Jump to content

Οι μορφολογικές διαφορές των Tropheus


ΚΩΣΤΗΣ

Recommended Posts

ΟΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ TROPHEUS ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

11695_7.jpg

Οι διαφορές στο σχήμα του κεφαλιού των Tropheus είναι πιθανό να είναι προσαρμογή στην στρατηγική που ακολουθούν τα στοματοπεωάζοντα θηλυκά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας μελέτης.

Το γένος των Tropheus περιέχει σήμερα έξι είδη - moorii, brichardi, annectens, polli, duboisi και kasabae - που υπάρχουν σε τουλάχιστον 120 διαφορετικές ποικιλίες χρωμάτων.

Ενώ τα Tropheus είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια στην συνολική εμφάνιση, και η μορφολογία τους έχει χαρακτηρισθεί ως "σχετικά στατική», υπάρχουν διαφορές στο σχήμα μεταξύ των ειδών, των πληθυσμών και μεταξύ των δύο φύλων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Graz στην Αυστρία χρησιμοποιώντας γεωμετρικές μεθόδους για να μετρήσουν το σχήμα έξι πληθυσμών Tropheus moorii και ενός πληθυσμού Tropheus polli προσπάθησαν να καθορίσουν το μέγεθος αυτών των διαφορών.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν εφτά πληθυσμοί Tropheus, οι οποίοι συνέθεσαν ένα συνολικό δείγμα 691 ατόμων. Συλλέχθηκε δείγμα από Tropheus moorii : Kakese (126 m, 125 f), Ikola_1 (29 m, 57f), Ikola_2 (56 m, 106 f), Katoto (17 m, 22 f), Mbita (22 m, 25 f) και Nakaku (25 m, 25f). Επίσης συλλέχθηκε απ΄το Kakese δείγμα από έναν πληθυσμό Tropheus polli (30 males, 26f) ο οποίος ζούσε μαζί με Τropheus moorii.

Τα αποτελέσματα, που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Zoology, δείχνουν ότι το μέσο σχήμα διέφερε σημαντικά μεταξύ των πληθυσμών των ειδών, και των φύλων.

Πληθυσμοί και είδη διέφεραν κυρίως στη θέση του στόματος και το κοιλιακό τμήμα του κεφαλιού, ενώ οι διαφορές στα δύο φύλα βρέθηκαν στο σχήμα του κεφαλιού. Στην ουσία η θέση του στόματος διαμορφώθηκε με βάση την περιοχή της λίμνης και τον τρόπο με τον οποίο έτρωγε ο κάθε πληθυσμός.

Θηλυκά, τα οποία επωάζουν στο στόμα μεγάλα αυγά, έχουν μεγαλύτερο κεφάλι και μια πολύ μεγαλύτερη στοματική κοιλότητα, η οποία τους επιτρέπει να κρατούν τα αυγά πιο άνετα. Διαφορετικοί πληθυσμοί Tropheus δηλαδή, διέφερουν κυρίως στην κρανιακή περιοχή.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι διαφορές που βρέθηκαν είναι πιο πιθανόν ότι οφείλονται σε προσαρμογές που έγιναν για να κάνουν δυνατή την στοματική επώαση και σε διαφορές στον τρόπο διατροφής μεταξύ των ειδών.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. Herler J, Kerschbaumer M, Mitteroecker P, Postl L, Sturmbauer C. (2010) - Sexual dimorphism and population divergence in the Lake Tanganyika cichlid fish genus Tropheus. Front Zool. 2010 Jan 22;7:4.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822758/pdf/1742-9994-7-4.pdf

Link to comment
Share on other sites

Αλλο ενα αρθρο,που εμπλουτιζει την γνωση και το φορουμ μας.

Σευχαριστουμε Κωστη

:)

Link to comment
Share on other sites

Εσείς οι αφρικανοί έχετε πάρει τα πάνω σας.... :lmao:

Μπράβο παιδιά!Συνεχίστε έτσι! :)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Κώστα πράγματι μας δίνεις κάτι πολύ ενδιαφέρον και ειδικά για φίλους που θέλουν να ψάξουν και πιο εξειδικεύμενα πράγματα που αφορούν τα ψαράκια μας.

:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...