Rik 14 Σεπτεμβρίου 2010 #1 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Σκόρδο Πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό το σκόρδο ανήκει στο γένος Άλλιο (Allium Sativum) και η καταγωγή του είναι από την Ασία. Στην ιατρική το σκόρδο έχει και σήμερα χρήση.Χημικές Ιδιότητες: Έχει αντιβιοτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου. Oι επιστημονικές έρευνες, αν και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες Γενικές Σημαντικές Παρατηρήσεις: Λιώστε το! Αντί να φάτε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, είναι προτιμότερο να τις ψιλοκόψετε ή να τις χτυπήσετε στο γουδί προτού τις καταναλώσετε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry». Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου, όπως η αλισίνη. Η ένωση δεν υπάρχει στις σκελίδες του σκόρδου όταν αυτές είναι ολόκληρες, αντίθετα παράγεται σαν βιοχημική αντίδραση ανάμεσα σε δύο ουσίες που βρίσκονται σε διαφορετικούς «χώρους», δίπλα-δίπλα σε κάθε σκελίδα - το ένζυμο alliinase και ένα στοιχείο που παραμένει αδρανές υπό φυσιολογικές συνθήκες, το alliin. Όταν η σκελίδα διαλύεται, π.χ. στο μαγείρεμα, οι μεμβράνες που διαχωρίζουν τα δύο στοιχεία διαρρηγνύονται, τα στοιχεία ενώνονται και παράγεται η αλισίνη.Η επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics εξηγεί πώς η συγκεκριμένη αντίδραση μπορεί να προκληθεί σε καρκινικούς όγκους. Το allicin είναι μια ασταθής τοξική χημική ένωση, η οποία περιέχεται στα σκόρδα και διαλύεται γρήγορα και χωρίς βλαβερές παρενέργειες όταν κάποιος φάει το λαχανικό. Στο Ενυδρείο: Χρησιμοποιείτε προληπτικά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και για θεραπευτικούς σκοπούς, έχει ιδιότητες αντιμυκιτιακες, αντιικές ( επί το πλείστον εναντίων ιών του εντέρου), αντιπαρασιτικές και σαν αντισκωληκικό. Έχει ένα άρωμα χαρακτηριστικό των οργανικών ενώσεων του θειου και αλισίνη, Για το τελευταίο είναι που εκτιμούνται ιδιαίτερα οι ιδιότητες του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προληπτικό σκοπό κατά των εσωτερικών παρασίτων (σκουληκιών). Στύβουμε μια σκελίδα χωρίς το εσωτερικό πράσινο μέρος του, και το προσθέτουμε στην τροφή τους. Αν τα ψάρια δεν το τρώνε μπορείτε να προσθέσετε 1 σταγόνα ανά 40 λίτρα νερού, κατευθείαν στο νερό του ενυδρείου. Μπορούμε να το βρούμε και σαν σκεύασμα στο εμπόριο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 14 Σεπτεμβρίου 2010 #2 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Κανει για ολα τα ψαρια?Και σε αφρικανες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 14 Σεπτεμβρίου 2010 Author #3 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Ναι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsoum 14 Σεπτεμβρίου 2010 #4 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Και πως ακριβώς να το στύψεις; Είναι ιδιαίτερα στεγνο "λαχανικό". Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartemderas 14 Σεπτεμβρίου 2010 #5 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Πολύ καλός! Εγώ χρησιμοποιώ το Garlic Guard της seachem , το οποίο γράφει όντως επάνω πως καλό είναι να το δίνουμε στα ψάρια προληπτικά με την τροφή τους σε φάσεις στρες κλπ. Επίσης ενισχύει το ένστικτο των ψαριών φια φαγητό, σε περίπτωση που έχουν χάσει την όρεξή τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 14 Σεπτεμβρίου 2010 Author #6 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Και πως ακριβώς να το στύψεις; Είναι ιδιαίτερα στεγνο "λαχανικό". Οντως εχεις δικιο. Με εναν αποχυμωτη ειναι ο καλυτερος τροπος πιστευω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 14 Σεπτεμβρίου 2010 #7 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Και διώχνει και τους βρυκόλακες! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartemderas 14 Σεπτεμβρίου 2010 #8 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Οντως εχεις δικιο. Με εναν αποχυμωτη ειναι ο καλυτερος τροπος πιστευω. Μπα...υπάρχει ο στίφτης σκόρδου (ένα μικρό εργαλέιο χειρός σαν πένσα) βάζεις 2-3 σκελίδες μέσα και πατάς με δύναμη. οι σταγονούλες που χρειάζονται μια χαρά βγαίνουν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 14 Σεπτεμβρίου 2010 Author #9 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Και διώχνει και τους βρυκόλακες! Και τις Γκομενες!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartemderas 14 Σεπτεμβρίου 2010 #10 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Και διώχνει και τους βρυκόλακες! χαχα! και το κακό το μάτι ε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 14 Σεπτεμβρίου 2010 #11 Share 14 Σεπτεμβρίου 2010 Κανει για ολα τα ψαρια?Και σε αφρικανες? Σκόρδο βάζουμε και στην γνωστή συνταγή European Shrimp mix (υπάρχει στο θεματικό μας, κάνε αναζήτηση) καθώς βοηθάει στα εσωτερικά παράσιτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hlias85 15 Σεπτεμβρίου 2010 #12 Share 15 Σεπτεμβρίου 2010 Καθε ποτε πρεπει να βαζουμε δυο σταγονες?Και καποιος αλλος τροπος να το στιψουμε εκτος απο αυτο το εργαλειο χειρος?Γιατι σημερα δοκιμασα να στιψω και δεν μου βγηκε ουτε σταγονα εγινε πολτος.Στους παπαγαλους που εχω τους δινω σκορδο με αλλο τροπο.Σε 1,5 λιτρο νερου βαζω 7,8 σκελιδες μεχρι να βγαλουν το ζουμι τους και μετα το βαζω στο νερο τους.Μπορει ναγινει το ιδιο και στα ψαρια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 15 Σεπτεμβρίου 2010 Author #13 Share 15 Σεπτεμβρίου 2010 (edited) Καθε ποτε πρεπει να βαζουμε δυο σταγονες?Και καποιος αλλος τροπος να το στιψουμε εκτος απο αυτο το εργαλειο χειρος?Γιατι σημερα δοκιμασα να στιψω και δεν μου βγηκε ουτε σταγονα εγινε πολτος.Στους παπαγαλους που εχω τους δινω σκορδο με αλλο τροπο.Σε 1,5 λιτρο νερου βαζω 7,8 σκελιδες μεχρι να βγαλουν το ζουμι τους και μετα το βαζω στο νερο τους.Μπορει ναγινει το ιδιο και στα ψαρια? Καλό είναι οι σκελίδες να είναι όσο ποιο φρέσκες και ζουμερές γίνετε για να απολάβουμε την μέγιστη ποσότητα ζωμού είναι προτιμότερο να τις ψιλοκόψετε ή να τις χτυπήσετε στο γουδί χωρις το εσωτερικο πρασινο πυρινα του. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου, όπως η αλισίνη. Η ένωση δεν υπάρχει στις σκελίδες του σκόρδου όταν αυτές είναι ολόκληρες, αντίθετα παράγεται σαν βιοχημική αντίδραση ανάμεσα σε δύο ουσίες που βρίσκονται σε διαφορετικούς «χώρους», δίπλα-δίπλα σε κάθε σκελίδα - το ένζυμο alliinase και ένα στοιχείο που παραμένει αδρανές υπό φυσιολογικές συνθήκες, το alliin. Όταν η σκελίδα διαλύεται, π.χ. στο γουδί, οι μεμβράνες που διαχωρίζουν τα δύο στοιχεία διαρρηγνύονται, τα στοιχεία ενώνονται και παράγεται η αλισίνη. Από εκεί και πέρα μπορούμε να βάλουμε τον πολτό που φτιάξαμε σε λίγο νερό, να το ανακατέψουμε και με ένα σουρωτήρι να το σουρώσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε επί τόπου. Έγινε επεξεργασία 15 Σεπτεμβρίου 2010 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsoum 15 Σεπτεμβρίου 2010 #14 Share 15 Σεπτεμβρίου 2010 Μήπως αν βραζαμε μερικές σκελίδες σκόρδου χωρίς την καρδια σε μια μικρή ποσότητα νερού; Θα είχαμε ακόμα τα θετικά συστικά που θέλουμε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 16 Σεπτεμβρίου 2010 Author #15 Share 16 Σεπτεμβρίου 2010 Μήπως αν βραζαμε μερικές σκελίδες σκόρδου χωρίς την καρδια σε μια μικρή ποσότητα νερού; Θα είχαμε ακόμα τα θετικά συστικά που θέλουμε; Πιστεύω πως αλλοιώνουμε κατά πολύ κάποιες ουσίες βράζοντας τις σκελίδες! Όπως ανέφερα το σκόρδο εκτός του ότι πρέπει να το κάνουμε χρήση άβραστο θα πρέπει να είναι και όσο ποιο φρέσκο γίνετε ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
EUDOKIA 16 Σεπτεμβρίου 2010 #16 Share 16 Σεπτεμβρίου 2010 Εγώ το σκόρδο το βάζω στα ψάρια μου δύο φορές τη βδομάδα αλλα το νερό μυρίζει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 16 Σεπτεμβρίου 2010 Author #17 Share 16 Σεπτεμβρίου 2010 Εγώ το σκόρδο το βάζω στα ψάρια μου δύο φορές τη βδομάδα αλλα το νερό μυρίζει. Κατά αρχάς μια φορά την εβδομάδα αρκεί με το παραπάνω, όσο για την μυρωδιά καλό είναι να αφαιρούμε τον εσωτερικό πράσινο πυρήνα του σκόρδου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EUDOKIA 18 Σεπτεμβρίου 2010 #18 Share 18 Σεπτεμβρίου 2010 Ευχαριστώ, αλλα δεν το ήξερα θα το δοκημάσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 18 Σεπτεμβρίου 2010 Author #19 Share 18 Σεπτεμβρίου 2010 Ευχαριστώ, αλλα δεν το ήξερα θα το δοκημάσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος