Jump to content

Δίσκοι σε 140 Lt

astral-reb

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι καινούργιος στο forum, ωστόσο ασχολούμε περίπου 5 χρόνια με το χόμπυ.

Ένα από τα ενυδρεία που έχω στην κατοχή μου είναι 140 lt περίπου καθαρά με 85εκ μήκος, 45 εκ ύψος και 40 εκ πλάτος.

Αυτήν την στιγμή κάτοικοι του ενυδρείου είναι ένα ζευγάρι σκαλάρια, ένα κοπάδι lemon tetra και μερικά corys.

To μεγάλο μου όνειρο είναι ένα δισκοενυδρείο...Θα μπορούσε το ενυδρείο αυτό να φιλοξενήσει δίσκους και αν ναι, πόσους?Ενα ζευγάρι? Θεωρήτε ότι είναι ρίσκο σ αυτά τα λιτρα να μπουν δισκοι?

Καθε γνωμη συμβουλη ευπροσδεκτη

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

απο οτι εχω ακουσει θα ειναι ρισκο. και μαλιστα μεγαλο αν διατηρησεις τα σκαλαρια. οχι οτι δεν θα την εβγαζαν μαζι σε ενα μεγαλο ενυδρειο αλλα κυριως γιατι τα σκαλαρια ειναι λεει φορεις ενος μικροβιου που επιρρεαζει τους δισκους. παντως τα λιτρα σου ειναι λιγα για αυτα τα ψαρια. αληθεια τα σκαλαρια ζουν αρμονικα εκει μεσα?

Καλησπέρα σε όλους,

Ένα από τα ενυδρεία που έχω στην κατοχή μου είναι 140 lt περίπου καθαρά με 85εκ μήκος, 45 εκ ύψος και 40 εκ πλάτος.

Αυτήν την στιγμή κάτοικοι του ενυδρείου είναι ένα ζευγάρι σκαλάρια, ένα κοπάδι lemon tetra και μερικά corys.

To μεγάλο μου όνειρο είναι ένα δισκοενυδρείο...Θα μπορούσε το ενυδρείο αυτό να φιλοξενήσει δίσκους και αν ναι, πόσους?Ενα ζευγάρι? Θεωρήτε ότι είναι ρίσκο σ αυτά τα λιτρα να μπουν δισκοι?

Εαν εχεις σκοπο να το πας για αναπαραγωγες τα λιτρα σου για ενα ζευγαρι δισκων ειναι καλα .

Για να πεις οτι θα βαλεις αλλα ψαρια εκτος απο ζευγαρι δεν μπορεις .

Εαν μιλαμε για ενα ζευγαρι στα λιτρα αυτα και με μια καλη ρουτινα αλλαγων - ταισματος , δεν ειναι ρισκο . αλλα εαν μιλαμε για εισαγωγη παραπανω ψαριων τοτε ειναι ρισκο .

Καλησπέρα σε όλους,

καλημερα και απο μενα οι δισκοι ειναι κοπαδοψαρα οποτε μιλαμε για πανο απο 5η6 ατομα

στα λιτρα που εχεις δεν ειναι απαγορευτηκο αλα ειναι πολι κουραστηκο

γιατη θα θελεις σχεδον καθημερηνες αλαγες νερου και σηνεχεισ μετρησεις

τορα αμα βρεισ ενα ζεβγαρη και αρχισουν να γενανε που θα βαλει τα ψαρια

οι δησκοι θελουν χορο και κριψονεσ για να χαλαρονουν

φαντασοου να βαλης μια τηγρη σε ανα μπαλκονη 2μετρον :D

Εαν εχεις σκοπο να το πας για αναπαραγωγες τα λιτρα σου για ενα ζευγαρι δισκων ειναι καλα .

Το να ξεκινήσει κάποιος με ένα ζευγάρι δίσκων ειδικά αν δεν έχει εμπειρία είναι δύσκολο .

Για να το κάνει σωστά θα πρέπει να έχει και ένα ακόμα ενυδρείο 100-120 λίτρα στην περίπτωση που δεν τα πάει καλά το ζευγάρι και αρχίζουν να κτυπιούνται μεταξύ τους ( κάτι που είναι συχνό φαινόμενο) .Δεν σχολιάζω τι θα κάνει τα μωρά κτλ κτλ γιατί είναι δευτερευον

Ενας άλλος λόγος για μένα είναι δεν συμφαίρει κάποιον να ξεκινήσει με ένα ζευγάρι και εξηγώ του λόγους

Θα πρέπει να βρει ένα πιστοποιημένο άρα θα πάει σε κοστος αρκετό δηλαδή 300-400 ευρώ στην καλυτερη αν ψάχνει κάποιο καλό ζευγάρι τότε ανεβαίνει το κόστος αν θέλει να ασχοληθεί κάποιος με δίσκους συμφαίρει αντί να δώσει αυτά τα λεφτα΄για ένα ζευγάρι να κάνει λίγους μήνες υπομονή και να περιμένει από τις αγγελίες και θα βρει σίγουρα ένα ενυδρείο 300-400 λίτρα

Ζευγάρι δίσκων 12 cm σε 60 λίτρα μπάινει μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που είναι η χρωματική παραλλαγή των γονιών ( patern) που δεν κολλάνε τα μωρά πάνω τους και φυσικά να προτείνεται σε αρχάριο που δεν έχει ξαναβάλει δίσκους είναι τουλάχιστον έγλημα για μένα να βάλει ένα ζευγάρι όταν πολλές φορές το ζευγάρι δεν τα βρίσκει μεταξύ τους για διάφορους λόγους και συνήθως σκοτώνεται το ένα ψάρι από το άλλο περισσότερα προβλήματα θα του δημιουρφήσει παρά θα χαρεί το χόμπυ.

προσωπικά καλό ζευγάρι με 150 ευρώ δεν έχω δει και ειδικά πιστοποιημένο να έχεις δει ουρές την εχουμε πατήσει πολλές φορές στο παρελθόν .

Φυικά και δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να έχουν στο σπίτι τους ενυδρεία 300 και 400 λίτρα και φυσικά ανάλογα με τα λίτρα που διαθέτεις πας και στα αντοίστιχα ψάρια . Από προσωπική εμπειρία σε 216 λίτρα μικροί δίσκοι 6 από 7-8 cm καθημερινές αλλαγές τα ψάρια σταματησαν να ανατύσοντε μετά από 4 μήνες σε bare bottom ενυδρείο ( γυμνό χωρίς διακόσμηση) . Τα 140 λίτρα είναι λίγα για δίσκους , όπως και να το κάνουμε τα λίτρα πάνε σε συνάρτηση τι ψάρια που θέλουμε να βάλουμε μέσα . Η μόνη περίπτωση να μήνει σε αυτά τα λίτρα είναι για κανά 3μηνο maximum με μικρά δισκάκια και μετά να παέι σε μεγαλύτερο αλλιώς θα γίνει η αναπτυξή τους πολύ αργεί κάτί που για τους πρώτους 12 μήνες ζωής του δίσκου είναι σημαντικό . Φυσικά μεγάλωνουν μετά αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς

Για να ξεκινήσει κάποιος τις αναπαραγωγές σε ένα είδος πιστεύω ότι πρωτα θα πρέπει να το συντηρή σωστά και δυστυχώς στους δίσκους ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι έχουμε δουλειά ακόμα . Το ποιο δύσκολο πράγμα αυτήν τη στιγμή στους δίσκους δεν είναι να αναπαραχθουν τα ψάρια ( αν κοιτάξεις και σε αυτό το φορουμ πλεον το να γεννήσουν τα ψάρια είναι πολύ ποιο εύκολο από ότι πριν 3-4 χρονια ) αλλά να μεγαλώσουν σωστα και να έχουν το σωστό μέγεθος όταν πρέπει να μπουν σε αναπαραγωγή τουλάχιστον 12 cm σώμα .

Συστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή αναπτυξη .

Φυσικά και όλοι ξεκινάμε από κάπου το θέμα είναι αν κάποιος θέλει να ξαναανακαλύψη τον τροχό

Έγινε επεξεργασία - Δίας

καλημερα και απο μενα οι δισκοι ειναι κοπαδοψαρα οποτε μιλαμε για πανο απο 5η6 ατομα

στα λιτρα που εχεις δεν ειναι απαγορευτηκο αλα ειναι πολι κουραστηκο

γιατη θα θελεις σχεδον καθημερηνες αλαγες νερου και σηνεχεισ μετρησεις

5 η 6 άτομα σε 140λτ είναι απαγορευτηκό ακόμη και με καθημερινές αλλαγές νερού.Που θα χωρέσουν τα

ψάρια μόλις αρχίσουν και πέρνουν μπόι????

το θέμα είναι να φιλοξενούμε ψάρια και να είναι άνετα όχι απλά να ζούν.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιώργο (Geosid) οτι για ένα ζευγάρι δίσκων και τπτ παραπάνω είναι

μια χαρά .

Ζευγάρι δίσκων 12 cm σε 60 λίτρα μπάινει μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που είναι η χρωματική παραλλαγή των γονιών ( patern) που δεν κολλάνε τα μωρά πάνω τους και φυσικά να προτείνεται σε αρχάριο που δεν έχει ξαναβάλει δίσκους είναι τουλάχιστον έγλημα για μένα να βάλει ένα ζευγάρι όταν πολλές φορές το ζευγάρι δεν τα βρίσκει μεταξύ τους για διάφορους λόγους και συνήθως σκοτώνεται το ένα ψάρι από το άλλο περισσότερα προβλήματα θα του δημιουρφήσει παρά θα χαρεί το χόμπυ.

