Jump to content

Λίγη βοήθεια

Recommended Posts

Ένας ακόμη που έχω σοβαρό πρόβλημα με τις απτέζιες. Το πρώτο που έκανα πήρα ένα σκεύασμα του εμπορίου Joes Juice το οποίο τζίφος. Πήρα 2 Peppermint τζίφος. Αρχισα το κυνήγη με ξύδι λερναία ύδρα. Ετσι χθές πήρα ένα Chelmon rostratus σαν ύστατη λύση. Αλλά ο Yellow Tang έχει διαφορετική άποψη. Εχει στριμώξει το ζωντανό σε μια γωνία, του έχει ρίξει το ξύλο της αρκούδας και δεν το αφήνει να πάρει ανάσα.

Λογικά και να το αφήσει τώρα στην ησυχία του, με το στρεσάρισμα που έφαγε δεν θα τη βγάλει. Σκέφτομαι να πάρω τρία μπας και τα δει κοπάδι και μετριάσει την επιθετικότητα και μου μείνει και κανένα ζωντανό. Αλλιώς θα κάνω φάρμα απτέζιας Δώστε καμιά ιδέα βρε παιδιά.....

Έγινε επεξεργασία - mhristos

έχει συζητηθεί το θέμα εκτενώς και μια αναζήτηση

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?act=Search

θα σου δώσει πολλές πληροφορίες

είναι ευκαιρία όμως για να δούμε τι προτείνει ο Eric Borneman για τον έλεγχο aipasia , majano όπως επίσης για το περιορισμό εξάπλωσης xenia , polyps η ακόμα και κάποιων μορφών τριχοειδούς αλγης

100 ml νερό αποσταγμένο νερό (αντίστροφης όσμωσης )

ένα κουταλάκι του γλυκού sodium hydroxide

δυο κουταλακια του γλυκού calcium hydroxide (kalkwasser)

καλό ανακάτεμα και με σύριγγα σκεπάζεις την aiptasia η ότι άλλο θέλεις

σημαντικό είναι να έχεις κλείσει τη κυκλοφορία νερού πριν και να την επαναφέρεις μετά από μια ώρα

καλή επιτυχία

Επίσης ρίξε και εδώ μια ματιά.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...p;hl=Silver+red

Το σκεύασμα που λες δεν το δούλεψα, αλλά αυτά που αναφέρω στο δεύτερο post έκαναν θαύματα και ακαριαία μάλιστα, που σε συνδυασμό με τις γαρίδες δεν έμεινε τίποτα.... και είχα πάρα μα πάρα πολλές !!!

Να ξέρεις ότι οι γαρίδες δεν θα πέσουν με τα μούτρα από τις πρώτες μέρες και επίσης δεν θα φάνε τις μεγάλες.

Επίσης αν υπάρχει αφθονία άλλης τροφής το πιθανότερο είναι ότι όλοι οι "επτασιογάγοι" οργανισμοί δεν θα τις δώσουν σημασία.

Φιλε μου εγω μεχρι τωρα εχω χρησιμοποιησει μια μεθοδο που μεχρι τωρα ειναι αποτελεσματικοτατη.

Βραζεις νερο σε ενα μπρικι ή οπουδηποτε αλλου, αρκει να το καθαρισεις καλα πρωτα, και μετα με μια σύριγγα ρουφας το καυτο νερο και το ριχνεις ολο πανω στην απταισια.

Θα σκασει σαν..."σπυρακι" μπροστα σου..δεν θα την κομματιασεις, αλλα θα δεις πως πεθαινει ακαριαια.

Το συνιστω ανεπιφυλακτα! Ουτε λεμονι ουτε ξυδι, απλα καυτο νερο!

Σας ευχαριστώ παιδια για τις άμμεσες απαντήσεις σας. Το θέμα το έχω μελετήσει, έχω διαβάσει όλα τα post και όλα αυτά που αναφέρονται έιχαν την επιτυχία τους σε κάποιους, αλλά σε άλλους όχι. Διότι δεν έχουμε όλοι τον ίδιο βράχο, την ίδια διάταξη, την ίδια πρόσβαση, την ίδια τύχη. Το θέμα που έχω δεν είναι να εξολοθρεύσω τις απτέζιες που φαίνονται, αλλά αυτές που δεν βλέπω και δεν έχω πρόσβαση. Ο βράχος που έχω είναι πολύ πορώδες και αυτές κρύβονται μέσα. Πρόσβαση στη πλάτη του ενυδρείου και πλάγια δεν έχω. Οπότε και να εξολοθρεύσω αυτες που φαίνονται οι < κρυφές > θα πολλαπλασιαστουν μετά από λίγο καιρό IMO..

Νομίζω ότι μόνο με φυσικούς θηρευτές θα έχω αποτέλεσμα. Τις Peppermint τις έχω 4-5 μήνες και δεν βλέπω αποτέλεσμα ενδεχομένος γιατί βρίσκουν τροφή ή γιατί είμαι άτυχος.

Έτσι αυτό που σκέφτομαι: 4 Peppermint ακόμα και 3 Chelmon rostratus να αυξήσω την πιθανότητα επιβίωσης αλλά και επιτυχίας. Γι'αυτό η βασική μου ερώτηση είναι αν ο Yellow Tang δει 3 Chelmon rostratus θα μετριάσει την επιθετικότητά του?

Σας ευχαριστώ παιδια για τις άμμεσες απαντήσεις σας. Το θέμα το έχω μελετήσει, έχω διαβάσει όλα τα post και όλα αυτά που αναφέρονται έιχαν την επιτυχία τους σε κάποιους, αλλά σε άλλους όχι. Διότι δεν έχουμε όλοι τον ίδιο βράχο, την ίδια διάταξη, την ίδια πρόσβαση, την ίδια τύχη. Το θέμα που έχω δεν είναι να εξολοθρεύσω τις απτέζιες που φαίνονται, αλλά αυτές που δεν βλέπω και δεν έχω πρόσβαση. Ο βράχος που έχω είναι πολύ πορώδες και αυτές κρύβονται μέσα. Πρόσβαση στη πλάτη του ενυδρείου και πλάγια δεν έχω. Οπότε και να εξολοθρεύσω αυτες που φαίνονται οι < κρυφές > θα πολλαπλασιαστουν μετά από λίγο καιρό IMO..

Νομίζω ότι μόνο με φυσικούς θηρευτές θα έχω αποτέλεσμα. Τις Peppermint τις έχω 4-5 μήνες και δεν βλέπω αποτέλεσμα ενδεχομένος γιατί βρίσκουν τροφή ή γιατί είμαι άτυχος.

Έτσι αυτό που σκέφτομαι: 4 Peppermint ακόμαΠροσοχή να πάρεις peppermint και όχι υποείδος και 3 Chelmon rostratus να αυξήσω την πιθανότητα επιβίωσης αλλά και επιτυχίας. Γι'αυτό η βασική μου ερώτηση είναι αν ο Yellow Tang δει 3 Chelmon rostratus θα μετριάσει την επιθετικότητά του?Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την μετριάσει..

Υπάρχει Πάνο καμία foto με υποείδος για σύγκριση γιατί αυτό με προβληματίζει.

Απο την στιγμή που έχεις τόσες πολλές θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατον να εξαφανιστούν πλήρως ότι και εαν κάνεις.Εγω γιά παράδειγμα παρά του ότι εξαφάνισα πολλές με διάφορους τρόπους κάποιες εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν κάνω πλέον τίποτε.

Εγω δεν εχω πολλες aiptasia,θα σου πω τι κανω.Χρησιμοποιω το elimi aiptas και μπορω να πω οτι τις καταπολεμαει.Μετα απο λιγο καιρο ομως βλεπω παλι στο ενυδρειο μου η στο ιδιο σημειο η και σε διαφορετικα σημεια.Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν θα απαλλαγεις ποτε πληρως απο αυτες.Απλα εχεις τον ελεγχο να μην εξαπλωθουν πολυ και να μην γινουν και πολυ μεγαλες. :D

Υπάρχει Πάνο καμία foto με υποείδος για σύγκριση γιατί αυτό με προβληματίζει.

A. Lysmata wurdemanni

post-7147-1272132583_thumb.jpg

Η άποψη μου είναι να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις Butterflies για το περιορισμό aiptaisia... Και αυτό για δυο λόγους: α) γιατί είναι σίγουρο ότι δε θα επιβιώσουν για πολύ σε κλειστό σύστημα και ειδικά σε λίγα λίτρα (<1000λτρ) και β) γιατί είναι ασύμφορα λόγω υψηλού κόστους. Επιπλέον, δεν θεωρούνται και "πολύ" κοπαδόψαρα. Προτιμούν να "ταξιδεύουν" μόνα τους ή με το ταίρι που αυτά έχουν διαλέξει!

Η λύση μακράς διαρκείας-κατά τη γνώμη μου-είναι οι peppermint, αρκεί βέβαια να έχεις βρεί το σωστό Αμερικάνικο είδος...

ψάχνοντας λοιπόν βρήκα ότι οι γαρίδες που μοιάζουν με την lysmata wurdemanni που είναι το μοναδικό είδος που τρωει aiptasia είναι οι lysmata californica η οποία κρύβεται συνεχώς και μπορεί να χτυπήσει μαλακά κοράλλια και polyps :thumbup:

συχνά πωλούνται στα μαγαζιά ως wurdemanni , μιλώ εκ πικρής πείρας :D

Λοιπόν φίλε,

Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι με το chelmon θα βρεις την υγειά σου, είχα φοβερό πρόβλημα και μου έκανε το ενυδρείο γυαλί, ήταν στρωμένο ψαράκι βέβαια (έτρωγε mysis & artemia εκτός των άλλων) και το χάρισα όταν ξεμπέρδεψα γιατί είχα επιβαρύνει με οργανικά το σύστημα εξαιτίας του καθημερινού ταΐσματος. Το κακό είναι ότι μετά από ένα διάστημα τριών περίπου μηνών εμφανίστηκαν και πάλι και μάλιστα και σε σημεία που δεν είχα ξανά οπότε έψαχνα ξανά για ψάρι και δυσκολεύτηκα πολύ να βρω αφού η θνησιμότητα τους είναι πολύ περιορισμένη.

Μου «έκατσε» λοιπόν ένα ξανά το οποίο τις έφαγε όλες και πάλι αλλά ήξερα τώρα ότι το πρόβλημα έχει λυθεί μόνο κατά το ήμισυ, πήρα και τέσσερις peppermint (όπου σε λιγότερο από 10 μέρες είχε μείνει μόνο μία) και έκτοτε aiptasia δεν έχω δει ούτε ζωγραφιστή (εννοείται πως το ψαράκι όταν τελείωσαν οι aiptasies δεν είχε τπτ άλλο να φάει και δυστυχώς τέζαρε!)

Ο chelmon λοιπόν θα μπορούσε να στις αποδεκατίσει αλλά και πάλι μένουν υπολείμματα τα οποία μετά από καιρό επανέρχονται και ξανά μανά από την αρχή, η γνώμη μου είναι πως αφού το πήρες κράτα το, είναι εξαίσιος κολυμβητής (και πανέμορφο ψάρι) και θα τον αφήσει ο yellow κάποια στιγμή (το έχω περάσει και εγώ) οπότε θα σε βοηθήσει με τις aiptasies.

Υγ. αν έχεις πολύ μεγάλες δεν θα στις πειράξει, ρίξε λίγο φρέσκο ζωμό λεμονιού με μια σύριγγα στο στόμα τους και μετά ο ψαρακις θα πάει και θα καθαρίσει την περιοχή (αν δεν το κάνουν οι υποτιθέμενες peppermint που έχεις πάρει!)

Αυτά, καλή επιτυχία :D

Παιδιά πραγματικά ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Τελικά νομίζω ότι είναι συνδιασμός όλων των παραπάνω που αναφερθήκατε. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει από την στιγμή που δεν έχεις πρόσβαση σε όλες. Μία πεταλούδα, γαρίδες πεπερμιντ, χυμό λεμόνι, ξύδι, καυτό νερό, 'ολα αυτά τα χρησιμοποιείς ανάλογα τι έχεις μπροστά σου. Βέβαια δεν είναι σωστό να βάζεις πεταλούδα καμικάζι, αλλά είναι μια λύση. Το θέμα είναι ότι βάζοντας τα χέρια μέσα κάθε τόσο για κυνήγη απτέζιας έχει και το άθελο fraging :thumbup: όλα τελικά μέσα στο παιχνίδι και όπου μας βγάλει. Το μόνο πράγμα που μετάνιωσα είναι τα 10 κιλά από τα 40 ζωντανό βράχο που πήρα και μάλιστα από χομπίστα που όλα τα περνούσε από μικροσκόπιο. Όταν θα ξαναφτιάξω το ενυδρείο δεν υπάρχει περίπτωση ζωντανού βράχου :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...