fitos100 5 Ιουνίου 2010 #1 Share 5 Ιουνίου 2010 (edited) Τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι ξεκινά και εξάτμιση... Στο ενυδρείο μου (128Λ) κάνω αλλαγή νερού μια φορά το μήνα. Οι μετρήσεις μου είναι: (tropic marin test) ΚΗ=7 ΡΗ=8.2 ΝΗ4=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3=2 Salinity=1.026 Αλλαγή κατέληξα να κάνω μια φορά το μήνα, αφού οι μετρήσεις μου, δείχνουν να επιτρέπουν αυτή την περιοδική αλλαγή. Αυτές τις μετρήσεις τις βρίσκω εδώ και τέσσερεις μήνες. ΤΥΧΑΙΟ.... ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!! Τώρα που αρχίζει η εξάτμιση να είναι αισθητή, θέλω να μου δώσετε μια απάντηση σε μια απορία μου. Κάνω αναπλήρωση με απιονισμένο νερό. Βασικά επειδή κάνω αλλαγή νερού μια φορά το μήνα θα έχω πρόβλημα μετά από πολλές προθέσεις απιονισμένου νερού????? Έγινε επεξεργασία 5 Ιουνίου 2010 - fitos100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 5 Ιουνίου 2010 #2 Share 5 Ιουνίου 2010 Κάποια ιχνοστοιχεία σ αυτό το διάστημα καταναλώνονται (εφ όσον δεν ρίχνεις προσθετά στο ενυδρείο σου) και αναπληρώνονται πάλι κατά την αλλαγή. Λόγω του ότι τα απιονισμένο νερό είναι στην ουσία "νεκρό" σου προτείνω να προσθέσεις στο νερό αυτό Mineral Salt. Αυτό εμπλουτίζει το νερό με χρήσιμα ιχνοστοιχεία και ανεβάζει το ΚΗ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pozeras13 5 Ιουνίου 2010 #3 Share 5 Ιουνίου 2010 Κάποια ιχνοστοιχεία σ αυτό το διάστημα καταναλώνονται (εφ όσον δεν ρίχνεις προσθετά στο ενυδρείο σου) και αναπληρώνονται πάλι κατά την αλλαγή. Λόγω του ότι τα απιονισμένο νερό είναι στην ουσία "νεκρό" σου προτείνω να προσθέσεις στο νερό αυτό Mineral Salt. Αυτό εμπλουτίζει το νερό με χρήσιμα ιχνοστοιχεία και ανεβάζει το ΚΗ. πολυ καλη επιλογη το μινεραλ, κανει καλο στην αγωγιμοτητα και στα ιχνοστοιχια Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 5 Ιουνίου 2010 #4 Share 5 Ιουνίου 2010 αν αυτή η μέθοδος δημιουργεί σκαμπανεβάσματα στο kh , δεν τη θεωρώ καλή ιδέα , μπορεί να στρεσάρει διάφορους οργανισμούς clams lps και τη κοραλλινη ακόμα προσωπική μου άποψη είναι το kh στο 7-7,5 , εκεί έχω δει τα καλύτερα αποτελέσματα Link to comment Share on other sites More sharing options...
fitos100 5 Ιουνίου 2010 Author #5 Share 5 Ιουνίου 2010 (edited) Άρα επί της ουσίας, από τις απαντήσεις σας αν κατάλαβα καλά, δεν έχω πρόβλημα με τις παραμέτρους του νερού, οι οποίες φαίνεται, δεν αλλάζουν με την συνεχή εξάτμιση και την αναπλήρωση με απιονισμένο νερό. Σωστά????? Το μόνο θέμα που έχω, είναι τα ιχνοστοιχεία που καταναλώνονται. Έχω το pro coral mineral της tropic marin (trace elements) το οποίο δεν έχω δοκιμάσει ακόμη. Αίολε όταν λες mineral salt φαντάζομαι ότι είναι αυτό που προανέφερα ότι έχω, έτσι???? Να βάζω τέτοιο κάθε 15 μέρες και στο μήνα πάνω να κάνω κανονικά την αλλαγή μου???? SalTasoς για ποιά μέθοδο εννοείς ότι δεν είναι καλή ιδέα??? Λες για αυτό που ανέφερε ο Αίολος??? Και μιας και το ανέφερες, το ΚΗ μου το μετρώ και το βρίσκω πάντα 7. Κάποιος μου είπε ότι με το τεστ της Tropic Marin πρέπει να αφαιρέσω και δύο βαθμούς για να βρω τη πραγματική τιμή. Άρα πρέπει να το ανεβάσω. Ισχυεί κάτι τέτοιο????? Έγινε επεξεργασία 5 Ιουνίου 2010 - fitos100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 6 Ιουνίου 2010 #6 Share 6 Ιουνίου 2010 Όχι δεν εννοώ το συγκεκριμένο.... Η Tropic Marin έχει αυτό...http://www.tropic-marin.com/web/english/produkte/re_min_m.htm που κάνει τη δουλειά που σου λέω, ακόμη όμως το συγκεκριμένο δεν το δοκίμασα. Προς το παρόν δοκίμασα το Mineral Pro Instant της Grotech το οποίο διαλύεται πολύ εύκολα και ανεβάζει το ΚΗ πολύ λίγο σε σχέση με το MIneral Salt της Sera που ανεβάζει αρκετά το ΚΗ (και μένα προσωπικά με βολεύει διότι έχω πολύ χαμηλό), αλλά αφήνει ένα ίζημα στο δοχείο προετοιμασίας. Επίσης καλό είναι και το Mineral Salt της Preis. Προσοχή όμως σ αυτό που τονίζει ο Τάσος για τα σκαμπανεβάσματα.. να έχεις όσο τον δυνατόν σταθερές τιμές και όχι κάθε φορά που θα κάνεις αλλαγές, να πετάγεται το ΚΗ στα ύψη σε σχέση με αυτό του ενυδρείου. Αν τελικά χρησιμοποιήσεις κάποιο δοκίμασε στη αρχή της Grotech μιας και έχει ασφαλέστερες (χαμηλές) τιμές στο ΚΗ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fitos100 6 Ιουνίου 2010 Author #7 Share 6 Ιουνίου 2010 Αυτό που έχω είναι το http://www.tropic-marin.com/web/english/pr...pro_cor_min.htm Αν χρησιμοποιώ αυτό αντί το άλλο που λες δε με συμφέρει μιας και εγώ θέλω να προσθέσω μόνο mineral και να ταυτόχρονα να μη πειράξω το ΚΗ αφού είναι εκεί που το θέλω??????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 6 Ιουνίου 2010 #8 Share 6 Ιουνίου 2010 Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο και δεν ξέρω αν κάνει την αντίστοιχη δουλειά σε απιονισμένο νερό. Προφανώς πρόκειται δια δυο διαφορετικά προϊόντα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 6 Ιουνίου 2010 #9 Share 6 Ιουνίου 2010 εννοώ αυτό που λέει ο Αίολος το tropic marine είναι πρόσθετο για το νερό του ενυδρείου και όχι για το νερό Α/Ο όπως το πρώτο Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannisv 6 Ιουνίου 2010 #10 Share 6 Ιουνίου 2010 αν αυτή η μέθοδος δημιουργεί σκαμπανεβάσματα στο kh , δεν τη θεωρώ καλή ιδέα , μπορεί να στρεσάρει διάφορους οργανισμούς clams lps και τη κοραλλινη ακόμα προσωπική μου άποψη είναι το kh στο 7-7,5 , εκεί έχω δει τα καλύτερα αποτελέσματα Δεν είναι λίγο επικίνδυνο να έχουμε το KH στο 7-7,5 ? και πιο σίγουρο στο 8 με 10 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 6 Ιουνίου 2010 #11 Share 6 Ιουνίου 2010 (edited) Δεν είναι λίγο επικίνδυνο να έχουμε το KH στο 7-7,5 ? και πιο σίγουρο στο 8 με 10 ? Επαναλαμβάνω ότι KH 7-7,5 σε θαλασσινό ενυδρείο και ιδιαίτερα με σκληρά κοράλια είναι μέγαλο λάθος,αφού το σωστό ΚΗ αποτελεί και τροφή γιά αυτά. Έγινε επεξεργασία 6 Ιουνίου 2010 - Big Blue Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manoskap 6 Ιουνίου 2010 #12 Share 6 Ιουνίου 2010 Οποτε καταληγοντας ποιο προσθετο ειναι καλυτερο για αναπληρωση ιχνοστοιχειων ενδιαμεσα στις αλλαγες; Αντιμετωπιζω ακριβως το ιδιο θεμα στο υφαλμυρο μου, κανω αλλαγες μια φορα το μηνα αφου τα μαγκροβια καταβροχθιζουν το ΝΟ3 ομως τρωνε και το μαγνησιο και προσθετω με το ματι.... Υπαρχει κατι που μπορω να βαζω γι' αυτο το σκοπο, ας πουμε, στις 15 μερες απο την αλλαγη; Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 6 Ιουνίου 2010 #13 Share 6 Ιουνίου 2010 το να κρατάς το ΚΗ στα επίπεδα του φυσικού θαλασσινού νερού , δηλ στο 7 , βεβαίως και δεν είναι λάθος το ΚΗ δεν είναι τροφή για κοράλλια , είναι ένα από αυτά που συνθέτουν τον σκελετό τους που χωρίς την κατάλληλη ισορροπία , δεν έχουμε ανάπτυξη στα κοράλλια μας το νερό της αναπλήρωσης δεν χρειάζεται πρόσθετα , ειδικά σε νέο ενυδρείο χωρίς πάρα πολλά κοράλλια φύλαξε τα χρήματα σου για κάτι πιο χρήσιμο δεν μπορώ να καταλάβω πως διαπιστώνεις την έλλειψη σε μαγνήσιο και πως βάζεις με το μάτι, όπως λες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manoskap 6 Ιουνίου 2010 #14 Share 6 Ιουνίου 2010 το να κρατάς το ΚΗ στα επίπεδα του φυσικού θαλασσινού νερού , δηλ στο 7 , βεβαίως και δεν είναι λάθος το ΚΗ δεν είναι τροφή για κοράλλια , είναι ένα από αυτά που συνθέτουν τον σκελετό τους που χωρίς την κατάλληλη ισορροπία , δεν έχουμε ανάπτυξη στα κοράλλια μας το νερό της αναπλήρωσης δεν χρειάζεται πρόσθετα , ειδικά σε νέο ενυδρείο χωρίς πάρα πολλά κοράλλια φύλαξε τα χρήματα σου για κάτι πιο χρήσιμο δεν μπορώ να καταλάβω πως διαπιστώνεις την έλλειψη σε μαγνήσιο και πως βάζεις με το μάτι, όπως λες Εγω δεν εχω κοραλλια εχω υφαλμυρο με μαγκροβια ομως εχω το ιδιο προβλημα. Τα μαγκροβια χρειαζονται μαγνησιο για να δουλεψει ο μεταβολισμος του αλμυρου νερου και να ειναι ζωντανα σε αυτο. Συμφωνα με την ερευνα που εχω κανει οταν κιτρινιζουν τα φυλλα τους χρειαζονται μαγνησιο. Ξεκινησα να βαζω 10ml την εβδομαδα και ειδα αυξανοντας βδομαδα βδομαδα πως στα 15 ειναι ΟΚ. Ομως παραμενει με το "ματι", αφου δεν μπορω να μετρησω μαγνησι σε υφαλμυρο, ολα τα τεστ ειναι για αλμυρο. Εχω ζητησει βοηθεια χωρις αποκριση και εδω: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...32326&st=60 Επειδη μαλλον ομως δεν μπορει καποιος να με βοηθησει ειδα το θεμα εδω με τα ιχνοστοιχεια και ρωταω...! Οταν κανω αλλαγη για μια εβδομαδα++ τα μαγκροβια ειναι αψογα.... Μετα αρχιζω παλι να βαζω μαγνησιο μεχρι να περασει ο μηνας - αφου αν κανω νωριτερα θα "πεταξω" το ΝΟ3 που χρειαζονται - ωστε να μην κιτρινιζουν. Απλα φοβαμαι βαζοντας ετσι μαγνησιο μην κανω καμμια ζημια στα ψαρια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 6 Ιουνίου 2010 #15 Share 6 Ιουνίου 2010 Εγω δεν εχω κοραλλια εχω υφαλμυρο με μαγκροβια ομως εχω το ιδιο προβλημα. Τα μαγκροβια χρειαζονται μαγνησιο για να δουλεψει ο μεταβολισμος του αλμυρου νερου και να ειναι ζωντανα σε αυτο. Συμφωνα με την ερευνα που εχω κανει οταν κιτρινιζουν τα φυλλα τους χρειαζονται μαγνησιο. Ξεκινησα να βαζω 10ml την εβδομαδα και ειδα αυξανοντας βδομαδα βδομαδα πως στα 15 ειναι ΟΚ. Ομως παραμενει με το "ματι", αφου δεν μπορω να μετρησω μαγνησι σε υφαλμυρο, ολα τα τεστ ειναι για αλμυρο. Εχω ζητησει βοηθεια χωρις αποκριση και εδω: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...32326&st=60 Επειδη μαλλον ομως δεν μπορει καποιος να με βοηθησει ειδα το θεμα εδω με τα ιχνοστοιχεια και ρωταω...! Οταν κανω αλλαγη για μια εβδομαδα++ τα μαγκροβια ειναι αψογα.... Μετα αρχιζω παλι να βαζω μαγνησιο μεχρι να περασει ο μηνας - αφου αν κανω νωριτερα θα "πεταξω" το ΝΟ3 που χρειαζονται - ωστε να μην κιτρινιζουν. Απλα φοβαμαι βαζοντας ετσι μαγνησιο μην κανω καμμια ζημια στα ψαρια... χαλάμε το θέμα του φίλου μας που είναι άλλο δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητά ακόμα και σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manoskap 6 Ιουνίου 2010 #16 Share 6 Ιουνίου 2010 Sorry αλλα και εγω για τα ιχνοστοιχεια θελω να μαθω!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fitos100 6 Ιουνίου 2010 Author #17 Share 6 Ιουνίου 2010 Δε πειράζει καθόλου... μάλλον το αντίθετο, μάθαμε και το ΚΗ πόσο πρέπει να είναι. Τώρα για να καταλάβω και εγώ και ο Μάνος που κάνουμε αλλαγή μια φορά το μήνα. (Από ότι είδα στην tropic marin παρόλο που λέει και στα δύο προϊόντα τη λέξη mineral, το ένα έχει trace elements και το άλλο που είναι μόνο για καθαρό νερό καιι έχει μόνο mineral). Πως θα κατάλαβουμε, αν χρειάζεται να προστεθεί κάτι όπως trace elements, minerals κ.α πριν από την αλλαγή νερού που κάνουμε??? Μήπως τελικά αυτά προστίθενται προοληπτικά???? Και κάτι άλλο.... το απιονισμένο νερό είναι το ίδιο με αυτό της αντίστροφης όσμωσης???? Στο ενυδρείο μου εκτός από την αλλαγή που κάνω μια φορά το μήνα, χρησιμοποιώ νερό βρύσης γιατί δε κατάφερα να αγοράσω ακόμη RO. Τα νιτρικά μου είναι μόλις 2mg/l. Σχεδόν τίποτα. Σκέφτηκα μέχρι να πάρω RO να δουλέυω με απιονισμένο νερό. Αλλά αφού τα νιτρικά μου είναι τόσο χαμηλά μήπως δε χρειάζεται τελικά και να παραμείνω με το νερό της βρύσης???????????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 6 Ιουνίου 2010 #18 Share 6 Ιουνίου 2010 όσο κάνεις αλλαγές νερού , δε χρειάζεσαι πρόσθετα πολλά χρήσιμα έρχονται και με άλλους τρόπους , όπως το φαγητό που ρίχνουμε το θεμα με την αντιστρωφη οσμωση εχει συζητηθεί εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=42937 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος