Jump to content

Δισκοι σε 120 λιτρα..??

Savou

Recommended Posts

δεν σου απανταω θα στα πω σε πμ :D:thumbup:

• Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

και εγώ είμαι άπειρος και σκέφτομαι να πάρο δίσκους, βεβαια το ενυδρείο μου είναι 250 lt..αλλα άπειρος.εκτος αυτό μην αρπάζεστε λες και σας θίξανε την οικογένεια! κουβέντα να γίνετε..ένας άλλος εχθές μου έλεγε 9 oscar σε 400 λίτρα τι έπρεπε? να τον σκοτώσω?

Φιλε μου δεν αρπαζεται κανεις!! Ανταλλαγη αποψεων γινεται και ο καθενας εχει μια θεση που ωφειλει να υπερασπιζεται εφοσον μπορει να τεκμηριωσει. Σιγουρα μπορει το υφος στο γραπτο λογο να υπερβαινει καποιες φορες τα ορια αλλα πιστεψε με δεν ειναι για κακο η να την πει στον αλλο. Ο σκοπος μας εδω ειναι να δινουμε συμβουλες σωστες και να καταθετουμε την εμπειρια μας σε ειδη ψαριων που εχουμε ασχοληθει και γνωριζουμε. Με την λογικη οτι νομιζεις οτι καποιοι αρπαζονται τοτε οι αλλοι γιατι ρωτανε και δεν διαβαζουν απο μονοι τους?

Ρωταμε και καλα κανουμε για να αποφευγουμε λαθη που εχουν κανει παλαιοτερα αλλοι συμφορουμιτες και σε αυτους περιλαμβανομαστε ολοι. Το γεγονος λοιπον που καποιος θα βαλει 9 οσκαρ σε 400αρι και καποιος αλλος 6-8 δισκους σε ενα 120αρι ειναι δικαιωμα του να κανει οτι θελει απο κει και περα εγω θεωρω οτι θα πρεπει να ακουσει πως θα ηταν καλυτερα να ειχε τα ψαρια του. :D

Για να ξεκαθαρίσω κάτι. Αν δείτε το σχόλιο μου δεν είπα πουθενά στον φίλο να βάλει ένα ζευγάρι στα 120 λίτρα.

Είπα ξεκάθαρα

"είναι ψάρι για όλους αρκεί να τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις στην διατήρηση τους."

Τις προϋποθέσεις θα τις πείτε εσείς που ασχολείστε με το συγκεκριμένο είδος. Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ψάρι που κάποιος δεν μπορεί να κρατήσει. Ναι χρειάζεται διάβασμα, ναι χρειάζεται βοήθεια από τους πιο έμπειρους, αλλά μπορεί να τα καταφέρει.

Και αν νομίζετε ότι είναι το μόνο "δύσκολο" ψάρι δοκιμάστε να φιλοξενήσετε tropheus.. Έχουν κι αυτά κάποιες απαιτήσεις. Αν τις πω σε κάποιον και τις τηρήσει, θα κρατήσει και τα tropheus με επιτυχία.

Επιμένω, όλα τα ψάρια θέλουν την ιδιαίτερη φροντίδα τους. Αν τους την παρέχεις τα κρατάς.

:D

Έγινε επεξεργασία - karydas

Για να ξεκαθαρίσω κάτι. Αν δείτε το σχόλιο μου δεν είπα πουθενά στον φίλο να βάλει ένα ζευγάρι στα 120 λίτρα.

Είπα ξεκάθαρα

Τις προϋποθέσεις θα τις πείτε εσείς που ασχολείστε με το συγκεκριμένο είδος. Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ψάρι που κάποιος δεν μπορεί να κρατήσει. Ναι χρειάζεται διάβασμα, ναι χρειάζεται βοήθεια από τους πιο έμπειρους, αλλά μπορεί να τα καταφέρει.

Και αν νομίζετε ότι είναι το μόνο "δύσκολο" ψάρι δοκιμάστε να φιλοξενήσετε tropheus..

Επιμένω, όλα τα ψάρια θέλουν την ιδιαίτερη φροντίδα τους. Αν τους την παρέχεις τα κρατάς.

