Jump to content

600λ Μαλαουι


vagelisoscar

Recommended Posts

Αφού επιτέλους βρήκα λίγο χρόνο είπα να παρουσιάσω το 1+ έτους μαλάουι μου! Πρόκειται για ένα ενυδρείο που έστρωσε με μπόλι και αμμωνία και δουλεύει εδώ και ένα χρόνο σε σταθερές συνθήκες. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν 4 Labidochromis caeruleus yellow (1+3) και μετά από κανένα μήνα μπήκαν τα αφρα. Τέλος πριν 2 μήνες περίπου προστέθηκαν 3 ακόμα λάμπιντο. Αναλυτικά λοιπόν...

Διαστάσεις: DIY 1.8*0.6*0.6

Όγκος: 650 (καθαρά 550)

Κατηγορία: malawi

Φιλτράρισμα: eheim 2250 (1200lt/h)+ 2217 (1000lt/h)

Θερμοστάτης: 1 jager 300w

Ψάρια: 7 Labidochromis caeruleus yellow (2m+5f)

6 Cynotilapia mbamba (white top) ''afra'' (2m+4f)

Διακοσμητικά υλικά: 100 κιλά πέτρες ασβεστολιθικές, 70κ. άμμος ασβεστολιθική από θάλασσα κοκκομετρίας 0,6 - 1.2 mm

Φυτά: valisneria gigantea

Φωτισμός: arcadia freshwater 2χ36w + 2 x 54w (χρησιμοποιώ 1+1)

Διάρκεια φωτισμού: 10 ώρες (13:00-23:00 η 36w και 18:00-21:00 η 54w)

Παράμετροι:

pH:8.3

Γενική σκληρότητα (GH):14

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):12

Αμμωνία (ΝΗ3):0

Νιτρώδη (ΝΟ2):0

Νιτρικά (ΝΟ3):5-10

Αλλαγές νερού:140lt/εβδομάδα

Θερμοκρασία:26

Άλλες πληροφορίες:προετοιμασία νερού σε βαρέλι και προσθήκη σόδας για διατήρηση του kh σε κάθε αλλαγή, τους πρώτους μήνες χρησιμοποίησα θειική μαγνησία για να κρατάω το Gh μέχρι να δουλέψουν πλήρως τα ασβεστολιθικά. Αντιχλώριο

Τροφές: Hikari:excel pellets, Omega one:vegi flakes, Tropical Malawi Flakes, λαχανικά

Η κοινωνική συμπεριφορά που έχω παρατηρήσει στο ενυδρείο είναι πολύ αντιπροσωπευτική των ειδών που φιλοξενεί. Τον πρώτο μήνα το ένα αρσενικό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το άλλο (το μικρό ήταν μόλις 1,5-2 μηνών) συνεπώς είχε την απόλυτη κυριαρχία σε όλους τους χώρους του ενυδρείου. Στην συνέχεια όταν μεγάλωσε το μικρό αρσενικό διεκδίκησε τον χώρο του και τον κέρδισε, ενώ σταδιακά αποδείχτηκε ως το κυρίαρχο από τα 2.post-12804-1280224988_thumb.jpg Πλέον το ενυδρείο είναι νοητά χωρισμένο στα 2 και κάθε ένα από τα αρσενικά ελέγχει μια πλευρά χωρίς να πλησιάζει ποτέ (ούτε καν στο φαγητό) την πλευρά του άλλου. Τα θηλυκά έχουν τις σπηλιές τους και συχνά πυκνά επισκέπτονται αυτές των αρσενικών... Από την άλλη τα λάμπιντο είναι κάπως πιο ανεξάρτητα, έχουν τις σπηλιές τους αλλά δεν διστάζουν να ζευγαρώνουν σε "κρατήρες" που δημιουργούν στην ελεύθερη άμμο (όσοι έχετε δει βιντεάκια από την λίμνη θα καταλαβαίνετε τι εννοώ).

Στην φωτό βλέπετε το αρχικό στήσιμο το οποίο τροποποιήθηκε ελαφρώς - κατέβηκε το ύψος του νταμαριούpost-12804-1280224948_thumb.jpg για να δημιουργηθούν περισσότερες σπηλιές που εφάπτονται στην άμμο, κάτι που εκτιμούν δεόντως τα συγκεκριμένα είδη, καθώς σκάβουν για να τροποποιήσουν την σπηλιά τους ακριβώς όπως την θέλουν.

post-12804-1280224932_thumb.jpgpost-12804-1280224977_thumb.jpg

Τέλος, πριν από ένα μήνα και κάτι ξεκίνησαν οι αναπαραγωγές. Για την κάλυψη των μικρών έχω δημιουργήσει 3 λόφους από μικρές πέτρες - βότσαλα (3-4 εκ. διάμετρο) που προσφέρουν ασφαλεές καταφύγιο για τα μωρά. Τώρα είμαστε στο στάδιο που η πρώτη φουρνιά έχει ξεμυτίσει και αρχίσει τα σουλάτσα δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα με καμιά 30αρια μικρά να τριγυρίζουν. post-12804-1280225047_thumb.jpgpost-12804-1280225063_thumb.jpg

Θα ήθελα γνώμες και παρατηρήσεις για να βελτιώσω το ενυδρείο!!!

Υ.Γ. Οι φωτό είναι σχετικά χάλια, χρειάζομαι καινούρια μηχανή και σεμινάρια ε π ε ι γ ό ν τ ω ς ...

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα απο μενα, πιστευω πως θα ηταν καλυτερο να εμπενε χαλαζιακη και αραγωνιτης για υποστρωμα μιας και τους αρεσει να σκαβουν συνεχεια. επανω απο την αμμο εχεις παντου πετραδακια τα οποια πιστευω πως τα δυσκολευουν, καλο με την ψιλη αμμο ειναι πως καθαριζουν τα βρανχια τους.

η συνθεση των πετρων ειναι καθαρα δικο σου γουστο .οι ποιο πολλοι βασισονται στον κανονα αριστερα / δεξια πετρες και στην μεση αδειο (σαν πλατεια ) . καποια φυτα οπως βελισνερια και ανουμπιες θα εσπαγαν την μονοτονια της πετρας... αλλα και αυτο σηγουρα ειναι δικο σου γουστο.

φιλικα παντα...Σακης

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου να χερεσαι το ενυδρειο σου.Και εγω θα σου ελεγα να βγαλεις το βοτσαλο απο προσωπικη εμπειρια και να σηκωσεις λιγο ψηλοτερα της πετρες. :excl:

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά να διευκρινίσω ότι στις περισσότερες φωτο φαίνεται ένα τμήμα του ενυδρείου και όχι όλη η έκταση. Βότσαλα έχει μόνο στις 3 γωνίες. Ο όγκος με τις πέτρες βρίσκεται κατά μήκος του οριζόντιου άξονα και στο μέσου αυτού, οπότε πίσω από τον όγκο με τις πέτρες υπάρχει πολύς χώρος μόνο με άμμο. Τώρα γιατί άμμο γιατί χαλαζιακή;δεν βοηθάει στις σκληρότητες. Όσο για τον αραγωνίτη δε μπορούσα να διαθέσω τόσα χρήματα για τόσα κιλά άμμο που έχω. Ίσως στο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι είναι ελαφρώς χοντρόκοκη αυτή που έχω και γιαυτό προσέθεσα άλλα 10 κιλά ασβεστολιθηκή Πάρου (0,2 - 0,4). Αλλά σκάβουν και στην πιο χοντρή και μάλιστα έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την διάταξη της.

Όσο για το ύψος των πετρών, τις είχα λίγο πιο ψηλά αλλά είδα στην πράξη (όπως και στον βιότοπό τους) ότι οι πέτρες είναι απλωμένες στον βυθό για να φτιάχνουν μόνα τους τις σπηλιές. Στις σπηλιές που δημιουργούνται στο ύψος σπάνια πηγαίνουν (ειδικά τα αρσενικά) γιατί δεν έχει την άμμο που χρειάζονται. Τέλος τα φυτά είναι μια πικρή ιστορία καθώς το έχω ήδη φυτέψει 3 φορές!!! Τελικά οι βαλισνέριες καταλήγουν μεζές ή παιγνίδι... Θα ξαναπροσπαθήσω όμως... Ίσως και με ανούμπιες

Ευχαριστώ, Βαγγέλης

Link to comment
Share on other sites

καλη συνεχεια λοιπον και αν μπορεις βαλε και μια φωτο γενικη του ενυδρειου με τα φωτα του μονο, ετσι θα φανει πολυ κατατοπιστικα...

παντως ειναι ομορφο και αναμενουμε συνεχεια!! :excl:

Link to comment
Share on other sites

Σαν συνολο μου αρεσει πιο πολυ.Ειδικα η ποικιλια χρωματων και μεγεθων στης πετρες.Κρυψε λιγο την αντισταση και το φιλτρο. :)

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν μπράβο για την προσπάθεια και από εμένα!

Πιστεύω ότι διορθωσούλες θα έχεις ακόμα καλύτερη εικόνα.

Πρώτον ότι αν προσθέσεις μια ικανή ποσότητα λεπτόκοκκης άμμου, πέρα από το λειτουργικό της υπόθεσης, θα πάρει την όψη "βυθού" που είναι πολύ πιο καλή στο μάτι. Αν δεν θέλεις να διαθέσεις για αραγωνίτη κάνεις τη δουλειά σου ανέξοδα με άμμο παραλίας, αν έχεις άκρη από Πάρο βάλε μπόλικη.

Δεύτερον τις πλακέ πέτρες μπορείς να τις βάλεις με μια κλίση και όχι τη μία πάνω στην άλλη θα δείξει πιό φυσικό και

τρίτον την τετράγωνη πέτρα στη μέση αν την βγάλεις θα είναι ακόμα καλύτερα.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Τις πέτρες τις φοβήθηκα λίγο με τα όσα είχα διαβάσει περί μαλάουι-ξ ψάρια (που όντως το κουβαλάνε το μενίρ τους...) και τις "έστησα" στην κυριολεξία. Το αποτέλεσμα όντως δεν δείχνει φυσικό αλλά δεν σταματάνε να μπουκώνονται και να γεννάνε για να βάλω χέρι. Έτσι την πάτησα και με την μεγάλη τετράγωνη στο κέντρο η οποία έχει τρύπες από κάτω οι οποίες έχουν γίνει σπηλιές για 2 λάμπιντο. Τέλος με την άμμο λέω αυτή την βδομάδα να παρανομήσω και να μαζέψω μερικά κιλά...

Όσο για τα μπαστούνια από τα φίλτρα και το θερμοστάτη καμιά ιδέα κρυψίματος; (χωρίς να το γεμίσω πέτρες γύρω γύρω γιατί πιάνει μούργα εκεί που ακουμπάνε οι πέτρες με το τζάμι)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εμένα πάλι μου αρέσει και έτσ.κάλυψε λίγο το φίλτρο και όλα καλα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...