Jump to content

Αρχάριος: Ζητάω την βοήθειά σας για τον καινούργιο ενυδρείο που θα φτιάξω

panos.35

Recommended Posts

Χαιρετώ όλους τους χομπύστες.

Είμαι αρχάριος, ασχολούμαι με θαλασσινά ενυδρεία τους τελευταίους 4 μήνες. Έχω ήδη ένα 80lt reefάκι και ξεκινάω τώρα την μεταφορά του σε μεγαλύτερο.

Έχω ήδη αγοράσει τα παρακάτω:

1. Ενυδρείο juwel ριο300

2. Υπερχείλιση Grotech

3. Αντλία επιστροφής eheim compact 3000

4. Έχω φτιάξει ένα sump 5 διαμερισμάτων 90lt.

5. Ψυκτικό Teco tr10

Επίσης, θα χρησιμοποιήσω μερικά από τα εξαρτήματα που έχω:

1. skimmer tmc v2 400

2. skimmer boyu

3. λάμπα uv.

Το καινούργιο ενυδρείο το έχω καθαρίσει και αύριο θα φτιάξω το νερό. Μετά έχω βρει από συνχομπίστα έτοιμο κουραρισμένο βράχο 20 κιλά. Μου πρότεινε επίσης, να μου δώσει και το νερό του. Να το πάρω?

Επίσης, να χρησιμοποιήσω το νερό από το 80άριο μου ενυδρείο?

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την μεταφορά. Θέλω να τα κάνω σωστά για να μην έχω προβλήματα στην συνέχεια.

Ευχαριστώ εκ' των προτέρων.

Εφοσον το ενυδρειο του φιλου σου και το δικο σου δεν εχει προβληματα,μπορεις να χρησιμοποιησεις το νερο τους στο νεο ενυδρειο.

Αυτο που παρατηρω στον εξοπλισμο ειναι το skimmer το οποιο θα ειναι πολυ λιγο για το νεο ενυδρειο σου.Ενα skimmer για 600-800 λιτρα τουλαχιστον θα σου χρειαστει.Δωσε τα 2 μικρα και παρε ενα μεγαλο.

Για την μεταφορα:

Θα βαλεις την αμμο στο νεο ενυδρειο,θα το γεμισεις νερο(οχι μεχρι επανω για να μπορει να μπει ο βραχος),θα φτιαξεις την αλατοτητα και επειτα θα βαλεις το βραχο.Θα πειριμενεις και θα μετρας και οταν θα εχεις σωστες τιμες,μεταφερεις το βραχο απο το δικο σου ενυδρειο και αφου τον στησεις,μεταφερεις (και την ιδια μερα) τα ψαρια και κοραλια.

Τι φωτισμο θα εχεις στο νεο ενυδρειο?

Απο κυκλοφορητες?

Ενα skimmer για 600-800 λιτρα[ισως και περισσοτερα] τουλαχιστον θα σου χρειαστει.Δωσε τα 2 μικρα και παρε ενα μεγαλο.

+1

Χθες το βράδυ, έβαλα νερό και μετά έριξα το αλάτι. Σήμερα 24 ώρες μετά το νερό είναι θολό. Βλέπω να αιωρούνται επίσης σωματίδια (σαν σκόνη). Να ανησυχώ? Θα φύγει η θολούρα?

Μεθαύριο θα ρίξω και την άμμο. Όταν πέσει η θολούρα από την άμμο θα βάλω τον βράχο.

Όσο αφορά το σκίμμερ, θα πάρω ένα tmc v2 800. Πιστεύω ότι είναι αρκετό.

Ο φωτισμός θα είναι 2x54w λευκές και 2χ54w μπλέ ακτινικές.

Οσον αφορα τι θολουρα βαλε σε ενα μικρο μηχανικο φιλτρακι λιγο υαλοβαμβακα και θα καθαρισει..υπομονη.Απο λαμπες ειναι οκ οπως τα λες.Σκιμμερ πολυ καλο.Προχωρα.

Χθες το βράδυ, έβαλα νερό και μετά έριξα το αλάτι. Σήμερα 24 ώρες μετά το νερό είναι θολό. Βλέπω να αιωρούνται επίσης σωματίδια (σαν σκόνη). Να ανησυχώ? Θα φύγει η θολούρα?

Μεθαύριο θα ρίξω και την άμμο. Όταν πέσει η θολούρα από την άμμο θα βάλω τον βράχο.

Όσο αφορά το σκίμμερ, θα πάρω ένα tmc v2 800. Πιστεύω ότι είναι αρκετό.

Ο φωτισμός θα είναι 2x54w λευκές και 2χ54w μπλέ ακτινικές.

Σωστα. :D

To skimmer ΟΚ.

Αν θα μπορεσεις να προσθεσεις και καμια λαμπα ακομα,καλο θα ειναι.

Λοιπόν, εγκατέστησα την υπερχείλιση, έφτιαξα το sump και χθές έβαλα και τον ζωντανό βράχο, τον οποίο τον πήρα από συνχομπίστα ο οποίος μου είπε ότι είναι κουραρισμένος.

Τώρα έχω τα φώτα σβηστά και περιμένω. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι η υπερχείλιση κάνει θόρυβο. Είναι θέμα ρύθμισης?

Έχετε τίποτα άλλο να μου προτείνεται?

Υπερχιλιση ετοιμη και αν ναι ποια?!

Οσο για τα αλλα εισαι οκ νομιζω.

σαμπ και λοιπα δουλευουν κανονικα?

Έχω πάρει έτοιμη υπερχείλιση Grothech. Απλώς, όπως κατεβαίνει το νερό στους σωλήνες αυτοί δεν παίρνουν αέρα και ακούγεται ένας ήχος σαν να βράζει νερό.

Έχετε τίποτα να προτείνεται για να μειωθεί ή να εξαφανιστεί ο θόρυβος?

Θα βοηθουσε μια φωτογραφια του σαμπ,και ειδικοτερα εκει που καταληγει ο σωληνας της υπερχειλησης.

Θα ανεβάσω φωτογραφίες του sump και του ενυδρείου σήμερα το βράδυ.

θα βρεις ένα κομμάτι λάστιχο η σωλήνα pvc λεπτό 20-30 εκ μήκος , που θα χωράει άνετα στην είσοδο του σωλήνα καθόδου του νερού , θα είναι τόσο λεπτό , ώστε να μη σου κόβει τη ροή του νερού, δοκίμασε και καλαμάκι αναψυκτικών

θα αρχίσεις σιγά σιγά να κατεβάζεις αυτό το σωλήνα μέσα στον μεγάλο της υπερχείλισης , σε κάποιο σημείο ο θόρυβος θα περιοριστεί πολύ η θα σταματήσει , μόλις το καταφέρεις αυτό , θα καταλάβεις τι γίνεται και πως θα το σταθεροποιήσεις

καλή επιτυχία

θα βρεις ένα κομμάτι λάστιχο η σωλήνα pvc λεπτό 20-30 εκ μήκος , που θα χωράει άνετα στην είσοδο του σωλήνα καθόδου του νερού , θα είναι τόσο λεπτό , ώστε να μη σου κόβει τη ροή του νερού, δοκίμασε και καλαμάκι αναψυκτικών

θα αρχίσεις σιγά σιγά να κατεβάζεις αυτό το σωλήνα μέσα στον μεγάλο της υπερχείλισης , σε κάποιο σημείο ο θόρυβος θα περιοριστεί πολύ η θα σταματήσει , μόλις το καταφέρεις αυτό , θα καταλάβεις τι γίνεται και πως θα το σταθεροποιήσεις

καλή επιτυχία

+10000

καλή επιτυχία

Φοβερο!Μπορεις να το εξηγησεις ξανα,γιατι δεν το πολυκαταλαβα?Πως ακριβως μειωνει το θορυβο ενα καλαμακι?

έπρεπε να το είχα πει από την αρχή :D

ο θόρυβος προκαλείται από την ανάμιξη αέρα και νερού , με το κόλπο που περιγράφω - θα το δείτε και σε οδηγίες χρήσεως τέτοιων κατασκευών - δίνουμε διέξοδο στον αέρα και αποφεύγουμε αυτό το φαινόμενο

Ισχυει.Και ακουγεται κατι σαν ενα τιν εισοδο αερα στην χοανη ενος μικρου εσωτερικου φιλτρου :D

OK το κατάλαβα. Αλλά μετά τι κάνω. Να αφήσω μόνιμα το σωληνάκι εκεί? Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για το περιορισμό του θορύβου?

ναι θα το έχεις μόνιμα εκεί

άλλο τρόπο δε ξέρω, εκτός από το να δοκιμάσεις να αυξομειώσεις τη ροή του νερού

:D Το εχω ακουσει αλλα δεν ετυχε ποτε να το δοκιμασω καπου.

Θα χασεις λιτρα απο την υπερχιλιση ομως.

Το κολπο με το σοληνακι ειναι το καλυτερο νομιζω,ειδικα αν στιν ακρη βαλεις σαν αυτο που εχουν στην εισαγωγη τους τα σκιμμερ δεν θα ακουγεται καν.

Συνχομπίστες!!!

Με τις συμβουλές σας μου ήρθε μια ιδέα. Να φτιάξω κάτι σαν durso σωλήνα. Έτσι έβαλα στην χαμηλή εισαγωγή μια γωνία που μέσα απο αυτή πέρασα ένα καλαμάκι για να εξαερίζεται ο αέρας. Δουλεύει καλά και εξαφανίστηκε ο θόρυβος.

Επισυνάπτω φωτογραφίες της πατέντας καθώς και του sump.

Περιμένω τις συμβουλές σας για την βελτίωση του συστήματος. Η εμπειρία σας μου είναι πολύτιμη και είναι καλοδεχούμενη. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

post-18741-1273163918_thumb.jpg

post-18741-1273163943_thumb.jpg

post-18741-1273163974_thumb.jpg

post-18741-1273164004_thumb.jpg

post-18741-1273164028_thumb.jpg

έτσι !!!! ;):hysterical::D:angry2:

πρέπει να στροφάρεις για να βολευτείς :hysterical:

το sump φαίνεται μια χαρά , δεν μπορώ να διακρίνω λεπτομέρειες , :rasp:

Μόλις έκανα και τις μετρήσεις στο νερό. Είναι οι παρακάτω:

NH4: 0,25

NO2: 0

NO3: 10mg/l

Ph: 8,2

KH: 9 dkH

Ca: 472 ppm

Mg: 1300

Αλλατότητα: 1,023

Θερμοκρασία 27,5.

Οι μετρήσεις δεν είναι κακές.

Να περιμένω ή να ρίξω τα ψάρια από το μικρό ενυδρείο? Το νερό με τον βράχο (τον πήρα κουραρισμένο) τα έχω βάλει από την Κυριακή. Νωρίς δεν είναι ακόμα? Να περιμένω?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...