σιαμεζος 5 Σεπτεμβρίου 2011 #51 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 "ξερω και ανθρωπους που μολις σκοτεινιασει ψαχνουν μερος για να πιουν μπυρες" ... δικοί μου άνθρωποι θα είναι, αν συζητάνε και για ψάρια τους πάω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 5 Σεπτεμβρίου 2011 #52 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 Οι δίσκοι από την πρώτη μέρα που θα νοιώσουν κάτι αν τους παρατηρείς το έχεις καταλάβει. Μπάμπη δεν διαφωνώ σε αυτά που λες. Για το ότι είναι ευαίσθητα το είπες εσύ ο ίδιος. Απο την πρώτη μέρα που θα νιώσουν κάτι θα το παρατηρήσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 5 Σεπτεμβρίου 2011 #53 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 Μπάμπη δεν διαφωνώ σε αυτά που λες. Για το ότι είναι ευαίσθητα το είπες εσύ ο ίδιος. Απο την πρώτη μέρα που θα νιώσουν κάτι θα το παρατηρήσεις. Όλα τα ψάρια νομίζω ότι είναι ευαίσθητα σε λάθος συνθήκες. Νομίζω κατα την γνώμη μου οι δίσκοι είναι το λιγότερο ευαίσθητοι. Συνηθίζουν εύκολα σε κάποιες συνθήκες αρκεί να είναι πάντα ίδιες. Δεν είναι το ίδιο για παράδειγμα να ανεβοκατεβάσεις το ίδιο 2-3 βαθμούς απότομα την θερμοκρασία (μιλάω για λάθος πάντα έτσι σε δίσκους και το ίδιο ας πούμε στα ζωοτόκα. Για δες τα Guppy ή τα Platty που τα PetShop τα προτείνουν στους νέους σαν εύκολα. Την μία μέρα μπορεί να κάνουν κόλπα στις θηλυκές και την επόμενη αν κάνεις κάποιο λάθος μπορεί να έχουν κάνει καμπούρα και να μην προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. Γνώμη μου έτσι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 5 Σεπτεμβρίου 2011 #54 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 Σπύρο,πιστεύω οτι το πας πολύ μακριά και μ'αρέσει. Η απάντηση έχει σχέση με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού των ψαριών λόγω προσθήκης νέων "κινδύνων" ? Οχι πολυ μακρυα. Αν και στα ενυδρειακα ειμαστε ακομα στο μεσαιωνα. Ειναι πολυ γνωστη και βασικη χημικη λειτουργια που επηρεαζει ολες τις αλλες στο ενυδρειο. Οξειδοαναγωγη. Ενα παραδειγμα ειναι οτι μπορει καποιος να τα μετραει ολα και αν ειναι "ΟΚ" και ενω πχ μετραει σωστη GH (μεταλλικα αλατα) αυτα να ειναι αχρηστα για τα ψαρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 5 Σεπτεμβρίου 2011 #55 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) Οχι πολυ μακρυα. Αν και στα ενυδρειακα ειμαστε ακομα στο μεσαιωνα. Ειναι πολυ γνωστη και βασικη χημικη λειτουργια που επηρεαζει ολες τις αλλες στο ενυδρειο. Οξειδοαναγωγη. Ενα παραδειγμα ειναι οτι μπορει καποιος να τα μετραει ολα και αν ειναι "ΟΚ" και ενω πχ μετραει σωστη GH (μεταλλικα αλατα) αυτα να ειναι αχρηστα για τα ψαρια. Ανοιξε ένα καινούργειο θέμα να μας εξηγήσεις όσο μπορείς για την οξειδοαναγωγή. edit: =redox? Έγινε επεξεργασία 5 Σεπτεμβρίου 2011 - BiggBilly Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 5 Σεπτεμβρίου 2011 #56 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 Εδώ κολλάει η ατάκα "παντού υπάρχει ένας μύθος". Και ενώ η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστική τους ικανότητα έφερε στα ενυδρεία μας τα ψάρια του γένους Symphysodon, η βιομηχανοποίηση και η μαζικότητα έφερε τα προβλήματα και τις μαγικές συνταγές για την διατήρηση τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι λαθροθήρες δεν έκαναν