Jump to content

Η γονεϊκή φροντίδα του Δίσκου είναι παρόμοια με αυτή των θηλαστικων


viciouscircle

Recommended Posts

Η γονεϊκή φροντίδα του Δίσκου είναι παρόμοια με αυτή των θηλαστικων.

Πηγή: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/cont...tm_content=html

4ccedf563f32e.jpg

Οι Δίσκοι (Symphysodon spp.) Δείχνουν γονική μέριμνα που μοιάζει περισσότερο με τα θηλαστικά σε σχέση με άλλα ψάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι οι Δίσκοι κατά την αναπαραγωγή παράγουν βλέννα πάνω στο σώμα τους κατά την οποία τρέφεται ο γόνος, αλλά οι πιο στενές ομοιότητες με τα θηλάζοντα θηλαστικά δεν αποκαλύφθηκε μέχρι που ο Jonathan Buckley και συν-συγγραφείς μελέτησαν τη σύνθεση της βλέννας και τη σχέση γονέα-απογόνου κατά τη διάρκεια ενός μόνο κύκλου αναπαραγωγής. Η έρευνά τους δημοσιεύεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του Journal of Experimental Biology.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν τη συμπεριφορά των γονέων και του γόνου τους σε ενυδρεία, εξετάζοντας τις διανομές της γονικής μέριμνας (μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών) και του γόνου, καθώς και το ποσοστό δαγκωμάτων του γόνου στη βλένα των γονέων. Στη συνέχεια συλλέγονται και αναλύονται δείγματα βλέννας και από δίσκους αναπαραγωγών και από άγριους, πριν και κατά τη διάρκεια του κύκλου αναπαραγωγής. Στην ανάλυση αυτή, η συνολική συγκεντρώσεη των πρωτεϊνών, κορτιζόλης, ανοσοσφαιρίνης, και νάτριο, κάλιο και ασβέστιο της βλέννας των δείγματων μετρήθηκαν.

Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι ο γόνος των Δίσκων δαπανούσε σημαντικά λιγότερο χρόνο με τους γονείς τους μετά την τέταρτη εβδομάδα, καθώς και ότι οι γονείς ελλάτωσαν σημαντικά τη φροντίδα τους μετά από δύο εβδομάδες (κολύμπι μακριά πιο συχνά και απαιτούν από τους γόνους να κολυμπήσουν ενεργά προς τους γονείς για να τραφούν).

Διαπίστωσαν επίσης οτι το ποσοστό δαγκωμάτων βλένας του γόνου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, με ανώτατη τιμή τα 12-15η ημέρα και μειώνεται με αργό ρυθμό μετά από αυτό.

4ccee470abbfb.jpg

Περίοδος απογαλακτισμού

Σύμφωνα με τους συγγραφείς: "Η αλλαγή στην γονεϊκή συμπεριφορά από εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τις εβδομάδες 1 και 2, η οποία περιλάμβανε στενή προσεκτικό επαφή με τους νέους, σε σχέση με τη συμπεριφορά που παρατηρήθηκε στις εβδομάδες 3 και 4, στην οποία συμμετείχαν οι γονείς που σταδιακά εμποδίζουν τη σίτιση των μικρών, προκαλεί μια περίοδο συγκρούσεων και την παρουσία μιας περίοδου απογαλακτισμού παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε πολλά πτηνά και θηλαστικά. "

Οι συγγραφείς κατέγραψαν επίσης μια αλλαγή στη σύνθεση της βλέννας κατά την περίοδο του κύκλου αναπαραγωγής. Τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών στη βλέννα των γονέων αυξήθηκε σημαντικά μετά την ωοτοκία, και κορυφώθηκε όταν τα μικρά έφθασαν το στάδιο ελεύθερης κολύμβησης. Οι συγγραφείς θεωρούν το φαινόμενο συγκρίσιμο με την παροχή πρωτογάλακτος στα θηλαστικά.

Η περιεκτικότητα της βλέννας σε πρωτεΐνες επίσης αλλάξει με την πάροδο του κύκλου αναπαραγωγής, με σημαντική αύξηση μετά την ωοτοκία και κάποια μείωση όσο τα μικρά ωριμάζανε και με πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα της κατά τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα (αυτό είναι πιθανά επειδή ο γόνος τρέφεται πιό εντατικά αυτή την περίοδο).

Η αλλαγή στην πρωτεΐνη και τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης στη βλέννα της γονέων θεωρείται από τους συγγραφείς οτι είναι ορμονικά ρυθμιζόμενη, κατά τρόπο παρόμοιο με τις αλλαγές που παρατηρούνται στο γάλα των θηλαστικών.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ... "η αναπαραγωγική στρατηγική των Δίσκων έχει περισσότερες ομοιότητες με εκείνη των θηλαστικών και πτηνών σε σχέση με άλλα είδη ψαριών."

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το έγγραφο: Buckley, J, RJ Maunder, Α Foey, J Pearce, AL Val και KA Sloman (2010) Biparental βλέννα διατροφή: ένα μοναδικό παράδειγμα της γονικής μέριμνας σε μια Αμαζονίου cichlid. Journal of Experimental Biology 213, σελ. 3787-3795.

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Οχι μονο η συμπεριφορα τους σαν γονεις απλα,αλλα γενικα σαν ειδος εχει ιδιαιτεροτητες που σε εκπλησουν,και που τους κανει ξεχωριστους.

Πολυ καλο Γεωργιε :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Απίστευτα ψάρια Στράτο, με έχουν αρρωστήσει! :buttrock:

Ετοιμάζομαι...

Με το καλο :buttrock::buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τυχαίο ότι λέγονται από πολλούς …βασιλιάδες των ενυδρείων :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Ενας ενας βαζει μυαλο?? :buttrock:

Κατσε.......υπαρχουν κι αυτοι που δεν ξερουν τελικα τι θελουν.............. :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...