Jump to content

Πρόβληματα με Lps

andreasm2121

Recommended Posts

Γειά σας,

Εχω ένα nano reef 30L με ζωντανό βράχο και άμμο εδώ και 1.5 χρόνο (από Μάιο 2009), ενώ έχω και γλυκό με δίσκους εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Πάμε στο πάλι στο nano reef

Φωτισμός white + blue actinic 18W συνολικά , φίλτρο / skimmer της wave (με αντιφώσφορο και ενεργό άνθρακα)

Ψάρια 1 ocellaris clown και ένα firefish

Ασπόνδυλα 1 camel shrimp και 2 καβουράκια ξενιστές από το ζωνατνό βράχο

Κοράλλια soft Star Polyps, mushrooms, palythoa

LPS Trachyphilia, fungia, caulastrea

Κάνω αλλαγές νερού ευλαβικά 15-20% κάθε εβδομάδα (με νερό βρύσης και το αντίστοιχο αντιχλωριακό) με καλό αλάτι, καθώς και τις πρέπουσες αλλαγές στη λάμπα και αντιφωσφόρου και άνθρακα)

Συνήθεις τιμές στο ενυδρείο;

PH: 7.8 με 8,

ΚΗ γύρω ατο 7

Ca: 480

Mg: 1600-1700

NO3: 20-25

PO4: 0

Θερμοκρασία: 26, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει 29 ή και λίγο παραπάνω όταν απουσιάζω (ψύξη με ανεμηστηράκι)

Το πρόβλημα μου έιναι ότι ενώ τους πρώτους 9-12 μήνες τα LPS πήγαιναν super εδώ και 6-9 μήνες δεν τα πάνε καλά. Η Trachyphilia πέθανε πριν 3 μήνες ενώ οι fungia, caulastrea οριακότατα επιζούν ενώ παλιότερα επαναλάμβάνω ήταν super για τουλάχιστον 9 μήνες ( οι οποίοι συμπεριλάμβαναν και το δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι) ...

Τον τελαυταιο 1 χρόνο δεν έχω προσθέσει κάτι επιπλέον στο ενυδρείο.. και γενικά τα soft δεν είχαν πρόβλημα (εκτός από την camel shrimp πού μου έγαγε όλα τα zooanthus) και ειδικότερα τα mushrooms

καταλαμβάνουν το χώρο.

Τι μπορεί να φταίει και τι μπορέι να γίνει για να γίνουν πάλι οι fungia, caulastrea super ?? :)

ΥΓ

Σε γνωστό μαγαζί της Κηφισιάς μου είπαν ότι φταίει το γεγονός ότι χρησμοποιώ νερό βρύσης ....

Ειναι δυνατόν αυτό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να σκοτώνει τα LPS???

Πολυ μαγνησιο!Υπαρχει τεστ που να μετραει τετοιες τιμες?Νιτρικα αρκετα επισης.Οσον αφορα το νερο βρυσης τωρα.Αν το δυκτιο αποτελειται απο χαλκοσωληνα ειναι πιθανο να φταιει και αυτο.

Η Α.Ο θα σου λυσει αρκετα προβληματα και στα νιτρικα.

Χρησιμοποιώ το test της tropic marin.

Γνωρίζω ότι οι τιμές δεν είναι ιδανικές αλλά είναι λογικές αφού το νερό βρύσης έχει και ασβέστιο και μαγνήσιο. Οσο για τα νιτρικά το νερό της βρύσης μου έχει γύρω στο 5 άρα η βελτίωση δε θα είναι θεαματική (το 20-25 είναι προίόν βιολογικού φόρτου ή ίσως και underperforming skimmer)

Η ΑΟ σίγουρα θα βοηθήσει είναι όμως η θεραπεία ή η λύση ? :)

Το Α-Ο με di έπρεπε να είναι στα πλάνα σου όταν αποφάσισες να το φτιάξεις το nano-reef.Και αν το αγόραζες τότε δεν θα είχες απώλειες.Σκέψου και την λύση sump γιατί στα λίγα λίτρα το παραπάνω νεράκι θα σου λύσει τα χέρια.

Γειά σας,

Εχω ένα nano reef 30L με ζωντανό βράχο και άμμο εδώ και 1.5 χρόνο (από Μάιο 2009), ενώ έχω και γλυκό με δίσκους εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Πάμε στο πάλι στο nano reef

Φωτισμός white + blue actinic 18W συνολικά , φίλτρο / skimmer της wave (με αντιφώσφορο και ενεργό άνθρακα)Τα 18 watt αφορουν συνολικα τον φωτισμο σου;

Ψάρια 1 ocellaris clown και ένα firefish

Ασπόνδυλα 1 camel shrimp και 2 καβουράκια ξενιστές από το ζωνατνό βράχο

Μηπως τα καβουρακια δεν ειναι reef safe και κανουν την ζημια στα lps;

Κοράλλια soft Star Polyps, mushrooms, palythoa

LPS Trachyphilia, fungia, caulastrea

Κάνω αλλαγές νερού ευλαβικά 15-20% κάθε εβδομάδα (με νερό βρύσης και το αντίστοιχο αντιχλωριακό) με καλό αλάτι, καθώς και τις πρέπουσες αλλαγές στη λάμπα και αντιφωσφόρου και άνθρακα)

Συνήθεις τιμές στο ενυδρείο;

PH: 7.8 με 8, 8-8,5

ΚΗ γύρω ατο 7 8-12

Ca: 480 400-450

Mg: 1600-1700 Περιπου στα 1200-1300.Αλλα η μετρηση ειναι λαθος.

NO3: 20-25 Οσο πιο κοντα στο μηδεν.

PO4: 0

Θερμοκρασία: 26, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει 29 ή και λίγο παραπάνω όταν απουσιάζω (ψύξη με ανεμηστηράκι)Λιγο παραπανω εννοεις και πανω απο 30;

Το πρόβλημα μου έιναι ότι ενώ τους πρώτους 9-12 μήνες τα LPS πήγαιναν super εδώ και 6-9 μήνες δεν τα πάνε καλά. Η Trachyphilia πέθανε πριν 3 μήνες ενώ οι fungia, caulastrea οριακότατα επιζούν ενώ παλιότερα επαναλάμβάνω ήταν super για τουλάχιστον 9 μήνες ( οι οποίοι συμπεριλάμβαναν και το δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι) ...

Τον τελαυταιο 1 χρόνο δεν έχω προσθέσει κάτι επιπλέον στο ενυδρείο.. και γενικά τα soft δεν είχαν πρόβλημα (εκτός από την camel shrimp πού μου έγαγε όλα τα zooanthus) και ειδικότερα τα mushrooms

καταλαμβάνουν το χώρο.

Τι μπορεί να φταίει και τι μπορέι να γίνει για να γίνουν πάλι οι fungia, caulastrea super ?? :)

ΥΓ

Σε γνωστό μαγαζί της Κηφισιάς μου είπαν ότι φταίει το γεγονός ότι χρησμοποιώ νερό βρύσης ....

Ειναι δυνατόν αυτό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να σκοτώνει τα LPS???

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις αν και μξέρω τις ιδανικές μετρήσεις ...

Τα καβουράκια φαίνονται να είναι ακίνδυνα σε αντίθεση από τη συμπαθέστατη κατά τα άλλα camel shrimp την οποία την έχω εντοπίσει να μου εξαφανίζει zooanthus. Εν τούτοις στο internet το profile της δείχνει να είναι επικύνδυνη μόνο για soft corals και όχι για LPS...

Τελικά καταλήγουμε σε τι ?? AO και βλέπυμε ???

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...