Jump to content

Flush μεμβρανων


WaterWaves

Recommended Posts

Οι μεμβρανες αντιστροφης οσμωσης , απο κατασκευης , αυτοκαθαριζονται.Οσα καθαριζουν απο το νερο βρυσης , εξαγονται απο το συστημα στην εξοδο του ακαθαρτου νερου οσμωσης.

Μοιραια ομως και αναλογα με την ποιοτητα του νερου παροχης , η φθορα ερχεται ...επικαθισεις συγκεκριμμενων ιοντων πανω στα φυλλα της μεμβρανης ''μπουκωνουν'' το συστημα μειωνοντας την αποδοση της μεμβρανης (fouling)

Στα μεγαλα συστηματα αντιστροφης οσμωσης (πχ αφαλατωσεις) ειναι αυτονοητο πως θα χρησιμοποιηθουν χημικα για τον καθαρισμο των μεμβρανων αφου η αναλυση κοστους-ωφελειας δικαιολογει κατι τετοιο (κοστος μεμβρανων>κοστος χημικων και σχετικου εξοπλισμου) .Με τον σωστο και τακτικο χημικο καθαρισμο επιτυγχανονται μεγαλοι χρονοι ζωης ακομα και υπο αντιξοες συνθηκες (πχ δεκαετια πριν την αντικατασταση της μεμβρανης).

Στα οικιακα-ενυδρειακα συστηματα και μεμβρανες , ο χημικος καθαρισμος δεν αποτελει συμφερουσα επιλογη , ουτε ειναι πρακτικα εφικτος για τον απλο χρηστη.Αλλωστε το κοστος μεμβρανων Α/Ο βαινει μειουμενο καθε χρονο.

Η μοναδικη πρακτικα συντηρηση καθαρισμου που μπορει να κανει ο χρηστης στη μεμβρανη αντιστροφης οσμωσης ειναι το λεγομενο flush . Πρακτικα , προκειται για μια διαδικασια παροχης νερου στην Α.Ο με χαμηλη πλεον πιεση , το οποιο θα συμπαρασυρει επικαθισεις συγκεκριμμενων ιοντων και βρωμιας απο τα εσωτερικα φυλλα της μεμβρανης , εξάγοντάς τα εκτος του συστηματος , στην εξοδο του ακαθαρτου νερου Α/Ο.

Το flush εχει ιδιαιτερη σημασια σε συστηματα οπως :

1) οσα εργαζονται με αναλογιες 3:1 (ακαθαρτο προς καθαρο)

Οι καλες αναλογιες απορριψης δεν ερχονται χωρις ''κοστος'' στη μεμβρανη.Θεωρητικα και βαση των προδιαγραφων του κατασκευαστη , ολες οι αντιστροφες οσμωσεις θα επρεπε να λειτουργουν με αναλογιες 5:1 ή 6:1 (15% recovery).Κατι τετοιο θα ηταν ''απαγορευτικο'' για χομπιστες με μεγαλες αναγκες σε παραγωγη καθαρου νερου ή οικολογικα ευαισθητους.Πρακτικα , ''ανταλλασουμε'' χρονια ζωης της μεμβρανης ωστε να πετυχουμε καλυτερες αναλογιες .Η επεμβαση γινεται στο flow restrictor (περιοριστη ροης) , το οποιο θα ορισει ποσο ακαθαρτο θα περασει.

2) οσα εργαζονται σε περιοχες με υψηλο TDS (ειδικα αλλα οχι περιοριστικα σε νερα <250 ppm με υψηλα επιπεδα σκληροτητας) . Εκει οι επικαθισεις ειναι μοιραια εντονοτερες αφου μπορει να φθασουμε σε σημεια οπου η οσμωση καλειται να επεξεργαστει νερο εκτος των προδιαγραφων της.

2) οσα εχουν πολλαπλες μεμβρανες (δυο ή τρεις) οπου εκει οι λογοι ειναι μαλλον αυτονοητοι.

Στην πραξη , η διαδικασια του flush συνισταται στην λειτουργια της μοναδας αντιστροφης οσμωσης χωρις flow restrictor (περιοριστη ροης) , ο οποιος ειναι τοποθετημενος στην εξοδο του ακαθαρτου νερου της οσμωσης.Οι περιοριστες ροης -αναλογα τον Κατασκευαστη- βρισκονται τοποθετημενοι ειτε εσωτερικα , μεσα στο ρακορ εξοδου του ακαθαρτου νερου απο τη θηκη της μεμβρανης ή εξωτερικα πανω στη σωληνα ακαθαρτου νερου εχοντας μορφη πλαστικου κυλινδρου λιγων εκατοστων.

