Jump to content

Ασπριζουν τα Sps απο την βάση.

giannispass

Recommended Posts

Γεια χαρα σε ολους.

Γιατι ασπριζουν τα sps στην βαση τους?

Προφανως κατι τα τσιμπαει?

Καποιος καβουρας?

Ειναι πολύ ενοχλητικο αυτο, γιατι ενω εχω καλή αναπτυξη (λόγω calcium reactor κτλ), ξαφνικα κατι γινεται και κλαις το sps :) (και ειναι και ακριβά...).

Έγινε επεξεργασία - giannispass

Το άσπρισμα των sps στην βάση τους είναι κακός οιωνός.Από τιμές πως πάς?Σταθερότητα?

Δηλαδή μπορει να ειναι και κάτι άλλο εκτος απο τσίμπημα?

Απο τιμες, ειμαι εντελως σταθερος σε PH λόγω calcium reactor, με τιμές 8.2 στο τελος της φωτοπεριοδου και 8.0 την νύχτα.

KH έχω 11, CA ειμαι στο 430, Mg δεν μετράω, και αλατοτητα εχω 1022 μετα απο ενα crash τις αναπλήρωσης και στα φωσφορικά ειμαι ελαφρα τσιμπημένος (δεν εχω 0 αλλα δεν εχω και 2...). Νομιζω πρεπει να εχω 0.2 . Δεν θυμαμαι ποσο εχω γιατι ειμαι εκτος σπιτιου και δεν εχω μαζι μου το βιβλιο μου, με τις μετρησεις.

To 1022 είναι σίγουρα η πρώτη αιτία.Επίσης πρέπει να αρχίσεις να μετράς μαγνήσιο γιατί είναι ο ρυθμιστής και το κυριότερα από τα άλλα δύο.

Μπορει η αλατοτητα να κανει τετοια ζημιά?

Επειδη εχω και ψηφιακο οργανο ειμαι στο 33, ενω κανονικα πρεπει να ειμαι στο 35, αν θυμαμαι καλά.

Σωστα?

Το άσπρισμα στην βάση είναι πολύ δύσκολο να οφείλεται από κάβουρα , ούτε μας απασχολεί τόσο ph το αλλά η αυξομείωση του kh είναι είναι μια αρκετά συχνή αιτία , καθώς και το 1022 αλατοτητα

Μαγνήσιο κακώς δεν μετράς είναι αρκετά σοβαρό στοιχείο του νερού …

Μπορει η αλατοτητα να κανει τετοια ζημιά?

Επειδη εχω και ψηφιακο οργανο ειμαι στο 33, ενω κανονικα πρεπει να ειμαι στο 35, αν θυμαμαι καλά.

Σωστα?

Ναι σωστά θυμάσαι.Και ναι μπορεί να κάνει τέτοια ζημία.

Θα αρχισω απο αυριο να ανεβαζω την αλατοτητα λιγο καθε μερα.

Κατι αλλο.

Εφοσον εχω reactor, μπορει να εχω 440 CA και να ειμαι πολύ εκτοε στο Μαγνήσιο?

Θα αρχισω απο αυριο να ανεβαζω την αλατοτητα λιγο καθε μερα.

Κατι αλλο.

Εφοσον εχω reactor, μπορει να εχω 440 CA και να ειμαι πολύ εκτοε στο Μαγνήσιο?

Και βέβαια μπορεί …έχεις μαγνήσιο μέσα στο ριακτορα ???

Όπως είπε ο Πάνος και βέβαια μπορεί....Ενώ ο Calcium Reactor από την φύση του και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούμε προσθέτουν αδρά ασβέστιο, αλκαλικότητα και ιχνοστοιχεία, κάποια στοιχεία εν καιρώ στο ενυδρείο θέλουν παραπάνω παρακολούθηση. Το Μαγνήσιο – Mg για παράδειγμα σιγά αλλά σταθερά πέφτει.Αυτό μπορεί εύκολα να διορθωθεί εάν μαζί με τον εκάστοτε αραγωνίτη ειδικό για αυτή τη χρήση, προσθέσουμε και ένα 5% του από το ορυκτό δολομίτη ή ένα 10% από ειδικό πέτρωμα για αυτή τη χρήση σε reactors. Έτσι εξασφαλίζεται και η σωστή πρόσθεση Μαγνησίου στο ενυδρείο που είναι τόσο χρήσιμο για τα κοράλια αλλά και τις διάφορες άλγες και ειδικά την κοράλλινη.