προσωπικά καλό ζευγάρι με 150 ευρώ δεν έχω δει και ειδικά πιστοποιημένο να έχεις δει ουρές την εχουμε πατήσει πολλές φορές στο παρελθόν .

Φυικά και δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να έχουν στο σπίτι τους ενυδρεία 300 και 400 λίτρα και φυσικά ανάλογα με τα λίτρα που διαθέτεις πας και στα αντοίστιχα ψάρια . Από προσωπική εμπειρία σε 216 λίτρα μικροί δίσκοι 6 από 7-8 cm καθημερινές αλλαγές τα ψάρια σταματησαν να ανατύσοντε μετά από 4 μήνες σε bare bottom ενυδρείο ( γυμνό χωρίς διακόσμηση) . Τα 140 λίτρα είναι λίγα για δίσκους , όπως και να το κάνουμε τα λίτρα πάνε σε συνάρτηση τι ψάρια που θέλουμε να βάλουμε μέσα . Η μόνη περίπτωση να μήνει σε αυτά τα λίτρα είναι για κανά 3μηνο maximum με μικρά δισκάκια και μετά να παέι σε μεγαλύτερο αλλιώς θα γίνει η αναπτυξή τους πολύ αργεί κάτί που για τους πρώτους 12 μήνες ζωής του δίσκου είναι σημαντικό . Φυσικά μεγάλωνουν μετά αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς

Για να ξεκινήσει κάποιος τις αναπαραγωγές σε ένα είδος πιστεύω ότι πρωτα θα πρέπει να το συντηρή σωστά και δυστυχώς στους δίσκους ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι έχουμε δουλειά ακόμα . Το ποιο δύσκολο πράγμα αυτήν τη στιγμή στους δίσκους δεν είναι να αναπαραχθουν τα ψάρια ( αν κοιτάξεις και σε αυτό το φορουμ πλεον το να γεννήσουν τα ψάρια είναι πολύ ποιο εύκολο από ότι πριν 3-4 χρονια ) αλλά να μεγαλώσουν σωστα και να έχουν το σωστό μέγεθος όταν πρέπει να μπουν σε αναπαραγωγή τουλάχιστον 12 cm σώμα .

Συστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή αναπτυξη .

Φυσικά και όλοι ξεκινάμε από κάπου το θέμα είναι αν κάποιος θέλει να ξαναανακαλύψη τον τροχό

Συγνώμη για τον κανιβαλισμό του θέματος αν υπάρχει ,αν θέλει κάποιος ΜΟΔ μπορεί να το μεταφέρει ή να το διαγραψει αν δεν είναι στα πλαίσια του ποστ

Kαταρχην κανεις ενα λαθος :D ΔΕΝ προτεινα στο φιλο να βαλει ζευγαρι , ρωτησε εαν μπαινει ζευγαρι στα λιτρα του και του ειπα ναι :D

Έγινε επεξεργασία - Δίας

απο οτι εχω ακουσει θα ειναι ρισκο. και μαλιστα μεγαλο αν διατηρησεις τα σκαλαρια. οχι οτι δεν θα την εβγαζαν μαζι σε ενα μεγαλο ενυδρειο αλλα κυριως γιατι τα σκαλαρια ειναι λεει φορεις ενος μικροβιου που επιρρεαζει τους δισκους. παντως τα λιτρα σου ειναι λιγα για αυτα τα ψαρια. αληθεια τα σκαλαρια ζουν αρμονικα εκει μεσα?

Τα σκαλάρια, εκτός από τον πρώτο καιρό που υπήρχε επιθετικότητα, πλέον ζουν αρμονικά

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις,

νομίζω ότι οι επιλογές που έχω είναι ξεκάθαρες. Η πάω για ένα ζευγάρι ή αφήνω το ενυδρείο ως έχει.

Μετά απο τις συμβουλές ολων και κανοντας και αυτοκριτικη στην δικη μου εμπειρια σε ενυδρεια δισκων νομίζω οτι δεν θα προχωρησω στο να φιλοξενηθουν στο 140 lt. Σκεφτομαι το χειμωνα να ξεκινησω το στήσιμο ενός πολύ μεγαλυτερου ενυδρειου(φυσικα με την βοηθεια και τις γνωμες όλων σας) που να μπορει με άνεση και χωρις ρίσκο να φιλοξενήσει δισκους. Και ισως αργοτερα αφου γινει το πρωτο βημα..το 140 lt να χρησιμοποιηθεί και ως γεννήστρα :D

.Θα μπορούσε το ενυδρείο αυτό να φιλοξενήσει δίσκους και αν ναι, πόσους?Ενα ζευγάρι? Θεωρήτε ότι είναι ρίσκο σ αυτά τα λιτρα να μπουν δισκοι?

σε αυτες τις 3 ερωτησεις απαντησα .

Το θεμα δεν θελουμε βεβαια να εξελιχθει με τον γνωστο τροπο με κουβεντες περι λιτρων.........

Πιο πολυ δυσκολευουμε τον αλλο να καταλαβει,ποσο μαλλον οταν προκειται για καποιον που πρωτοξεκιναει με δισκους.

Η πρωτη συμβουλη που δινουμε σε καποιον αρχαριο,ειναι πως οσο μεγαλυτερο ενυδρειο,τοσο το καλυτερο.

Δεν γινεται λοιπον εδω να το ανατρεψουμε,ενας λογος παραπανω γιατι προκειται για πολυ ιδιαιτερα και ιδιοτροπα ψαρια.

Οι διαστασεις του ενυδρειου σου φιλε μου ειναι τετοιες,που δεν σου επιτρεπουν κατα τη γνωμη μου να ξεκινησεις κατι που θα το χαρεις για καιρο,οποτε καλως αποφασισες να πας για μεγαλυτερο.

Καλη συνεχεια σου ευχομαι,και εδω ειμαστε για οτιδηποτε. :D

ΥΓ.

Δημοσιευσεις που ειχαν να κανουν με προσωπικες αντιπαραθεσεις διαγραφηκαν.

Έγινε επεξεργασία - Δίας

Eγω θα μεινω στο σημειο ζευγαρι.

Για να φιλοξενησεις ενα, θεωρητικα σε ενδιαφερει η αναπαραγωγη.

Αυτο σημαινει πειρα μεγαλυτερη απο το να διατηρησεις απλα δισκους.

Αρα καποιος που ξεκινα με δισκους πιστευω ειναι καλυτερο πρωτα να μαθει να τους διατηρει

και μετα να ασχοληθει με ζευγαρια. Αυτο που θα προτεινα ειναι υπομονη, αν και εφοσον

σου αρεσει το ειδος, ωστε φιλοξενοντας τους σωστα, να μαθεις τις αναγκες τους και μετα

να προχωρησεις σε ζευγαρι. Μην νομισεις οτι ενα ζευγαρι ειναι ευκολη υποθεση, ενα κοπαδι

ειναι ευκολοτερη. :D

Και εγω ειμαι της αποψης οτι καλο ειναι να εγκληματιστεις πρωτα με ενα κοπαδι σε καποιο μεγαλυτερο ενυδρειο, μαθαινοντας της ιδιοτροπιες/απαιτησεις τους και μετα απο καποιο διαστημα που θα νοιωθεις πιο ετοιμος και εξοικιωμενος με τους Δισκους να προχωρησεις στο κεφαλαιο αναπαραγωγη. Παντως το 140αρι κρατησετο μιας και με ενα σφουγγαρι για χωρισμα στα 2 ειαι οτι πρεπει για γεννηστρα.

Και εγω ειμαι της αποψης οτι καλο ειναι να εγκληματιστεις πρωτα με ενα κοπαδι σε καποιο μεγαλυτερο ενυδρειο, μαθαινοντας της ιδιοτροπιες/απαιτησεις τους και μετα απο καποιο διαστημα που θα νοιωθεις πιο ετοιμος και εξοικιωμενος με τους Δισκους να προχωρησεις στο κεφαλαιο αναπαραγωγη. Παντως το 140αρι κρατησετο μιας και με ενα σφουγγαρι για χωρισμα στα 2 ειαι οτι πρεπει για γεννηστρα.

+1000

και σαν καραντίνα , νοσκομείο γεννήστρα κτλ κτλ

Οσοι έχουν δίσκους πιστεύω ότι χρείαζονται και ένα δεύτερο ενυδρείο 100-150 λίτρα

Ουτε τα δυο φτανουν στην πραγματικοτητα. :D

Κανονικα θες αλλο για γεννηστρα και αλλο για καραντινα οπως και αν

φτασεις στην αναπαραγωγη θες και ενα για μεγαλωμα των μωρων. :D

Μια και αναφερουμε την αναπαραγωγη πιστευω η καλυτερη εποχη να παρεις

ζευγαρι ειναι κατα το τελος Ιουνιου. :)

Αν ο φιλος εχει να ρωτησει για αναπαραγωγες και ζευγαρια καλο ειναι να ανοιχθει ενα νεο θεμα για να μην χαθουν τα ποστ που θα γινουν κατω απο ασχετο τιτλο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...