Jump to content

Το χρονικά μιας γέννας, Pterophyllum Scalare Zebra


Aquazone Team

Recommended Posts

Το χρονικά μιας γέννας, Pterophyllum Scalare Zebra

του Γιάννη Πατούνα

Πέμπτη 16/02/2006 και ώρα 23:45.

Κάθομαι στον καναπέ στο σαλόνι του σπιτιού μου με πλάτη στο ενυδρείο και μιλάω στο τηλέφωνο με φίλο χομπίστα (istellas). Μιλώντας γυρνάω προς το ενυδρείο και βλέπω τα 2(Pterophyllum scalare koi-marble) από τα 3 σκαλάρια να είναι κολλημένα στην αριστερή κάτω γωνία του ενυδρείου και να προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στην πυκνή βλάστηση που σημειωτέων μετά το κλάδεμα της προηγούμενης Κυριακής σε ύψος φτάνει μέχρι τα μισά του ενυδρείου.

Πρώτη φορά έβλεπα τέτοια αντίδραση από τα σκαλάρια μου και έτσι γυρνάω να κοιτάξω που βρισκόταν το 3ο.

Προς μεγάλη μου έκπληξη βλέπω το 3ο σκαλάρι (Pterophyllum scalare silver-zebra) να είναι στην δεξιά επάνω γωνία και να αερίζει τα αυγά του.

Περιττό να πω ότι μου έπεσε το τηλέφωνο από το χέρι. Μετά από 2.5 χρόνια που είχα τα σκαλάρια μου (από μωρά) αποφάσισαν να κάνουν αυγά. Η χαρά μου απερίγραπτη.

Κλείνω το τηλέφωνο και στήνω καρτέρι μπροστά από το ενυδρείο. Καθώς η ώρα είχε πάει 12 και έκλεισαν τα φώτα του ενυδρείου τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Ένοιωθα τα αυγά να απειλούνται. Μέσα στο ενυδρείο υπάρχουν εκτός από τα 3 σκαλάρια , 1 Glyptoperichthys gibbiceps albino, 2 Glyptoperichthys joselimaianus(L022), 6 Peckoltia ucayalensis, 10 corydoras, 3 apple snails και χιλιάδες trumpet snails. Ο μόνος μου σοβαρός φόβος ήταν τα σαλιγκάρια καθώς για όλα τα άλλα ψάρια η μητέρα είχε αναλάβει να τα απομακρύνει και έκανε μάλιστα πολύ καλά την δουλειά της.

Η ώρα έχει φτάσει περίπου 3:00 όταν είδα πάνω από τα αυγά να υπάρχουν αρκετά trumpet snails. Ευτυχώς είχα κατασκευάσει ένα ενυδρείο 10 λίτρων πριν λίγες μέρες όπου ήταν ότι πρέπει για την περίπτωση.

Πήρα μια σύριγγα, πολύ προσεκτικά αφαίρεσα περίπου 50 αυγά και τα έβαλα στο μικρό ενυδρείο με αεραντλία και φίλτρο αεραντλίας με σφουγγάρι. Για την θερμοκρασία καθότι δεν είχα μικρό θερμοστάτη έβαλα μία μικρή λάμπα να ακουμπάει στο ενυδρείο η οποία κράτησε το πρώτο βράδυ την θερμοκρασία στους 23,5 βαθμούς.

Στο ενυδρείο είχαν μείνει ακόμα αρκετά αυγά και η μητέρα τα προστάτευε όλη νύχτα.

Το πρωί πλέον πριν πάω γραφείο έριξα μία γρήγορη ματιά. Στο μεγάλο ενυδρείο τα αυγά ήταν ακόμα στην θέση τους και η μητέρα τα αέριζε, και στο μικρό ενυδρείο φαινόντουσαν όλα μία χαρά. Μου έλειπε όμως το Methylen blue που είναι απαραίτητο για να μην εμφανίσουν fungus τα αυγά. Στο δρόμο για το γραφείο προμηθεύτηκα το συγκεκριμένο σκεύασμα καθώς και έναν θερμοστάτη για το μικρό ενυδρείο έτσι ώστε να έχω την σωστή θερμοκρασία όπως επίσης και ένα φίλτρο αεραντλίας. Το ίδιο απόγευμα στο μικρό ενυδρείο είχε εγκατασταθεί όλος ο εξοπλισμός και είχε προστεθεί η απαιτούμενη ποσότητα από το Methylen blue. Το επόμενο βήμα ήταν η υπομονή.

Πρωί Σαββάτου 18/02/2006. Τα αυγά στο ενυδρείο παραμένουν καθώς το θηλυκό σκαλάρι συνεχίζει να τα προστατεύει. Στο μικρό ενυδρείο 5-6 έχουν ασπρίσει και αφαιρούνται. Παρά την καλή κατάσταση των αυγών δεν παρατηρείτε καμία απολύτως αλλαγής το χρώμα τους. Το γεγονός ότι στο μεγάλο ενυδρείο προστατεύει τα αυγά μόνο το θηλυκό είναι σημάδι ότι τα αυγά δεν είναι γονιμοποιημένα.

Προφανώς το σκαλάρι zebra δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να επιτρέψει στο koi αρσενικό σκαλάρι να πλησιάσει τα αυγά.

Απόγευμα Κυριακής 19/02/2006. Πλέον το σκαλάρι σταματάει να προστατεύει τα αυγά αφού έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες.

Ήξερα πια ότι κάτι έπρεπε να κάνω με τα σκαλάρια αφού το θηλυκό zebra είχε αρχίσει πλέον να επιτίθεται στα 2 koi και να τα στρεσάρει υπερβολικά.

Δευτέρα 20/02/2006 και 2 νέα σκαλάρια zebra εισάγονται στο ενυδρείο μετά την αγορά τους από ενυδρειακό μαγαζί της περιοχής μου. Το ένα από τα 2 αρχίζει μετά από λίγο να παίζει με το θηλυκό κάτι που είναι αρκετά ενθαρρυντικό καθώς τέτοια συμπεριφορά έχουν τα ζευγάρια. Πλέον ήμουν αποφασισμένος ότι έπρεπε να αποχωριστώ για πάντα τα 2 koi σκαλάρια μου μετά από 2,5 χρόνια.

Απόγευμα Τετάρτης 22/02/2006. Γυρνώντας από το γραφείο βλέπω το koi να εναποθέτει τα αυγά του επάνω σε ένα πλατύ φύλο μέσα στο ενυδρείο. Το αρσενικό koi όχι μόνο δεν γονιμοποιούσε τα αυγά αλλά μαζί με το θηλυκό zebra τα έτρωγαν.

Και καθώς το θηλυκό zebra μετά από 2,5 χρόνια στο ενυδρείο ήταν το κυρίαρχο σκαλάρια δυστυχώς κανείς δεν μπορούσε να το σταματήσει. Η εναπόθεση των αυγών κράτησε 45 λεπτά αλλά στο τέλος και πάλι δεν είχε μείνει κανένα.

Απόγευμα Δευτέρας 27/02/2006 και το θηλυκό zebra καθαρίζει και πάλι μανιωδώς ένα πλατύ φύλλο μέσα στο ενυδρείο σημάδι που δείχνει ότι είναι έτοιμο και πάλι για να γεννήσει.

Απόγευμα Τρίτης 28/02/2006. Καθώς γυρνάω σπίτι για να πάρω τα 2 Koi να τα δώσω σε έναν φίλο ανακαλύπτω ότι το θηλυκό zebra έχει γεννήσει στο φύλλο που καθάριζε την προηγούμενη ημέρα και πλέον προστατεύει τα αυγά τόσο αυτό όσο και το αρσενικό zebra. Αμέσως βγάζω τα 2 Koi αφού είχε κανονιστεί και η μεταφορά τους. Τα 2 zebra σκαλάρια πλέον προστατεύουν και αερίζουν τα αυγά εναλλάξ. Αυτή την φορά αποφασίζω να αφήσω την μητέρα φύση να κάνει την δουλειά της και έτσι δεν παίρνω κανένα από τα αυγά. Ή ώρα είναι σχεδόν 12 το βράδυ, λίγο πριν σβήσουν τα φώτα στο ενυδρείο και τα σκαλάρια είναι φύλακες και προστάτες των αυγών τους. Μετά από κανένα 2ωρο και με σβηστά τα φώτα στο ενυδρείο αποφασίζω να κοιτάξω με έναν φακό τι γίνονται τα αυγά. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη αφού στο φύλλο επάνω δεν υπήρχε κανένα αυγό. Νεύρα, στεναχώρια, οργή είναι το συναίσθημα αλλά και ελπίδα για την επόμενη φορά που θα γεννήσουν και πλέον θα φροντίσω να «νταντέψω» και εγώ μερικά αυγά όπως την πρώτη φορά με την ελπίδα όμως ότι αυτή την φορά θα είναι γονιμοποιημένα.

Με την αλλαγή που έγινε και έφυγαν τα 2 Koi από το ενυδρείο οι γέννες σταμάτησαν για κάποιο διάστημα μέχρι τις 31/3/2006 όπου και πάλι τα σκαλάρια έκαναν τα αυγά τους σε ένα φύλλο από Cryptocoryne. Επιτέλους έβλεπα όχι μόνο το θηλυκό Zebra να γεννάει αλλά και τα 2 αρσενικά να περνάνε επάνω από τα αυγά και να τα γονιμοποιούν εναλλάξ. Αποφάσισα να αφήσω τα φώτα ανοικτά το πρώτο βράδυ για να μπορεί πιο εύκολα να τα φυλάει το θηλυκό. Βέβαια για άλλη μία φορά δοκίμασα να πάρω κάποια από τα αυγά αλλά κατάφερα να πάρω ελάχιστα αφού οι επιθέσεις από το θηλυκό ήταν βίαιες και φοβήθηκα μήπως πληγωθεί. Αμέσως τα τοποθέτησα στο μικρό ενυδρείο (10 λίτρων) με νερό από το κυρίως ενυδρείο, 1 ml Methylen blue, αεραντλία και θερμοστάτη. Την επόμενη ημέρα έτυχε να γυρίσω σπίτι αρκετά αργά το βράδυ και τα φώτα είχαν σβήσει. Κοιτώντας στο κυρίως ενυδρείο είδα ότι πλέον δεν είχε μείνει ούτε 1 αυγό καθώς με σβηστά φώτα δεν μπόρεσε το θηλυκό να τα υπερασπιστεί.

Για άλλη μία φορά η ελπίδες μου όλες περιορίζονταν στα αυγά που ήταν στο μικρό ενυδρείο.

Ήταν Κυριακή 2/4/2006 βράδυ όταν επιτέλους είδα για πρώτη φορά να ξεπροβάλουν από τα αυγά μικρές ουρίτσες. Η χαρά απερίγραπτη αλλά και πάλι με κυρίευσε το άγχος για τις επόμενες κινήσεις που έπρεπε να κάνω. Μέσα στα επόμενα 20 λεπτά είχε γίνει στο μικρό ενυδρείο η πρώτη του αλλαγή 20% με νερό αντίστροφης όσμωσης καθώς και καλό σιφονάρισμα στο βυθό του ενυδρείου προσέχοντας μην βλάψω κανένα από τα αυγά.

Πλέον το δύσκολο έργο να διατηρήσω τα αυγά σκαλαριών για τις επόμενες 7 ημέρες είχε αρχίσει. Τα δύσκολα βέβαια θα ήταν όταν αυτά θα έπρεπε να τραφούν από εμένα αλλά περίμενα εναγωνίως εκείνη την ημέρα.

Δευτέρα 3/4/2006 οι ουρές πλέον έχουν σχηματιστεί και κουνιούνται έξω από το αυγό. Αλλαγή νερού 10% με αντίστροφη όσμωση.

Τρίτη 4/4/2006 ο Λεκιθικός σάκος έχει σχηματιστεί και είναι εμφανής. Αλλαγή νερού 10% με αντίστροφη όσμωση.

Τετάρτη 5/4/2006 διακρίνονται πλέον το κεφάλι και τα μάτια από τα μωρά αλλά δεν έχουν κολυμπήσει ακόμα. Αλλαγή νερού 10% με αντίστροφη όσμωση και προσθήκη 0,40 ml Methylen Blue.

Πέμπτη 6/4/2006 τα μικρά κολλημένα το ένα με το άλλο έχουν πλέον σχηματιστεί πλήρως. Αλλαγή νερού 10% με αντίστροφη όσμωση.

