι. κάνεις την αλλαγή μετά από 24 ώρες και μετά μετράς τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο στο ενυδρείο σου. Από εκεί και πέρα βάσει των αποτελεσμάτων που θα έχεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των βελτιωτικών κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες. Μπορείς να δεις εδώ... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=50470 κάποιους "κανόνες" για τις μεταβολές των τιμών Ωραία θα φτιάξω νερό σήμερα και το αλλάζω αύριο. Το λινκ είναι πολύ κατατοπιστικό ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 21 Νοεμβρίου 2010 #8 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Η Red Sea σαν εταιρία είναι από τις πολύ καλές, αλλά δεν γνωρίζω για το αλάτι της, αν και οι προδιαγραφές στο site της δείχνουν καλά στοιχεία. Μπορείς να δοκιμάσεις και αποφασίζεις στην πορεία αν θα παραμείνεις μ αυτό η με κάποιο άλλο. Θα σου πουν γνώμες και τα άλλα παιδιά, οπότε πράτεις αναλόγως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 21 Νοεμβρίου 2010 #9 Share 21 Νοεμβρίου 2010 Το αλατι της red sea δεν το εχω χρησιμοποιησει αλλα εχω ακουσει καλα λογια.Γιαυτο που μπορω να μιλησω ειναι το reef crystals και τα αλατια τις tropic marin και το pro reef αλλα και το bio-actif.Aν ηταν να διαλεξω ενα απο τα τρια θα προτιμουσα το bio-actif μιας και με αυτο ειδα πιο σταθερες τιμες στο ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akillis 22 Νοεμβρίου 2010 #10 Share 22 Νοεμβρίου 2010 Εχω δοκιμασει πολλα αλατια ,της tropic marin το pro reef ειναι πολυ καλο. Τωρα εχω το bio-actif παρα πολυ καλο, μου ανεβαζει ca,mg μεσα στα ορια αλλα το kh αμμα εχεις και ρεκτορα θελει λιγο προσοχη,σε εμενα το ανεβαζει πολυ !(πχ.απο 8 με παει στα11 -12 ) Και αυτο που κανω τωρα ειναι μικροτερες σε λιτρα αλλαγες νερου 8-10% ,και σε διαστημα 10-12 μερες .! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PhotoPlaza 22 Νοεμβρίου 2010 #11 Share 22 Νοεμβρίου 2010 .......και να προσέξεις το νερό της αλλαγής πριν το βάλεις να έχει την ίδια θερμοκρασία μα αυτή του νερού του ενυδρείου..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 22 Νοεμβρίου 2010 Author #12 Share 22 Νοεμβρίου 2010 Μάλλον θέλω θερμοστάτη λοιπόν γιατί πάνω από 20-21 που είναι η θερμοκρασία δωματίου αποκλείεται να είναι και δεν νομίζω ο η αντία που έχω μέσα στο βαρέλι να βγάζει αρκετή ζέστη για να το ζεσταίνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 23 Νοεμβρίου 2010 #13 Share 23 Νοεμβρίου 2010 Μάλλον θέλω θερμοστάτη λοιπόν γιατί πάνω από 20-21 που είναι η θερμοκρασία δωματίου αποκλείεται να είναι και δεν νομίζω ο η αντία που έχω μέσα στο βαρέλι να βγάζει αρκετή ζέστη για να το ζεσταίνει. Με ενα θερμομετρο μπορεις να ελεγξεις την θερμοκρασια.