Να ξεκαθαρισω οτι φυσικα δεν απευθυνομαι σε σενα αποκλειστικα, αλλα ουτε και σε καποιον συγκεκριμενα.. και δεν εγραψα οτι ειπες ή αναφερθηκες για το ζευγαρι εσυ.Απο κει και περα συμφωνω με ολα οσα ειπες τωρα(εχω κοκκινισει)και τωρα ερχεσαι στα λογια μου οσων αφορα τα tropheus.

Tο θεμα ομως ειναι να βοηθηθει φιλος μας απο αυτην την κουβεντα που κανουμε εδω και να αρχισει να ψαχνεται σιγα σιγα.

οποτε αυτο που εχουμε να προτεινουμε στο φιλο μας ειναι να αρχισει το διαββαζμα......και οταν αποκτησει καπιες γνωσεις να το τολμησει....ετσι δεν ειναι?

Aμα δεν διαβασεις και δεν μαθεις τις απαιτησεις ουτε χρυσοψαρα δεν κρατας. :D

οποτε αυτο που εχουμε να προτεινουμε στο φιλο μας ειναι να αρχισει το διαββαζμα......και οταν αποκτησει καπιες γνωσεις να το τολμησει....ετσι δεν ειναι?

Φίλε Μηνά νομίζω οι απόψεις όλων μας λίγο πολύ εκεί συγκλίνουν. Διάβασμα και βοήθεια από τους έμπειρους Δισκάδες που έχουμε την τύχη να είναι μέλη του ΑΖ.

Aμα δεν διαβασεις και δεν μαθεις τις απαιτησεις ουτε χρυσοψαρα δεν κρατας. :hysterical:

:D:thumbup:

Tελικα καπου βγηκε η κουβεντα οτι με Διαβασμα και σωστη καθοδηγηση ολα γινονται.... :D

Tελικα καπου βγηκε η κουβεντα οτι με Διαβασμα και σωστη καθοδηγηση ολα γινονται.... :D

:thumbup:

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες,

αλλά θα τονίσω κάτι σημαντικό για να μην δαιμονοποιούμε καταστάσεις,

οι δίσκοι είναι ιδιαίτερα ψάρια χρειάζονται τις απαιτήσεις που αναφέρθηκαν ,

αλλά κάτι που δεν έχει ειπωθεί είναι ότι έχει τεράστια αντοχή (σε διάρκεια χρόνου)στις αρρώστιες και επίσεις όταν έχει κάτι στο δείχνει αμέσως,

έτσι έχεις χρόνο πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη να το θεραπεύσεις :D

δηλαδή όταν τα χτυπήσει αρρώστια τα περισσότερα είδη πεθαίνουν σύντομα όχι όμως και οι δίσκοι…

Πολυ απαξιωτικη συζητηση για τα χρυσοψαρα,τα ποιο παρεξηγημενα ψαρια,δεν τους αξιζει

τετοια αντιμετωπιση.

Πολυ απαξιωτικη συζητηση για τα χρυσοψαρα,τα ποιο παρεξηγημενα ψαρια,δεν τους αξιζει

τετοια αντιμετωπιση.

Νομιζω οτι η συγκεκριμενη κουβεντα δεν απαξιωνει τα χρυσοψαρα αλλα εμας τους χομπιστες που δεν αντιλαμβανομαστε τις αναγκες του καθε ειδους ειτε χρυσοψαρα ειτε δισκους ειτε οποιοδηποτε αλλο ψαρι. Τι να πουν και τα πλεκο που τα παρατσουκλια τους ειναι σκατοψαρο,βοθρατζης κ.α

• 2 weeks later...

Παιδια διαβαζω το θεμα απο τοτε που πρωτοποσταριστικε.

Βλεπω ιδεες και λοιπα.Ενταξει νομιζω πως για να ασχοληθει καποιος με δισκους δεν πρεπει να ειναι και ο ΘΕΟΣ.Ενα απλο ψαρι ειναι(οκ ειναι ομορφο απαιτητικο και λοιπα)που αμα τηρησεις τις απαιτησεις του το χαιρεσαι και σε χαιρεται.Τωρα για το ζευγαρι στα 120 λιτρα.Νομιζω πως τα μονα προβληματα ειναι οι ελλειψη της ομαδας καθως ειναι κοπαδοψαρο και το οτι αν καποιος δεν ξερει τι εστι γεννα θα χαθουν μικρα και ειναι αμαρτια.

Και κατι οσον αφορα τα επιπεδα δυσκολιας και λοιπα.Αν οι δισκοι εχουν τοση δυσκολια δηλαδη σε θαλασσινο πρεπει να πηγαινεις μετα απο 5-6 χρονια στο χομπι?

Με διαβασμα και υπομονη ολα γινονται.

Παιδια διαβαζω το θεμα απο τοτε που πρωτοποσταριστικε.

Βλεπω ιδεες και λοιπα.Ενταξει νομιζω πως για να ασχοληθει καποιος με δισκους δεν πρεπει να ειναι και ο ΘΕΟΣ.Ενα απλο ψαρι ειναι(οκ ειναι ομορφο απαιτητικο και λοιπα)που αμα τηρησεις τις απαιτησεις του το χαιρεσαι και σε χαιρεται.Τωρα για το ζευγαρι στα 120 λιτρα.Νομιζω πως τα μονα προβληματα ειναι οι ελλειψη της ομαδας καθως ειναι κοπαδοψαρο και το οτι αν καποιος δεν ξερει τι εστι γεννα θα χαθουν μικρα και ειναι αμαρτια.

Και κατι οσον αφορα τα επιπεδα δυσκολιας και λοιπα.Αν οι δισκοι εχουν τοση δυσκολια δηλαδη σε θαλασσινο πρεπει να πηγαινεις μετα απο 5-6 χρονια στο χομπι?

Με διαβασμα και υπομονη ολα γινονται.

Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, τα πάντα έχουν να κάνουν με το κατά πόσο τηρείς τις απαιτήσεις του ψαριού.

Ο δίσκος σε καμία περίπτωση δεν είναι το πιο δύσκολο ψάρι γλυκού νερού. Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο, αλλά υπάρχουν πολύ πιο δύσκολα ψάρια στο γλυκό από τους δίσκους.

Προσωπικά διαφωνώ στο ότι "οι δίσκοι δεν κάνουν για αρχάριους". Όλα τα ψάρια κάνουν για αρχάριους. Άλλο το να είσαι αρχάριος και άλλο το να είσαι επιπόλαιος, βιαστικός, μη μελετηρός κλπ.. Πολλοί αρχάριοι φίλοι εδώ μέσα έστησαν πραγματικά διαμάντια, λόγο της υπομονής τους, της όρεξής τους, τις εμπιστοσύνης που δείξανε στους παλαιότερους και εμπειρότερους και φυσικά της δικής τους μελέτης.

Το παν είναι να τηρούμε τις όποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις έχει το εκάστοτε ψάρι! :thumbup:

Ισχυει.Υπαρχουν ψαρια γλυκου πολλες σκαλες δυσκολιας πιο πανω απο τους δισκους.Τελος παντων με υπομονη μελετη ολα γινονται.Ακομα και στη θαλασσα που παρακολουθω οσα παλικαρια εχουν ακουσει και δεν εχουν βιαστει εχουν απιστευτα συστηματα παρολο του οτι ηταν αρχαριοι.Καλως ή κακως ολοι πριν απο δισκους θα ειχαν μια γυαλα με χρυσοψαρα η εναν μονομαχο.Ολοι αρχαριοι ξεκινησαν.

Για χαρα.

Κανενα-δυο παραδειγματα για πιο δυσκολα ψαρια απο τον ΔΙΣΚΟ δεν θα ηταν ασχημα να αναφερετε.

πετρος :thumbup:

Ενα ζευγαρι πιστοποιημενο σε 120 λιτρα ενυδρειο ειναι παραπανω απο αρκετο οταν φυσικα γνωριζουμε τι ακριβως θελουμε να κανουμε με αυτο.

Το ζευγαρι ΔΕΝ θελει πολλα λιτρα διοτι κατα την περιοδο που τα μικρα θα αποκοληθουν απο τον κωνο θα πρεπει ευκολα να βρισκουν τους γονεις και αυτο σε 120 λιτρα δεν γινεται ευκολα αν δεν μιλαμε για ενυδρειο κυβο με διαστασεις 50*50*50.

Απο κει και περα πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας οτι μεσα στις 30-40 ημερες το ζευγαρι θα πρεπει να αποχωριστει τα μικρα για να μην ταλαιπωρηθει αλλο αλλα και να μην αρχισει λογω στρες να κανει κακο στα μικρα.

Αντε και πετυχαμε την γεννα. Το ζευγαρι που θα το μετακομισουμε για να μεινουν τα μικρα στο ενυδρειο που θα τα φιλοξενισει το λιγοτερο τους 2 πρωτους μηνες της ζωης τους?

Και αντε και βγαλαμε μικρα ας πουμε ενα αριθμο 30 ατομων που στους 2-3 μηνες με τις καταληλες συνθηκες θα φτασουν 3-4 εκατοστα θα τα αφησουμε ολα μαζι εκει ?

Μηπως πρεπει να τα χωρισουμε σε 2 η και περισοτερα μικροτερα ενυδρεια για να ειμαστε σιγουροι αν μας χτυπησει την πορτα καποιο συνδρομο 40 ημερων η οτιδηποτε αλλο οτι δεν θα χασουμε ολη την γεννα και πανε οι κοποι μας τσαμπα ?

Ειναι πολλα τα θεματα για καποιον που θελει να ασχοληθει με αναπαραγωγη δισκων και πρεπει οπωσδηποτε να ειναι προετοιμασμενος απο πριν και οχι την τελευταια στιγμη.

Εγω σε 120 λιτρα bare bottom θα εβαζα 5 ψαρακια 4-5 εκατοστων με την προυποθεση οτι τηρω αυστηρα τις ρουτινες που πρεπει και παντα με την προοπτικη μεγαλυτερης γυαλας για την μετακομιση τους οταν αναπτυχθουν...

Αυτα....

Για χαρα.

Κανενα-δυο παραδειγματα για πιο δυσκολα ψαρια απο τον ΔΙΣΚΟ δεν θα ηταν ασχημα να αναφερετε.

πετρος :bigemo_harabe_net-117:

Corydoras Panda (αλλά και άλλα είδη Cory), οτόκυκλοι, κάποια είδη (και όχι λίγα) apistogramma, tropheus (δεν είχα ποτέ αλλά έχω διαβάσει γι'αυτά), κάποια είδη tetras...

Αν μάλιστα θέσουμε στον βαθμό δυσκολίας και το πόσο εύκολα αναπαράγονται, πέραν του πόσο δύσκολα συντηρούνται (έχουμε δει δίσκους σε βιοτοπικά ενυδρεία μέχρι και σε φουλ φυτεμένα με φουλ φωτισμό), τότε η λίστα μεγαλώνει υπερβολικά πολύ! :thumbup:

Προσωπικά, βάση της μικρής μου εμπειρίας, θεωρώ τους δίσκους μέτριας δυσκολίας η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στα λίτρα που θέλει ένα κοπάδι.

Από θέμα συμβίωσης είναι επίσης μέτρια, καθότι δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι δεν θα δεχτούν συγκατοίκους ή ότι θα επιλέξουν συγκεκριμένους συγκατοίκους και θα παίξει ρόλο με ποια σειρά θα μπει το κάθε ψάρι κ.ο.κ. όπως γίνεται σε πολλά είδη της Αφρικής, αλλά και των άλλων Ηπείρων.

Από θέμα αναπαραγωγής, άπαξ και βρεθεί γόνιμο ζευγάρι έχω παρατηρήσει πως γεννάνε σαν κουνέλια. Έχουν βέβαια μία δυσκολία στο να μπορέσει να θεωρηθεί επιτυχημένη η αναπαραγωγή και να καταφέρουν να επιβιώσουν τα μικρά (όχι όμως μεγαλύτερη δυσκολία από αυτή που έχουν πχ τα σκαλάρια).

Από θέμα παραμέτρων νερού, δεν έχουν κάποια απαίτηση μεγαλύτερη από αρκετά ψάρια όξινου νερού και μάλιστα έχουν και την δυνατότητα να επιβιώσουν και σε μερικώς αλκαλικό νερό. Το ίδιο ισχύει και από θέμα εξοπλισμού που πρέπει να έχει ο χομπίστας.

Από θέμα διατροφής δέχονται τις περισσότερες φορές όλες σχεδόν τις τροφές εμπορίου.

