IoSpy 26 Αυγούστου 2010 #1 Share 26 Αυγούστου 2010 Θα ετοιμάσω κι εγώ νέο ενυδρείο και έλεγα να βάλω πολύ ψιλό χαλίκι αντί για άμμο ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση υποστρώματος όπως σε χοντρό χαλίκι αλλά να είναι κάπως πιο καθαρός ο πυθμένας σε σχέση με άμμο. Για λίπανση σκεπτόμουν μόνο υγρό. Πρώτη απορία εδώ. Ο άνθρακας που θα έχω στην αρχή στο εξωτερικό φίλτρο επηρεάζει την υγρή λίπανση? Και αν είναι απαραίτητη και η ταμπλέτα, πόσο εύκολο θα είναι να τοποθετείται χωρίς να ξεφυτευτούν τα φυτά? Παλιότερα είχα ένα τέτοιο θεματάκι όταν πήγαινα να τις βάλω δίπλα στις ρίζες των φυρών μέσα στο χαλίκι μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psarouklas 26 Αυγούστου 2010 #2 Share 26 Αυγούστου 2010 (edited) Θα ετοιμάσω κι εγώ νέο ενυδρείο και έλεγα να βάλω πολύ ψιλό χαλίκι αντί για άμμο ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση υποστρώματος όπως σε χοντρό χαλίκι αλλά να είναι κάπως πιο καθαρός ο πυθμένας σε σχέση με άμμο. Για λίπανση σκεπτόμουν μόνο υγρό. Πρώτη απορία εδώ. Ο άνθρακας που θα έχω στην αρχή στο εξωτερικό φίλτρο επηρεάζει την υγρή λίπανση? Και αν είναι απαραίτητη και η ταμπλέτα, πόσο εύκολο θα είναι να τοποθετείται χωρίς να ξεφυτευτούν τα φυτά? Παλιότερα είχα ένα τέτοιο θεματάκι όταν πήγαινα να τις βάλω δίπλα στις ρίζες των φυρών μέσα στο χαλίκι μου. Ο άνθρακας, θα παραμείνει στο φίλτρο τις πρώτες 2-3 μέρες. Μέτα βγάλ' τον από το φίλτρο. Άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ταμπλέτες καλό είναι να βάζεις αραιά και που. Βέβαια θα πρότεινα με το που φυτέψεις τα φυτά, να βάλεις κατευθείαν σε όλα. Εγώ ποτέ δεν βάζω ολόκληρη ταμλέτα. Την χωρίζω σε 4 κομμάτια. Και όταν βάζεις ταμπλέτες, μην σκάβεις πολύ βαθιά την άμμο, ώστε να ξεριζώνονται τα φυτά... Εγώ πάντως, ποτέ δεν αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα. Μόνο με τις καμπόμπες στην αρχή που δεν είχαν βγάλει ακόμα ρίζες! Έγινε επεξεργασία 26 Αυγούστου 2010 - psarouklas Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 26 Αυγούστου 2010 #3 Share 26 Αυγούστου 2010 εχει σημασια και τι φυτα θελεις να βαλεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psarouklas 26 Αυγούστου 2010 #4 Share 26 Αυγούστου 2010 εχει σημασια και τι φυτα θελεις να βαλεις. Καλά ναι σίγουρα! Παίζει μεγάλο ρόλο και αυτό. Αλλά αν θέλει απαιτητικά φυτά, μετά πρέπει να σκέφτεται και τον καλό φωτισμό, την χρήση υποστρώματος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #5 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Σίγουρα εκτός από εύκολα φυτά θα πάω και σε κανένα μέτριο. Δεν τα έχω ψάξει ακόμα. Το ενυδρείο το παρέλαβα και θα περιμένω μερικές μέρες να το στήσω. Επομένως να πάω και σε υπόστρωμα απ' ότι κατάλαβα για να είμαι καλυμμένος. Ταμπλέτες θα βάλω κατευθείαν ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που υποτίθεται αρχίζει να χάνει την δραστικότητά του το υπόστρωμα? Επίσης τι υπόστρωμα προτείνετε για ψιλό χαλίκι και όχι άμμο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 6 Σεπτεμβρίου 2010 #6 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 στην αμμο δεν βαζουμε υποστρομα για τα φυτα. οποτε υποστρομα με χαλικακι η κατι τετοιο χωρις τιποτα αλλο εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #7 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 στην αμμο δεν βαζουμε υποστρομα για τα φυτα. οποτε υποστρομα με χαλικακι η κατι τετοιο χωρις τιποτα αλλο εδω Η ποσότητα αυτή λέει για 40 λίτρα. Εμένα που είναι 350 θα πρέπει να πάρω 8 δηλαδή? Καήκαμε από την τιμή. Μπορώ να βάλω λιγότερο και να το απλώσω δηλαδή? Η επιφάνειά μου είναι 120 χ 45. Τί ύψος να βάλω υπόστρωμα και πόσο ψιλή άμμο από απάνω? Και τα μπλέτες καθόλου δηλαδή? Μόνο υγρό λίπασμα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
psarouklas 6 Σεπτεμβρίου 2010 #8 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Βάλε άμμο, και άσε το υπόστρωμα! Το ύψος της άμμου, πρέπει να είναι περίπου 4 δάχτυλα. Ταμπλέτες καλό είναι να βάλεις, ειδικά στην αρχή. Όπως και υγρό λίπασμα επίσης. Εγώ βάζω τη μισή δοσολογία από αυτή που λέει πάνω. Και καλό είναι επίσης να μοιράζεις τη δόση. Μισή με την αλλαγή και την άλλη μισή δόση μετά από 3-4 μέρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #9 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Βάλε άμμο, και άσε το υπόστρωμα! Το ύψος της άμμου, πρέπει να είναι περίπου 4 δάχτυλα. Ταμπλέτες καλό είναι να βάλεις, ειδικά στην αρχή. Όπως και υγρό λίπασμα επίσης. Εγώ βάζω τη μισή δοσολογία από αυτή που λέει πάνω. Και καλό είναι επίσης να μοιράζεις τη δόση. Μισή με την αλλαγή και την άλλη μισή δόση μετά από 3-4 μέρες. Η άμμος δεν είναι δύσκολη στο καθάρισμα? Σκούπα μπορείς να βάλεις? Γι’ αυτό έλεγα να βάλω πολύ ψιλό χαλίκι ώστε να έχω τα οφέλη και της άμμου και του χαλικιού. Επίσης στα υγρά λιπάσματα γράφει μια δοσολογία στα λίτρα του ενυδρείου. Αυτό το βάζεις στην αρχή. Μετά όταν κάνεις αλλαγή νερού σε 1 μήνα. Η δοσολογία που λέει είναι για τα λίτρα που αλλάζεις ή πάλι για τα λίτρα του ενυδρείου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freeman 6 Σεπτεμβρίου 2010 #10 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 (edited) Η άμμος δεν είναι δύσκολη στο καθάρισμα? Σκούπα μπορείς να βάλεις? Γι’ αυτό έλεγα να βάλω πολύ ψιλό χαλίκι ώστε να έχω τα οφέλη και της άμμου και του χαλικιού. Επίσης στα υγρά λιπάσματα γράφει μια δοσολογία στα λίτρα του ενυδρείου. Αυτό το βάζεις στην αρχή. Μετά όταν κάνεις αλλαγή νερού σε 1 μήνα. Η δοσολογία που λέει είναι για τα λίτρα που αλλάζεις ή πάλι για τα λίτρα του ενυδρείου? 1)Αν πάς να καθαρίσεις την αμμο με την σκούπα απλά θα ρουφίξεις ολη την αμμο σου.Η βρωμια στην αμμο κατευθυνεται προς τον πάτο και δεν φαίνεται (σε αντιθεση με τα χαλίκια) είδικά αν έχεις ψάρια βυθού πχ corydoras 2)Αν κάνεις αλλαγές νερού καθε μήνα μην νομίζεις οτι θα καταφέρεις να φτιάξεις ενυδρείο.Θα έχεις συνέχεια απώλειες.Αλλαγές κάνουμε καθε εβδομάδα αλλάζοντας το 25-30% του συνολικού όκου του νερού μας! 3)Υγρά λιπάσματα βάζουμε μετά απο κάθε αλλαγή υπολογίζοντας όλα τα λίτρα του ενυδρείου.Καλύτερα να βάζεις το 1/3 ή το 1/2 της δόσης που αναγράφεται στο μπουκαλάκι γιατι αναφέρονται για φούλ φυτεμένα ενυδρεία Έγινε επεξεργασία 6 Σεπτεμβρίου 2010 - Freeman Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #11 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1)Αν πάς να καθαρίσεις την αμμο με την σκούπα απλά θα ρουφίξεις ολη την αμμο σου.Η βρωμια στην αμμο κατευθυνεται προς τον πάτο και δεν φαίνεται (σε αντιθεση με τα χαλίκια) είδικά αν έχεις ψάρια βυθού πχ corydoras 2)Αν κάνεις αλλαγές νερού καθε μήνα μην νομίζεις οτι θα καταφέρεις να φτιάξεις ενυδρείο.Θα έχεις συνέχεια απώλειες.Αλλαγές κάνουμε καθε εβδομάδα αλλάζοντας το 25-30% του συνολικού όκου του νερού μας! 3)Υγρά λιπάσματα βάζουμε μετά απο κάθε αλλαγή υπολογίζοντας όλα τα λίτρα του ενυδρείου.Καλύτερα να βάζεις το 1/3 ή το 1/2 της δόσης που αναγράφεται στο μπουκαλάκι γιατι αναφέρονται για φούλ φυτεμένα ενυδρεία 1) Γι αυτό θέλω να την αποφύγω. Μου φαίνεται δύσκολο να την κρατήσεις καθαρή. 2) Νομίζω το 25-30% ανα εβδομάδα ιδικά στα 350 λίτρα που θα πάω τώρα είναι υπερβολή. υπολόγιζα κάθε 2 με 3 το πολύ εβδομάδες. 3) Αν είναι σύντομες οι αλλαγές δεν υπάρχει περίπτωση να δηλητηριαστούν τα ψάρια από υπερβολικό λίπασμα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
psarouklas 6 Σεπτεμβρίου 2010 #12 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1) Αν έχεις cory όχι, δεν είναι δύσκολο! 2) Αν έχεις πολύ καλή βιολογία, τότε ναι, κάθε 2 εβδομάδες κάνε αλλαγή. 3) Πόσο σύντομες δηλαδή?? Με το 1/3-1/2 της ποσότητας, ΔΕΝ υπάρχει τέτοια περίπτωση για τα ψάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freeman 6 Σεπτεμβρίου 2010 #13 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1) Γι αυτό θέλω να την αποφύγω. Μου φαίνεται δύσκολο να την κρατήσεις καθαρή. 2) Νομίζω το 25-30% ανα εβδομάδα ιδικά στα 350 λίτρα που θα πάω τώρα είναι υπερβολή. υπολόγιζα κάθε 2 με 3 το πολύ εβδομάδες. 3) Αν είναι σύντομες οι αλλαγές δεν υπάρχει περίπτωση να δηλητηριαστούν τα ψάρια από υπερβολικό λίπασμα? 1)Πολύ ευκολο να την κρατήσεις καθαρη:δεν κάνεις τίποτα .Σε αντίθεση με το χαλικι που μαζευει μούργα.Υπάρχει και η επιλογή του αμμοχάλικου που είναι πολύ πολύ λεπτό χαλίκι. Εγω εχω λευκή αμμο carat 6 είναι η TOP άμμος αλλα με 16 ευρώ το 5κιλο.Ουτε πλίσημο δεν θέλει και δεν θα σου θωλώσει καθόλου απο τα ανακατέματα που βυθού 2)Δεν είχα ποτέ μου τόσο μεγάλο ενυδρείο και γι'αυτό θα σου απαντήσει κάποιος πιο ''ειδικός'' 3)Αν ακολοθησεις αυτα που σου είπα στο προηγούμενο ποστ μου δεν θα έχεις πρόβλημα.Να ξέρεις όμως πως υπάρχουν ψαρια που δεν ανέχονται πολύ λιπάσματα όπως οι γαρίδες και οι ancistrus και αμα το μπουκώσεις θα αποδιμήσουν εις Κύριον Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #14 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1) Αν έχεις cory όχι, δεν είναι δύσκολο! 2) Αν έχεις πολύ καλή βιολογία, τότε ναι, κάθε 2 εβδομάδες κάνε αλλαγή. 3) Πόσο σύντομες δηλαδή?? Με το 1/3-1/2 της ποσότητας, ΔΕΝ υπάρχει τέτοια περίπτωση για τα ψάρια. 1) τι είναι το cory? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freeman 6 Σεπτεμβρίου 2010 #15 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1) τι είναι το cory? Ειναι είδος γατόψαρου http://www.aquahobby.com/gallery/e_Leopard...trilineatus.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #16 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1)Πολύ ευκολο να την κρατήσεις καθαρη:δεν κάνεις τίποτα .Σε αντίθεση με το χαλικι που μαζευει μούργα.Υπάρχει και η επιλογή του αμμοχάλικου που είναι πολύ πολύ λεπτό χαλίκι. Εγω εχω λευκή αμμο carat 6 είναι η TOP άμμος αλλα με 16 ευρώ το 5κιλο.Ουτε πλίσημο δεν θέλει και δεν θα σου θωλώσει καθόλου απο τα ανακατέματα που βυθού 2)Δεν είχα ποτέ μου τόσο μεγάλο ενυδρείο και γι'αυτό θα σου απαντήσει κάποιος πιο ''ειδικός'' 3)Αν ακολοθησεις αυτα που σου είπα στο προηγούμενο ποστ μου δεν θα έχεις πρόβλημα.Να ξέρεις όμως πως υπάρχουν ψαρια που δεν ανέχονται πολύ λιπάσματα όπως οι γαρίδες και οι ancistrus και αμα το μπουκώσεις θα αποδιμήσουν εις Κύριον 1) ΕΚεί μάλλον θα πάω. Ή άμμο η αμμοχάλικο. Μάλλον για άμμο αφού είναι οκ στο θέμα καθαριότητάς. Ευχαριστώ για την βοήθεια σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 6 Σεπτεμβρίου 2010 #17 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1) τι είναι το cory? τα κορυ ειναι ταα κορυντορας και επειδη εχω αρκετα στο ενυδρειο με αμμο που διατηρω, δεν χρειαστηκε ποτε να την καθαρισω, την κανουν λαμπικο... δες και ενα προφιλ: http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...w&iden=1032 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freeman 6 Σεπτεμβρίου 2010 #18 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 1) ΕΚεί μάλλον θα πάω. Ή άμμο η αμμοχάλικο. Μάλλον για άμμο αφού είναι οκ στο θέμα καθαριότητάς. Ευχαριστώ για την βοήθεια σας. Δες μια φωτό απο αμμοχάλικο απο ενυδρείο μέλους του φόρουμ μας (αγνόησε το ψαράκι ) http://i949.photobucket.com/albums/ad337/a...hli/kuhli_2.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #19 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Δες μια φωτό απο αμμοχάλικο απο ενυδρείο μέλους του φόρουμ μας (αγνόησε το ψαράκι ) http://i949.photobucket.com/albums/ad337/a...hli/kuhli_2.jpg Πιο ωραία φαίνεται η άμμος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freeman 6 Σεπτεμβρίου 2010 #20 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Πιο ωραία φαίνεται η άμμος... Στα λόγια μου έρχεσαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
psarouklas 6 Σεπτεμβρίου 2010 #21 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Μήπως σου αρέσει πιο πολύ η άσπρη?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 6 Σεπτεμβρίου 2010 Author #22 Share 6 Σεπτεμβρίου 2010 Μήπως σου αρέσει πιο πολύ η άσπρη?? Επειδή τόοοσα χρόνια είχα μαύρο χαλίκι το βαρέθηκα. Μάλλον σε ανοιχτό χρώμα θα πάω. Αν όχι άσπρο, προς το άσπρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος