Jump to content

Συνεργειο καθαρισμου...

George1

Recommended Posts

Αρχισα σιγα σιγα να μπαινω στο κλιμα που λεει πως ειναι καλο οτι υπαρχει στο ενυδρειο αρκει να υπαρχει ισοροποια στο συστημα.

Διαβαζοντας μερικα αρθρα για πολυχαετους, αλγες, παρασιτα και ολα τα σχετικα που υπαρχουν μεσα στο ενυδρειο μας.

Θελω να φτιαξω ενα συνεργειο καθαρισμου το οποιο να ειναι σε θεση να σκοτωνει μεγαλους πολυχαετους που δεν κανουν καλο στο ενυδρειο μας (συμφωνα με αυτα που διαβασα) να κρατανε την αλγη σε σταθερα επιπεδα χωρις να την εξαφανιζουν, καθως και να τρωνε βλαβερα πραγματα που υπαρχουν στο ενυδρειο μας...

Εψαξα για μερικες γαριδες, σαλιγκαρια, καβουρες κτλπ.

Απο γαριδες βρηκα σε πετ.

Camel shrimp

Coral Banded Shrimp

Cleaner Shrimp

Με ομορφοτερη για εμενα την πρωτη ειδα πως τρεφεται με μ****α κοραλια, αλγες, απτεσιες και γενικα καθαριζει απο τις τροφες που πεφτουν.

Η δευτερη καθαριζει οτι υπαρχει πανω σε κοραλια, αλγες, τροφες που πεσανε κατω, τρωει μεγαλουν πολυχαετους και αλλα σκουλικια που αρχισαν να γινονται τεραστια ειναι reef safe, μονο που "καθαριζει" μεταφορικα και τα ασπονδυλα του ενυδρειου ερημιτες!

Η τριτη ειναι καθαρα καθαριστης παρασιτων στο ενυδρειο το οποιο δεν ξερω εαν σημαινει πως τρωει και αλγες.

Παμε τωρα σε ερημιτες, οι ερημιτες καθαριζουν κυριως οτι βρουν μπροστα τους εχω μερικου που κανουν με την οπισθεν γυρω γυρω στο ενυδρειο και ανακατευουν την αμμο, κατι που κανει καλο.

Δεν ξερω εαν υπαρχει καποιο ειδος που να σκοτωνει μεγαλους πολυχαετους και να τρωει παρασιτα.

Απο εκει και περα...

Υπαρχουν τα σαλιγκαρια απο τα οποια δεν εχω καλη αναμνηση καθως ΟΛΗ την ωρα εκανε βολτες και εριχνε τα κοραλια κατω... Εκανε τους πολυπες να παθαινουν κουκουμπλουκου περνοντας απο πανω τους και μετα απο μια φαση ξεριζωσε τον πολυπα απο την μια ακρη κανοντας τον να κρεμεται στον αερα.

Αυτην την στιγμη στηνω κατι εντελως καινουριο και θελω να δω σε τι να πορευτω απο συνεργειο καθαρισμου.

Δυστηχω δεν υπαρχει καποιο ειδος που να τα κανει ολα απο οσο εχω καταλαβει.

Ποια η χρηση τομη ομως για ενα ενυδρειο 120λτ?

Η γαριδα camel δεν μπορει να μπει με κανενα ειδους κοραλι.Οποτε δεν μας κανει.

Επομενως το ιδανικο ειναι κανα 2 γαριδες lysmata,5-6 ή και παραπανω σαλιγκαρια tectus,astrea,trochus (τα turbo ειναι λιγο ζημιαρικα μιας και εχουν αρκετη δυναμη για να μπουλντοζαρουν οτι βρισκεται στο δρομο τους) και αν θελεις 2-3 κοκκινους ερημιτες (οχι οτι κανουν ιδιαιτερη δουλεια,αλλα προσωπικα μου αρεσουν)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...