μια στοιχειώδης διαλογή και έφεραν ακατάλληλα ψάρια στα ενυδρεία μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκτροφείς τους διατηρούν σαν σαρδέλες και τα πασάρουν σε σακούλες σε όλο κόσμο. Και βέβαια ένας τόσο πολύπλοκος οργανισμός όπως οι Δίσκοι έχει και πολλαπλές ικανότητες από εκεί και πέρα θα πρέπει εμείς να έχουμε τη ικανότητα και τη γνώση να διατηρήσουμε ένα σωστό ενυδρείο για δέκα χρόνια συνεχόμενα για να ζήσει και αυτός μια καλή ζωή. @ Delta Ειναι πολυ γνωστη και βασικη χημικη λειτουργια που επηρεαζει ολες τις αλλες στο ενυδρειο. Οξειδοαναγωγη. Ενα παραδειγμα ειναι οτι μπορει καποιος να τα μετραει ολα και αν ειναι "ΟΚ" και ενω πχ μετραει σωστη GH (μεταλλικα αλατα) αυτα να ειναι αχρηστα για τα ψαρια. Και εμένα αυτό πέρασε σαν πρώτη σκέψη αλλά δεν γνωρίζω αν με την χρήση όζοντος παρατείνεται ή καταργούνται οι αλλαγές νερού. Να είσαι σίγουρος ότι αν μειωθεί πολύ η Οξειδοαναγωγική ικανότητα θα γίνει μετρήσιμη και αμμωνία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanos459 5 Σεπτεμβρίου 2011 #57 Share 5 Σεπτεμβρίου 2011 Όλα τα ψάρια νομίζω ότι είναι ευαίσθητα σε λάθος συνθήκες. Νομίζω κατα την γνώμη μου οι δίσκοι είναι το λιγότερο ευαίσθητοι. Συνηθίζουν εύκολα σε κάποιες συνθήκες αρκεί να είναι πάντα ίδιες. Δεν είναι το ίδιο για παράδειγμα να ανεβοκατεβάσεις το ίδιο 2-3 βαθμούς απότομα την θερμοκρασία (μιλάω για λάθος πάντα έτσι σε δίσκους και το ίδιο ας πούμε στα ζωοτόκα. Για δες τα Guppy ή τα Platty που τα PetShop τα προτείνουν στους νέους σαν εύκολα. Την μία μέρα μπορεί να κάνουν κόλπα στις θηλυκές και την επόμενη αν κάνεις κάποιο λάθος μπορεί να έχουν κάνει καμπούρα και να μην προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. Γνώμη μου έτσι; συμφορουμιτες,αυτο ακριβως εννοω,εννοω οτι η τρομοκρατια εχει σχεση με την κατοχη δισκων στο πως θα ειναι οκ και δεν θα χεις απωλειες, και ειπα την προσωπικη μου εμπειρια,οχι με ζωοτοκα οπως λεει ο μπαμπης αλλα με ραμιρεζι , κολλητος μου ,,τρελλος για ραμ,ειχε κανει 4 προσπαθειες και μαλλον με αλλαγες τις θερμοκρασιας?ποιος ξερει,,,εχανε το ενα απο τα δυο,η το αρσενικο η το θυληκο, πηρε δισκους,τους εχει εναμιση χρονο,κανει τα προβλεπομενα(χωρις αντιστροφη οσμωση,χωρις τυρφη,ph 7)και τα δισκακια φαινονται υγιεστατα και κουκλια,θα προσπαθησω να βγαλω και καμια φωτο γιατι δεν ασχολειτε με ιντερνετια!!περιμενουμε και αλλους δισκαδες να πουνε τις χρησιμες συμβουλες τους Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 6 Σεπτεμβρίου 2011 #58 Share 6 Σεπτεμβρίου 2011 Πάντως απο τους πέντε που ξέρω που ασχολούνται με Δίσκους (έχουν στην κατοχή τους), ένας μόνο έχει για μένα υγιές ψάρια. Να ξεκαθαρίσουμε για τι ακριβώς μιλάμε, για απλή κατοχή Δίσκου ή για την όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα ζωής. Για μένα ακόμα και μεγάλα μάτια σε σχέση με το σώμα το θεωρώ αιτία κακής συντήρησης... Να συμπληρώσω ότι δεν πιστεύω ότι ο τρόπος μου είναι ο σωστός, απλά έχω προσέξει βελτίωση (κυρίως στο ανοσοποιοτικό του ψαριού). Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 7 Σεπτεμβρίου 2011 #59 Share 7 Σεπτεμβρίου 2011 @ BiggBilly Πάντως απο τους πέντε που ξέρω που ασχολούνται με Δίσκους (έχουν στην κατοχή τους), ένας μόνο έχει για μένα υγιές ψάρια. Να ξεκαθαρίσουμε για τι ακριβώς μιλάμε, για απλή κατοχή Δίσκου ή για την όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα ζωής. Για μένα ακόμα και μεγάλα μάτια σε σχέση με το σώμα το θεωρώ αιτία κακής συντήρησης... Να συμπληρώσω ότι δεν πιστεύω ότι ο τρόπος μου είναι ο σωστός, απλά έχω προσέξει βελτίωση (κυρίως στο ανοσοποιοτικό του ψαριού). Λίγο αισιόδοξο μου φαίνεται το 1/5 να είναι γνώστες. Η εκτροφή Δίσκων από την απλή έως την σύνθετα κοινωνικοποιημένη, αναπαραγωγή με αξιόλογους απογόνους για πολλές γενιές είναι σαφώς ποιο εύκολη από πολλά είδη, Neon πχ που στις ίδιες συνθήκες θα έχεις πολλές περισσότερες απώλειες με μηδενικές αναπαραγωγές. Είναι από τα ψάρια που απαιτούν σεβασμό για αυτά που μπορούν να προσφέρουν σε ένα χομπίστα και δεν του αξίζει μια απλή επιβίωση. Και μας φέρνει αντιμέτωπους με συμπεριφορές, αναπαραγωγές και πολύ σοβαρότερες καταστάσεις από την απλή συντήρηση ενός ενυδρείου. Αν ο τρόπος σου έχει καλά αποτελέσματα θα είναι και σωστός αλλά όχι και ο μοναδικός. Μπορείς να μας πεις τη κάνεις? Το ανοσοποιητικό πως κατάλαβες ότι έχει βελτιωθεί? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 7 Σεπτεμβρίου 2011 #60 Share 7 Σεπτεμβρίου 2011 Το ανοσοποιητικό πως κατάλαβες ότι έχει βελτιωθεί? Ένα απο τα πράγματα που έκανε "μπαμ" όταν άλλαξα παραμέτρους νερού ήταν ότι τα μάτια τους έγιναν πιο κόκκινα. Μπορείς να μας πεις τη κάνεις? Ταίζω πολύ και αλλάζω συνέχεια νερά Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 7 Σεπτεμβρίου 2011 #61 Share 7 Σεπτεμβρίου 2011 Ένα απο τα πράγματα που έκανε "μπαμ" όταν άλλαξα παραμέτρους νερού ήταν ότι τα μάτια τους έγιναν πιο κόκκινα. Μήπως κατεβάζοντας το PH και τις σκληρότητες (φαντάζομαι) άλλαξε όλη η όψη του ενυδρείου προς το καλύτερο. Ταίζω πολύ και αλλάζω συνέχεια νερά Αυτός είναι το ποιο σημαντικός για μένα. Και μια υψηλή θερμοκρασία για να πεινάει, μέχρι ποια ηλικία όμως? Και βέβαια το χαμηλό PH θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα ποιο αποστειρωμένο περιβάλλων, αλλά για πόσο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 8 Σεπτεμβρίου 2011 #62 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Και μια υψηλή θερμοκρασία για να πεινάει, μέχρι ποια ηλικία όμως? Συνήθως σε ψάρια τα οποία είναι καινούργεια στην κατοχή μας (τα οποία λόγου φόβου ή συνήθειας δεν δέχονται της τροφές μας) αρκετοί ανεβάζουν θερμοκρασία για να αυξάνουν τον μεταβολισμό του. Αυτό βέβαια το αποφεύγεις αν κάνεις καλή αγορά ψαριού. Απο εκεί και πέρα την θερμοκρασία την κρατώ σταθερά για μικρά και ενήλικα. Απλά όσοι επιλέγουν να έχουν υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να ταίζουν πολύ (λόγου μεταβολισμού) και να αλλάζουν συχνά νερό (οι ακαθαρσίες "σαπίζουν" με την ζέστη). Και βέβαια το χαμηλό PH θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα ποιο αποστειρωμένο περιβάλλων, αλλά για πόσο? Το χαμηλό pH μειώνει της πιθανότητες βακτηριακής λοίμωξεις. Γενικά το μαλακό νερό δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων (ακόμα και του αζώτου). Γιαυτό είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις ενυδρείο με ουδέτερο pH (~7.0) για να αυξηθούν στο μέγιστο στο ενυδρείο και μετά κατεβάζεις το pH και απλά κάνεις συντήρηση. Επίσης χαμηλό pH σημαίνει και λιγότερη τοξικότητα του NH3/4, NO2 και ΝΟ3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanos459 9 Σεπτεμβρίου 2011 #63 Share 9 Σεπτεμβρίου 2011 σωστα,,,,βεβαια απο οτι εχω διαβασει μερικοι εχουν δισκους μεχρι και 7,5 ph,, κατι αλλο,,,,πιστευετε οτι ειναι υπερτιμημενοι σαν χρηματικη αξια η οχι'? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΕΤΡΟΣ 2 9 Σεπτεμβρίου 2011 #64 Share 9 Σεπτεμβρίου 2011 Εγω ξερω μερικους μεχρι 8 ph!! H αξια η χρηματικη ειναι σχετικη μιας και <παιζουν> πολλοι παραμετροι. Μια παραμετρος που δεν εχουν παρει χαμπαρι ειναι απο ποιο κρατος ερχονται. π.χ στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 12ρης ΔΙΣΚΟΣ λιανικη εχει 10 ευρω!!!! πετρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 9 Σεπτεμβρίου 2011 #65 Share 9 Σεπτεμβρίου 2011 Φυσικά και είναι υπερτιμημένοι αφού δεν υπάρχει στην Ελλάδα φάρμα δίσκων ώστε να κάνει μαζική παραγωγή και να μπορεί να διοχετεύει στο εμπόριο φτηνούς δίσκους. Και αυτό γιατί το κόστος μεταφοράς τους ας πούμε απο Μαλαισία είναι 400-500 ευρώ για παράδειγμα τα δύο κιβώτια + πιστοποιητικά υγείας και άλλα χαρτιά περίπου 550 ευρώ + το κόστος του εκάστοτε δίσκου. Από Ευρώπη το κόστος είναι μεγαλύτερο αλλά δεν χρειάζεται να τρέχεις για χαρτιά, οπότε και πιό ακριβοί δίσκοι. Κι' ας είναι οι Ασιαάτες κατά την γνώμη μου καλύτεροι. Επίσης για να πάρει κάποιος δίσκους στην Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσει 100 ή 150 κιλά εμπορεύματος. Δηλαδή δεν μιλάμε για ένα δύο κιβώτια αλλά για παραπάνω. Φανταστείτε ότι στα λεφτά που πληρώνει ο έμπορος ο ΦΠΑ δεν εκποίπτει. Μετά πρέπει να ανεβάσει την τιμή σίγουρα 23% για τον ΦΠΑ + κάποιο κέρδος που πρέπει να έχει το μαγαζί. Δηλαδή ένας δίσκος που αγοράζεται 100 ευρώ πρέπει να πουληθεί 160-170 ευρώ. Στην Βουλγαρία τώρα στο παράδειγμα του φίλου Πέτρου νομίζω ότι εκεί υπάρχουν 2-3 φάρμες δίσκων και σίγουρα αν διοχετεύονται απ΄ευθείας στην αγορά θα είναι πολύ φτηνοί. Δεν νομίζω όμως στην λιανική. Φίλε Πέτρο κατά τα λεγόμενά σου νομίζεις ότι κάποιοι έμποροι εδώ φέρνουν δίσκους από Βουλγαρία με μηδενικά έξοδα και τους ονομάζουν Stendker ή Tony Tan ή οτιδήποτε άλλο; Γιατί δεν έχω δεί κανέναν να λέει ότι έχει δίσκους Βουλγαρίας στο κατάστημά του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 10 Σεπτεμβρίου 2011 Author #66 Share 10 Σεπτεμβρίου 2011 Φυσικά και είναι υπερτιμημένοι αφού δεν υπάρχει στην Ελλάδα φάρμα δίσκων ώστε να κάνει μαζική παραγωγή και να μπορεί να διοχετεύει στο εμπόριο φτηνούς δίσκους. Και αυτό γιατί το κόστος μεταφοράς τους ας πούμε απο Μαλαισία είναι 400-500 ευρώ για παράδειγμα τα δύο κιβώτια + πιστοποιητικά υγείας και άλλα χαρτιά περίπου 550 ευρώ + το κόστος του εκάστοτε δίσκου. Από Ευρώπη το κόστος είναι μεγαλύτερο αλλά δεν χρειάζεται να τρέχεις για χαρτιά, οπότε και πιό ακριβοί δίσκοι. Κι' ας είναι οι Ασιαάτες κατά την γνώμη μου καλύτεροι. Επίσης για να πάρει κάποιος δίσκους στην Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσει 100 ή 150 κιλά εμπορεύματος. Δηλαδή δεν μιλάμε για ένα δύο κιβώτια αλλά για παραπάνω. Φανταστείτε ότι στα λεφτά που πληρώνει ο έμπορος ο ΦΠΑ δεν εκποίπτει. Μετά πρέπει να ανεβάσει την τιμή σίγουρα 23% για τον ΦΠΑ + κάποιο κέρδος που πρέπει να έχει το μαγαζί. Δηλαδή ένας δίσκος που αγοράζεται 100 ευρώ πρέπει να πουληθεί 160-170 ευρώ. Στην Βουλγαρία τώρα στο παράδειγμα του φίλου Πέτρου