empolis 28 Οκτωβρίου 2010 #1 Share 28 Οκτωβρίου 2010 (edited) Καλησπέρα και απο μένα...Είχα στην κατοχή μου ενα ενυδρείο γλυκού νερου 60 λιτρα για δυο χρονια περιπου...Πηρα την απόφαση να φτιάξω ενα θαλασσινό ενυδρείο...Το ενυδρείο θα το πάρω μεχρι το τέλος της βδομάδας , ειναι 75,5 χ 42 χ 52,5.Φάρδος, βάθος, ύψος...αγόρασα ενα σκίμερ Skimmer Prizm Rs...Γενικότερα θα ήθελα να με καθοδηγήσετε με τα πράγματα που πρέπει να πάρω...Για να μπείτε στο κλίμα το ενυνδρείο εχει στα πλάγια χώρισμα για υλικά φίλτρου,οπότε δν χρειάζετε εξωτερικό φίλτρο.αν θέλετε φωτογραφία μπορώ να σας ανεβάσω. Έγινε επεξεργασία 28 Οκτωβρίου 2010 - empolis Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 28 Οκτωβρίου 2010 Author #2 Share 28 Οκτωβρίου 2010 Καποιος...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas82 28 Οκτωβρίου 2010 #3 Share 28 Οκτωβρίου 2010 καλημερα τι ειδους θαλασινο εχεις κατα νου ; και αν μπορεις ανεβασε και φωτο με οτι εχεις για να δουμε τι μπορεις να κανεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 28 Οκτωβρίου 2010 Author #4 Share 28 Οκτωβρίου 2010 λοιπόν το ενυδρείο θα γίνει fish only,δηλαδή ζωντανός βράχος και ψαρακια μόνο(και αραγωνητης φυσικα) ... αυτή την στιγμή εχω το σκιμερ το εκανα συννημένο,το ενυδρείο βγαίνει στα 135 λίτρα χωρις το χωρισμα που εχει για το φίλτρο , απο θέμα κυκλοφορητές πόσους χρειαζετε?εχω στα υπόψιν μου να βαλω σιγουρα εναν κοραλια 1 χρειάζετε και αλλον? θερμοστάτη έχω ... οπότε πόσους κυκλοφορητες θέλω ? να βαλω υλικά φίλτρου για αρχή ?τι λάμπες να βάλω? εχει υποδοχές για 3 λάμπες 45 εκατοστών... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmis1974 28 Οκτωβρίου 2010 #5 Share 28 Οκτωβρίου 2010 καταρχην καλη αρχη !! 1. Κυκλοφοριτες δεν θα βαλεις μονο εναν αλλα δυο , καθεναν σε καθε πλευρα του ενυδρειου σου. Θες καπου στα 3400 λιτρα ροη , οποτε δυο κοραλια 1 δεν σε καληπτουν (1500+1500=3000) οποτε πας για δυο κοραλια 2, ας βγαινει η ροη πολυ παραπανω δεν υπαρχει προβλημα , ακομη καλητερα για τον βραχο. Ομως επειδη οι 2 κοραλια2 ειναι καπως τσιμπιμενοι μπορεις να πας σε 2 sun sun jvp101 με 9 ευρο εκαστος απο το petcumulus , ενω οι κοραλια εχουν καπου στα 60 εκαστος. Ειναι πολλοι καλοι εχω και γω. 2. Στο φιλτρο ΟΧΙ υλικα αλλα ΜΟΝΟ τα σφουγγαρια και ανθρακα και αντιφοσφορο σιδηρου για τις αλγες. Τιποτε αλλο !!!!! Τα υλικα πχ siporax μπορει να παγηδευσουν νιτρικα και να τα αποβαλουν καπια στιγμη και να δεις προβλημα σοβαρο στο ενυδρειο. ΑΥΤΟ με την προηποθεση βεβαια οτι θα βαλεις ζωντανο βραχο (για 135 λιτρα καπου στα 20 με 25 κιλα να σαι αρχοντας), την δουλεια της φιλτρανσης θα την αναλαβει ο βραχος. 3. Μην βαλεις αραγωνιτη που ειναι σαν αμμος γιατι θα εχεις προβλημα με την κυκλοφορια , θα στον μεζευει σε διαφορα σημεια και ισως πουθενα ακομα να ξεθαφτει τοσο και να φενεται και το τζαμι του πατου. Βρες κοραλι τριμενο σε μεγαλητερη κοκομετρια που καθεται μια χαρα. 4. Λαμπες θα βαλεις 1 μπλε και 2 λευκες , δεν χρειαζεται να παρεις τιποτε το ιδιαιτερο και να χρησοπληρωνεις εφοσον δεν βαζεις κοραλια. Απλες λαμπιτσες. Η μπλε πισω πισω προς την πλατη του ενυδρειου. Κανε αυτα για αρχη, βαλε το νερο σου με αλατι να δουλευει με σωστη αλατοτητα , ετοιμασε τα φιλτρα σου - κυκλοφοριτες - φωτισμο - και βρες σιγα σιγα βραχο ζωντανο και καλα κοματια προκειμενου να σου δεσουν και στην τοποθετηση. Και γω πριν 2 μηνες εστισα , και ολα μου παν καλα μεχρι στιγμης Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp67 28 Οκτωβρίου 2010 #6 Share 28 Οκτωβρίου 2010 Σε περίπτωση που δεν τα έχεις δει,ρήξε και μια ματιά στα παρακάτω. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=4392 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=125 Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 28 Οκτωβρίου 2010 Author #7 Share 28 Οκτωβρίου 2010 sp67 τα διάβασα το απόγευμα και τα δύο άρθρα.. πολύ καλα και έχει σημαντικές πληροφορίες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 28 Οκτωβρίου 2010 Author #8 Share 28 Οκτωβρίου 2010 jimmis1974 καπου είχα διαβάσει στο φορουμ οτι είναι ενα κιλό ζωντανός βράχος ανα δέκα λίτρα... δν ισχύει κάτι τέτοιο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 28 Οκτωβρίου 2010 Author #9 Share 28 Οκτωβρίου 2010 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗΣ SEN JVP-101 Κυκλοφορία νερού: 3000 λίτρα/ώρα . Είναι έτσι όπως τα λέει ? εχει τόση κυκλοφορία ? γιατί κινέζικο ειναι , οτι θελουν βαζουν προδιαγραφές για να μοιάζει με το γνήσιο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 29 Οκτωβρίου 2010 #10 Share 29 Οκτωβρίου 2010 Μην προχωρήσεις με εξωτερικό φιλτρο και βιολογικό υλικό. Πολύ καλύτερα με Ζωντανό βράχο. Θα αναλάβει αυτος ολη την βιολογία και θα εισαι Οκ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo 29 Οκτωβρίου 2010 #11 Share 29 Οκτωβρίου 2010 Αν δεν θέλεις να δώσεις πολλά λεφτά, βάλε 7 κιλά ζωντανό και 7 νεκρό βράχο. Θα σε καλύψουν! Με τους κινέζικους κυκλοφορητές να προσέχεις να πάρεις με μαγνήτη και οχι με βεντούζες! Κατα τα άλλα κάνουν καλη δουλειά. Πάρε σύστημα Αντιστροφης Οσμωσης, ρεφρακτόμετρο, τεστ υγρά ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3. Θα χρειαστείς ένα βαρέλι να ετοιμάσεις το νερό για τις αλλαγές. Πόσες λάμπες έχει τώρα το ενυδρείο και τι είδους; Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 29 Οκτωβρίου 2010 #12 Share 29 Οκτωβρίου 2010 7 κιλά ζωντανος δεν κανουν τιποτα σε 135 λίτρα. Τα 7 κιλα νεκρος δεν παρεχουν καμια υποστηριξη στην βιολογια Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo 29 Οκτωβρίου 2010 #13 Share 29 Οκτωβρίου 2010 Συγγνώμη! Λάθος μου που δεν έγραψα οτι θα πάρει κανα 3μηνο να πιάσει βιολογια και ο νεκρος βράχος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp67 29 Οκτωβρίου 2010 #14 Share 29 Οκτωβρίου 2010 Η ποσότητα του βράχου μέσα στο ενυδρείο, πρέπει να είναι περίπου στο 10% του όγκου του νερού.Άρα κάπου στα 10-13 κιλά βράχου είσαι ok.Να βάλουμε βράχο, αλλά να μείνει χώρος και για τα ψάρια.Ο συνδιασμός νεκρού με ζωντανό είναι μια καλή λύση.Ο νεκρός κάτω σαν βάση κι ο ζωντανός επάνω. Υπάρχουν όμως και χομπίστες που ξεκίνησαν με μόνο νεκρό βράχο, (λόγο κόστους) και τον οποίο <ζωντάνεψαν> με προσθήκη βακτηριδίων και είναι μια χαρά.Αντίστρωφη όσμωση, μπορείς να πάρεις αργότερα (πολλοί δεν έχουν),για να κρατήσεις το αρχικό κόστος σε λογικά επίπεδα.Η κυκλοφορία είναι συνάρτηση και του είδους του ενυδρείου.Άλλη κυκλοφορία θέλει ένα reef και άλλη ένα fish only.Στην πρώτη περίπτωση, η κυκλοφορία πρέπει να είναι μεγάλη.Στην δεύτερη, μια κυκλοφορία 10χ τα λίτρα σου, είναι μια χαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOKSIC 29 Οκτωβρίου 2010 #15 Share 29 Οκτωβρίου 2010 .Αντίστρωφη όσμωση, μπορείς να πάρεις αργότερα (πολλοί δεν έχουν), Φιλε sp67 προσωπικα και χωρις καμια παρεξηγηση δεν θα συμφωνησω μαζι σου, γιατι ξεκινησα χωρις Α/Ο και ταλαιπωρηθηκα παρα πολυ με αλγες(νιτρικα,φωσφορικα κ.τ.λ) με σσυχνες αλλαγες νερου(χωρις καμια βελτιωση). Κατα την γνωμη μου πιστευω οτι η Α/Ο ειναι α π α ρ α ι τ η τ η . Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 23 Νοεμβρίου 2010 Author #16 Share 23 Νοεμβρίου 2010 καλησπερα ... Τελικα δν πηρα αυτο το ενυδρειο που ειχα πει στην αρχη.. Βρικα ενα 120λιτρο , (1μ πλατος ,30 βαθος 40 υψος)τι εξωτερικο φιλτρο μου προτινετε ? και ποση ροη δηλαδη να εχει ανα ωρα? εχω βρει ενα FLUVAL 205 στα 70 ευρω καινουριο ... Αξιζει? Φωτογραφια απο το ενυδρειο Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 6 Δεκεμβρίου 2010 Author #17 Share 6 Δεκεμβρίου 2010 Καλησπέρα , Χρειάζομαι την βοηθειά σας...Λοιπόν Ενυδρείο 120 λίτρων (1,00μ * 0,30μ * 0,40μ υψος),9 κιλά ζωντανός βράχος (θα μπουν αλλα 3 με 4 κιλά ακομα) 10 κιλά ζωντανός αραγωνίτης,100 λίτρα νερό απο ενυδρείο που λειτουργόυσε ενα χρόνο.Μέσα υπάρχουν δυο κλόουν,μερικά σαλιγγάρια οχι εριμήτες.Κυκλοφορία προς το παρόν εναν κινέζικο οπως τον κοραλια 1 με 3000λ/ώρα θα προστεθει αλλος ενας.Επίσης φίλτρο εχω ενα εσωτερικό προς το παρον θα αντικατασταθεί με Eihem 2215 ή 2217 (θελω την γνωμη σας πιο να επιλέξω)Λοιπόν η ερώτηση μου είναι στις λάμπες...θα βάλω Τ5 39w (84,9 cm), θελω να μου πείτε ποιες να βαλω και πόσες...Ανεβάζω και μερικές φωτογραφίες απο το ενυδρείο να το δείτε..Σας ευχαριστώ πολυ εκ τον προτέρον Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 6 Δεκεμβρίου 2010 Author #18 Share 6 Δεκεμβρίου 2010 Αλλη μια Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 6 Δεκεμβρίου 2010 Author #19 Share 6 Δεκεμβρίου 2010 Μια τελευταια Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 7 Δεκεμβρίου 2010 Author #20 Share 7 Δεκεμβρίου 2010 Καποιος..??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΑΚΗΣ 7 Δεκεμβρίου 2010 #21 Share 7 Δεκεμβρίου 2010 Να βαλεις εναν συνδιασμο Τ5 μπλε και λευκες (10.000Κ) ωστε να εισαι πανω απο 0,5 W/L και εως 1 W/L. Στο φιλτρο πιστευω να μην εχεις βαλει βιολογικα υλικα ή σφουγγαρι Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp67 8 Δεκεμβρίου 2010 #22 Share 8 Δεκεμβρίου 2010 Για ένα fish only μία μπλέ και μία λευκή είναι εντάξει. Στο στήσιμο του βράχου,φρόντισε να δημιουργήσεις κρυψώνες για τα ψάρια και αν σκέπτεσαι να βάλεις στο μέλλον και κοράλλια,καλό είναι να αφήσεις κάποιες επιφάνειες γι'αυτό το σκοπό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas82 9 Δεκεμβρίου 2010 #23 Share 9 Δεκεμβρίου 2010 φιλτρο μην παρεις μεγαλο, ενα μικρο εξωτ. παρε γυρω στα 700λ για ανθρακα και αντιφ. ,την οσμωση παρτην απο τωρα καλυτερα, σκιμμερ πηρες αυτο που ειπες; για λαμπες κοιτα για ατι λενε οτι ειναι πολυ καλες , 2 τ5 39βατ νομιζω σε καλυπτουν, για πες αυτη τη στιγμη τι εχεις απο εξοπλισμο γιατι δεν καταλαβα τι εχεις ακριβως Link to comment Share on other sites More sharing options...
empolis 9 Δεκεμβρίου 2010 Author #24 Share 9 Δεκεμβρίου 2010 φιλτρο μην παρεις μεγαλο, ενα μικρο εξωτ. παρε γυρω στα 700λ για ανθρακα και αντιφ. ,την οσμωση παρτην απο τωρα καλυτερα, σκιμμερ πηρες αυτο που ειπες; για λαμπες κοιτα για ατι λενε οτι ειναι πολυ καλες , 2 τ5 39βατ νομιζω σε καλυπτουν, για πες αυτη τη στιγμη τι εχεις απο εξοπλισμο γιατι δεν καταλαβα τι εχεις ακριβως Απο εξοπλισμο εχω το σκιμμερ red sea prizm που ειναι για 250 λιτρα το δινει ο κατασκευαστης , και εχω ενα εσωτερικο φιλτρο προς το παρον που του εχω βαλει μεσα αντιφωσφορο και ανθρακα .εναν κυκλοφορητη κινεζικο 3000λ/ωρα...αυτα και θελω να μου πειτε για φωτισμο ... με καλυψατε.. Απο φιλτρο ? να παρω ενα μικρο εξωτερικο και να προσθεσω και εναν ακομα κυκλοφορητη? η να παρω ενα μεγαλο φιλτρο π.χ eihem 2217 και να μην βαλω κυκλοφορητη? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 9 Δεκεμβρίου 2010 #25 Share 9 Δεκεμβρίου 2010 Το εξωτερικό φίλτρο δεν αντικαθιστά τον κυκλοφοριτή όσο ισχυρό και να είναι. Από την άλλη δεν συμφέρει ένα ισχυρό/μεγάλο.. και ακριβό εξωτερικό, διότι η ποσότητα των υλικών φιλτραρίσματος θα είναι μικρή για τα λίτρα του ενυδρείου σου, οπότε δεν θα καλύπτουν στις θέσεις του φίλτρου όλο τον χώρο με αποτέλεσμα το νερό να περνά και γύρω απ αυτά. Προτίμησε ένα μικρού όγκου φίλτρο με μια λογική ροή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος