Jump to content

Η δικη μου λιμνουλα!

Recommended Posts

Φιλοι μου καλησπερα!

Σε αρκετους απο εσας ειχα πει για το δικο μου σχεδιο. Η αρχικη ιδεα (για μενα τουλαχιστον) ηταν του Πανο εδω και μου αρεσε!

Δεν θελω να σας ζαλισω με την παρουσιαση της κατασκευης. Το μονο που εκανα ηταν να βρω μια πήλινη γλαστρα διαμετρου 60 εκατοστων και υψους επισης 60, να κλεισω τις τρυπες με σιλικονη ενυδρειακης χρησης και ρεταλια απο τζαμι που ειχα και τα τη θαψω μεσα στο χωμα του κηπου. Αυτο εγινε περισσοτερο να εκμεταλευτω τη γεωθερμια. Επειτα τοποθετηθηκε η σταμνα οπως θα δειτε στη συνεχεια.

Μεσα στη λιμνη υπαρχει ενα απλο κινεζικο φιλτρο ροης 750 λιτρων/ωρα, γεματο με σφουγγαρι. H πραγματικη ροη βεβαια δεν με ικανοποιει κυριως εξαιτιας του υψους που πρεπει να ανεβαινει το νερο. Καποια στιγμη θα αντικατασταθει με δυνατοτερο. Στην εξοδο του εχω τοποθετησει ενα λαστιχο ποτισματος που οδηγει το νερο στη σταμνα, η οποια περιεχει επισης σφουγγαρι, ενυδρειακο βαμβακι και βιολογικο υλικο (substrat), και το φυτο που φαινεται στο χειλος της (δεν θυμαμαι την ονομασια του - δεν τα παω καλα με τα φυτα!!) για την αποροφηση των ΝΟ3. Εχω βαλει και μεσα στη λιμνη λιγο, καθως και οπως θα δειτε pistia.

Επισης εχω αυτοματο συστημα αναπληρωσης, με ενα απλο πλαστικο φλοτερακι. Το φλοτερακι τροφοδοτειται νερο απο το δυκτιο αυτομοτου ποτισματος του κηπου μου. Δουλευει αψογα μεχρι στιγμης!!!

Απο κατοικους εχω γκαπυ. Σκεφτομουν για χρυσοψαρα, αλλα τα λιτρα δεν ειναι ιδανικα. Παντως ειχα και γεννα. Αν και τα γκαπυ γεννουν με εξαιρετικη ευκολια, το βλεπω θετικο! Φυσικα η συλληψη δεν εγινε εκει!

Τα ψαρια μπηκαν 2 ημερες αφου στηθηκε το συστημα φιλτρανσης της λιμνη. Η βιολογια ξεκινησε με μπολι απο το φιλτρο του ενυδρειου μου. Δεν εχουν ταϊστεί ποτε. Υπαρχει αφθονη τριχοειδης πρασινη αλγη μεσα. Δεν ξερω αν αυτο ειναι καλο για τα ψαρια σε μακροχρονιο επιπεδο. Εδω θα ηθελα τη συμβουλη καποιου που γνωριζει καλα σε θεματα διατροφης του συγκεκριμενου ειδους.

Η θερμοκρασια δεν εχει ξεπερασει ποτε τους 28 βαθμους φετος το καλοκαιρι που εχω και κυκλοφορια νερου. Περισυ που το νερο ηταν στασιμο η θερμοκρασια δεν ξεπερασε τους 33. Το χειμωνα η ελαχιστη ηταν αν θυμαμαι καλα 6. Να σημειωσω οτι ο ηλιος βλεπει τη λιμνη καπου στις 5 ωρες τωρα το καλοκαιρι. Το τονιζω γιατι οπως θα δειτε το νερο ειναι 100 διαυγες!! Περισυ, το νερο ειχε τοση πρασινιλα που δεν εβλεπες σε βαθος 5-10 εκατοστων, παρολο που ειχα και Pistia.