Παρασκευή 7/4/2006 κολυμπάνε ελεύθερα στο μικρό ενυδρείο και έχουν ακόμα τον λεκιθικό σάκο. Αλλαγή νερού 10% με αντίστροφη όσμωση.

Σάββατο 8/4/2006 ο λεκιθικός σάκος έχει εξαφανιστεί από κάποια μικρά οπότε και πρέπει να αρχίσει το τάισμα. Ξηρά τροφή σε μορφή σκόνης και κρόκος αυγού με πούδρα σπιρουλίνας φτιαγμένο σε υγρή μορφή είναι οι πρώτες τροφές τους. Τα μικρά δείχνουν να την δέχονται με ευχαρίστηση σχεδόν όλα. Αλλαγή νερού 10% με αντίστροφη όσμωση.

Κυριακή 9/4/2006. Το τάισμα συνεχίζεται με τις ίδιες τροφές. Καθάρισμα βυθού με σύριγγα των 50ml και αλλαγή νερού 30% με αντίστροφη όσμωση.

Δευτέρα 10/4/2006. 2 από τα μικρά δεν ζούνε. Πιθανόν δεν δέχτηκαν την τροφή. Καθάρισμα βυθού με σύριγγα των 50ml και αλλαγή νερού 30% με αντίστροφη όσμωση. Παράλληλα στο μεγάλο ενυδρείο ήρθε και η επόμενη γέννα όπου έχω αποφασίσει να μείνει εξ’ ολοκλήρου στο ενυδρείο και να αναλάβουν την φροντίδα οι γονείς. Έτσι για αρχή τα φώτα το βράδυ παρέμειναν αναμμένα αφού τις προηγούμενες φορές όταν έσβηναν υπήρχαν απώλειες.

Τετάρτη 12/4/2006. Στο μικρό ενυδρείο έχουν μείνει σχεδόν τα μισά από τα μικρά ενώ στο μεγάλο ενυδρείο εμφανίστηκαν τα πρώτα μικρά.

Παρασκευή 14/4/2006. Στο μικρό ενυδρείο έχουν μείνει καμιά 10αριά μικρά. Στο μεγάλο ενυδρείο οι γονείς έχασαν και πάλι τα μικρά τους μόλις έγιναν free swimming.

Πλέον η προσοχή και η φροντίδα στρέφεται στο μικρό ενυδρείο όπου έχουν μείνει τα 10 σκαλάρια. Καθημερινά γίνετε αλλαγή νερού 20% δύο με τρεις φορές για να διατηρηθεί το νερό καθαρό και να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής της αμμωνίας στο νερό εξαιτίας των τροφών. Τάισμα καθημερινά με υγρές τροφές, σκόνη σπιρουλίνας και ανά 2 ημέρες με ζωντανή αρτέμια. Αν και η διαδικασία είναι αρκετά κουραστική δείχνει όμως να έχει αποτέλεσμα αφού τα μικρά σκαλάρια δείχνουν υγιέστατα και αναπτύσσονται κανονικά.

1/5/2006 και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την ημέρα που γεννήθηκαν τα μικρά σκαλάρια. Και τα 10 είναι υγιέστατα και έχουν αρχίσει να παίρνουν πλέον την κανονική μορφή του σκαλαριού. Στο μεγάλο ενυδρείο το ζευγάρι σταμάτησε πλέον να γεννάει αυγά.

1/6/2006 και το μέγεθος είναι σχεδόν 1,5cm στα μικρά σκαλάρια. Έχω πλέον σταματήσει να ταΐζω αρτέμια αφού δέχονται άνετα και τροφή σε flakes που την έχω θρυμματίσει με το χέρι.

Αυτή ήταν η οδύσσεια των μικρών σκαλαριών αλλά και η δική μου μέχρι να έχω μια επιτυχημένη αναπαραγωγή και να μπορέσω να αναλάβω εγώ τον ρόλο των γονιών. Ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα που όμως με αποζημίωσε στο 100% βλέποντας τα αυγά να μετατρέπονται σε μικρά ψαράκια που στην πορεία πήραν στο σχήμα και το χρώμα των γονιών τους των υπέροχων Pterophyllum Scalare Zebra.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...