Jump to content

Led φωτισμός σε ανοιχτό ενυδρείο

Exiz

Recommended Posts

Μετά από ένα πειραματάκι με 40'αρι ανοιχτό ενυδρείο αποφάσισα να βγάλω και το καπάκι από το δεύτερο ενυδρείο .Είναι το κλασικό aquatlantis. Έχω κάνει ράφι από πάνω γύρω στους 40 πόντους και σκέφτομαι να βάλω από κάτω 12 led περβολάκια (6 σειρές τον 2) .Το ενυδρείο έχει 40 πόντους ύψος και 100 μήκος .Επίσης να φτιάξω και ένα μικρό πίνακα με χρονοδιακόπτες και να ανάβει κάθε σειρά ανά 30 λεπτά και να σβήνει το ίδιο (προσομοίωση ανατολής δύσης) .Ερώτημα: Τι προβολάκια να βάλω ?θα φτάσει ο φωτισμός για τα φυτά του ενυδρείου (full φυτεμένο με εχινόδορους, egeria densa ,Hygrophila polysperma ,Nymphaea lotus (zenkeri) και θα ήθελα να βάλω και κάποια νούφαρα ), τώρα έχει 0,6 w/lιτ ? πώς σας φαίνεται η ιδέα?

η ιδέα σου μια χαρά είναι αρκεί να μπουν τα λεντ πιο κοντά από τους 40 πόντους απόσταση που λες και να είσαι διατεθειμένος να χαλάσεις αρκετά λεφτά για να φτάσεις την απόδοση του 0,6 βατ/λίτρο που έχεις τώρα :buttrock:

Αν εννοείς ότι θα χρειαστούν πολλά χρήματα για πολλά led δεν ισχύει γιατί στα led η απόδοση αλλάζει γι αυτό και ρωτάω εδώ αν κάποιος έχει εμπειρία επί του θέματος. Και γιατί κάτω από 40 πόντους?

Στο πείραμα που έκανες με το 40' είχες φυτα?

Δεν εχω κάνει ακόμα δοκιμή με LED φωτισμό (με ενδιαφέρει το θέμα ομως). Από αυτά που έχω ψάξει δεν έχω βρει LED με κατάλληλο φάσμα, δεν είναι μονο τα βατ (η σωστή μετρηση γίνεται με βαση τα Lumen).

Στη μπλε περιοχή του φάσματος πανε καλα, αλλα στην κόκκινη έχουν μια απόκλιση από τις ανάγκες των φυτών. Δε ξέρω αν μετά από κάποιο διαστημα, προσαρμόζονται στις νέες συνθηκες.

Είμαι λίγο προβληματισμένος για LED σε φυτεμενα ενυδρεια

Έγινε επεξεργασία - sefer

Είμαι λίγο προβληματισμένος για LED σε φυτεμενα ενυδρεια

Και δεν είσαι ο μόνος.

το 40άρι έιναι full φυτεμένο με egeria densa αλλά είχε μεικτό φωτισμό μερικές ώρες και απο παράθυρο με πολύ ήλιο και ολόκληρο το ενυδρείο άνθησε. Για πόσα lumen θα έπρεπε να μιλάμε δηλαδή?

Αν εννοείς ότι θα χρειαστούν πολλά χρήματα για πολλά led δεν ισχύει γιατί στα led η απόδοση αλλάζει γι αυτό και ρωτάω εδώ αν κάποιος έχει εμπειρία επί του θέματος. Και γιατί κάτω από 40 πόντους?

Δεν είναι πολλά τα λεντ αλλά θα κοστίσουν ακριβά. Να ξέρεις τα λεντ της προκοπής είναι ακριβά (άμα είναι να βάλεις κινέζικα που η απόδοσή τους πέφτει στο μισό το εξάμηνο νομίζω δεν έχει νόημα :buttrock:)

Αυτό που θα σου πω τώρα δεν ισχύει με τα νούμερα που θα το πω αλλά νομίζω θα καταλάβεις... Πες ότι είναι 40 πόντους ύψος το ενυδρείο σου και άλλα 40 τα λεντ είναι σα να πας να φωτίσεις 80 εκατοστά ύψος ενυδρείου. Έχεις δει κανα ενυδρείο με 80 πόντους ύψος φυτεμένο; :buttrock: Νομίζω κατάλαβες που το πάω, έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά βέβαια το φως μέσα στο νερό και στον αέρα αλλά το λέω σαν παράδειγμα έτσι :buttrock:

Υπάρχουν ειδικές κατασκευές LED για φυτά, οι εταιρίες λένε ότι κάνουν πολλή καλή δουλεία, κάποιοι που τα έχουν χρησιμοποιήσει έμειναν ευχαριστημένη άλλοι πάλι όχι.

Όσο αφορά τα αυτοσχέδια έχουμε ένα μεγάλο και βασικό πρόβλημα.

Δεν γνωρίζουμε πόσα κελβιν βγάζουν και αν τα πικ που βγάζουν είναι ιδανικά για φυτά.

Αν αποφασίσεις να τα κάνεις είναι σαν να παίζεις τζοκερ μπορεί να σου κάτσει μπορεί και όχι.

ρε παιδια πες οτι εχω ενα ενυδρειο με διαστασεις 5χ20χ80(μ.υ.π)

ποσα lumen θελει???

μηπως ειμαστε υπερβοληκη στον υπολογισμο του φωτισμου?

για μενα πεζει ρολο μονο το υψος...γιατι το λεω αυτο στο ενυδρειο με της παραπανω διαστασεις θα βαλω φυτα μονο στο κεντρο,αρα θα χρειαστω σε εκεινο το σημειο φως γιατι να φωτισω ολο το ενυδρειο.

Ο φωτισμός αν είναι επαρκής ή όχι εξαρτάτε από τα φυτά που θα βάλουμε μέσα.

Δεν μπορείς να βάλεις 4 λάμπες σε ένα ενυδρείο με ανουμπιες (θέλουν απαλό φως), αλλά ούτε μια λάμπα σε χεμιατους (θέλουν έντονο φως)

Ένα κριτήριο είναι αυτό.

Το άλλο κριτήριο είναι τα κελβιν αν δεν έχουμε το σωστό φάσμα τότε ανάπτυξη φυτών δεν θα δούμε είτε έχουμε μια είτε τέσσερις λάμπες.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλη παράγοντες που επηρεάζουν το φώς, πχ σκιές από διάφορα αντικείμενα, ύψος του ενυδρείου, χρώμα του νερού, ανακλαστήρες.

Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολική αλλά δεν μπορούμε να τα απλοποιήσουμε και τελείως. Αν ο φωτισμός ήταν κάτι το πολύ απλό θα έβαζα λάμπες από το LIDL. :buttrock:

Ό φωτισμός σου εξαρτάτε από το τη θέλεις εσύ να κάνεις και τον διαμορφώνεις όπως θέλεις αρκεί να είναι σωστός για το/τα φυτό/φυτά που θα επιλέξεις.

Π.χ. βρήκα στο site της osram αυτές τις πληροφορίες

PARATHOM® CLASSIC A 15 – E27 – 100–240 V - 4W- 370 lm - warm white

και επίσης υπάρχει πληθώρα χρωματιστών led για δημιουργία φάσματος .Τι θα έπρεπε να προσέξω?

Έγινε επεξεργασία - Exiz

Να καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου για να συμβάλλω στον προβληματισμό γύρω από τη χρήση λεντ σε φυτεμένο.

Έχω ένα 54λιτρο της aquatlantis με διαστάσεις 60Χ30Χ30. Το ενυδρειάκι ήταν φυτεμένο με φυτά χαμηλών απαιτήσεων (ανούμπιες, κρυπτοκορίνες, βαλισνέριες, υγροφίλες, κερατόφυλλο και μος. Το καπάκι είχε μια λάμπα Τ8 15 βατ (sylvania grolux) με ανακλαστήρα και τα φυτά αναπτυσσόταν όλα κανονικά κανονικά ενώ κάποια όπως η μος και το κερατόφυλλο πήγαιναν σφαίρα. Ακόμα και η ανούμπια πετούσε 1 καινούριο φύλλο το μήνα και είχε γίνει θηρίο. Πριν 6-7 μήνες αφαίρεσα το καπάκι και το αντικατέστησα με μια μπάρα όπου κόλλησα 2 σειρές των 60 εκ. αυτοκόλλητης λεντοταινίας 4,8 βατ/μέτρο. Η μία σειρά warm white και η άλλη cold white. Σύνολο δλδ 1,2 μέτρα λεντοταινία των 4,8 βατ/μέτρο, περίπου 6 βάτ το σύνολο. Η λεντοταινία αυτή κόστισε 15 ευρώ το μέτρο...

Η φωτεινότητα με το μάτι ήταν αρχής εξ αρχής μειωμένη. Το ενυδρείο δλδ φαινόταν από την αρχή σκοτεινότερο και αυτό άρχισε να έχει σχεδόν αμέσως επίπτωση και στα φυτά... Για να μη μακρηγορώ, όλα τα φυτά σταμάτησαν να αναπτύσσονται και σιγά σιγά άρχισαν να φθίνουν. Κάποια, όπως οι υγροφίλες χάλασαν και τις απομάκρυνα, κάποια άλλα απλώς επιβιώνουν αλλά είναι σε φανερά πτωτική πορεία και μόνο η ανούμπια φαίνεται να ευημερεί αν και η ανάπτυξή της μάλλον επιβραδύνθηκε.

Έχω επίσης την εντύπωση, όπως ισχύει και με τα κομέρσιαλ φωτιστικά με λεντ, ότι μετά από τους 6 μήνες λειτουργίας, η φωτεινότητα μάλλον βαίνει μειούμενη...

Προσωπικά λοιπόν συνοψίζοντας τα παραπάνω, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο φωτισμός λεντ, τουλάχιστον με τη χρήση χαμηλής ποιότητας καί απόδοσης λεντοταινίες, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις καλής ποιότητας λάμπες Τ5 και Τ8. Για να έχουμε επαρκή φωτισμό με λεντ θα πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης (14 βατ/μέτρο) και καλής ποιότητας ώστε να μη μειώνεται η απόδοση με το χρόνο... Σ αυτή την περίπτωση όμως το κόστος ανεβαίνει πολύ και το συγκριτικό πλεονέκτημα της μικρής κατανάλωσης εξανεμίζεται...

Προσωπικά λοιπόν συνοψίζοντας τα παραπάνω, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο φωτισμός λεντ, τουλάχιστον με τη χρήση χαμηλής ποιότητας καί απόδοσης λεντοταινίες, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις καλής ποιότητας λάμπες Τ5 και Τ8. (πολύ σωστό) Για να έχουμε επαρκή φωτισμό με λεντ θα πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης (14 βατ/μέτρο) (Ας μην μπλέκουμε με Watt για τα LED. Δεν μας δίνουν καμία ακριβή πληροφορία ώς προς την ένταση φωτισμού που εκπέμπουν. Για LED μονο lumen),και καλής ποιότητας ώστε να μη μειώνεται η απόδοση με το χρόνο... (Πολύ σωστό) Σ αυτή την περίπτωση όμως το κόστος ανεβαίνει πολύ και το συγκριτικό πλεονέκτημα της μικρής κατανάλωσης εξανεμίζεται...

(Ξέχασες και τις λεπτομέριες για το φάσμα το οποίο εκπέμπουν και για το οποίο δεν έχουμε πληροφορίες) (R-index / CRI)

Έγινε επεξεργασία - dimitrig

Ο φωτισμός αν είναι επαρκής ή όχι εξαρτάτε από τα φυτά που θα βάλουμε μέσα.

Δεν μπορείς να βάλεις 4 λάμπες σε ένα ενυδρείο με ανουμπιες (θέλουν απαλό φως), αλλά ούτε μια λάμπα σε χεμιατους (θέλουν έντονο φως)

Ένα κριτήριο είναι αυτό.

Το άλλο κριτήριο είναι τα κελβιν αν δεν έχουμε το σωστό φάσμα τότε ανάπτυξη φυτών δεν θα δούμε είτε έχουμε μια είτε τέσσερις λάμπες.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλη παράγοντες που επηρεάζουν το φώς, πχ σκιές από διάφορα αντικείμενα, ύψος του ενυδρείου, χρώμα του νερού, ανακλαστήρες.

Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολική αλλά δεν μπορούμε να τα απλοποιήσουμε και τελείως. Αν ο φωτισμός ήταν κάτι το πολύ απλό θα έβαζα λάμπες από το LIDL. :buttrock:

Ό φωτισμός σου εξαρτάτε από το τη θέλεις εσύ να κάνεις και τον διαμορφώνεις όπως θέλεις αρκεί να είναι σωστός για το/τα φυτό/φυτά που θα επιλέξεις.

Σωστα αυτα που λες,αλλα αυτο που θελω να πω ειναι κατι αλλο...

πες οτι εχουμε ενα φυτο μετριας δυσκολιας και το τοποθετουμε στο πησω μερος του ενυδρειου,το ενυδρειω εχει υψος 30εκ. και ειναι 500 λιτρα,αρα τοποθεντοντας μια φθοριου 6500kelvin(2400 lumen) στο πεισω μερως θα μπορεσουμε να εχουμε αναπτηξει καλη(να μην πω οτι θα το καψουμε).

ποιος ο λογος να βαλω και αλλες φθοριου???

κατα την γνωμη μου τα lumen που φτανουν στον βηθο απο μια φθοριου(2400lumen)ειναι συγκεκριμενα(το βλεπουμε με ενα φοτωμετρο)τωρα αν προσθεσουμε και αλλες φθοριου δεν αυξανουμε τα lumen αλλα την επιφανεια που ανακλουν στο βηθο(δηλαδη καλυβουμε ολο τον βηθο,που για μενα δεν χρειαζεται γιατι εχω ενα φυτο μονο και ας ειναι δυσκολο)...

αυτο για να το εξηγησω θελει σχεδιαγραμα,δεν ξερω αν καταλαβατε τη θελω να πω...

Δεν διευκρινίζεις κάτι, θέλεις φυτά σε όλο το μήκος στο πίσω μέρος, ή μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο;

Αν θέλεις να φωτίσεις μόνο ένα φυτό σε μια πχ γωνία του ενυδρείου τότε θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με τα σποτάκια που εκπέμπουν το φώς ποιο συγκεντρωτικά.

Αν θέλεις όλο το πίσω μέρος τότε θα βάλεις μια φθορίου μόνο πίσω;

Η φθορίου διαχέει παντού το φώς και θα έχεις μεγάλη απώλεια, εκτός και αν συγκεντρώσεις το φως με κάποιον ανακλαστήρα.

Και πάλη με την φθορίου έχεις το εξής πρόβλημα 2400lumen έχει η φθορίου στο σύνολο της. Το πόσα Lux θα φτάσουν τελικά στο φυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ τον προτέρων. Μένη μόνο να πειραματιστής γιατί πολλές φορές η θεωρία απέχει ποληηηηηηηη από την πράξη.

Π.χ. βρήκα στο site της osram αυτές τις πληροφορίες

PARATHOM® CLASSIC A 15 – E27 – 100–240 V - 4W- 370 lm - warm white 2600 - 3400 kelvin

και επίσης υπάρχει πληθώρα χρωματιστών led για δημιουργία φάσματος .Τι θα έπρεπε να προσέξω?

Μπορεί να είμαι υπέρ προσεκτικός αλλά προσωπικά δεν θα αγόραζα κανένα Led αν δεν έχουν ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για φωτοσύνθεση.

Εδώ και 1+ χρόνο μιλάμε για τα Led και ακόμη δεν έχουμε καταλήξει κάπου προσωπικά πιστεύω πως θα αργήσει πολύ αυτή η τεχνολογία να εδραιωθεί στα ενυδρεία μας.

Φυσικά αυτό δεν μας απαγορεύει να μιλάμε για αυτήν την τεχνολογία και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της.

Μπορεί να είμαι υπέρ προσεκτικός αλλά προσωπικά δεν θα αγόραζα κανένα Led αν δεν έχουν ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για φωτοσύνθεση.

Εδώ και 1+ χρόνο μιλάμε για τα Led και ακόμη δεν έχουμε καταλήξει κάπου προσωπικά πιστεύω πως θα αργήσει πολύ αυτή η τεχνολογία να εδραιωθεί στα ενυδρεία μας.

Φυσικά αυτό δεν μας απαγορεύει να μιλάμε για αυτήν την τεχνολογία και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της.

Αυτό ας το έχουμε ΠΑΝΤΑ κατά νου.

τα σποτ κατα την γνωμη μου υστερουν στο φασμα δεν εχει ποικιλια ακομα τουλαχιστον...και ενα αλλο σημαντικο εχουν χαμηλα lumen και lux.

παντος η δοκιμη μπορει να γινει σε ενα ενυδρειο κατω τον 30εκ. υψους για πιο πανω δεν νομιζω να γινει κατι...

οπότε προτείνετε να πάω σε 2 ή 3 Τ5 το 25W με ανακλαστήρες? η σε κλασικά προβολάκια για να μην έχω διάχυση?

• 1 month later...

ειμαστε ακομη πισω στα led πιστευω και ειναι καπως ρισκο να τα χρεισημοποιουμε... και αν το πετηχεις αυτο με λεντ πρεπει να βάλεις πολυ βαθειά το χερι στην τσεπη

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...