νομίζω ότι εκεί υπάρχουν 2-3 φάρμες δίσκων και σίγουρα αν διοχετεύονται απ΄ευθείας στην αγορά θα είναι πολύ φτηνοί. Δεν νομίζω όμως στην λιανική. Φίλε Πέτρο κατά τα λεγόμενά σου νομίζεις ότι κάποιοι έμποροι εδώ φέρνουν δίσκους από Βουλγαρία με μηδενικά έξοδα και τους ονομάζουν Stendker ή Tony Tan ή οτιδήποτε άλλο; Γιατί δεν έχω δεί κανέναν να λέει ότι έχει δίσκους Βουλγαρίας στο κατάστημά του. Mπαμπη ανοιγεις ενα θεμα οπου ειναι επικυνδινο και θα ''μπλεξουμε'' αμα το αναλυσουμε . και στη Τσεχια εχει φαρμα και στην Κωνσταντινουπολη και οι φιλοι μας οι Ιταλοι εχουν με το αναλογο κοστος παντα , σαφως και τα ψαρια που ερχονται απευθειας απο φαρμες και δεν περνανε 1000 μυρια κυματα θα ειναι φτηνοτερα ,,,, Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 10 Σεπτεμβρίου 2011 #67 Share 10 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) κατι αλλο,,,,πιστευετε οτι ειναι υπερτιμημενοι σαν χρηματικη αξια η οχι'? Το πόσο θα κοστίσει ένας Δίσκος εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Απο ποιόν εκτροφέα είναι, απο τι ζευγάρι προήλθε, απο το strain ή αν είναι F1 (F2, F2 ktl), απο το πόση φροντίδα δέχτηκαν όταν ήταν μωρά (τροφή, αποπαρασιτοποίηση) ή/και ακόμα και αν ήταν απο τα καλά της γέννας. Το τελευταίο για μένα είναι το πιο σημαντικό. Ναι να πάρεις Δίσκο απο τον εκτροφέα Χ αλλά να μη είναι ότι περισσεύει. Γιατί κακά τα ψέματα ξέρουμε ότι όλοι οι εκτροφείς στέλνουν τα περισσότερα Αμερική και Ασία, στην Ευρώπη έρχονται ελάχιστα και αμφιβάλω κατα πόσο έρχονται καλής ποιότητας την Ελλάδα ειδικά. Αν με ρωτάς προσωπικά ότι θεωρώ πεταμένα λεφτά να δώσω 30-40Ε παραπάνω θα σου πω όχι, το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για ψάρια τα οποία μπορεί να είναι μαζί μας μέχρι 8χρόνια. Έγινε επεξεργασία 10 Σεπτεμβρίου 2011 - BiggBilly Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanos459 11 Σεπτεμβρίου 2011 #68 Share 11 Σεπτεμβρίου 2011 Αν με ρωτάς προσωπικά ότι θεωρώ πεταμένα λεφτά να δώσω 30-40Ε παραπάνω θα σου πω όχι, το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για ψάρια τα οποία μπορεί να είναι μαζί μας μέχρι 8χρόνια. κοιτα,,,αν ειναι να παρεις 8-10 δισκους...π.χ τα 30-40 ευρω που λες γινονται αυτοματα 250-400 ευρω παραπανω~~~~ΠΑΡΑΠΑΝΩ,,,,οχι συνολικα η τιμη,,,, δεν νομιζω πολλοι χομπιστες να πληρωσουν καμια 1000 ευρω για να παρουν καλους δισκους,,,,στανταρ η πλειοψηφια θα προτιμησει το φθηνοτερο και ας ειναι σε ποιοτητα κατωτερο,,, οι καιροι ειναι δυσκολοι!!! οσο για την εισαγωγη απο βουλγαρια το εχω ξανακουσει ειδικα πριν μπει η βουλγαρια στο ευρω,,(αν δε κανω λαθος τωρα μπηκε??),,, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 11 Σεπτεμβρίου 2011 Author #69 Share 11 Σεπτεμβρίου 2011 κοιτα,,,αν ειναι να παρεις 8-10 δισκους...π.χ τα 30-40 ευρω που λες γινονται αυτοματα 250-400 ευρω παραπανω~~~~ΠΑΡΑΠΑΝΩ,,,,οχι συνολικα η τιμη,,,, δεν νομιζω πολλοι χομπιστες να πληρωσουν καμια 1000 ευρω για να παρουν καλους δισκους,,,,στανταρ η πλειοψηφια θα προτιμησει το φθηνοτερο και ας ειναι σε ποιοτητα κατωτερο,,, οι καιροι ειναι δυσκολοι!!! οσο για την εισαγωγη απο βουλγαρια το εχω ξανακουσει ειδικα πριν μπει η βουλγαρια στο ευρω,,(αν δε κανω λαθος τωρα μπηκε??),,, Αυτοι που επιλεγουν να ριξουν λεφτα σε δισκους και το κανουν ασχετος με την οικονομικη δυνατοτητα που εχουν χωριζονται σε 2 κατηγοριες κατα τη γνωμη μου : α) σε αυτους που γουσταρουν να εχουν ενα ψαρι ποιοτικο - σπανιο - σωστο Η οπως αλλιως θες να το πεις β) σε αυτους που περνουν το ψαρι για να πουν οτι πηραν ενα ψαρι ακριβο χωρις καν να ξερουν πως να το συντηρησουν . Επειδη οι καιροι ειναι δυσκολοι και υπαρχουν ακομα ανθρωποι στην αγορα που κοιτανε πως θα ''δαγκωσουν'' το πελατη : δεν σημαινει οτι οταν πληρωσεις ενα ψαρι ακριβα θα ειναι και καλο . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 12 Σεπτεμβρίου 2011 #70 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Mπαμπη ανοιγεις ενα θεμα οπου ειναι επικυνδινο και θα ''μπλεξουμε'' αμα το αναλυσουμε . και στη Τσεχια εχει φαρμα και στην Κωνσταντινουπολη και οι φιλοι μας οι Ιταλοι εχουν με το αναλογο κοστος παντα , σαφως και τα ψαρια που ερχονται απευθειας απο φαρμες και δεν περνανε 1000 μυρια κυματα θα ειναι φτηνοτερα ,,,, Ελάχιστοι όμως, ίσως 2-3 ευρωπαίοι κάνουν εξαγωγή σε άλλα κράτη εκτός από κάποιο γειτονικό τους. Συνήθως πουλάνε μόνο στο κράτος τους. Αν εδώ υπήρχε μια φάρμα δίσκων και πούλαγε και στον ιδιώτη φτηνά ψάρια, να δείς πόσο χαμηλά θα έπεφταν οι τιμές στα μαγαζιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 12 Σεπτεμβρίου 2011 #71 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) Το πόσο θα κοστίσει ένας Δίσκος εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Απο ποιόν εκτροφέα είναι, απο τι ζευγάρι προήλθε, απο το strain ή αν είναι F1 (F2, F2 ktl), απο το πόση φροντίδα δέχτηκαν όταν ήταν μωρά (τροφή, αποπαρασιτοποίηση) ή/και ακόμα και αν ήταν απο τα καλά της γέννας. Το τελευταίο για μένα είναι το πιο σημαντικό. Αυτά πως μπορείς να τα μάθεις; Ναι να πάρεις Δίσκο απο τον εκτροφέα Χ αλλά να μη είναι ότι περισσεύει. Γιατί κακά τα ψέματα ξέρουμε ότι όλοι οι εκτροφείς στέλνουν τα περισσότερα Αμερική και Ασία - Προσωπικά πιστεύω ότι ένας εκτροφέας θέλει να ανοίξει δουλειές με καλά ψάρια παντού και δεν διαχωρίζει τις αγορές. Οι έμποροι ίσως να παραγγέλνουν λιγότερο ποιοτικά ψάρια ώστε να μειώσουν το κόστος τους, στην Ευρώπη έρχονται ελάχιστα και αμφιβάλω κατα πόσο έρχονται καλής ποιότητας την Ελλάδα ειδικά. Αν με ρωτάς προσωπικά ότι θεωρώ πεταμένα λεφτά να δώσω 30-40Ε παραπάνω θα σου πω όχι, το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για ψάρια τα οποία μπορεί να είναι μαζί μας μέχρι 8χρόνια. Εγώ προσωπικά δεν θα ξανπληρώσω ούτε ένα cent παραπάνω για να πάρω ένα δίσκο επειδή είναι επώνυμου μεγαλοεκτροφέα απο την Γερμανία ή από την Μαλαισία. Θα προτιμήσω να πάω σε ένα μαγαζί να βρώ 1-2 δίσκους που μου έκατσαν στο μάτι, θα καθήσω και μία ώρα μπροστά τους να τους παρατηρήσω πολύ προσεχτικά και αν διαπιστώσω ότι αξίζουν τα λεφτά τους θα τους πάρω. Ξέρεις πόσα λεφτά έχω δώσει και όλοι μας έχουμε δώσει, σε δίσκους από "επώνυμους" εκτροφείς που υπόσχονται καθαρά ψάρια χωρίς παράσιτα και την έχουμε πατήσει; Και φυσικά πρέπει να ξέρουμε ότι οι εκτροφείς ποτέ δεν λένε αλήθεια για το τι κάνουν για να γεννήσουν οι δίσκοι τους πολλά και ποιοτικά μωρά, πως κάνουν αποπαρασίτωση κλπ. Και αν πούν ένα - δυό "μυστικά" τους σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που αν δεν τα συνδιάσεις με αυτά που είπαν είναι άχρηστα. Για παράδειγμα, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε αναπαραγωγή σε ph 5.0 που λέει ο Stendker. Άν δούμε πτερύγια πάνω στα μωρά θα είμαστε απο τους ελάχιστους τυχερούς. Ή σε άλλη περίπτωση μεγαλοεκτροφέα από Μαλαισία που ισχυρίζεται ότι κάνει μεγάλες αναπαραγωγές σε υψηλό ph και kh. Αν το δοκιμάσουμε θα έχουμε γονιμοποιημένα 20-30 αυγά. Και σταματάω εδώ το παραλήρημα γιατί δεν θέλω να πω άλλα για ευνόητους λόγους. Έγινε επεξεργασία 12 Σεπτεμβρίου 2011 - Mpampis11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 12 Σεπτεμβρίου 2011 #72 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 κοιτα,,,αν ειναι να παρεις 8-10 δισκους...π.χ τα 30-40 ευρω που λες γινονται αυτοματα 250-400 ευρω παραπανω~~~~ΠΑΡΑΠΑΝΩ,,,,οχι συνολικα η τιμη,,,, δεν νομιζω πολλοι χομπιστες να πληρωσουν καμια 1000 ευρω για να παρουν καλους δισκους,,,,στανταρ η πλειοψηφια θα προτιμησει το φθηνοτερο και ας ειναι σε ποιοτητα κατωτερο,,, οι καιροι ειναι δυσκολοι!!! οσο για την εισαγωγη απο βουλγαρια το εχω ξανακουσει ειδικα πριν μπει η βουλγαρια στο ευρω,,(αν δε κανω λαθος τωρα μπηκε??),,, Δεν είναι ακριβώς εισαγωγή. Είναι απλή αγορά. Πας με ένα station vagon στην βουλγαρία 6-7 ώρες ταξίδι από Αθήνα, αν μένεις και κοντά 2-3 ώρες, φορτώνεις, 5,6,7 κούτες ψάρια, όσες χωράει το αμάξι, περνάς χωρίς έλεγχο τα ανοικτά πιά σύνορα και κάνεις "δουλειά". Οι έμποροι μάλλον δεν το κάνουν αυτό γιατί η εισαγωγή ψαριών από Ασία, ακόμη και από Ευρώπη κοστίζει πιό φτηνά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 12 Σεπτεμβρίου 2011 #73 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Εγώ προσωπικά δεν θα ξανπληρώσω ούτε ένα cent παραπάνω για να πάρω ένα δίσκο επειδή είναι επώνυμου μεγαλοεκτροφέα απο την Γερμανία ή από την Μαλαισία. Θα προτιμήσω να πάω σε ένα μαγαζί να βρώ 1-2 δίσκους που μου έκατσαν στο μάτι, θα καθήσω και μία ώρα μπροστά τους να τους παρατηρήσω πολύ προσεχτικά και αν διαπιστώσω ότι αξίζουν τα λεφτά τους θα τους πάρω. Ξέρεις πόσα λεφτά έχω δώσει και όλοι μας έχουμε δώσει, σε δίσκους από "επώνυμους" εκτροφείς που υπόσχονται καθαρά ψάρια χωρίς παράσιτα και την έχουμε πατήσει; Και φυσικά πρέπει να ξέρουμε ότι οι εκτροφείς ποτέ δεν λένε αλήθεια για το τι κάνουν για να γεννήσουν οι δίσκοι τους πολλά και ποιοτικά μωρά, πως κάνουν αποπαρασίτωση κλπ. Και αν πούν ένα - δυό "μυστικά" τους σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που αν δεν τα συνδιάσεις με αυτά που είπαν είναι άχρηστα. Για παράδειγμα, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε αναπαραγωγή σε ph 5.0 που λέει ο Stendker. Άν δούμε πτερύγια πάνω στα μωρά θα είμαστε απο τους ελάχιστους τυχερούς. Ή σε άλλη περίπτωση μεγαλοεκτροφέα από Μαλαισία που ισχυρίζεται ότι κάνει μεγάλες αναπαραγωγές σε υψηλό ph και kh. Αν το δοκιμάσουμε θα έχουμε γονιμοποιημένα 20-30 αυγά. Και σταματάω εδώ το παραλήρημα γιατί δεν θέλω να πω άλλα για ευνόητους λόγους. Δυστηχώς σε πολλά διαφωνούμε. Μερικές παρατηρήσεις. Για το ότι επώνυμος εκτροφέας σου υπόσχεται καθαρά ψάρια απο παράσιτα δεν είναι σωστό να στο λέει γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα καταστήματα που φιλοξενούν τα ψάρια έχουν αυτή την ευθύνη. Δηλαδή αν στο φέρει ο Γερμανός τέλειο και εσυ το πάρεις απο το ενυδρεακό κατάστημα με εσωτερικό παράσιτα ποιός φταίει? Για ποιό λόγο να μη δεις πτερύγια στα μωρά Δίσκων που μεγαλώνουν με pH5? Όσο για τον μεγαλοεκτροφέα της Μαλαισίας (το οποίο φαντάζοαι ποιός είναι) το να κάνει αναπαραγωγή με 6.2-6.4 δεν θεωρειται τόσο ψηλό. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε εδώ. Καλό είναι να τα ακούνε αυτά οι έμποροι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 12 Σεπτεμβρίου 2011 #74 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Δυστηχώς σε πολλά διαφωνούμε. Μερικές παρατηρήσεις. Για το ότι επώνυμος εκτροφέας σου υπόσχεται καθαρά ψάρια απο παράσιτα δεν είναι σωστό να στο λέει γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα καταστήματα που φιλοξενούν τα ψάρια έχουν αυτή την ευθύνη. Δηλαδή αν στο φέρει ο Γερμανός τέλειο και εσυ το πάρεις απο το ενυδρεακό κατάστημα με εσωτερικό παράσιτα ποιός φταίει? Για ποιό λόγο να μη δεις πτερύγια στα μωρά Δίσκων που μεγαλώνουν με pH5? Όσο για τον μεγαλοεκτροφέα της Μαλαισίας (το οποίο φαντάζοαι ποιός είναι) το να κάνει αναπαραγωγή με 6.2-6.4 δεν θεωρειται τόσο ψηλό. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε εδώ. Καλό είναι να τα ακούνε αυτά οι έμποροι... Έρχεσε στα λόγια μου και δεν καταλαβαίνω την διαφωνία. Μάλλον δεν τα έγραψα κατανοητά. Όταν ο Γερμανός ή οποιοσδήποτε άλλος γράφει με μεγάλα γράμματα στο site του, προτιμήστε τα δισκάκια μου γιατί είναι "free of parasites" σε αντίθεση με τα Ασιατικά για αυτούς που δεν ξέρουν είναι μια καλή διαφήμηση, ενώ στους γνώστες είναι "Προκλητικό" για τον λόγο που γράφεις παραπάνω. Για τις γέννες δεν μιλάω μόνο για το μεγάλωμα. Μιλάω για ολη την διαδικασία. Για τον λόγο, δεν μπορώ να βγάλω άκρη, μόνο εικασίες κάνω. Ίσως το φτωχό νερό της όσμωσης και η έλλειψη κάποιου στοιχείου του νερού που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο βιταμινούχο σκεύασμα ή ιχνοστοιχεία - δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς. Από τα τέλη Απριλίου είχα σε 2 συγκεκριμένα ζευγάρια του εκτροφέα "που αναπαράγει με ph 5.0" το συγκεκριμένο ph, και τα μωρά 1. Δεν έβγαλαν ούτε για δείγμα πτερύγια στην πλάτη και κάτω από την ουρά σε 3 γέννες. 2. Τα ψαράκια δεν μεγάλωναν με τίποτα. 3. Μόλις γίνονταν 5-6 εβδομάδων πέθαιναν σχεδόν όλα μέσα σε 2-3 μέρες. Τα φάρμακα για τα παράσιτα των βραγχίων δεν έκαναν τίποτα. Δεν φταίει βέβαια ο εκτροφέας. Απλά οι συνθήκες. Εκεί θέλω να καταλήξω έτσι; Το ίδιο γίνετε και σε Ασιατικούς δίσκους σε αυτό το ph και σε ζευγάρωμα Ασιατών με Γερμανούς. Για τον Μαλαισιανό, μιλάω μάλλον για κάποιον άλλο που κάνει αναπαραγωγή σε 7.0 - 7.2. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι έχουν μυστικά που δεν λένε και να μην πέρνουμε σχοινί κορδόνι 2-3 συμβουλές του αέρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 12 Σεπτεμβρίου 2011 Author #75 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Δεν είναι ακριβώς εισαγωγή. Είναι απλή αγορά. Πας με ένα station vagon στην βουλγαρία 6-7 ώρες ταξίδι από Αθήνα, αν μένεις και κοντά 2-3 ώρες, φορτώνεις, 5,6,7 κούτες ψάρια, όσες χωράει το αμάξι, περνάς χωρίς έλεγχο τα ανοικτά πιά σύνορα και κάνεις "δουλειά". Οι έμποροι μάλλον δεν το κάνουν αυτό γιατί η εισαγωγή ψαριών από Ασία, ακόμη και από Ευρώπη κοστίζει πιό φτηνά. Eαν ειναι τοσο ευκολο Μπαμπη βρες μου φαρμα στη Βουλγαρια και τα αλλα αστα σε μενα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος