Jump to content

Σκαλάρι με πρόβλημα

Recommended Posts

red-cross.jpg

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Το σκαλάρι φαίνεται υποτονικό, τρώει μερικές φορές, κρύβεται και επιπλέει σε κατακόρυφη στάση.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα:60

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):εσωτερικό ENHEIM με μακαρόνι, σφουγγάρι, υαλοβάμβακα

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):3 χρόνια, φυτεμένο

- Ψάρια (είδη και αριθμός):1 σκαλάρι, 1 γατόψαρο, 1 ξιφοφόρος, 3 πλάτυ, 1 μόλλυ

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):10lt/15 ημέρες, τάισμα με flakes και τροφή 2-3 φορές την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα τροφή για το γατόψαρο το βράδυ, φως από τις 08:45 έως 19:45

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:

- KH:

- GH:

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):

- ΝΟ2 (νιτρώδη):0

- ΝΟ3 (νιτρικά):50mg/lt

- Θερμοκρασία: 29 οC

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ: X

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: Σκαλάρι ~2 ετών ~6cm

- Ιστορικό Ψαριού:

- Συμπτώματα που παρουσιάζει:είναι υποτονικό, φαίνεται να δυσκολεύεται να κολυμπήσει, κολυμπάει με το στόμα προς τα επάνω (σαν να είναι όρθιο) και μερικές φορές φαίνεται να τρομάζει και να κάνει απότομες κινήσεις

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:

-Δοσολογία:

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

1. (img) http://yfrog.com/04img6733fj (/img)

2. (img) http://yfrog.com/mrimg6737j (/img)

3. (img) http://yfrog.com/n6img6736vj(/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες του ψαριού και του ενυδρείου σου που μας περιέγραψες.

Αυτό όμως που πρέπει να μας πείς είναι το χρώμα και την υφή των κοπράνων του ψαριού.

Στις φωτό μου φαίνεται αδυνατισμένο.Είναι έτσι?

Μέχρι να μας πείς για τα κόπρανα δέν μπορώ να πώ με ακρίβεια αλλά θα πρότεινα μιά θεραπεία με Waterlife Octozin ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο άλλης εταιρίας με την ίδια δράση (π.χ. General Cure,Tremazol...etc.)

:)

Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες του ψαριού και του ενυδρείου σου που μας περιέγραψες.

Αυτό όμως που πρέπει να μας πείς είναι το χρώμα και την υφή των κοπράνων του ψαριού.

Στις φωτό μου φαίνεται αδυνατισμένο.Είναι έτσι?

Μέχρι να μας πείς για τα κόπρανα δέν μπορώ να πώ με ακρίβεια αλλά θα πρότεινα μιά θεραπεία με Waterlife Octozin ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο άλλης εταιρίας με την ίδια δράση (π.χ. General Cure,Tremazol...etc.)

:)

Δημήτρη καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,

Όντως το ψάρι είναι αδυνατισμένο γιατί στην πραγματικότητα τρώει ελάχιστα από την τροφή που ρίχνω.

Επειδή όμως δεν το έχω ξανακάνει, πώς μπορώ να καταλάβω χρώμα και υφή? (δηλαδή πώς μπορώ να ξεχωρίσω εάν τα κόπρανα είναι από αυτό και όχι από κάποιο άλλο από τα ψάρια του ενυδρείου?)

Για τα φάρμακα υποθέτω ότι η δοσολογία θα αναγράφεται πάνω? Τα βρίσκω σε οποιδήποτε pet shop? Θα έχουν επίδραση στα άλλα ψάρια? (δεν έχω ενυδρείο καραντίνας)

Σε ευχαριστώ και πάλι

Δημήτρη καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,

Όντως το ψάρι είναι αδυνατισμένο γιατί στην πραγματικότητα τρώει ελάχιστα από την τροφή που ρίχνω.

Επειδή όμως δεν το έχω ξανακάνει, πώς μπορώ να καταλάβω χρώμα και υφή? (δηλαδή πώς μπορώ να ξεχωρίσω εάν τα κόπρανα είναι από αυτό και όχι από κάποιο άλλο από τα ψάρια του ενυδρείου?)

Για τα φάρμακα υποθέτω ότι η δοσολογία θα αναγράφεται πάνω? Τα βρίσκω σε οποιδήποτε pet shop? Θα έχουν επίδραση στα άλλα ψάρια? (δεν έχω ενυδρείο καραντίνας)

Σε ευχαριστώ και πάλι

Δέν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα με τα φάρμακα σε σχέση με τα άλλα ψάρια.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα τα βρίσκεις παντού γιαυτό και σου προτείνω κάποια ή αντίστοιχα που μπορείς να βρείς στο πετσόπ της γειτονιάς σου.

Τα κόπρανα άν το ψάρι σου έχει παράσιτα θα είναι άσπρα ή διαφανεί και ινώδη. :)

Δέν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα με τα φάρμακα σε σχέση με τα άλλα ψάρια.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα τα βρίσκεις παντού γιαυτό και σου προτείνω κάποια ή αντίστοιχα που μπορείς να βρείς στο πετσόπ της γειτονιάς σου.

Τα κόπρανα άν το ψάρι σου έχει παράσιτα θα είναι άσπρα ή διαφανεί και ινώδη. :)

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές Δημήτρη!

Τελικά βρήκα το Tremazol και πριν από λίγο το έβαλα.

Επειδή ωστόσο οι οδηγίες δεν είναι και πολύ ξεκάθαρες, αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να σβήσω το φως και να κάνω αλλαγή το 80% του νερού μετά από 6 ώρες.

Δεν αναφέρει όμως τίποτε για επανάληψη (παρά μόνο ότι σε περίπτωση μόλυνσης από παράσιτα των βραγχίων θα πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία μετά από 7 μέρες).

Οπότε η θεραπεία γίνεται άπαξ? Τελείωσα και περιμένω να δω αν θα βελτιωθεί το σκαλάρι? :)

Τελικά βρήκα το Tremazol και πριν από λίγο το έβαλα.

Επειδή ωστόσο οι οδηγίες δεν είναι και πολύ ξεκάθαρες, αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να σβήσω το φως και να κάνω αλλαγή το 80% του νερού μετά από 6 ώρες.

Δεν αναφέρει όμως τίποτε για επανάληψη (παρά μόνο ότι σε περίπτωση μόλυνσης από παράσιτα των βραγχίων θα πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία μετά από 7 μέρες).

Οπότε η θεραπεία γίνεται άπαξ? Τελείωσα και περιμένω να δω αν θα βελτιωθεί το σκαλάρι? :)

Το συγκεκριμένο είναι ισχυρό φάρμακο γιαυτό θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες και να κάνεις απαραίτητα την αλλαγή νερού που αναφέρει.

Μετά την χρήση του παρακολούθησε το πώς πάει το ψάρι για 2-3 ημέρες και κάνε επανάληψη (μακάρι να μήν χρειαστεί) στις 7 ημέρες όπως και αναφέρεται από την εταιρία.

Κράτα μας ενήμερους για την πορεία του ψαριού. :lmao:

Το συγκεκριμένο είναι ισχυρό φάρμακο γιαυτό θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες και να κάνεις απαραίτητα την αλλαγή νερού που αναφέρει.

Μετά την χρήση του παρακολούθησε το πώς πάει το ψάρι για 2-3 ημέρες και κάνε επανάληψη (μακάρι να μήν χρειαστεί) στις 7 ημέρες όπως και αναφέρεται από την εταιρία.

Κράτα μας ενήμερους για την πορεία του ψαριού. :lmao:

οκ!

Ευχαριστώ και πάλι. Ελπίζω να έχω ευχάριστα νέα :)

οκ!

Ευχαριστώ και πάλι. Ελπίζω να έχω ευχάριστα νέα :)

Τελικά μάλλον τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα. Έκανα την αλλαγή του νερού και τώρα το σκαλάρι είναι σε ακόμα πιο άσχημη κατάσταση. Ξαπλωμένο στο βυθό... μάλλον το χάνω...και το είχα ~2 χρόνια...κρίμα... :lmao:

Μήπως δεν έκανες τακτικές αλλαγές νερού κατά το παρελθόν ;

Μήπως έβαλες το νερό απότομα και έπεσε η θερμοκρασία ;

Αντιχλώριο έβαλες ;

Υπάρχει περίπτωση να έβαλες μεγαλύτερη δόση απ το φάρμακο ;

Το ψάρι τουμπάρισε πριν την αλλαγή νερού ή μετά ;

Μήπως δεν έκανες τακτικές αλλαγές νερού κατά το παρελθόν ;

Μήπως έβαλες το νερό απότομα και έπεσε η θερμοκρασία ;

Αντιχλώριο έβαλες ;

Υπάρχει περίπτωση να έβαλες μεγαλύτερη δόση απ το φάρμακο ;

Το ψάρι τουμπάρισε πριν την αλλαγή νερού ή μετά ;

Στο παρελθόν άλλαζα περίπου το 25% του νερού κάθε 15 μέρες περίπου

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξανακάνει τόσο μεγάλη αλλαγή νερού στο παρελθόν και δεν σκέφτηκα την πτώση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να πέσει απ' ότι είδα εκ των υστέρων από τους 28 στους 22

Αντιχλώριο έβαλα

Δε νομίζω να έβαλα μεγαλύτερη ποσότητα από το φάρμακο γιατί είχε και μετρητή μέσα στη συσκευασία

Το ψάρι τουμπάρισε μετά την αλλαγή

Οπότε όπως καταλαβαίνω ήταν βλακεία μου η απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι το ψάρι σηκώθηκε (δεν ξέρω αν είναι παρωδικό ή όχι) ενώ η θερμοκρασία τώρα έχει ανέβει στους 24.

Μπορεί να επανέλθει από το σοκ της πτώσης της θερμοκρασίας?

Ευχαρστώ,

Πιστεύω οτι θα συνέλθει .

Ενημέρωσε μας .

Πιστεύω οτι θα συνέλθει .

Ενημέρωσε μας .

Το ψάρι ζει (ακόμα) αλλά είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν και χθες πριν να ριξω το φάρμακο.

Αυτό που παρατήρησα ωστόσο είναι ότι ένα από τα πλάτυ το πλησίασε και του δάγκωνε τα πτερύγια. Όταν το είδα το έδιωξα εγώ γιατί το σκαλάρι ήταν πολύ αδύναμο για να το διώξει (αν και μετά από 5' παρατήρησα ότι το κυνήγησε). Δυστυχώς τα πτερύγια κάτω από το σώμα του έχουν εμφανή σημάδια δαγκώματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σκαλάρι είναι στα τελευταία του? Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω?

Ευχαριστώ,

Το ψάρι τρώει ;

Όχι με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά έφαγε κάποια από τα flakes που έριξα.

Πάντως δεν κυνηγάει την τροφή, πρέπει ουσιαστικά να του έρθει μπροστά του για να φαει.

Αν μπορείς να βάλεις λίγες βιταμίνες στη τροφή , καλό είναι .

Αν μπορείς να βάλεις λίγες βιταμίνες στη τροφή , καλό είναι .

Έχω βιταμίνες fishtamin της sera σε υγρή μορφή. Κάνουν? Υπάρχουν άλλες που είναι κανονική τροφή?

Να τις ρίξω και τώρα που είναι βράδυ ή αύριο το πρωί με την τροφή?

Ευχαριστώ και πάλι!

Βάλε στο νερό με τη δοσολογία που σου γράφει και στη τροφή βάλε για μια εβδομάδα μέρα παρα μέρα .

Μετά να επανέλθεις στη δοσολογία που σου λέει .

• 2 weeks later...

Βάλε στο νερό με τη δοσολογία που σου γράφει και στη τροφή βάλε για μια εβδομάδα μέρα παρα μέρα .

Μετά να επανέλθεις στη δοσολογία που σου λέει .

Έλειπα μια εβδομάδα, και εχθές που ήρθα σπίτι ξαναέβαλα φάρμακο, αλλά το ψάρι είναι στην ίδια κατάσταση και ισως και χειρότερα. Ειναι ξαπλωμένο κοντά στην επιφάνεια. Επίσης απ' ότι παρατήρησα, μάλλον επειδή είναι αδύνατο τα άλλα τα μικρότερα του επιτίθενται και του έχουν φάει τα αριστερά πτερύγια, οπότε δυσκολεύεται και απ' το γεγονός αυτό να κολυμπήσει.

Καμιά ιδέα? ;)

Έλειπα μια εβδομάδα, και εχθές που ήρθα σπίτι ξαναέβαλα φάρμακο, αλλά το ψάρι είναι στην ίδια κατάσταση και ισως και χειρότερα. Ειναι ξαπλωμένο κοντά στην επιφάνεια. Επίσης απ' ότι παρατήρησα, μάλλον επειδή είναι αδύνατο τα άλλα τα μικρότερα του επιτίθενται και του έχουν φάει τα αριστερά πτερύγια, οπότε δυσκολεύεται και απ' το γεγονός αυτό να κολυμπήσει.

Καμιά ιδέα? ;)

Κοίτα να δεις, υπάρχουν στο jumbo μικρά ενυδρεία των 13 λίτρων με φιλτρακι κομπλέ στα 15 ευρώ. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένας μικρός θερμοστάτης επιπλέων. Θα σου πρότεινα να το βάλεις εκεί μέσα για να έχει την ησυχία του και για να μην χαλάς την βιολογία σου στο μεγάλο ενυδρείο σου. Θα σου είναι χρήσιμο και στο μέλλον σαν καραντίνα πάντα. Την αγωγή πρέπει να την κάνεις σωστά, δηλαδή όχι μια μέρα ναι και την άλλη όχι, και να του αλλάζεις καθημερινά και το νερό προετοιμασμένο με την ανάλογη θερμοκρασία. Δεν ξέρω εάν αυτό βοηθήσει λόγο του ότι ήδη το ψάρι είναι και αρκετά ταλαιπωρημένο αλλά πιστεύω πως έτσι θα μπορείς να το παρακολουθείς και να το ελεγχείς καλύτερα.

.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...