Jump to content

Mbuna Χρησιμοποιούν Ήχους Για Να Αναγνωρίσουν Τους Συντρόφους Τους!


Recommended Posts

Mbuna χρησιμοποιούν ήχους για να αναγνωρίσουν τους συντρόφους τους!


post-15437-1276251268_thumb.jpg

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν επιστήμονες από την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο πιο πρόσφατο τεύχος του Journal of Fish Biology, η αναγνώριση συντρόφου για τις κιχλίδες που ανήκουν στην ομάδα των Pseudotropheus zebra δεν βασίζεται μόνο στην οπτική επαφή αλλά και στην δημιουργία ήχων.

Οι επιστήμονες Maria Amorim, Jose Simes, Paulo Fonseca και George Turner συνέκριναν τα ηχητικά σήματα των αρσενικών κατά την αναπαραγωγή πέντε ειδών της ομάδας των Pseudotropheus zebra (P. zebra, P. callainos, P. emmiltos, P. fainzilberi και το είδος που είναι γνωστό ως P. ~zebra gold από το Nkhata Bay το οποίο όμως ακόμα δεν έχει περιγραφεί).

Οι συγγραφείς καταγράφοντας και αναλύοντας ήχους που παράγονται από τα ψάρια κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος σε πειραματική δεξαμενή, διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά είναι αθόρυβα κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, ενώ τα αρσενικά φλερτάρουν με επαναλαμβανόμενες κινήσεις τρέμοντας και παράγοντας χαμηλής συχνότητας ήχους.

Οι ήχοι των πέντε ειδών βρέθηκαν να είναι σημαντικά διαφορετικοί μεταξύ τους στον αριθμό και το ρυθμό της συχνότητας των παλμών.

Οι συντάκτες ανακάλυψαν ότι o ήχος που παράγεται είναι πολύ διαφορετικός ανάμεσα σε είδη που έχουν ένα παρόμοιο μοτίβο χρώματος στα αρσενικά (π.χ. P. emmiltos and P. fainzilberi), γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οπτικά και τα ηχητικά χαρακτηριστικά είναι εξίσου σημαντικά στο μέτρο που επιτρέπουν στα θηλυκά να ξεχωρίσουν τα αρσενικά που ανήκουν σε διαφορετικό είδος.

Η παρατήρηση αυτή ενισχύεται από προηγούμενες μελέτες, όπου σε δοκιμές εργαστηρίου τα P. fainzilberi και P. emmiltos απέτυχαν να ζευγαρώσουν με τα άτομα του είδους τους όταν τα θηλυκά είχαν πρόσβαση μόνο στα οπτικά σήματα των αρσενικών.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα διαφορετικά στοιχεία των ήχων που παράγονται μπορεί να περιέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του είδους και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, τα οποία παίζουν ρόλο στην επιλογή συντρόφου.

Ειδικότερα, ο αριθμός και η διάρκεια των παλμών είναι μοναδικά ανά είδος και αυτά τα ηχητικά σήματα, σε συνδυασμό με τα οπτικά και χημικά στοιχεία, μπορούν να προωθήσουν την αναπαραγωγική απομόνωση.


Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το άρθρο: Amorim, MCP, JM Simes, PJ Fonseca and GF Turner (2008) Species differences in courtship acoustic signals among five Lake Malawi cichlid species (Pseudotropheus spp.). Journal of Fish Biology 72, pp. 1355"1368

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

δημοσιεύσεις πολύ ενδιαφέροντα άρθρα φίλε μου!

αυτό δείχνει ότι πραγματικά ψάχνεσαι με την Αφρική και την αγαπάς πολύ! :thumbup:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο, είναι πολάαααα αυτά που έχουμε ακόμα να μάθουμε για τους φίλους μας. :bowdown:

Συμφωνώ απόλυτα. Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε αλλά ευτυχώς έχουμε την διάθεση κάποια από αυτά να τα μάθουμε.

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μπραβο Κωστη!!!

Συνεχισε να μας εκπλησεις ευχαριστα :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι έχω βρεθεί στην κάλυτερη :bowdown:

Αφρικα για πάντα!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρων φίλε μου, αλλά καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι τα ψάρια δεν ακούνε αλλά αντιλαμβάνονται τους ήχους σαν διαφορετική συχνότητα δόνησης στην ραχοκοκαλιά τους, αναγνωρίζοντας έτσι το άλλο ψάρι που τους παράγει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

mbuna.. εδώ είμαστε, αυτή είναι ομορφιά!!! :):)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 7 years later...

εκτος απο τους ηχους,χρησιμοποιουν και την οσμη!!πολλες φορες που τα βλεπουμε να τριβονται σε πετρες,και νομιζουμε οτι οφειλεται σε παρασιτο η στην διακυμανση του ph,το κανουν για να αφησουν την οσμη τους στο σημειο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...