Ο χρηστης , για να κανει flush στο συστημα , πρεπει με οποιοδηποτε τροπο να παρακαμψει το flow restrictor και να θεσει σε λειτουργια το συστημα χωρις αυτο.Αυτο μπορει να γινει :

1) αφου διακοψουμε την παροχη νερου προς την Α/Ο , αφαιρουμε το flow restrictor απο τη θεση του (εσωτερικο ή εξωτερικο) και επανεκκινουμε την παροχη νερου προς την Α/Ο . Το ακαθαρτο νερο πλεον θα πρεσαρει (διαδικασια flush) .Κατοπιν , διακοπτουμε ξανα την παροχη νερου προς την Α.Ο και τοποθετουμε στη θεση του το flow restrictor προσεχοντας να τοποθετηθει οπως ηταν πριν.Το συστημα ειναι ετοιμο να εργαστει ξανα.

2) με τη τοποθετηση στο συστημα μας καποιο ετοιμου flush kit .Υπαρχουν διαφορες ετοιμες λυσεις flush κιτ που απλοποιουν τη διαδικασια flush (παρακαμπτηρια του flow restrictor γραμμη με βανακι , flow restrictor με ενσωματωμενη βανα flush , ηλεκτροβανα με timer , auto flush controller κλπ).Ολα αυτα τα κιτ ,ειτε χειροκινητα ή αυτοματοποιημενα, παρακαμπτουν το flow restrictor και εξασφαλιζουν το τακτικο και ευκολο flush.

Μια συχνη ερωτηση που προκυπτει ειναι ποσο συχνα γινεται το flush :

Ιδεατα, θα λεγαμε 20 δευτερολεπτα για καθε ωρα λειτουργιας της οσμωσης αλλα αυτο δεν ειναι πρακτικα δυνατο για ολους τους χομπιστες.Μια τετοια συχνοτητα flush θα εξασφαλιζε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα.

Πρακτικα , ενα flush με την εναρξη λειτουργιας του συστηματος και ενα ακομα πριν τη διακοπη λειτουργιας (πριν ξεκινησουμε να μαζευουμε νερο και αμεσως μολις τελειωσουμε δηλαδη) θα ηταν επιθυμητο.Διαφορετικα , μπορει ο χρηστης να ορισει δικα του διαστηματα flush (πχ εβδομαδιαια κλπ) λαμβανοντας υποψη και τη γενικοτερη χρηση του συστηματος σε ωρες λειτουργιας.

Τελος , θα πρεπει να πουμε πως το flush ,παροτι χρησιμο ''εργαλειο'' συντηρησης, δεν ειναι πανακεια , ουτε αριστη διαδικασια ...το ιδανικο θα ηταν να καναμε flush με νερο που θα μπορουσε να καθαρισει και ''χημικα'' τα φυλλα της μεμβρανης (πχ να καναμε flush με νερο απο Α/Ο ή ακομα και με νερο απο DI).Παραμενει ομως ενας ευκολος και οικονομικος τροπος συντηρησης του συστηματος.

Φιλικα,

WW

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μου αρέσει σ εσάς και είναι άκρως επαγγελματικό, είναι ότι δεν αρκείστε σε ανακοινώσεις προσφορών και εκεί σταματούν όλα, αλλά είστε ενεργοί και κατατοπιστικοί και μετά την πώληση.

Συγχαρητήρια

Link to comment
Share on other sites

Βασικα ενα μεγαλο μπραβο στα παιδια!

Το αξιζουν! :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε!

Και για τις πληροφοριες αλλα και για τον τροπο που αντιμετωπιζεται τον κοσμο του ενυδρειου :wacko::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για τις χρησιμες πληροφοριες :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Ένα μεγάλο μπράβο για 2 λόγους :

1)γιατί τα στοιχεία που δίνετε είναι κατατοπιστικότατα και πολύ χρήσιμα για κάθε χρήστη α/ο και

2) γιατί τα στοιχεία αυτά τα δίνετε αν και ουσιαστικά μειώνεται ο τζίρος σας με το να διαρκούν περισσότερο οι μεμβράνες!

υ.γ. Καλά παράδοση μέσα σε 12 περίπου ώρες;;;είστε σοβαροί;;;με τα φερερο μας κακομαθαίνετε...

Ευχαριστώ!!! :wacko:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Το μόνο που μένει είναι να ξεκινήσω τη χρήση της καινούργιας α/ο με flush kit που μου στείλατε !! :)

Ευχαριστώ και από το βήμα του az

Κωνστατνίνος

Link to comment
Share on other sites

εισαστε απο τους καλυτερους επαγγελματιες του ειδους ( για εμενα οι καλυτεροι!)

μπραβο σας για το υπεροχο θεμα που αναρτησατε!!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Πολύ χρήσιμο άρθρο. Ευχαριστούμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...