Από θέμα ασθενειών είναι μέτριας αντοχής, αλλά πλεονεκτούν στο ότι τα ψάρια "μιλάνε" από μόνα τους (συμπεριφορά, χρωματισμός), ώστε να μπορεί κανείς να προλάβει την όποια ασθένεια από την αρχή της. Υπάρχουν πολλά ψάρια που δυστυχώς καταλαβαίνεις την ασθένειά τους μετά από καιρό και πιθανότατα όταν είναι ήδη αργά.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς εύκολα νομίζω πως οι δυσκολίες είναι τα λίτρα, η επιτυχημένη αναπαραγωγή και θα προσθέσω και το κόστος των ίδιων των ψαριών, που φυσικά υπάρχουν και αρκετά έως και πολύ ακριβότερα στο εμπόριο.

Δεν είναι απαγορευτικά ψάρια για κανέναν χομπίστα, αρχάριο ή έμπειρο, αρκεί να μελετήσει τις συνθήκες διαβίωσής τους και να τις τηρήσει. πχ οι Καρδινάλιοι που θεωρούνται ένα πολύ κοινό είδος, κατ'εμέ είναι πιο δύσκολα ψάρια, καθότι ούτε αναπαράγονται εύκολα, ούτε μπορείς να ελέγξεις εύκολα το ποσοστό επιτυχίας της όποιας πιθανής αναπαραγωγής, θέλουν παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης, δεν σου "μιλάνε" στις ασθένειες και το κυριότερο, αν δεις ασθένεια σε καρδινάλιο πολύ δύσκολα θα την αντιμετωπίσεις. Πλεονεκτούν βέβαια στα συνολικά λίτρα και φυσικά στο κόστος.

Με άλλα λόγια, αν ένας εντελώς αρχάριος χομπίστας ερχόταν σε μένα και μου έλεγε πως θέλει να στήσει ενυδρείο χωρίς να τον απασχολούν τα χρήματα και ο χώρος για το ενυδρείο, πιο εύκολα θα τον έσπρωχνα προς τους δίσκους, παρά στους Καρδινάλιους, για να τον κάνω αφενός να κολλήσει με το χόμπι από το μέγεθος και τα χρώματα των δίσκων αφετέρου να δει και να ζήσει την χαρά της αναπαραγωγής.

Αυτά :thumbup:

Συνονοματε βλεπω να αναφερεις αρκετες φορες για το θεμα της αναπαραγωγης των δισκων στο παραπανω ποστ και θεωρω οτι συγκρινεις εντελως ανομοια ειδη ψαριων συγκρινοντας δισκους με corys και cardinal. Δεν εχω κατι με τα αλλα ειδη που αναφερεις αλλα δεν το βλεπω οπως εσυ και οφειλω να πω την δικη μου γνωμη.

Επετρεψε μου να σου κανω καποιες επισημανσεις μιας και καταλαβα οτι δεν εχεις ασχοληθει με αυτο το χομπυ (αναπαραγωγη δισκων) ακομα και θεωρεις οτι ενα πιστοποιημενο ζευγαρι αναπαραγεται σαν τα κουνελια. Εισαι σιγουρος ομως οτι με το να δεις αυγα θα παρεις και ψαρια ? Εισαι σιγουρος οτι θα ζησουν 8-9 χρονια που ειναι και ο μεσος ορος τους ? Εισαι σιγουρος οτι τα μεγαλωνεις σωστα ?

- Ενα ζευγαρι και να ειναι γονιμο, υπαρχουν παρα πολλοι παραγοντες να μην σε φτασει καν στο σημειο να δεις ουριτσες.

- Επισης το να μεγαλωσεις μωρα απο την πρωτη ημερα ειναι κατι το οποιο απαιτει παρα πολυ χρονο και προσοχη μιας και οι θανατοι περιμενουν στην γωνια και πολλες φορες εκει που νομιζεις οτι δεν υπαρχρχει αιτια.

- Οι συμπεριφορες των ζευγαριων οσο και πιστοποιημενα να ειναι, αλλαζουν απο γεννα σε γεννα. Αλλες φορες προς το καλυτερο αλλες προς το χειροτερο και σπανια με μοιραιο αποτελεσμα στον ενα απο τους 2 γονεις.

- Βαζοντας 2 δισκους σε αναπαραγωγικη διαδικασια φρεναρεις την αναπτυξη τους και πολλες φορες ερχεσαι αντιμετωπος με τα αποτελεσματα που αφηνει το εντονο στρες της επαναλαμβανομενης αναπαραγωγης.

- Θελουμε αλλες παραμετρους νερου στο να πετυχουμε μια γεννα και αλλες κατα το μεγαλωμα και αλλες κατα την συντηρηση.

Θα μπορουσα να σου γραφω ολο το βραδυ για το συγκεκριμενο θεμα αλλα δεν νομιζω να οδηγει πουθενα. Πιστευω οτι την θεση μου την εξεφρασα οπως την νοιωθω εγω.

Αλλο το να συντηρησει ενα κοπαδι δισκων σε ενα μεγαλο ενυδρειο ενας εντελως αρχαριος και αλλο να ασχοληθει , παντα κατα την δικη αποψη, με αναπαραγωγες ιδιως στους δισκους.

Για μενα ειναι 2 διαφορετικα χομπυ....

With no offence...

Έγινε επεξεργασία - ReBeLoS

With no offence...

Συζήτηση κάνουμε Νικόλα για να μαθαίνουμε όλοι :thumbup:

Καταρχήν είπα ότι εύκολα μπορείς να δεις αυγά, αλλά ανέφερα και την δυσκολία στο να καταφέρεις να κάνεις επιτυχημένη αναπαραγωγή και έφερα και για παράδειγμα τα Σκαλάρια. Βέβαια πολλές από τις παραμέτρους που αναφέρεις πιο πάνω, δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των δίσκων, αλλά αρκετών έως και των περισσότερων ψαριών που μπαίνουν στην αναπαραγωγική διαδικασία. Πολύ πρόχειρο παράδειγμα τα γνωστά μας Ancistrus cf. cirrhosus (sp.3) που γεννάνε σαν κουνέλια, αν το επιτρέψεις αυτό, τότε οι γονείς ποτέ δεν θα πάρουν το τελικό μέγεθός τους και οι απανωτές αναπαραγωγές θα φέρουν προς το τέλος και αδύναμες γέννες από θέμα αντοχής μωρών. Τα παραδείγματα είναι άπειρα και μπορούν να αναφερθούν μέχρι και οι κοινότατοι μονομάχοι που για παράδειγμα, επιτυχημένη αναπαραγωγή θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 30% που για άλλα ψάρια είναι αποτυχία.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως κάθε ψάρι έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και κανένα δεν είναι πιο ιδιαίτερο από το άλλο. Και για να είμαι και ειλικρινής, δεν μου αρέσει η λογική του ότι οι δίσκοι είναι για έμπειρους και ο μονομάχος για αρχάριους (απλό παράδειγμα). Για να μην επιχειρηματολογήσω κι όλας γιατί πιθανόν το αντίθετο είναι πιο δύσκολο (από το προηγούμενο ποστ μπορεί ίσως κάποιος να καταλάβει) και για να μείνουμε on-topic θα ήθελα να κρατήσουμε πως κάθε ζωντανός οργανισμός αξίζει του ίδιου σεβασμού και της ίδιας προσοχής από θέμα συντήρησης και επιβίωσης.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως κάθε ψάρι έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και κανένα δεν είναι πιο ιδιαίτερο από το άλλο.

........... και για να μείνουμε on-topic θα ήθελα να κρατήσουμε πως κάθε ζωντανός οργανισμός αξίζει του ίδιου σεβασμού και της ίδιας προσοχής από θέμα συντήρησης και επιβίωσης.

Το μονο προβλημα που εχω εστιασει εγω ειναι οτι εχει γινει της μοδας η αναπαραγωγη και οχι η σωστη διαβιωση, παρατηρηση, αναπτυξη και συντηρηση των ψαριων που φιλοξενει πολυς κοσμος....

Έγινε επεξεργασία - ReBeLoS

Άλλο το να είσαι αρχάριος και άλλο το να είσαι επιπόλαιος, βιαστικός, μη μελετηρός κλπ.. Πολλοί αρχάριοι φίλοι εδώ μέσα έστησαν πραγματικά διαμάντια, λόγο της υπομονής τους, της όρεξής τους, τις εμπιστοσύνης που δείξανε στους παλαιότερους και εμπειρότερους και φυσικά της δικής τους μελέτης.

Το παν είναι να τηρούμε τις όποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις έχει το εκάστοτε ψάρι! :thumbup:

+1000

Συνονοματε βλεπω να αναφερεις αρκετες φορες για το θεμα της αναπαραγωγης των δισκων στο παραπανω ποστ και θεωρω οτι συγκρινεις εντελως ανομοια ειδη ψαριων συγκρινοντας δισκους με corys και cardinal. Δεν εχω κατι με τα αλλα ειδη που αναφερεις αλλα δεν το βλεπω οπως εσυ και οφειλω να πω την δικη μου γνωμη.

Επετρεψε μου να σου κανω καποιες επισημανσεις μιας και καταλαβα οτι δεν εχεις ασχοληθει με αυτο το χομπυ (αναπαραγωγη δισκων) ακομα και θεωρεις οτι ενα πιστοποιημενο ζευγαρι αναπαραγεται σαν τα κουνελια. Εισαι σιγουρος ομως οτι με το να δεις αυγα θα παρεις και ψαρια ? Εισαι σιγουρος οτι θα ζησουν 8-9 χρονια που ειναι και ο μεσος ορος τους ? Εισαι σιγουρος οτι τα μεγαλωνεις σωστα ?

- Ενα ζευγαρι και να ειναι γονιμο, υπαρχουν παρα πολλοι παραγοντες να μην σε φτασει καν στο σημειο να δεις ουριτσες.

- Επισης το να μεγαλωσεις μωρα απο την πρωτη ημερα ειναι κατι το οποιο απαιτει παρα πολυ χρονο και προσοχη μιας και οι θανατοι περιμενουν στην γωνια και πολλες φορες εκει που νομιζεις οτι δεν υπαρχρχει αιτια.

- Οι συμπεριφορες των ζευγαριων οσο και πιστοποιημενα να ειναι, αλλαζουν απο γεννα σε γεννα. Αλλες φορες προς το καλυτερο αλλες προς το χειροτερο και σπανια με μοιραιο αποτελεσμα στον ενα απο τους 2 γονεις.

- Βαζοντας 2 δισκους σε αναπαραγωγικη διαδικασια φρεναρεις την αναπτυξη τους και πολλες φορες ερχεσαι αντιμετωπος με τα αποτελεσματα που αφηνει το εντονο στρες της επαναλαμβανομενης αναπαραγωγης.

- Θελουμε αλλες παραμετρους νερου στο να πετυχουμε μια γεννα και αλλες κατα το μεγαλωμα και αλλες κατα την συντηρηση.

Θα μπορουσα να σου γραφω ολο το βραδυ για το συγκεκριμενο θεμα αλλα δεν νομιζω να οδηγει πουθενα. Πιστευω οτι την θεση μου την εξεφρασα οπως την νοιωθω εγω.

Αλλο το να συντηρησει ενα κοπαδι δισκων σε ενα μεγαλο ενυδρειο ενας εντελως αρχαριος και αλλο να ασχοληθει , παντα κατα την δικη αποψη, με αναπαραγωγες ιδιως στους δισκους.

Για μενα ειναι 2 διαφορετικα χομπυ....

With no offence...

+1000 και εδώ

Το μονο προβλημα που εχω εστιασει εγω ειναι οτι εχει γινει της μοδας η αναπαραγωγη και οχι η σωστη διαβιωση, παρατηρηση, αναπτυξη και συντηρηση των ψαριων που φιλοξενει πολυς κοσμος....

Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης το να μεγαλώσει σωστά είναι πολύ δυσκολότερο από τα περισσότερα ψάρια του γλυκού νερού και φυσικά είναι πολύ δυσκολότερο από την αναπαραγωγή που έχουμε φάει κόλλημα τα τελευταία χρόνια . Προσωπικά πιστεύω ότι για να μεγαλώσει σωστά ( ειδικά από ουρίτσα ) μέχρι και τους 12 μηνες ζωής του ψαριού είναι πολύ δύσκολο . Δεν είναι τυχαίο ότι στους δίσκους πολλοί αγοράζουν από ίδια εισαγωγή ψάρια σχεδόν ίδια και μετά από 6-7 μήνες βλέπεις έυκολα ποιος τα έχει μεγαλώσει σωστά και ποιος όχι .

Από θέμα δυσκολίας μην ξεχνάτε τα άγρια πιασμένα ψάρια που έιναι όντως δύσκολα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...