Jump to content

Corydoras Vs Botia Sidthimunki

doratheexplorer

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω ένα rio 125 και προσπαθώ, εδώ και καιρό, να φτιάξω ένα κοινωνικό ενυδρείο με colisa lalia, cpd, και corydoras (max 5,5 – 6 cm).

Όσο καιρό περιμένω να στρώσει ο βυθός (άμμος), να φύγει η bga κλπ ψάχνω πληροφορίες για τα corys και έχω πελαγώσει...

Λένε (λέτε) ότι τα κόρυς είναι δύσκολα – ευαίσθητα ψάρια και αυτά που προτείνονται ως πιο ανθεκτικά είναι μεγαλύτερα από 6 εκατοστά.. Τα δικά μου αγαπημένα είναι τα μικρά ασπρόμαυρα (τύπου panda).

Στην πορεία γνωρίζω τα botia sidthimunki (συμπαθητικά μουρλοκομεία).

Θα ήθελα, λοιπόν, την γνώμη σας (πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα) για το δίλημμά μου και μια πρόταση για μικρά σχετικά ανθεκτικά κόρυς (που να μπορώ να βρω στην αγορά).

Ευχαριστώ για την βοήθεια!

Καλησπέρα :)

Τα περισσότερα cory εχουν ανάγκη απο πεντακάθαρο νερό με γρήγορη ροή και ψιλή αμμο η οποία πρέπει να καθαρίζεται πολύ συχνά με σκούπα βυθού.

Ζουν πιο ανετα και περισσότερο σε χαμηλό ph χωρίς αυτο να σημαίνει οτι δεν επιβιώνουν σε ουδέτερο(αναλόγως απο που έρχονται και που τα έχουν).

Τα πιο πολλα που σου λέω ίσως τα'χεις διαβάσει.Τα panda και τα albino είναι απ'τα πιό ευαίσθητα, τα bronze και τα peper λίγο πιο εύρωστα.(απο προσωπική εμπειρία).

Οταν είναι να διαλέξεις παρατήρησε τα πολύ ωρα(συμπεριφορά-μέγεθος-αλλοιώσεις-όρεξη κτλ).

Τα sidhimunki είναι απ'τα πιο μικρά botia και συνηθως τα διαλέγουν για καθαριστές σαλιγκαριών αλλα και για εμφάνιση-συμπεριφορά.Είναι πολύ παιχνιδιάρικα και δεν ενοχλούν τα υπόλοιπα ψάρια!!!

Εφόσον θελεις να βάλεις colisa kai cpd στο ενυδρείο πιστεύω οτι τα sidhimunki ταιριάζουν περισσότερο.

Αυτά τα "λίγα" απο προσωπική εμπειρία και αρθρα που'χω διαβάσει.

Καλη επιλογή. :P

Ευχαριστώ Μάνο!

Φαντάζομαι, όταν λες ότι ταιριάζουν περισσότερο, το λες λόγω γεωγραφικής περιοχής..?

εγω εχω κορυ aeneus και μου φαινονται ευκολα ψαρια σχετικα και μολις ολοκληρωσα και μια αναπαραγωγη. καθαριζουν και την αμμο με το σκαψιμο που κανουν, ετσι ειναι παντα καθαρη τουλαχιστον σε μενα. αλλα για να τα βαλεις θελουν στρωμενο βυθο!

Ευχαριστώ Μάνο!

Φαντάζομαι, όταν λες ότι ταιριάζουν περισσότερο, το λες λόγω γεωγραφικής περιοχής..?

Πιο πολύ ναί. Βέβαια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο δεν κοιτάζουν ολοι τον τοπο καταγωγής.

Τα δικά μου cory καθαριζουν την περισσευούμενη τροφή αλλα και πάλι κανω σκούπα γιατι πρέπει η άμμος να καθαριστεί απο ακαθαρσίες που συσσωρεύονται και προκαλούν διάφορα σε ευαίσθητα ψάρια.

Παντως εκτός απ'αυτά, όλα τα cory ειναι τέλεια και αξίζουν την όποια περιποίηση.Δική σου η επιλογή!!! :)

Πιο πολύ ναί. Βέβαια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο δεν κοιτάζουν ολοι τον τοπο καταγωγής.

Τα δικά μου cory καθαριζουν την περισσευούμενη τροφή αλλα και πάλι κανω σκούπα γιατι πρέπει η άμμος να καθαριστεί απο ακαθαρσίες που συσσωρεύονται και προκαλούν διάφορα σε ευαίσθητα ψάρια.

Παντως εκτός απ'αυτά, όλα τα cory ειναι τέλεια και αξίζουν την όποια περιποίηση.Δική σου η επιλογή!!! :)

Για να συμβαίνει αυτό που λες, κάτι δε πάει καλά με το ενυδρείο σου. Ή έχεις πολλά ψάρια, ή η άμμος δεν έχει προλάβει να στρώσει και να αποκτήσει βιολογία. Έκτός αν έχεις ψάρια που λερώνουν πολύ.

Σχετικά με την επολογή Corydoras Vs Botia Sidthimunki εγώ προσωπικά θα επέλεγα corys. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε περισσότερα (μικρόσωμα) είδη καιέχουν πιο ιδιαίτερο σχήμα.

Ο χρωματισμός των b. sidthimunki δε μου αρέσει ιδιαίτερα. Να σημειώσω βέβαια πως ποτέ δεν είχα το συγκεκριμένο είδος. Από όσα γνωρίζω κινούνται αρκετά και στη μεσαία ζώνη του ενυδρείου και επίσης ως botia θα σε βοηθούν να απαλλαγείς από τα σαλιγγάρια. Φυσικά δε ταιριάζουν με γαρίδες.

Πάντως ότι και από τα δύο να διαλέξεις να ξέρεις ότι θα πρέπει να πάρεις ένα κοπαδάκι τουλάχιστον 5 ατόμων και πως και τα δύο είδη έχουν μια ευαισθησία καθώς δεν έχουν λέπια. Μη θεωρείς δηλαδή πως τα botia είναι πιο ανθεκτικά από τα cory.

Εγώ έχω αυτά και τα λατρεύω !

Καταρχήν η αναφέρω πως γενικώς η σκούπα βυθού είναι ΜΗ επιθυμητή. Η βιολογία του βυθού είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί να έχει ένα ενυδρείο και πολύ περισσότερο ένα ενυδρείο με γατόψαρα ή ψάρια που κινούνται στο βυθό γενικώς.

Για τα sidthimunki πρέπει να αναφερθεί κι αυτό...

http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2953/0

Πρόκειται για ψάρια που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της IUCN και είναι στη κρίση του καθενός μας για το αν θα τα αγοράσουν ή όχι.

Όσον αφορά τα Corysoras, μιλάμε για μία μεγάλη οικογένεια γατόψαρων με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους διαβίωσης, με διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικές αντοχές. Προσωπικά δεν κατάφερα ποτέ να διατηρήσω τα Panda. Κι απ'όσο έχω δει κι από άλλους χομπίστες, μάλλον πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα είδη.

Το πιο ανθεκτικό, ίσως, είδος είναι τα Aeneus.

εγω εχω κορυ aeneus και μου φαινονται ευκολα ψαρια σχετικα και μολις ολοκληρωσα και μια αναπαραγωγη. καθαριζουν και την αμμο με το σκαψιμο που κανουν, ετσι ειναι παντα καθαρη τουλαχιστον σε μενα. αλλα για να τα βαλεις θελουν στρωμενο βυθο!

Ακριβός το ίδιο θα ανέφερα, δε χριάζεται ούτε σκούπα βυθού με αυτά τα ψάρια, έχω άσπρη άμμο και είναι πεντακάθαρη αφού την καθαρίζουν τα κόρυ!! απλά μήν ξεχνάμε ΜΟΝΟ με άμμο πέρνουμε κόρυ!!

απλά μήν ξεχνάμε ΜΟΝΟ με άμμο πέρνουμε κόρυ!!

:)

Συγνώμη για την απουσία μου, αλλά το Σ/Κ ήταν γεμάτο οικογενειακές υποχρεώσεις...

Θέλω να πιστεύω ότι τα ψάρια που πωλούνται είναι ψάρια εκτροφής, αλλά εφόσον ο stormtrooper, τον οποίο εμπιστεύομαι, θεωρεί ότι μπορεί να έχουν θέμα, τότε τα botia τα ξεχνάμε.

Όσο αφορά τα corys, το ξέρω ότι τα aeneus θεωρούνται τα πιο ανθεκτικά, αλλά τα περισσότερα προφίλ τους δίνουν μέγεθος 7,5 εκατοστά, το οποίο το θεωρώ μεγάλο μέγεθος για 80αρι ενυδρείο. Θα επιθυμούσα τα ψάρια που θα μπουν να μην υπερβαίνουν τα 6 εκατοστά.

Τα duplicareus είναι εξαιρετικά, το θέμα είναι θα τα βρώ?

Έχετε καμιά άλλη επιλογή (ή τα έχετε δει πουθενά)??

Όσο για το βυθό, είναι λεπτή χαλαζιακή άμμος, απείραχτη για 4μήνες, σε ενυδρείο που λειτουργεί από τον Ιανουάριο. Θεωρώ, πλέον, ότι ο βυθός είναι στρωμένος.. Το ph είναι 7 (με τύρφη), και εκεί θέλω να το διατηρήσω.

Τα c. duplicareus τα πήρα από το waterinn όπου όμως τα πουλούσαν ως c. adolfoi. Τα φέρνει κατα καιρούς αλλά θέλει λίγη υπομονή. Δες και ΕΔΩ.

Αλλά είδη corydoras με μικρό μέγεθος είναι τα :

c. leucomelas, τα οποία όμως δύσκολα θα βρεις

c. trilineatus τα οποία πολύ συχνά μπερδεύονται με τα c. julli. Βρίσκονται σχετικά συχνά στα μαγαζιά.

c. panda τα οποία όπως σου είπαν πρέπει να είναι πιο ευαίσθητα. Προσωπική εμπειρία δεν έχω. Τα βρήσκει κανείς κατά περιόδους στην αγορά.

Καλησπερα

τα Corydoras aeneus ειναι οντως αρκετα ανθεκτικα σε σχεση με τα αλλα

τα παντα ισως ποιο δυσκολα... ειχα Corydoras aeneus και ειχα και γενα...

τα panda εχω 6 εδω και καμποσες μερες και ειχα μια απωλεια.. ενω για την ωρα τα υπολοιπα ειναι μια χαρα και ζωηρα...

Συγνώμη για την απουσία μου, αλλά το Σ/Κ ήταν γεμάτο οικογενειακές υποχρεώσεις...

Θέλω να πιστεύω ότι τα ψάρια που πωλούνται είναι ψάρια εκτροφής, αλλά εφόσον ο stormtrooper, τον οποίο εμπιστεύομαι, θεωρεί ότι μπορεί να έχουν θέμα, τότε τα botia τα ξεχνάμε.

Όσο αφορά τα corys, το ξέρω ότι τα aeneus θεωρούνται τα πιο ανθεκτικά, αλλά τα περισσότερα προφίλ τους δίνουν μέγεθος 7,5 εκατοστά, το οποίο το θεωρώ μεγάλο μέγεθος για 80αρι ενυδρείο. Θα επιθυμούσα τα ψάρια που θα μπουν να μην υπερβαίνουν τα 6 εκατοστά.

Τα duplicareus είναι εξαιρετικά, το θέμα είναι θα τα βρώ?

Έχετε καμιά άλλη επιλογή (ή τα έχετε δει πουθενά)??

Όσο για το βυθό, είναι λεπτή χαλαζιακή άμμος, απείραχτη για 4μήνες, σε ενυδρείο που λειτουργεί από τον Ιανουάριο. Θεωρώ, πλέον, ότι ο βυθός είναι στρωμένος.. Το ph είναι 7 (με τύρφη), και εκεί θέλω να το διατηρήσω.

7,5 εκατοστα???? εγω τα εβλεπα σε πολλα προφιλ 5.5 αλλα εμενα τοσο καιρο ειναι ακομα πιο μικρα και σε πετ ακομα δεν εχω δει μεγαλυτερα...

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για της προτάσεις!

Άρα, ψάχνω να βρω κάτι μεταξύ των duplicareus, leucomelas, trilineatus ή

julli.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...