Jump to content

Φυτά στο γλαστράκι ή όχι τελικά ;

Naias

Recommended Posts

Καλημέρα. Μόλις γύρισα από το Petshop της γειτονιάς το οποίο θεωρείτε απο τα καλύτερα του Κορυδαλλού και είναι γύρο στα 20 χρόνια το μαγαζί, αν όχι παραπάνω.

Πήρα μια anubia nana και μία valisineria.

Και η ερώτηση έρχεται κάπου εδώ, του λέω να τα βάλω έτσι με το γλαστράκι μπλούμ;

Και μου απαντά ναι! Και χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια στο μήπως χαλάσει αυτό το υλικό που έχει μέσα και έχουμε προβλήματα κλπ, μου είπε πως αυτά χαλάνε μόνο αν το νερό δεν είναι στις κατάλληλες συνθήκες αλλιώς δεν παθαίνει τίποτα...

Πάντως και αυτός τα είχε έτσι με τα γλαστράκια (τα προσωπικά του εννοώ) αλλά και σε κάποιες foto στο νετ είδα πάλι αρκετές που 'έχουν τα φυτά μέσα στα γλαστράκια.Όλες τις anubies που έχω τις έχω δεμένες σε πέτρες, να αφήσω αυτά τα 2 στο γλαστράκι να δούμε τι θά γίνει ή θα οδηγήσω σε βέβαιο χαμό το ενυδρειάκι μου;

σκέψου το λογικά: όταν παίρνουμε μια νεραντζιά να φυτέψουμε στον κήπο μας, την φυτεύουμε με το γλαστράκι του καταστήματος;

όχι.

Το γλαστρακη με την αισθητική δεν δένει φαίνεται άσχημο. Παρόλο αυτά πολύ έχουν κάνει πειράματα με γλαστρακια και τα φυτά αναπτύσσονται κανονικά γιατί απλά τα γλαστρακια είναι διάτρητα και μπορούν να περάσουν η ρίζες.

Βασικά η ρίζες δεν έχουν πρόβλημα μπορούν να σπάσουν και το γλαστράκι μέχρι και φελιζόλ τρυπάνε. Ευτυχώς δεν μπορούν να τρυπήσουν το γυαλί αλλιώς θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. :thumbup:

Δες κι αυτο, ιδιως στο 0':46"

Λεει "The stone wool is best removed..." O πετροβαμβακας, το καλυτερο ειναι να απομακρυνεται...

Πετροβαμβακας http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_wool

Δες "Safety of material"

Παντως αν δοκιμασεις να τα αφησεις μεσα στο γλαστρακι πες μας το αποτελεσμα μετα απο καιρο.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Λεει "The stone wool is best removed..." O πετροβαμβακας, το καλυτερο ειναι να απομακρυνεται...

Πετροβαμβακας http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_wool

Δες "Safety of material"

Ομως σε φυτά οπως η cuba και τα άλλα γρασίδια βάζουμε τον πετροβάμβακα αναγκαστικά μεσα, όχι όμως όλον μόνο μέχρι εχει που πάνε οι ρίζούλες

Λογικά πρέπει να είναι aquarium safe και να μην έχει πρόσθετα,τοξικά κ.α όπως και οι ενυδρειακές σιλικόνες

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόβλημα?

Την anubia θα την δέσω στην πέτρα, την valisineria θα την αφήσω για δοκιμή και θα σας ενειμερώνω... (αν δεν μου την φάνε τα χρυσόψαρα)

Η εύκολη λύση δεν σημαίνει ότι είναι ούτε η καλή ούτε όμορφη λύση...

Φύτεψε το φυτό σου στο ενυδρείο σου. Δέστο. Άστο στην επιφάνεια.

Άστο να ριζώση να γίνει ΕΝΑ με το ενυδρείο σου και να μην υπάρχει τίποτα ΞΕΝΟ σε αυτό.

Παιδιά τι παίζει με το βαμβάκι τελικά είναι τοξικό?

Γενικά εγώ νομίζω ότι όσο μπορούμε αφαιρούμε βαμβάκια, βαρίδι , γλάστρες κλπ και φυτεύουμε ή δένουμε κανονικά τα φυτά μας. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αφήσεις το γλαστράκι ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για το γνωστό διάτρητο πλαστικό (που δεν προσφέρει τίποτα) αλλά ακόμη περισσότερο αν μιλάμε για μη διάτρητο πήλινο ή άλλου είδους (οπότε οι ρίζες θα έχουν πρόβλημα).

Εκτός αν θέλεις να αφήσεις προσωρινά το φυτό στο νερό στο συγκεκριμένο ενυδρείο για να το μεταφέρεις αλλού μετά από κάποιο διάστημα.

Γενικά εγώ νομίζω ότι όσο μπορούμε αφαιρούμε βαμβάκια, βαρίδι , γλάστρες κλπ και φυτεύουμε ή δένουμε κανονικά τα φυτά μας. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αφήσεις το γλαστράκι ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για το γνωστό διάτρητο πλαστικό (που δεν προσφέρει τίποτα) αλλά ακόμη περισσότερο αν μιλάμε για μη διάτρητο πήλινο ή άλλου είδους (οπότε οι ρίζες θα έχουν πρόβλημα).

Εκτός αν θέλεις να αφήσεις προσωρινά το φυτό στο νερό στο συγκεκριμένο ενυδρείο για να το μεταφέρεις αλλού μετά από κάποιο διάστημα.

η συζήτηση δεν γίνεται για το καθεαυτού γλαστράκι αλλά για το υλικό το οποίο περιέχει. Αν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, ή αν όντως δίνει θρεπτικά συστατικά κλπ

η συζήτηση δεν γίνεται για το καθεαυτού γλαστράκι αλλά για το υλικό το οποίο περιέχει. Αν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, ή αν όντως δίνει θρεπτικά συστατικά κλπ

Δε φάνηκε αυτό από το αρχικό ερώτημα αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό λέω κι εγώ ότι δηλαδή ούτε γλαστράκι ούτε υλικό. Δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό.

Όπως σας είχα πει την anubia την έδεσα σε πέτρα αλλά την valisineria την άφησα μέσα στο γλαστράκι με τον πετροβάμβακα.

Τα αποτελέσματα μετά απο αυτές τις μέρες είναι πως η anubia την έχει κατά βρει, έχει γυρίσει τα φύλλα της πρός το φως και μεγαλώνει αλλά η valisineria προοδευτικά χαλάει, τα φύλλα της χάνουν το χρώμα τους μέχρι που διαλύονται.

Σήμερα το βράδυ την έβγαλα από το ενυδρείο μαζί με ένα άλλο φυτάκι που δεν ξέρω πως λέγεται και τα έβαλα στο μπαλκόνι σε μια λέκανη με νερό (έριξα και αντιχλώριο) μπας και πάρει λίγο τα πάνω της!

Όπως σας είχα πει την anubia την έδεσα σε πέτρα αλλά την valisineria την άφησα μέσα στο γλαστράκι με τον πετροβάμβακα.

Τα αποτελέσματα μετά απο αυτές τις μέρες είναι πως η anubia την έχει κατά βρει, έχει γυρίσει τα φύλλα της πρός το φως και μεγαλώνει αλλά η valisineria προοδευτικά χαλάει, τα φύλλα της χάνουν το χρώμα τους μέχρι που διαλύονται.

Σήμερα το βράδυ την έβγαλα από το ενυδρείο μαζί με ένα άλλο φυτάκι που δεν ξέρω πως λέγεται και τα έβαλα στο μπαλκόνι σε μια λέκανη με νερό (έριξα και αντιχλώριο) μπας και πάρει λίγο τα πάνω της!

ναι αλλα θελει και κανενα θρεπτικο συστατικο μαζι για να παρει τα πανω της :bowdown:

Τι να ρίξω στην λεκάνη; Να αγοράσω λίπασμα η να έριχνα λίγο χώμα;

κοιτα επειδη δεν εχω γνωσεις πανω στα φυτα ιδιαιτερες, ξερω απλα οτι θελουν καποια συστατικα που στο ενυδρειο τα παιρνουν απο υπολοιματα τροφης(μεσω μιας διαδικασιας) και απο τα αποριματα των ψαριων κτλ κτλ...

λογικα υγρο λιπασμα πρεπει να ριξεις...αλλα αν θες να σου πω τι θα εκανα εγω: θα επερνα τη valisnera θα εκοβα τις ριζες της λιγο οπως στο βιντεο που σου ειχε δωσει ο delta66 νομιζω, θα απομακρυνα ολα τα χαλασμενα φυλλα και θα την εβαζα μεσα... τωρα περιμενε να ακουσεις και τα παιδια για σιγουρα. απλα εγω αυτο θα εκανα :bowdown:

Τοσο η Βαλισνερια οσο και η Ανουμπια ειναι ευκολα φυτα ..για μενα το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βγαλεις και την Βαλισνερια και να παρεις και 2 γενικα λιπαμσατακια και θα δεις θεματικα αποτελεσματα :bowdown:

φυτεψε την βαλισνερια στο ενυδρειο κανε οτι ειπαμε και μην ανχωνεσαι ..ποσεχε μονο πως θα βγαλεις τον πετροβαμβακα και πως την φυτεψεις για να μην καταστραφει το φυτακι

Έγινε επεξεργασία - krisos

Κατι αλλο θα φταιει με την ανουμπια.

Να μη πω που και πως διατηρω ανουμπιες (και οχι μονο) για μηνες γιατι θα φαω κραξιμο :bowdown:

Έγινε επεξεργασία - delta66

Να μη πω που και πως διατηρω ανουμπιες (και οχι μονο) για μηνες γιατι θα φαω κραξιμο :bowdown:

Που που που :bowdown:

Η anubia δεν έχει πρόβλημα , αναπτύσεται μια χαρά, η valisineria πήρε την κάτω βόλτα

Την anubia θα την δέσω στην πέτρα, την valisineria θα την αφήσω για δοκιμή και θα σας ενειμερώνω... (αν δεν μου την φάνε τα χρυσόψαρα)

....τωρα που το ειδα η βαλισνερια αν μπει σε ενυδρειο με χρυσοψαρα θα γινει ανετα μια ωραια φρουτοσαλατα γι' αυτα ..δυστηχως τα χρυσοψαρα τρωνε τα περισσοτερα φυτα

Η anubia δεν έχει πρόβλημα , αναπτύσεται μια χαρά, η valisineria πήρε την κάτω βόλτα

Ωπ, λαθος διαβασα.

Με χρυσοψαρα ειναι τα φυτα?

Βαζεις καθολου seachem excel?

Ωπ, λαθος διαβασα.

Με χρυσοψαρα ειναι τα φυτα?

Βαζεις καθολου seachem excel?

Ναι με χρυσόωψαρα είναι αλλά δεν μου την πειράζουν! ΟΧι δεν χρησιμοποιώ κάθόλου λίπασμα, το θεωρώ χημικό και δεν ήθελα να ρίξω καθόλου.

Ναι με χρυσόωψαρα είναι αλλά δεν μου την πειράζουν! ΟΧι δεν χρησιμοποιώ κάθόλου λίπασμα, το θεωρώ χημικό και δεν ήθελα να ρίξω καθόλου.

Ναι δεν την τρωνε τη βαλισνερια.

Αν πιανει να χαλαει ομως καποια μερη της μαλακωνουν και ισως βοηθανε τα ψαρια.

Αλλα ολα τα φυτα θελουν μια περιοδο προσαρμογης σε νεες συνθηκες.

Η Βαλισνερια μπορει να μην επιασε οπως η ανουμπια, αλλα δεν ειναι στο χερι της να μην πιασει καποια στιγμη (ΙΜΟ).

ΥΓ δινε συμπληρωμα σπιρουλινα στα ψαρια, ή/και κανενα φρεσκο λαχανικο καπου καπου ή εξ επι τουτου φυτα που τρωγονται (πχ φακη lemna minor, προσοχη ομως λιγη λιγη γιατι θα σκασουν στο φαι :bowdown:) αν σου πειραζουν τα φυτα αλλα και προληπτικα για να μη τα πειραξουν.

Καλησπέρα σας,

σχετικά με όλες τίσ απαντήσεις που έχω διαβάσει εδώ.

Πρώτη σημείωση

ο πετροβάμβακας ή αλλιώς το cotton wool είναι αποκλέιστικά για χρήση στίς υδροπονικές εγκαταστάσεις για τήν ανάπτυξη τών φυτών και ΜΟΝΟ, το πλαστικό η κεραμικό ενίοτε γλαστρακι σαφώς πρέπει να αφαιρείτε λόγω του ότι σε μια τέτοιου είδους εγκατάσταση τα φυτά ειναι περισότερα απο ένα οπότε χρείαζετε να διαιρεθπου ώστε να προκύψουν περισσότερα φυτά , εξερούνται τα τύπου hemianthus cuba, glossostigma ellatinoides και κάποια άλλα forground φυτά τα οποία χρειάζετε να κοπεί ο μισός πετροβάμβακας ώστε κατα τήν φύτευση του να μήν διασπαστεί.

Υγρά λιπαντικά που πρότεινε κάποιος φίλος σε καμία περίπτωση δέν αποτελούν χημικό προιόν ενυδρείου ( πάντα με την ένοια του μέτρου)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...