ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΡΙΝΟΣ 9 Μαίου 2010 #1 Share 9 Μαίου 2010 ειπαρχουν κατηγοριες σε αυτο το ειδος? Η αποφασιζω και βαζω οπιαδηποτε Ρωταο γιατι ειχα προσεξει οτη ειπαρχουν Πλε ,Μαυρα,κλυστα,ανυκτα και αλλα διαφορα,κανουν ολα την ιδεια δουλεια στο ενυδρειο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosk 9 Μαίου 2010 #2 Share 9 Μαίου 2010 όλα κάνουν την ίδια δουλειά , το μέγεθος ίσως να διαφέρει .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 9 Μαίου 2010 #3 Share 9 Μαίου 2010 Γενικά τα βιολογικά υλικά αυτού του είδους ανεβάζουν νιτρικά. Εάν στο ενυδρείο σου υπάρχει ζωντανός βράχος σε τέτοια ποσότητα ώστε να στηρίζεται η βιολογία στο βράχο, όλα τ άλλα βιολογικά υλικά είναι περιττά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 9 Μαίου 2010 #4 Share 9 Μαίου 2010 Πιο πολυ χρησιμοποιουνται σαν υλικα μηχανικου καθαρισμου,παρα σαν βιολογικο υλικο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 10 Μαίου 2010 #5 Share 10 Μαίου 2010 Γενικά τα βιολογικά υλικά αυτού του είδους ανεβάζουν νιτρικά. Εάν στο ενυδρείο σου υπάρχει ζωντανός βράχος σε τέτοια ποσότητα ώστε να στηρίζεται η βιολογία στο βράχο, όλα τ άλλα βιολογικά υλικά είναι περιττά. Ετσι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest orck 10 Μαίου 2010 #6 Share 10 Μαίου 2010 Γενικά τα βιολογικά υλικά αυτού του είδους ανεβάζουν νιτρικά. Εάν στο ενυδρείο σου υπάρχει ζωντανός βράχος σε τέτοια ποσότητα ώστε να στηρίζεται η βιολογία στο βράχο, όλα τ άλλα βιολογικά υλικά είναι περιττά. Γιατι ανεβαζουν νιτρικα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregog7 10 Μαίου 2010 #7 Share 10 Μαίου 2010 Γιατι ανεβαζουν νιτρικα; Λόγω της γρήγορης ροής,υπάρχει επάρκεια σε οξυγόνο και έτσι τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη ''απονιτρικοποίηση'' δεν διασπούν τα νιτρικά για να πάρουν το οξυγόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται νιτρικά στο σύστημα. Ο ζωντανός βράχος είναι η τέλεια λύση για να μην έχουμε νιτρικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemeshianos 10 Μαίου 2010 #8 Share 10 Μαίου 2010 Όπως είπε ο gregog7 οι viompales δεν ανεβάζουν νιτρικά. Απλά δεν έχουν την ιδιότητα απονιτροποιησης και παράλληλα στερούν από τον ζωντανό βράχο την ιδιότητα της απονιτροποιησης. Υπάρχουν αρκετά είδη αποικιών βακτηριδίων σε ένα ενυδρείο. Κυρίως ενδιαφερόμαστε για τα πιο κάτω: Βακτηρίδια που διασπούν την αμμωνία σε διοξείδιο του αζώτου.(NH4 + 202 ->NO2 + 2Η20) Βακτηρίδια που διασπούν το διοξείδιο του αζώτου σε νιτρικά άλατα(2N02 + Ο2 -> 2NO3) Βακτηρίδια που διασπούν τα νιτρικά άλατα σε άζωτο και οξυγόνο(2NO3 -> N2 + 3Ο2 ) Τα πρώτα δυο είδη βακτηριδίων ζουν σε οξυγονωμένες ζώνες νερού, όπως το μηχανικό φίλτρο και η επιφάνεια του ζωντανού βράχου. Εκεί διασπούν την Αμμωνία σε νιτρώδη και τα νιτρώδη σε νιτρικά. Η τρίτη κατηγορια ζει σε ανοξικές ζώνες, δηλαδή ζώνες χαμηλής ροής νερού που η περιεκτικότητα σε οξυγόνο είναι χαμηλή(εσωτερικό ζωντανού βράχου, απονιτροποιητες). Το πρόβλημα είναι ότι οι πρώτες 2 κατηγοριες βακτηριδίων θα αναπτυχθούν από κοινού σε βράχο και viompales. Έτσι ο μισος πληθυσμός των βακτηριδίων θα δημιουργεί NO3 στην επιφάνεια του βράχου και ο άλλος μισος μέσα στο φίλτρο. Τα μισά NO3 θα γίνουν τροφή για τα βακτηρίδια στις ανοξικές ζώνες του βράχου ενώ τα αλλα μισά NO3 θα παραμείνουν στο νερό(από εδώ βγαίνει και η έννοια ότι οι viompales ανεβάζουν νιτρικά). Αντίθετα αν υπάρχει μονο ζωντανός βράχος, όλα τα NO3 θα δημιουργηθούν στον βράχο και θα έχεις μεγαλύτερη δυνατότητα να τα διασπάσουν τα βακτηρίδια στις ανοξικές ζώνες του βράχου, αντί να περιμένεις μέχρι να καταλήξουν από το φίλτρο στον βράχο... Η ανάπτυξη των βακτηριδίων απονιτροποιησης είναι πολύ πιο αργή από την ανάπτυξη των άλλων βακτηριδίων καθώς και η δυνατότητα να διασπάσουν όλη την ποσότητα NO3 είναι μειωμένη σε σχέση με τα αλλα βακτηρίδια. γιαυτο και απαιτούνται οι αλλαγές νερού για να μην ανεβαίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Από την άλλη μπορείς να βοηθήσεις αυτή την ανάπτυξη βάζοντας μέσα στο ενυδρείο οργανική πηγή άνθρακα(vodka, ζάχαρη, ξύδι) ή με μεθόδους όπως zeovit, NP biopellets κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΡΙΝΟΣ 10 Μαίου 2010 Author #9 Share 10 Μαίου 2010 καλα ρε παιδεια τωρα με ολα αυτα που ακουω ειναι σαν να'μιν βαζω τιποτα στο σαμπ,τη εισηγιστε για βιολογια γιατι οπως αναφερα και σε αλλο θεμα, ο βραχος που θα τοποθετησω στο ενυδρειο θα ειναι νεκρος και δεν θα ασχολιθω με κοραλια αλλα μονον με ψαρια,το λεω για να μου πειτε ακριβως τη πρεπει να τοποθετησω στο σαμπ Εγω ειχα την αποψη στα πρωτα 2 διαμερισματα του σαμπ να μπουνε ειδη καθαρισμου για μηχανικο καθαρισμα και τα Bioballs στο μεγαλο διαμερισμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Blue 10 Μαίου 2010 #10 Share 10 Μαίου 2010 καλα ρε παιδεια τωρα με ολα αυτα που ακουω ειναι σαν να'μιν βαζω τιποτα στο σαμπ,τη εισηγιστε για βιολογια γιατι οπως αναφερα και σε αλλο θεμα, ο βραχος που θα τοποθετησω στο ενυδρειο θα ειναι νεκρος και δεν θα ασχολιθω με κοραλια αλλα μονον με ψαρια,το λεω για να μου πειτε ακριβως τη πρεπει να τοποθετησω στο σαμπ Εγω ειχα την αποψη στα πρωτα 2 διαμερισματα του σαμπ να μπουνε ειδη καθαρισμου για μηχανικο καθαρισμα και τα Bioballs στο μεγαλο διαμερισμα Εαν δεν βάλεις ζωντανό βράχο, τότε μάλλον δεν θα αποφύγεις τις βιόμπαλες τουλάχιστον μέχρι και εαν αρχίζει να ζωντανεύει κάπως ο βράχος σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemeshianos 11 Μαίου 2010 #11 Share 11 Μαίου 2010 Πως σκοπεύεις να ξεκινήσεις τον κύκλο σου? Γιατί εγώ τουλάχιστον με τον νεκρό βράχο(DIY) που έχω, έχουν περάσει 2 μήνες από το στήσιμο και η αμμωνία ακόμη να πέσει στο 0. Έπεσε από 0.5 σε 0.2 αλλα μέχρι εκεί για 2 εβδομάδες τώρα... Και κάνω υπομονή μέχρι να φέρει το κατάστημα ζωντανό βράχο, για να γίνει σωστά ο κύκλος και να αναπτυχθούν περισσότερα βακτηρίδια. Πάντως τα νιτρικά άλατα επηρεάζουν οτιδήποτε είναι ασπονδυλωτο. Όχι μονο τα κοραλία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΡΙΝΟΣ 11 Μαίου 2010 Author #12 Share 11 Μαίου 2010 Πως σκοπεύεις να ξεκινήσεις τον κύκλο σου? Γιατί εγώ τουλάχιστον με τον νεκρό βράχο(DIY) που έχω, έχουν περάσει 2 μήνες από το στήσιμο και η αμμωνία ακόμη να πέσει στο 0. Έπεσε από 0.5 σε 0.2 αλλα μέχρι εκεί για 2 εβδομάδες τώρα... Και κάνω υπομονή μέχρι να φέρει το κατάστημα ζωντανό βράχο, για να γίνει σωστά ο κύκλος και να αναπτυχθούν περισσότερα βακτηρίδια. Πάντως τα νιτρικά άλατα επηρεάζουν οτιδήποτε είναι ασπονδυλωτο. Όχι μονο τα κοραλία. πρωτα θα καθαρισω καλα τον νεκρο βραχο και μετα θα τον τοποθετησω στο ενυδρειο ,και θα κανω υπομονη μεχρι να κατεβει η αμμωνια ,τωρα το ερωτημα μου ,ειναι αλλο,το νερο που χρειαζεται ο βραχος πρεπει να ειναι απο r/o? και πρπει να περιεχει και αλατι?ρωταο γιατι ο βραχος θα ειναι εντελος νεκρος,απλος ειναι για ριξω την αμμωνια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemeshianos 11 Μαίου 2010 #13 Share 11 Μαίου 2010 Ναι. Χρειάζεται RO διαλυμένο με αλάτι σε αλατότητα 1.025. Μπορείς να πας και σε 1.022-23 αν θα έχεις μονο ψαρια. θερμοκρασία στους 26 και κυκλοφορία νερού για να μην βρωμίσει. Έστω και αν πέσει η αμμωνία, ο νεκρός βράχος δεν είναι από μονος του αρκετός για βιολογικό υλικό. Είτε θα πας σε viompales είτε θα πάρεις λίγο ζωντανό για να μπολιάσεις τον νεκρό. Πως θα ξεκινήσεις όμως τον κύκλο? Θα βάλεις καθαρή αμμωνία για να δημιουργήσεις τροφή? Θα ρήξεις καλλιέργειες βακτηριδίων στο φίλτρο για να το μπολιάσεις? Δοκίμασα την μέθοδο με την γαρίδα, ανέβασε αμμωνία σε 0.5, την αφαίρεσα. Η αμμωνία έχει πέσει σε 0.2 αλλα δεν έχει γίνει 0 ακόμη και κοντεύουν 2 μήνες αν όχι περισσότερο. Εγώ είμαι τις άποψης ότι ένα 15-20% ζωντανός βράχος χρειάζεται έτσι και αλλιώς για να μπολιάσουν τα φίλτρα και ο νεκρός. Μήπως έχει κάποιος από το forum εμπειρία με τις καλλιέργειες βακτηριδίων σε μπουκαλάκι από τα petshop? Δουλεύουν ή είναι τζάμπα λεφτά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 11 Μαίου 2010 #14 Share 11 Μαίου 2010 Πριν καιρό μου είχαν πει από κάποιο κατάστημα της Θεσσαλονίκης ότι προμηθεύεται ένα ζουμάκι με βακτηρίδια, από Αγγλία ή Γερμανία το οποίο το ονομάζει "χειροβομβίδα" Όπως μου είπε λοιπόν το έριξε σε νέο ενυδρείο και σε μια βδομάδα το έστησε με ψάρια και κοράλλια. Δεν γνωρίζω απ εκεί και πέρα το ποσοστό αλήθειας ή εμπορίου... μιας και τα 20ml τα έδινε 25-30ευρώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΑΡΙΝΟΣ 11 Μαίου 2010 Author #15 Share 11 Μαίου 2010 Ναι. Χρειάζεται RO διαλυμένο με αλάτι σε αλατότητα 1.025. Μπορείς να πας και σε 1.022-23 αν θα έχεις μονο ψαρια. θερμοκρασία στους 26 και κυκλοφορία νερού για να μην βρωμίσει. Έστω και αν πέσει η αμμωνία, ο νεκρός βράχος δεν είναι από μονος του αρκετός για βιολογικό υλικό. Είτε θα πας σε viompales είτε θα πάρεις λίγο ζωντανό για να μπολιάσεις τον νεκρό. Πως θα ξεκινήσεις όμως τον κύκλο? Θα βάλεις καθαρή αμμωνία για να δημιουργήσεις τροφή? Θα ρήξεις καλλιέργειες βακτηριδίων στο φίλτρο για να το μπολιάσεις? Δοκίμασα την μέθοδο με την γαρίδα, ανέβασε αμμωνία σε 0.5, την αφαίρεσα. Η αμμωνία έχει πέσει σε 0.2 αλλα δεν έχει γίνει 0 ακόμη και κοντεύουν 2 μήνες αν όχι περισσότερο. Εγώ είμαι τις άποψης ότι ένα 15-20% ζωντανός βράχος χρειάζεται έτσι και αλλιώς για να μπολιάσουν τα φίλτρα και ο νεκρός. Μήπως έχει κάποιος από το forum εμπειρία με τις καλλιέργειες βακτηριδίων σε μπουκαλάκι από τα petshop? Δουλεύουν ή είναι τζάμπα λεφτά? Νομιζω θα κανω την διαδικασια με της viompales Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος