Jump to content

Takifugu ocellatus (Temminck & Schlegel, 1850)


Aquazone Team

Recommended Posts

Takifugu ocellatus (Temminck & Schlegel, 1850)

του Θανάση Μπαλάσκα

post-137-1155661722_thumb.jpg

Αρκετοί συνειδητοποιημένοι χομπίστες, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στο χόμπι μας, αφιερώνουν ένα μέρος του στην κράτηση, διατήρηση και προσπάθεια αναπαραγωγής σπάνιων ψαριών, που ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το φυσικό τους περιβάλλον ή έχουν ήδη εξαφανιστεί και διατηρούνται μόνο σε κάποια ενυδρεία από ευσυνείδητα άτομα.

Σε αυτήν λοιπόν την μεγάλη ευθύνη βρέθηκα και εγώ τον περασμένο χρόνο, όταν κάποιος φίλος με ενημέρωσε ότι σε γνωστό μαγαζί στην Αθήνα είδε ένα πολύ περίεργο και όμορφο puffer που δεν το είχε ξανασυναντήσει σε καμιά βιβλιογραφία. Σε μερικές ώρες ήμουν στο μαγαζί και αντίκριζα μερικά πανέμορφα Takifugu occelatus (Fugu puffer).

Τα ψάρια φαινόντουσαν αρκετά ταλαιπωρημένα και στην ερώτηση μου στον μαγαζάτορα σε τι συνθήκες νερού τα κρατάει, μου απάντησε και βέβαια σε γλυκό νερό. Αυτή η απάντηση δεν μου άρεσε και όταν γύρισα σπίτι μου προσπάθησα να βρω διάφορες πηγές για το συγκεκριμένο είδος ψαριού.

Το αποτέλεσμα ήταν άκρως απογοητευτικό μιας και σε ολόκληρο internet το μόνο που βρήκα ήταν μια photo από ένα δείγμα του είδους σε φορμόλη και κάποιες κινέζικες συνταγές μαγειρέματος των takifugu.

Έχοντας αρκετή εμπειρία με αρκετά είδη υφάλμυρων puffer, σταδιακά ανέβασα το salinity στο ενυδρείο τους, φτάνοντας στο 1.018 ουσιαστικά στα όρια μεταξύ υφάλμυρου και θαλασσινού νερού.

Τα ψάρια ανταποκρίθηκαν ευχάριστα στην σταδιακή αύξηση του salinity. Εν τω μεταξύ μετά από σχολαστικό έλεγχο αρκετών μηνών κατάφερα και ένωσα το μεγαλύτερο μέρος του παζλ σχετικά με τα Τakifugu occelatus.

Τα Fugu puffer (Τakifugu occelatus) προέρχονται από την Ασία και συγκεκριμένα από τη θάλασσα της νότιας Κίνας, και του Χονγκ Κονγκ, κατά μήκος της ακτής. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους το περνούν στο θαλασσινό νερό, επιστρέφοντας στους παραπόταμους γλυκού νερού μόνο για την εναπόθεση των αυγών τους.

Στην φύση φτάνουν σε τελικό μέγεθος τα 15 cm στο ενυδρείο δεν θα ξεπεράσουν τα 12 cm. H κύρια τροφή τους είναι θαλάσσια οστρακόδερμα και μικρόσωμες γαρίδες. Μια από της μοναδικές ιδιότητες αυτού του ψαριού που παρατήρησα και εγώ είναι η συνήθειά του να βυθίζεται στο υπόστρωμα και το μόνο που προεξέχει είναι τα μάτια του, περιμένοντας για κάποιο μικρόσωμο θήραμα.

Τα Takifugu occelatus είναι δεινοί κολυμβητές, κάτι που επιβάλει σαν minimum ένα ενυδρείο 250+ λίτρων με τουλάχιστον 1,20 cm μήκος.

Ο κύριος λόγος που οδηγεί αυτό το υπέροχο είδος ψαριού στην εξαφάνιση είναι η υπεραλίευσή του από τους τοπικούς ψαράδες στην Κίνα. Υπάρχουν τα περιβόητα Fugu restaurant στην Κίνα και στην Ιαπωνία, που το αποκλειστικό τους πιάτο είναι τα Τakifugu. Δυστυχώς δεν υπήρχε καμιά διάθεση στο να σταματήσει η αλίευσή τους, πράγμα που δεν μας εκπλήσσει μιας και ενώ κάθε χρόνο αριθμούνται τουλάχιστον 500 θάνατοι από την κατανάλωσή τους λόγω της τετραοδοξίνης που έχουν όλα τα μέλει της οικογένειας puffer, συνεχίζεται η αλίευσή τους.

Αυτό που κάνει αυτά τα ψάρια εξαιρετικό έδεσμα για τους Κινέζους οφείλεται σε ένα μέρος από τις αρχαίες παραδόσεις τους, που λένε ότι τo κρέας του δίνει εξαιρετική υγεία και δύναμη σε αυτόν που το καταναλώνει.

Το τελειωτικό χτύπημα σε συνδυασμό με τα παραπάνω για τα Takifugu occelatus είναι τα φράγματα που έχουν κατακλύσει τους παραπόταμους στους οποίους χιλιάδες χρόνια εναπόθεταν τα αυγά τους.

Όσον αφορά στο χόμπι μας, η κράτηση αυτών των ψαριών είναι αρκετά δύσκολη, μιας και το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο χρονικό διάστημα που έχει ζήσει ψάρι στην αιχμαλωσία είναι τα 2 χρόνια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...