Τώρα για την ενημέρωση σου για KH και CA και για τον ριάκτορα σου. Σου παραθέτω κάποια αποσπάσματα. :)

Εκτός ισορροπίας τα ιονικά στοιχεία του νερού.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που υπάρχει με τα συστήματα ισορροπημένης πρόσθεσης ασβεστίου και αλκαλικότητα στο νερό μας είναι η ενδεχόμενη ανισορροπία που μπορεί να υπάρξει στο νερό μας σε μακρόχρονη χρήση. Τι σημαίνει αυτό. Ο calcium reactor δίνει τα στοιχεία αυτά σε απόλυτη ισορροπία. ισορροπία σχεδόν ίδια με αυτή που τα κοράλια χρειάζονται για να αναπτύξουν.

1 mEq/L αλκαλικότητα (2.8KH) + Calcium 20ppm

Δηλαδή για 1 mEq/L αλκαλικότητα ή αλλιώς 2.8KH ο calcium reactor προσθέτει 20ppm ασβέστιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από την στιγμή που έχουμε 400p.p.m. ασβέστιο και 10ΚΗ , εάν θέλουμε να παμε το ασβέστιο μεσώ του reactor στο 450 θα πρέπει να παμε το ΚΗ στο 17.

3,6 mEq/L αλκαλικότητα (10KH) - Calcium 400ppm

=

6 mEq/L αλκαλικότητα (17KH) + Calcium 450ppm

Αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Όταν δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει, διορθώνουμε την τιμή που θέλουμε με κάποιο ειδικό υγρό ή σκόνη για την οποία τιμή που θέλουμε και μετά o αντιδραστήρας ασβεστίου κάνει τα υπόλοιπα. Δηλαδή να κρατήσει την ισορροπία. Βέβαια πάντα μακροπρόθεσμα η αλκαλικότητα πέφτει λίγο πιο γρήγορα λόγω της βιολογίας που υπάρχει στο ενυδρείο και έχει την τάση να την χαμηλώνει μακροπρόθεσμα λόγω των οξέων που παράγουν τα βακτηρίδια όταν εκτελούν τον κύκλο του αζώτου.

Η αναλογία των βόλων.

Το παράδειγμα του Calfo.

Γεγονός: σε μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού μπορούμε να διαλύσουμε μόνο μία συγκεκριμένη ποσότητα σταθερών στοιχείων (ασβεστίου, ανθρακικών αλάτων ή οτιδήποτε άλλο). Με το ρίσκο να υπεραπλουστεύσω την δυναμική αυτή, φανταστείτε μία λεκάνη που χωράει εκατό βόλους που αντιπροσωπεύουν την συνολική ποσότητα διαλυμένων σταθερών στοιχείων στο θαλασσινό νερό σε κάποιο δεδομένο σύστημα. Εάν κόκκινοι βόλοι αντιπροσωπεύουν το ασβέστιο και μπλε την αλκαλικότητα, η λεκάνη μπορεί να κρατήσει μόνο εκατό βόλους κάθε στιγμή ανεξάρτητα από το τι χρώματα θα είναι. Εάν εβδομήντα βόλοι ισοδυναμούν με 400 ppm ασβεστίου και οι υπόλοιποι είναι μπλε, ο μόνος τρόπος για να αυξήσουμε το ασβέστιο θα είναι να αφαιρέσουμε αλκαλικότητα (ή να αφαιρέσουμε τους μπλε βόλους). Σε προβληματικά συστήματα η λανθασμένη χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου (απότομη ή υπερβολική δόση) είναι γνωστό ότι προκαλεί μία ξαφνική ιζηματοποίηση στοιχείων αλκαλικότητας (και η αλκαλικότητα πέφτει) που συχνά αναφέρεται σαν «χιονοθύελλα». Προκαλείται από μεγάλη ποσότητα ασβεστίου ή από απότομη είσοδό της στο σύστημα που αυξάνει απότομα το pΗ και προκαλεί μία κρυσταλλική ιζηματοποίηση. Για να κρατήσουμε την αναλογία μας, μια χιονοθύελλα θα είναι σαν να παίρναμε μία άλλη λεκάνη με εκατό κόκκινους βόλους (ασβέστιο) και να προσπαθούσαμε να τα ρίξουμε στην αρχική λεκάνη με το συνδυασμό βόλων (ισορροπημένο ασβέστιο/αλκαλικότητα). Το αποτέλεσμα είναι η εκτόπιση των μπλε βόλων (αλκαλικότητα) και το ξεχείλισμα των κόκκινων βόλων που ξεπερνούν το όριο των εκατό βόλων.

Τα αποτελέσματα αυτών σε ένα ενυδρείο είναι να επέλθει χημική ανισορροπία στη σύσταση του νερού και στην ποιότητα του που δεν μπορεί να διορθωθεί όσο συμβαίνει η χημική αντίδραση. Με το να προσθέτουμε παραπάνω συμπληρώματα για να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την ανισορροπία (ή ακόμα και το να κάνουμε συγχρόνως και μία αλλαγή νερού με την ελπίδα της διάλυσης) το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ενισχύουμε την αλυσιδωτή αντίδραση. Δυστυχώς η «χιονοθύελλα» πρέπει να τελειώσει και το σύστημα τραυματίζεται με αυτή τη διαδικασία.

Τι υλικό χρησιμοποιείς μέσα στον ριάκτορα ?

Σου κάνω αυτή την ερώτηση γιατί εγώ πριν κανά τετράμηνο που άλλαξα το υλικό

στον δικό μου ριάκτορα και έβαλα ένα υλικό της deltec πείρα όλα τα sps μου στο χέρι.

Βέβαια για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι εκατό τις εκατό σίγουρος αλλά πιστεύω ένα 70 με80 τις εκατό η δουλειά έγινε από το συγκεκριμένο υλικό.

Δεν θυμάμαι τι υλικό εχω μεσα, νομίζω της Preis.

Αυτο που λες με το υλικο σου που μαλλον χαλασε τα sps, που το βασιζεις?

Πως μπορει να δημιουργησει προβλημα το υλικο?

Εκτος και αν ειχες αλλο υλικο μεσα επι καποιο χρονικο διαστημα και μετα αφου το αλλαξες με αλλο αλλης εταιρειας, δεν μετρησες και δεν σεταρες ξανα τον ριακτορα και ειχες τιποτα τρελλες τιμες.

Το καθε υλικο εχει αλλες τιμες. Αλλο ph θελέι για να ξεκινησει να λιώνει, αλλη ροη στην εξοδο κτλ.

Δεν θυμάμαι τι υλικό εχω μεσα, νομίζω της Preis.

Αυτο που λες με το υλικο σου που μαλλον χαλασε τα sps, που το βασιζεις?

Πως μπορει να δημιουργησει προβλημα το υλικο?

Εκτος και αν ειχες αλλο υλικο μεσα επι καποιο χρονικο διαστημα και μετα αφου το αλλαξες με αλλο αλλης εταιρειας, δεν μετρησες και δεν σεταρες ξανα τον ριακτορα και ειχες τιποτα τρελλες τιμες.

Το καθε υλικο εχει αλλες τιμες. Αλλο ph θελέι για να ξεκινησει να λιώνει, αλλη ροη στην εξοδο κτλ. Ακριβώς

[quote

Το καθε υλικο εχει αλλες τιμες. Αλλο ph θελέι για να ξεκινησει να λιώνει, αλλη ροη στην εξοδο κτλ.

Οι τιμές ήτανε μια χαρά ,το ότι υποψιάζομαι το συγκεκριμένο υλικό είναι ότι και άλλα παιδιά που το χρησιμοποιήσανε και το συζητήσαμε σε άλλο φόρουμ είχανε σχεδόν τα ίδια προβλήματα με τα sps.

Τώρα εάν είναι τυχαίο δεν ξέρω. :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...