Ρυθμισε τον θερμοστατη σου στην θερμοκρασια του ενυδρειου σου και θα εισαι οκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 23 Νοεμβρίου 2010 Author #14 Share 23 Νοεμβρίου 2010 (edited) Χμμ τελικά πρέπει να περιμένω λίγο για την πρώτη αλλαγή γιατί μου διέφυγε κάτι που ευτυχώς το πήρα χαμπάρι. Έχει εξατμιστεί λίγο νερό γιατί πλέον ανάβω τις λάμπες πιο πολύ από πρίν ενώ τις πρώτες 10-12 μέρες δεν τις άναβα καθόλου ασχέτου ότι ο βράχος ήταν κουραρισμένος. Δεν λείπουν πάνω από 3-4 λίτρα αλλά τα προσθέτω από το νερό της όσμωσης (σκέτο) σιγά σιγά και μετά θα αφαιρέσω 20 λίτρα από το ενυδρείο για να βάλω καινούριο που έχω είδη έτοιμο στο βαρέλι με τον κυκλοφορητή εννοείται. Θα πάω να πάρω κανένα μαραφέτι από αυτά που βάζουν ορό για την αναπλήρωση νερού μέχρι να πάρω αυτόματη γιατί τώρα δεν θέλω να ξοδέψω άλλα λεφτά σε εξοπλισμό. Η αλλαγή πάντως δεν θα με ταλαιπωρήσει γιατί έβαλα μια αντλία Hydor που είχα με βεντούζες στον πάτο του βαρελιού για την κυκλοφορία και της έβαλα κι ένα λάστιχο σιλικόνης στην έξοδο που κρέμεται από πλαστικό κορδόνι στην επιφάνεια του νερού στο βαρέλι και δημιουργεί κύμα. Σε αυτό θα συνδέω ένα άλλο κομάτι λάστιχο και θα γεμίζω το νερό αλλαγής του ενυδρείου εύκολα. Έγινε επεξεργασία 23 Νοεμβρίου 2010 - Jargon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 23 Νοεμβρίου 2010 Author #15 Share 23 Νοεμβρίου 2010 Κάτι ακόμα. Να υποθέσω πως δεν πειράζει να προσθέτω νερό όσμωσης και μετά αλάτι σε ότι υπόλοιπο αλατόνερου μένι στο βαρέλι αναπλήρωσης. Η μήπως πρέπει να το πετάω και να φτιάχνω άλλο από την αρχή? Επίσης κάνει να προσθέσει κανείς αλάτι στο βαρέλι αν θέλει να ανεβάσει την αλατότητα π.χ. την επόμενη μέρα? Ο λόγος που ρωτάω είναι μήπως γίνεται κάποια αντίδραση κακή όταν ρίχνεις αλάτι σε υπάρχον αλατόνερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregog7 23 Νοεμβρίου 2010 #16 Share 23 Νοεμβρίου 2010 Κάτι ακόμα. Να υποθέσω πως δεν πειράζει να προσθέτω νερό όσμωσης και μετά αλάτι σε ότι υπόλοιπο αλατόνερου μένι στο βαρέλι αναπλήρωσης. Η μήπως πρέπει να το πετάω και να φτιάχνω άλλο από την αρχή? Επίσης κάνει να προσθέσει κανείς αλάτι στο βαρέλι αν θέλει να ανεβάσει την αλατότητα π.χ. την επόμενη μέρα? Ο λόγος που ρωτάω είναι μήπως γίνεται κάποια αντίδραση κακή όταν ρίχνεις αλάτι σε υπάρχον αλατόνερο. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 18 Δεκεμβρίου 2010 Author #17 Share 18 Δεκεμβρίου 2010 Έχω μια ακόμα απορία για το νερό της όσμωσης. Επειδή θέλει την ώρα του για να βγει και μιας και πλένω τα πάντα που έχουν σχέση με το ενυδρείο με τέτοιο νερό το μαζεύω σε 2 βαρελάκι. Το σκέτο νερό από όσμωση (απιονισμένο) χαλάει όταν κάθεται μέσα στα βαρελάκι? Θέλει κι αυτό κυκλοφορητή? Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorealex 18 Δεκεμβρίου 2010 #18 Share 18 Δεκεμβρίου 2010 Φρόντιζε το βαρελάκι να είναι κλειστό και να μην το βλέπει ήλιος. Το νερό θα διατηρηθεί μια χαρά, αλλά όχι και κάνα 6μηνο ε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 19 Δεκεμβρίου 2010 Author #19 Share 19 Δεκεμβρίου 2010 E ναι το βαρελάκι που είναι αυτό για τις ελιές κλείστο είναι και σε μέρος χωρίς φως ενώ μιλάω για χρήση σε 15-20 ημέρες το πολύ. Ωραία ευχαριστώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorealex 19 Δεκεμβρίου 2010 #20 Share 19 Δεκεμβρίου 2010 15-20 ημέρες θα είναι μια χαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος