Jump to content

Φιλοι θαλασσινοι βοηθεια...

Recommended Posts

Καλημερα σε ολους! :)

Απο το καλοκαιρι εχω αρχισει να σκεφτομαι την δημιουργεια ενος νανο θαλασσινου ενυδρειου και νομιζω πως εφτασε η ωρα...!!!:D

Hδη εχω φτιαξει την γυαλα (diy) περιπου 80 λιτρων και τωρα ετοιμαζω το καπακι-φωτισμο (παλι diy)!

Θα ηθελα λοιπον να σας γραψω τον εξοπλισμο που σκεφτομαι να προμηθευτω για να ξεκινησω και να μου πειτε την γνωμη σας, τις συμβουλες ή τυχων λαθη που διαπιστωνετε!

Στο σημειο αυτο να πω οτι θα το ξεκινησω ως FOWLR και αργοτερα ισως προσθεσω καποιο ευκολο κοραλι!

Ξεκιναω λοιπον:

1)Φωτισμος: 2x24w (1 Reef blue + 1 white στα 10000Κ της AQUA MEDIC)

2)Φιλτρανση: α)βιολογικη με 8-9 κιλα ζωντανου βραχου (καθως και 1-2κιλα νεκρου σαν βαση)και 9 κιλα ζωντανου αραγωνιτη και β)χημικη με ενα εσωτερικο κινεζικο φιλτρο sun-sun καταλληλο να δεχθει 100ml απο το προιον seagel (μιγμα ανθρακα και αντιφωσφορου). Σαν σκιμμερ θα προμηθευτω της TUNZE το 9002 (εως 200λτ)

3)Ψυξη-θερμανση: Θερμοστατης 75W και συστημα απο 2 ανεμιστηρακια που θα ελεγχοντε απο controller τυπου stc-1000.

4)Κυκλοφορια: 2 κινεζικοι Mini κυκλοφοριτες 2000λτ εκαστος

5)Mετρησεις: Ρεφρακτομετρο απο ebay , υγρα τεστ, ηλεκτρονικο πεχαμετρο (παλι απο ebay)

6)Aλατι tropic marine pro reef.

Ελπιζω να μην ξεχασα κατι... Εχετε καποια παρατηρηση η υποδειξη πανω σε αυτα? Θα χαρω πολυ να την ακουσω!

Θα ηθελα να κανω και 3 ποιο συγκεκριμενες ερωτησεις πανω σε αυτα:

- οσο αφορα τον ζωντανο αραγωνιτη εχει ημερομηνια ληξης? Πρεπει να βρισκεται παντα συσκευασμενος μεσα σε νερο ή αυτο μπορει να διαφερει αναλογα με την εταιρια? (βρηκα καπου της red sea αλλα βλεπω οτι ειναι ¨στεγνος¨)

-Στην επιλογη του ΖΒ τι να προσεξω? Τι μεγεθους κομματια να διλεξω συμφωνα με τα λιτρα μου?

-Υγρα τεστ: ποια κρινετε ως απολυτως απαραιτητα για αρχη? Τι μαρκα να προτιμησω για θαλασσινο? Υπαρχει περιπτωση καποια απο το γλυκο να κανουν και για το θαλασσινο?

Ελπιζω να μην σας κουρασα...πολυ τουλαχιστον... :thumbup:

Περιμενω τις απαντησεις σας :thumbup:

1)Φωτισμος: 2x24w (1 Reef blue + 1 white στα 10000Κ της AQUA MEDIC)

O φωτισμός είναι λίγος... βάλε ακόμη ένα γκρουπ απ αυτές (ίσω αν προτιμούσες λάμπες της ΑΤΙ να ήταν καλύτερα)

2)Φιλτρανση: α)βιολογικη με 8-9 κιλα ζωντανου βραχου (καθως και 1-2κιλα νεκρου σαν βαση)και 9 κιλα ζωντανου αραγωνιτη και β)χημικη με ενα εσωτερικο κινεζικο φιλτρο sun-sun καταλληλο να δεχθει 100ml απο το προιον seagel (μιγμα ανθρακα και αντιφωσφορου). Σαν σκιμμερ θα προμηθευτω της TUNZE το 9002 (εως 200λτ)

Χμμ για το εσωτερικό έχω κάποιες αμφιβολίες, το seagel είναι καλό το δοκίμασα και εγώ..

για skimmer θα ακούσεις και άλλες προτάσεις δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο.

3)Ψυξη-θερμανση: Θερμοστατης 75W και συστημα απο 2 ανεμιστηρακια που θα ελεγχοντε απο controller τυπου stc-1000.

Καλά είσαι και εδώ... ίσως πιο δυνατό θερμοστάτη αυτός είναι στο όριο

4)Κυκλοφορια: 2 κινεζικοι Mini κυκλοφοριτες 2000λτ εκαστος

Η κυκλοφορία θέλει πολύ μελέτη.... (προς συζήτηση λοιπόν το θέμα)

5)Mετρησεις: Ρεφρακτομετρο απο ebay , υγρα τεστ, ηλεκτρονικο πεχαμετρο (παλι απο ebay)

Μια χαρά !!!

6)Aλατι tropic marine pro reef.

Επίσης μια χαρά.. αν έχει μόνο ψάρια μπορείς να βάλεις και κάποιο άλλο αλάτι

- οσο αφορα τον ζωντανο αραγωνιτη εχει ημερομηνια ληξης? Πρεπει να βρισκεται παντα συσκευασμενος μεσα σε νερο ή αυτο μπορει να διαφερει αναλογα με την εταιρια? (βρηκα καπου της red sea αλλα βλεπω οτι ειναι ¨στεγνος¨)

Λογικά διατίθενται σε σακούλες με νερό !!!

-Στην επιλογη του ΖΒ τι να προσεξω? Τι μεγεθους κομματια να διλεξω συμφωνα με τα λιτρα μου?

Κομμάτια ώστε να διαμορφώσεις σπηλιές και κρυψώνες... απέφυγε τις μεγάλες κοτρόνες !!!

-Υγρα τεστ: ποια κρινετε ως απολυτως απαραιτητα για αρχη?

ΝΟ3, ΝΟ2, ΝΗ3/4, ΡΟ4

Τι μαρκα να προτιμησω για θαλασσινο?

Κατά κοινή ομολογία τα Salifert θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα... ελληνικές οδηγίες εδώ....http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=40045

Υπαρχει περιπτωση καποια απο το γλυκο να κανουν και για το θαλασσινο?

ναι αρκεί να το αναφέρει η συσκευασία

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Φιλε aiolos σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Ησουν σαφεστατος!!! :thumbup:

Mε 2χ24w λαμπες λες να εχω προβλημα(fish only και ισως καποιο μαλακο-ευκολο κοραλλακι)? Ρωταω ξανα γιατι δεν εχω χωρο να προσθεσω κι αλλες...αντε καμια ταινια led και αν... :D

Οσο για τα τεστ στην salifert ειχα καταληξει εως που βρηκα στο νετ ενα τεστ κιτ απο την tropic marin (expert) σε πολυ καλη τιμη! Τι λενε αυτα? Γνωριζει κανεις?

Το ξεκινημα ενος θαλασσινου ενυδρειου ειναι αρκετα "τσουχτερη" σε κοστος υποθεση γιαυτο και το ψαχνω λιγο παραπανω το πραγμα... :)

Με τα ψάρια μπορεί να μην έχεις πρόβλημα, αλλά τα κοράλλια αν και εύκολα όπως λες, δεν παύουν όμως να είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, οπότε χρειάζονται το απαραίτητο φως.

Προσπάθησε να χωρέσεις τουλάχιστον LED λευκά και μπλε

Για τα τεστ τη ΤΜ δεν γνωρίζω

Είναι ακριβούτσικο το άτιμο....

Aiolos :D

Να προσθεσω στα τα του φωτισμου ατι θα υπαρχουν και ανακλαστηρες οποτε καπως θα βοηθηθει το συστημα...

Aν καποιος αλλος γνωριζει η εχει καποια γνωμη για τα παραπανω θα χαρω να την διαβασω! :)

Έγινε επεξεργασία - dimitris76

Να προσθεσω στα τα του φωτισμου ατι θα υπαρχουν και ανακλαστηρες οποτε καπως θα βοηθηθει το συστημα... ........

οπωσδηποτε θα βοηθησουν οι ανακλαστηρες αλλα μην ξεχνας εχεις 80 λιτρα και μονο μισο βατ ανα λιτρο ενω θα επρεπε να εισαι στο ενα βατ ανα λιτρο.

:):D:thumbup:

Να προσθεσω στα τα του φωτισμου ατι θα υπαρχουν και ανακλαστηρες οποτε καπως θα βοηθηθει το συστημα... ........

οπωσδηποτε θα βοηθησουν οι ανακλαστηρες αλλα μην ξεχνας εχεις 80 λιτρα και μονο μισο βατ ανα λιτρο ενω θα επρεπε να εισαι στο ενα βατ ανα λιτρο.

:):D:thumbup:

Το ένα βατ/λίτρο απευθύνεται σε reef υψηλών απαιτήσεων για FO την αναλόγια του φίλου δεν την θεωρώ απαγορευτική

Aiolos :thumbup:

Να προσθεσω στα τα του φωτισμου ατι θα υπαρχουν και ανακλαστηρες οποτε καπως θα βοηθηθει το συστημα...

Aν καποιος αλλος γνωριζει η εχει καποια γνωμη για τα παραπανω θα χαρω να την διαβασω! :D

Κατά αρχήν καλός ήρθες … :)

Σε καλό δρόμο είσαι για αρχή , προχώρα και όπου χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε .......

Κατά αρχήν καλός ήρθες … :D

Σε καλό δρόμο είσαι για αρχή , προχώρα και όπου χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε .......

Καλως σας βρηκα! :)

Σαφως και θα χρειαστω την βοηθεια σας καθως στο θαλασσινο ειμαι παντελως ασχετος... :thumbup:

Kαι επανερχομαι στο θεμα... :)

Θεωρειτε πιο αξιοπιστο τον συνδιασμο 1χ24w blue plus(ati) + 1X24W aqua blue spezial(ati) απο τον συνδιασμο που ανεφερα πιο πανω? (απο την aqua medic) :D

Kαι επανερχομαι στο θεμα... :)

Θεωρειτε πιο αξιοπιστο τον συνδιασμο 1χ24w blue plus(ati) + 1X24W aqua blue spezial(ati) απο τον συνδιασμο που ανεφερα πιο πανω? (απο την aqua medic) :D

Μια χαρά είσαι για αρχή :thumbup:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...