Μετρησεις που εκανα σημερα, δηλαδη περιπου 30-40 ημερες μετα το στησιμο του φιλτρου και το γενικο καθαρισμο της γλαστρα απο νερο και βρωμιες.

Ρh μεταξυ 7,5 - 8,0

Κh <7

Gh <4

NH3 - NH4 = 0

NO2 = 0

NO3 = 0!!!

PO4 = 0

Προβλεπω να υπαρχει ταση να ανεβουν οι σκληροτητες και το Ρh και αυτο λογω της μεγαλης εξατμισης (υπολογιζω καπου 4 λιτρα ημερησιως) και της συμπληρωσης με νερο βρυσης απο το συστημα αυτοματης αναπληρωσης. Αν επαληθευτει αυτο θα κανω αλλαγη νερου και θα μερτριασω τις σκληροτητες με νερο απο ΑΟ. Μεχρι στιγμης δεν εχω κανει αλλαγη. Ο λογος ειναι οτι το νερο εμπλουτιζεται με θρεπτικα συστατικα καθημερινα απο την αναπληρωση και επισης, οπως βλεπεται οι μετρησεις και η οψη του ειναι αριστες.

ξεκιναω λοιπον τιε φωτο!! :P

Η γενικη εικονα της λιμνης μου.

P7110204.jpg

P7110206.jpg

P7110198.jpg

Παρακατω βλεπεται τι περιεχει η σταμνα. Στο βαθος της διακρινεται η εισαγωγη, με νερο απο τη γλαστρα, οπου το νερο πεφτει επανω στα υλικα μηχανικης φιλτρανσης, συνεχιζει στο βιολογικο υλικο και τελος περναει απο το φυτο (το οποιο το βλεπει ο ηλιος) πριν πεσει σε μορφη καταρακτη ξανα μεσα στη γλαστρα!

P7110205.jpg

Το περιεχομενο και οι κατοικοι τις λιμνης. Προσεξτε τη διαυγεια του νερου. Βλεπεις ανετα τον πυθμενα μεσα απο 55+ εκατοστα νερο!!!

P7110208.jpg

P7110207.jpg

Το θεαμα τη νυχτα! Φυσικα ο φωτισμος λειτοργει μονο αν εχω σπιτι καμια γοργονα και θελω να την εντυπωσιασω! Το ιδιο θα ισχυσει αν ποτε μας κανει τη τιμη ο τρουπης!! :hysterical: Ειμαι σιγουρος οτι κατι τετοιο δεν θα δει ουτε στη Costa Rica. Ο φωτισμος ειναι ενας απλος φωτοσωληνας που βαζουμε τα χριστουγεννα στους εξωτερικους χωρους και ειναι επιπλεον μονωμενος με μπολικη σιλικονη ενυδρειακης χρησης στις ακρες του, οι οποιες δεν βρισκονται μεσα στο νερο. Επειδη ομως ο ηλιος και το νερο διαβρωνουν τα παντα σε βαθος χρονου, θα αντικατασταθει με κατι στα 12 Volts (πιθανον leds) ή λιγοτερη ταση για περισσοτερη σιγουρια.

P7110197.jpg

P7110195.jpg

P7110194.jpg

Η σταμνα την νυχτα.

P7110196.jpg

Και ενα βιντεακι!

Αυτα! Αναμενω σχολια, παρτηρησεις και προτασεις για βελτιωση!

ΥΓ: Αν και οι κατοικοι δεν ειναι κρυου νερου, δημοσιευσα το θεμα στη κατηγορια αυτη γιατι εστιαζω περισσοτερο την προσοχη στη παρουσιαση της λιμνης και οχι των κατοικων. Αν πιστευεται οτι πρεπει να μετακινηθει αλλου... δεκτο και να γινει.. :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - fishaki

πολυ καλο και μου αρεσει το ολο σχεδιο σαν διακοσμηση κηπου!!!

Nice!!!!!!

βαλε και κανα φυτακι γυρω γυρω! ισως και κανενα βρυο στισ πετρες πανω απο την γλαστα....

Έγινε επεξεργασία - chris z3

πολυ καλη η ιδεα σου. :thumbup:

θα μου αρεσε καλυτερα αν ειχες ντυσει λιγο την γλαστρα-λιμνουλα σου

και αν ειχες κρυψει την γλαστρα-φιλτρο δημιουργοντας με πετρες καταρακτη.

ετσι θα γλιτωνες και τον ηλιο που χτυπαει το βιολογικο σου υλικο που δεν ξερω κατα ποσο ειναι καλο.

καλη συνεχεια.

πολυ καλη η ιδεα σου. :P

θα μου αρεσε καλυτερα αν ειχες ντυσει λιγο την γλαστρα-λιμνουλα σου Σωστα, αλλα που χρονος! Δυο ενυδρεια μια λιμνη, ενας κηπος, ενα σπιτι, κτλ.... να φανταστεις για να κανω τη λιμνη στη μορφη που ειδες περασε ενας χρονος! Σιγα σιγα, ολα θα γινουν. :thumbup:

και αν ειχες κρυψει την γλαστρα-φιλτρο δημιουργοντας με πετρες καταρακτη.Το σκεφτηκα γιατι θα ειχε πιο ομορφο αισθητικο αποτελεσμα και θα δημιουργουσε περισσοτερη αλγη που θα συντελουσε καλυτερα στη φιλτρανση, αλλα φοβαμαι μη μου ανεβουν οι σκληροτητες, δεδομενου και της αναπληρωσης του εξατμισμενου νερου με νερο βρυσης. δεν ειναι και το ευκολοτερο πραγμα να βρεις μη ασβεστολιθικες πετρες.

ετσι θα γλιτωνες και τον ηλιο που χτυπαει το βιολογικο σου υλικο που δεν ξερω κατα ποσο ειναι καλο.

καλη συνεχεια. Για τον λογο αυτο εβαλα πολυ βιολογικο υλικο (καπου ενα λιτρο, ισως και περισσοτερο). ο ηλιος βλεπει το πανω υλικο μονο. φυσικα δεν θα ηταν το ιδιο αν γινοταν οπως το λες. αλλα ειπαμε... που χρονος. ηθελα κατι ευκολο και γρηγορο. αλλωστε οι μετρησεις μου ειναι αρκετα καλες. καποια στιγμη ισως να γινουν ριζικες αλλαγες!

σας ευχαριστω και τους δυο!!!

Έγινε επεξεργασία - fishaki

Παμε γερα ρε θανασακο!!!

Την ειχα δει μαγκες... οταν προσπαθουσε ακομα να γινει λίμνη..... και ειχε προδιαγραφες!!! :thumbup:

• 1 year later...

Ενημερωση Σεπτεμβρης 2011!

Μετα απο 12 μηνες εγιναν τα εξης (προν 2 μηνες περιπου):

- Οσα γκαπυ ειχα αφησει για το χειμωνα, παρολο που δεν ηταν βαρυς, τελικα δεν τον εβγαλαν. Καπου την ανοιξη, μπηκαν 3 χρυσοψαρα που πηρα απο φιλο εδω μεσα!

- Για την αναπληρωση του νερου, αφαιρεθηκε το φλοτερακι και τωρα η λιμνουλα γεμιζει μονο με το αυτοματο ποτισμα του κηπου μου. Το εχω ρυθμισει ετσι ωστε να κανει υπερχειλιση για κανα λεπτο ωστε με αυτο το τροπο να γινεται και η αλλαγη νερου που κανουμε στα ενυδρεια μας. Η ροη του νερου που ερχεται απο το δυκτιο βεβαια δεν ειναι μεγαλη, Υπολογιζω 1 λιτρο/λεπτο. Αυτο γινεται 2 φορες την ημερα το καλοκαιρι και το χειμωνα θα γινεται 1 φορα καθε 2 ημερες. Με αλλα λογια καθε φορα που ανοιγει το αυτοματο ποτισμα, αναπληρωνονται 2 λιτρα νερου εξαιτιας της εξατμισης και αλλαζεται 1λιτρο απο την υπερχειλιση. Εξαρταται βεβαια απο την εξατμιση που εχω. Αυτο επι δυο φορες την ημερα το καλοκαιρι και το χειμωνα καθε δυο ημερες μια φορα.

- Ο καταρακτης (πρασινο μουσι το λεω εγω) ειναι ενυδρειακο βαμβακι που εβαλα ωστε να γεμισει αλγη για καλυτερο οπτικο αποτελεσμα και φιλτρανση απο ΝΟ3 και φωσφορικα. Επισης το νερο πεφτει ολο στη λιμνη ενω πριν ενα μερος επεφτε εξω απο την αναταραξη της επιφανειας και απο την "ανεξελεκτη" αναπτηξη της αλγης.

- Τοποθετηθηκαν πετρες στο στομιο του πυθαριου, ωστε να κρατανε το μουσι και κυριως να κοψω το πολυ φως που περναγε στα βιολογικα υλικα μεσα στο πυθαρι.

- Οι μεγαλες αλλαγες εγιναν μεσα ομως! Τοποθετηθηκε ενα πλαστικο πλεγμα σε αποσταση10 εκατοστων απο το πυθμενα. Επανω απο το πλεγμα ενυδρειακο βαμβακι και απο επανω οι πετρες που βλεπετε για να κρατανε το βαμβακι. Κατω απο το πλεγμα ειναι το φιλτρο. Με το τροπο αυτο πετυχα να εχω πεισσοτερη μηχανικη φιλτρανση και κυριως δεν βουλωνει τακτικα. τους τελευταιους 2 μηνες το φιλτρο δουλευει χωρις συντηρηση και με σταθερη ροη, ενω πριν, καθε 2 εβδομαδες ηθελε καθαρισμα γιατι η ροη σχεδον σταματουσε.

Αυτο που μου αρεσει περισσοτερο ειναι οτι οι κηπουροι μου(χρυσοψαρα) που κουρευουν το γκαζον (αλγη) του κηπου τους (λιμνη), εχοντας ενα πανεμορφο οπτικο αποτελεσμα! Οι φωτογραφιες και το βιντεο που ακολουθουν το αδικουν κατα πολυ! Οι κηπουροι, δυστηχως ηταν κρυμενοι λογω του ηλιου (κατι πρεπει να κανω με τον ηλιο) και του σοκ που περασαν πριν τη βιντεοσκοπηση γιατι κατι γατουλες στη προσπαθεια τους να πιουν νερακι ειχαν ριξει μερικες πετρουλες μεσα και επρεπε να τις βγαλω.

Αν η οικονομικη κριση βαθυνει και αλλο, θα αναγκαστω να δωσω το ενυδρειο και θα ειναι προς οφελος της λιμνης αυτο. Οσοι εχουν δει το χωρο πιστευω να καταλαβαινουν τι εννοω! :hysterical:

P1010470.jpg

P1010479.jpg

P1010474.jpg

P1010473.jpg

P1010472.jpg

P1010471.jpg

P1010476.jpg

P1010478.jpg

P1010477.jpg

P1010475.jpg

Μια χαρά πάει η λίμνη, τα ψάρια και η άλγη ! :wootwoot:

Καλά τα χρυσόψαρα έχουν βγάλει απίστευτο χρώμα!!

Οσο πάει και ομορφαίνει!! :hysterical::wootwoot:

ωραια η γλαστρολιμνουλα σου αλλα αφου εχεις χωρο κανε μια πιο μεγαλη :hysterical::wootwoot::wootwoot:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...