Jargon 19 Νοεμβρίου 2010 #1 Share 19 Νοεμβρίου 2010 (edited) Γειά σας κι απο 'μενα και φυσικά τι άλλο απορείες με τη σέσουλα! Έχω στήσει το εξής ενυδρείο εδώ κι ένα μήνα περίπου και φιλοξενεί είδη δυο Clown και δυο Turbo Snails. To νερό φαίνεται καθαρό, οι μετρήσεις εντάξει (θα ανεβάσω σύντομα) αλλά έχω απορίες με διάφορα πράγματα. Διάβασα τα guides αλλα έχω ακόμη κάποιες απορίες. Ξεκινάω με μια περιγραφή του εξοπλισμού μου: - Ενυδρείο Juwel Rio 125 - Skimmer Red Sea Prism που ήρθε με καλαθάκι στην εξαγωγή με ενεργο άνθρακα - Δυο powerheads TUNZE 6045 η μια με ρύθμιση ροής -Λάμπες μια μπλε και μια λευκή που είχε το Juwel από 28Watt η κάθε μια. -Έχω βάλει περίπου 16 κιλά ζωντανό βράχο και 21 κιλά αραγωνίτη (όχι ζωντανο). - Έχω πάρει ένα βαλιτσάκι με διάφορα τεστ (Ph, KH, nitrite, nitrate, ammonium, Ca, Cu, Pa) και αύριο θα προμηθευτώ και τεστ για Μαγνήσιο. - Επίσης αν και το πρώτο γέμισμα το έκανα με νερό βρύσης έχω είδη πάρει A/O 5 σταδίων οπότε οι αλλαγές θα είναι από εκεί. Το σπίτι έχει είδη φίλτρο της Culligan με αλλάτι γιατί το νερό εδώ είχε πολλά άλατα οπότε μια βασική φιλτρανση υπήρχε Τώρα τα δύσκολα και οι ερωτήσεις: Τι γίνεται με το φίλτρο μου που είναι αυτό που είχε το ενυδρείο. Το έχω όπως ήρθε και έχω απλά προσθέσει αντιφοσφωρο όπως μου είπαν από το LFS. Το φίλτρο είναι αυτο. Έχει τον υαλοβάμβακα, τον ενεργό άνθρακα, το καλαθάκι με κάτι άσπρα "πετραδάκια" και ένα πράσινο σφουγγάρι. Πρέπει να βγάλω κάτι από αυτά? Μου είπα στο LFS ότι το πράσινο είναι μόνο για γλυκό νερό, ισχύει? Το ασβέστιο μου είναι χαμηλό 300mg πρέπει να ρίξω συμπλήρωμα ή να πάρω ένα σετ με Mg, Ca και αυτό το ενισχυτικό για το χρώμα των βράχων? Θα μετρήσω ξανά βέβαια. Και η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι πως ταϊζεται τα ψάρια με τους κυκλοφορητές αναμένους ή σβηστούς? Αν είναι ανοιχτά τότε με το που πέφτει η τροφή γυρίζει σε όλο το ενυδρείο και πάει παντού αλλά μετά από κάποια ώρα εξαφανίζεται. Τα clown (ocelaris false) αν και είναι η δεύτερη μέρα τους δεν έχουν φάει πολύ αλλά τα έχω δει να τσιμπάνε από αυτά που αιωρούνται στο νερό. Σήμερα δεν τους έχω ρίξει τροφή γιατί βλέπω κάποια κομάτια από pelletes στο βυθό (που τα παίρνει το ρευμα όμως) και δεν τα έχουν φάει. Τι να κάνω? Τέλος δυστυχώς δεν έχω ρεφρακτόμετρο αλλά αυτό το βαρύδι που επιλέει οπότε λέω να πάρω σύντομα ένα γιατί όλοι λένε οτι αυτά δεν είναι ακριβείας. Αν έχει να προτείνει κανείς κάποιο? Φωτογραφίες Ουφ! Σας ζάλισα κι έχω ακόμα πολλές απορίες αλλά ελπίζω να λύσω αρκετές με το διάβασμα! Έγινε επεξεργασία 19 Νοεμβρίου 2010 - Jargon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 19 Νοεμβρίου 2010 #2 Share 19 Νοεμβρίου 2010 (edited) Χαίρομαι που υπάρχει ακόμη ένας θαλασσινός στη παρέα...και για να μην πνιγείς είμαστε εδώ όλοι οι υπόλοιποι να σου πετάξουμε σωσίβιο !!! Σωσίβιο#1 Από τη στιγμή που έχεις ζωντανό βράχο όλη η βιολογία στηρίζεται πάνω σ αυτόν, άρα αυτά τα άσπρα πετραδάκια πρέπει να είναι κάποιο βιολογικό υλικό, πράγμα που δεν το χρειάζεσαι και πρέπει να το αφαιρέσεις, όπως και τα σφουγγάρια και το ενυδριακό βαμβάκι. Τα υλικά αυτά όταν καθαρίζονται σε τακτική βάση σου δημιουργούν νιτρικά (ΝΟ3) Μέσα στο φίλτρο θα τοποθετηθούν μόνο αντιφώσφορος και ενεργός άνθρακας. #2 Το ασβέστιο όντως είναι χαμηλό.. μετρήθηκε σωστά?.. η αλατότητα είναι σωστή? Γράψε μας και για τις υπόλοιπες μετρήσεις... pH, Mg, KH.., όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και το ένα επηρεάζει το άλλο. Δες εδώ κάποιες πληροφορίες.. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=50470 Βάσει όλων των (σωστών) μετρήσεων που θα έχεις θα πρέπει να αυξήσεις το ασβέστιο με διάφορα σκευάσματα... ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Το "ενισχυτικό βράχων" όπως λες είναι ένα βοήθημα/συντηρητικό για την ανάπτυξη της κοραλιογενούς άλγης που αν και ανεβάζουν και αυτά ασβέστιο και μαγνήσιο.... δεν είναι αυτή καθ αυτή η δουλειά τους. #3 Κάποιοι κλείνουν τους κυκλοφορητές κάποιοι πάλι όχι... αν δεις ότι χάνεται η τροφή μπορείς να τους κλείνεις για 5-10 λεπτά. Για την τροφή που μένει στο ενυδρείο (και δεν κάνει) μπορείς να πάρεις μερικούς ερημίτες να αναλάβουν το σκούπισμα. #4 Αν θες να έχεις ακρίβεια στις μετρήσεις της αλατότητας το ρεφρακτόμετρο είναι ότι πιο αξιόπιστο. Είτε από αγγελία είτε από το Ίντερνετ μπορείς να το βρεις με 25-30 ευρώ. Τα πυκνόμετρα με βαρίδια ή βελόνες δεν είναι αξιόπιστα. Έγινε επεξεργασία 19 Νοεμβρίου 2010 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 19 Νοεμβρίου 2010 Author #3 Share 19 Νοεμβρίου 2010 Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Ως ανυπόμονος που είμαι κατόπιν σύντομης έρευνας βρήκα αυτό το D-D Series 2 εδώ D-D Series 2 και το πήρα. Αργότερα θα ανεβάσω τις μετρήσεις όταν γυρίσω σπίτι. Πρέπει να βρω ερημίτες και δεν έχει το LFS μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 19 Νοεμβρίου 2010 Author #4 Share 19 Νοεμβρίου 2010 Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω ερημίτες? Το γνωστό μεγάλο μαγαζί βόρεια που είναι κοντά μου δεν έχει αυτούς που χρειάζομαι μου είπαν, έχουν με μπλε πόδια ενώ εγώ θέλω αυτούς με τα κόκκινα. Αν ξέρει ή έχει κανείς να προτίνει κι άλλα μαγαζια ας μου πει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrGe07 19 Νοεμβρίου 2010 #5 Share 19 Νοεμβρίου 2010 Αυτά τα άσπρα πετραδάκι δεν ήταν αντιφώσφορος ε ? Μου αρέσει πολύ το στήσιμο του βράχου σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefanos83 19 Νοεμβρίου 2010 #6 Share 19 Νοεμβρίου 2010 hermit εχει στον Υδατινο Κοσμο..3.5 ευρω ειναι στον πειραια οδος αιγαλεου 33.αλατοτιτα δεν μας ειπες ποσο εχεις με το καινουριο που οργανο που αγορασες Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 19 Νοεμβρίου 2010 #7 Share 19 Νοεμβρίου 2010 Σωσίβιο#1 Από τη στιγμή που έχεις ζωντανό βράχο όλη η βιολογία στηρίζεται πάνω σ αυτόν, άρα αυτά τα άσπρα πετραδάκια πρέπει να είναι κάποιο βιολογικό υλικό, πράγμα που δεν το χρειάζεσαι και πρέπει να το αφαιρέσεις, όπως και τα σφουγγάρια και το ενυδριακό βαμβάκι. Τα υλικά αυτά όταν καθαρίζονται σε τακτική βάση σου δημιουργούν νιτρικά (ΝΟ3) Μέσα στο φίλτρο θα τοποθετηθούν μόνο αντιφώσφορος και ενεργός άνθρακας. Αίολε κάτι έχω καταλάβει λάθος εγώ ή σου ξέφυγε ένα ΔΕΝ; Εγώ νόμιζα τόσο καιρό ότι τα καθαρίζουμε συχνά για να ΜΗΝ έχουμε ΝΟ3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 19 Νοεμβρίου 2010 #8 Share 19 Νοεμβρίου 2010 (edited) Σωστά.... μου ξέφυγε το ΔΕΝ ευχαριστώ για την παρατήρηση Άρα το σωστό είναι: Τα υλικά αυτά όταν δεν καθαρίζονται σε τακτική βάση σου δημιουργούν νιτρικά (ΝΟ3) Έγινε επεξεργασία 19 Νοεμβρίου 2010 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 19 Νοεμβρίου 2010 #9 Share 19 Νοεμβρίου 2010 Σωστά.... μου ξέφυγε το ΔΕΝ ευχαριστώ για την παρατήρηση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 20 Νοεμβρίου 2010 Author #10 Share 20 Νοεμβρίου 2010 Αυτά τα άσπρα πετραδάκι δεν ήταν αντιφώσφορος ε ? Μου αρέσει πολύ το στήσιμο του βράχου σου! Τα άσπρα πετραδάκια που είναι σε πλαστικό καλαθι είναι ένα φιλτρο που η Juwel ονομαζι Cirax και το περιγράφει ως εξής: "The highly porous filter material CIRAX with its extremely large surface offers an ideal livinge space for bio-cultures and ensures the highest water quality. To maintain this water quality we suggest to replace CIRAX every 9 - 12 months. Please observe the maintenance guidelines in your instruction manual for furhter details." Με άλλα λόγια το βγάζω? Μήπως αυτό σημαίνει ότι "κλέβει" βιολογία από το βράχο ή δεν πειράζει να έχεις έξτρα? Aiolos, ενεργό άνθρακα έχει σε μορφή σφουγγαριού το φίλτρο μου αλλά έχει και το skimmer ένα καλάθι στην έξοδο του καθαρισμένου νερού με κόκους ενεργού άνθρακα. Είναι κακό να έχω και τα δυο? Να ξεφορτωθώ το σφουγγάρι ενεργού άνθρακα και να βάλω κι εκεί καλάθι με κόκους? Επίσης τα πράσινο σφουγγάρι αφαιρεί τα nitrates "λέει" ενώ τα μπλε στεγάζει βακτήρια κι αυτό για καθαρισμό. Δηλαδή με άλλα λόγια τα ίδια κάνει και ο βράχος από μόνος του? Το να έχεις έξτρα φίλτρα κάνει κακό έστω κι αν τα αλλάζεις/καθαρίζεις σχολαστικά? Μήπως δηλαδή "στερούμε" υλικό από το βράχο με το να υπάρχουν στο σύστημα? hermit εχει στον Υδατινο Κοσμο..3.5 ευρω ειναι στον πειραια οδος αιγαλεου 33.αλατοτιτα δεν μας ειπες ποσο εχεις με το καινουριο που οργανο που αγορασες Μου πέφτει λίγο μακριά αλλά αν δε βρω εδώ θα πάω. Σ'ευχαριστώ! Και μια ερώτηση, έχουν πρόβλημα τα καβουράκια μέσα στη σακούλα μεταφοράς αν μεινουν για καμια ώρα? Ρωτάω γιατί είμαι μακριά από το συγκεκριμένο μαγαζί. Το όργανο δεν το έχω παραλάβει ακόμη αλλά μέσα στην εβδομάδα θα το πάρω οπότε θα γράψω κι εντυπώσεις. Σωστά.... μου ξέφυγε το ΔΕΝ ευχαριστώ για την παρατήρηση Άρα το σωστό είναι: Τα υλικά αυτά όταν δεν καθαρίζονται σε τακτική βάση σου δημιουργούν νιτρικά (ΝΟ3) Κι αν καθαρίζονται όπως λέω και πιο πάνω? Επίσης το βαμβάκι τι κακό κάνει όταν το αλλάζεις 1 φορά την εβδομάδα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 20 Νοεμβρίου 2010 Author #11 Share 20 Νοεμβρίου 2010 (edited) Να και οι μετρήσεις που έκανα εχθές: PH=8,0 KH=9 Ammonium NH3 = 0,0 mg/l Nitrite NO2 = 0,0 mg/l Nitrate NO3 = 25 mg/l Phosphate PO4= 0,25 mg/l Ca = 364 mg/l (Tropic Marine test) Mg = 1,500 mg/l (Tropic Marine test) Salinity = 1,025+ με το βαρύδι μέχρι να μου έρθει το ρεφρακτόμετρο. Τα Clown άρχισαν και τρώνε κανονικά και τα τάϊσα Mysis Shrimp κατεψυγμένη ενώ έχω προμηθευτεί και Shrine εμπλουτισμένη με διάφορα. Έχω και peletes και flakes για ποικιλία. Δίαβασα ότι θέλουν και φυτική τροφή οπότε θα τους κάνω διατροφή ταμαμ... Τα δυο Turbo που έχω φαίνεται ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά γιατί βλέπω το βράχω καθαρό. Θα κοιτάξω αυτή την εβδομάδα να βρω κανέναν αστερία και μερικούς ερημίτες και κανένα Astra snail να τελειώνω με του καθαριστές για να βάλω και τη "Ντορη" μέσα με την πρώτη ευκαιρία. Σχετικά με το νερό της όσμωσης τώρα, πρέπει να προσθέτω ιχνοστοιχεία στο νερό που θα ετοιμάζω? Να σημειώσω ότι πριν την οσμωση υπάρχει κι άλλο φίλτρο κεντρικό στο σπίτι που ρίχνει τη σκληρότητα του νερού (πολλά άλλατα εδώ) και λειτουργεί με αλλάτι θαλασσινό το οποίο φυσικά δεν μένει μέσα. Έγινε επεξεργασία 20 Νοεμβρίου 2010 - Jargon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 22 Νοεμβρίου 2010 Author #12 Share 22 Νοεμβρίου 2010 Νομίζω πως κάτι πρέπει να κάνω με το φίλτρο μιας και θα γίνει κι αλλαγή νερού. Σύμφωνα με τις συμβουλές σας και γενικότερα κατά γενική ομόλογία τα σφουγγάρια και το βιολογικό υλικό όπως το Cirax (άσπρα πετραδάκια) που έχω δεν χρειάζονται. Το Cirax το καταλαβαίνω ότι σε σχέση με το βράχο είναι αστεία και περιτή κατοικία για βακτήρια τα οποί φαντάζομαι "μένουν" στο βράχο που με μια καλή ροή κάνει την ίδια δουλειά 10 φορές καλύτερα. Σωστό? Αυτό που μ'έχει μπερδέψει είναι ο υαλοβάμβακας κι αν πρέπει να τον διώξω κι αυτόν ειδικά σε τόσο μικρό ενυδρείο όπως το Rio 125 και με skimmer το Prizm που δυστυχώς παρ'ότι το πλήρωσα 180 Ευρώ (ξέρω ξέρω) συνειδητοποιώ ότι υπήρχαν ΣΑΦΩΣ καλύτερες επιλογές. Τον υαλοβάμβακα (έχω πολύυυυ!) σκοπεύω να τον αλλάζω 1 φορά την εβδομάδα οπότε δεν θα πιάσει μπίχλα και βλέπω ότι κάνει δουλειά! Αυτά που μαζεύει ο υαλοβάμβακας μήπως δεν πρέπει να βγαίνουν έξω όμως? Επίσης το πράσινο σφουγγάρι είναι για να μειώνει τα nitrates (που είναι το κακό?) και εννοείται η συχνή αλλαγή του κάθε μήνα δηλαδή. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δε δείχνουν κάποιο πρόβλημα αλλά είναι ακόμη αρχή. Να υποθέσω πως αυτή τη δουλειά την κάνει ο Αραγωνίτης? Τέλος μένουν τα μπλε σφουγγάρια τα οποία είναι κι αυτά μέρος για να μένουν τα βακτήρια οπότε επίσης άχρηστα. Ο υαλοβάμβακας δεν έχω καταλάβει που βλάπτει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 23 Νοεμβρίου 2010 #13 Share 23 Νοεμβρίου 2010 Με τη χρήση τέτοιων υλικών (σφουγγάρια - βαμβάκια), είναι αλήθεια ότι κατακρατούν αρκετή βρομιά... στη "μπίχλα" αυτή εδρεύουν φυσικά και βακτήρια. Αν όμως αμελείς να αντικαθιστάς το βαμβάκι και να καθαρίζεις τα σφουγγάρια θα σου ανεβάσουν νιτρικά. Και εγώ στην αρχή έτσι έλεγα, ότι θα τ αφήσω και κάθε βδομάδα θα τα καθάριζα, αλλά δεν το έκανα απ ένα σημείο και μετά. Τα έβγαλα και ησύχασα !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PhotoPlaza 23 Νοεμβρίου 2010 #14 Share 23 Νοεμβρίου 2010 Με τη χρήση τέτοιων υλικών (σφουγγάρια - βαμβάκια), είναι αλήθεια ότι κατακρατούν αρκετή βρομιά... στη "μπίχλα" αυτή εδρεύουν φυσικά και βακτήρια. Αν όμως αμελείς να αντικαθιστάς το βαμβάκι και να καθαρίζεις τα σφουγγάρια θα σου ανεβάσουν νιτρικά. Και εγώ στην αρχή έτσι έλεγα, ότι θα τ αφήσω και κάθε βδομάδα θα τα καθάριζα, αλλά δεν το έκανα απ ένα σημείο και μετά. Τα έβγαλα και ησύχασα !!! πολύ καλά έκανες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 4 Δεκεμβρίου 2010 Author #15 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 (edited) Μετά από 2 εδβομάδες ταλαιπωρίας με διάφορα καβούρια hitchhikers νομίζα ότι επιτέλους τελείωσαν αλλά μένουν άλλα δυο μικρά. Τι να πω 7 ΚΑΒΟΥΡΙΑ έβγαλα 3 μεγάλα και 4 μικρά λες και είχα πετύχει καμιά αποικία. Το κακό είναι ότι έχω και τ'άλλα δυο τα πολύ μικρά το ένα σαν το μεγάλο κι ένα που δεν έχω ξαναδεί κι έχει κάτι πράγματα σαν ξεσκονιστήρια που τ'ανοιγοκλέινει σαν να χτυπά παλαμάκια. Τέλος πάντων τα δυο τελευταία που έπιασα προχθές ζουν σε ένα ποτήρι εδώ και δυο ημέρες και μιας και δεν έχω sump τα βλέπω για......Να δω πως θα πιάσω τα τελευταία δυο μικρά με τις cleaner και τους ερημίτες που βουτάνε σ'ότι παγίδα βάλω. Το άλλο πρόβλημα που έχω είναι οι επτασίες που τις βλέπω να πολλαπλασιάζονται μις κι έχω δει διάφορες μικρές ν αξεφυτρώνουν και δεν μπορώ να βρω γαρίδες peppermint wundermani (??) Ξέρεις κανείς κάποιο μαγαζί που να έχει peppermint γιατί το water inn δεν έχει εδώ κι ένα μήνα. Σύντομα θα πάρω αυτόματη αναπλήρωση νερού γιατί δεν μου αρέσει που το ρίχνω με το χέρι και περιμένω επιτέλους και το D-D ρεφρακτόμετρο αυτή την εβδομάδα για ν'αρχίσω και τις αλλαγές νερού. Πάντως αρχίζω και το νιώθω για τα καλά πόσο πολύ βολεύει ένα sump! Έγινε επεξεργασία 4 Δεκεμβρίου 2010 - Jargon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 4 Δεκεμβρίου 2010 #16 Share 4 Δεκεμβρίου 2010 Για τις Aiptasia ρίξε μια ματιά εδώ στο δεύτερο post, είναι πολύ αναλυτικό και θα δεις ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισής τους www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=32238&hl= Τα καβουράκια δεν είναι όλα "ανεπιθύμητα" υπάρχουν και καλά. Κάποτε σ έναν του ήρθε μαζί με το βράχο κάβουρας Mythrax !!! Αν μπορούσες ν ανέβαζες καμιά φώτο από τα καβούρια θα σου λέγαμε τι σόι είναι !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jargon 5 Δεκεμβρίου 2010 Author #17 Share 5 Δεκεμβρίου 2010 Τα πρώτα που έβαλα τα έχω αναγνωρίσει από φώτος και ήταν xanthides τα μαύρα με κόκκινα μάτια και χονδρές δαγκάνες. Αυτά που δεν έχω αναγνωρίσει είναι αυτά Υπάρχει ένα ακόμη πολύ μικρό τέτοιο μέσα και το άλλο που χτυπάει "παλαμάκια" με κάτι στρογγυλές κεραίες σαν να έιναι ρακέτες αλλά όχι συμπαγείς από τριχίδια. Είναι ανοιχτόχρωμο (κρεμ) και κάθεται συνέχεια σ'ένα σημείο ή μετακινείται ελάχιστα. Όταν μπορέσω να τον πετύχω αλλού θα τον βγάλω φωτογραφία γιατί εκεί που είναι μόνο με το φακό τον βλέπω και είναι πολύ μικρό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος