warhawk 15 Απριλίου 2010 #1 Share 15 Απριλίου 2010 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: αυτό που θα πω μπορεί να ακουστεί εντελώς ηλίθιο... το λεμόνι περιέχει κάτι τοξικό για τα ψάρια; σε μια δεξαμενή νερου 200 λίτρων με ph 7.6 και kh 3 και έριξα μέσα χυμό από ένα λεμόνι (χωρίς τα κουκούτσια ). Το πεχά πήγε στο 6.2 . Αυτό το νερό είναι κατάλληλο για ψάρια ή έχει μέσα τπτ περίεργες ουσίες το λεμόνι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 15 Απριλίου 2010 #2 Share 15 Απριλίου 2010 το λεμόνι δεν έχει κιτρικό οξύ; :s για να μας πουν οι χημικοί του ΑΖ Υ.Γ. δεν υπάρχουν ηλίθιες απορίες, όλες είναι χρήσιμες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astra 15 Απριλίου 2010 #3 Share 15 Απριλίου 2010 Δεν ξέρω κατα πόσο οι οργανικές ενώσεις που περιέχει μέσα το λεμόνι είναι τοξικές, πάντως σίγουρα δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος να ρίξεις το ph . Ο λόγος είναι ότι επειδή τα οξέα που περιέχονται στο λεμόνι είναι ασθενικά και όχι ισχυρά θα έχεις πολλά σκαμπανεβάσματα της τιμής... Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 15 Απριλίου 2010 Author #4 Share 15 Απριλίου 2010 (edited) ΧρήσειςΤο κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ως αρωματικό και συντηρητικό στις τροφές και τα ποτά, κυρίως τα μη αλκοολούχα (π.χ. λεμονάδες). Ως πρόσθετο τροφίμων επισημαίνεται με τον κωδικό Ε330. Η ικανότητά του να σχηματίζει χηλικές ενώσεις με μέταλλα το καθιστά χρήσιμο σε σαπούνια και απορρυπαντικά πλυντηρίων. Ο λόγος είναι ότι με τη δράση του αυτή στο σκληρό νερό, αφήνει τα απορρυπαντικά ανεμπόδιστα να δράσουν χωρίς τη χρήση πρόσθετων αποσκληρυντικών. Επίσης χρησιμοποιείται στη βαφική και για την παρασκευή παραγώγων φαρμακολογικής σημασίας όπως ο κιτρικός σίδηρος, το μεθυλενοκιτρικό οξύ. Τέλος, η ιδιότητα των τριών καρβοξυλικών ομάδων του να δίνουν πρωτόνια σε διάλυμα το καθιστά έναν εξαιρετικό ρυθμιστή του pH (buffer) σε όξινα διαλύματα. [Επεξεργασία] Κίνδυνοι για την υγεία Το κιτρικό οξύ θεωρείται ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα και δεν είναι καρκινογόνο. Είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις (δισανεξία), αλλά είναι σπάνιες[6] . Επαφή με σκόνη κιτρικού οξέος ή πυκνού διαλύματος αυτού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ερεθισμό των ματιών και του δέρματος. Γι' αυτό το λόγο κατά τη διαχείρισή του είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλης προστατευτικής ενδυμασίας, γαντιών και προστατευτικών γυαλιών. ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ Μέχρι στιγμής σύμφωνα με ότι έχω βρεί δεν θα πάθουν τπτ τα ψαράκια. Παρακαλώ κάποιος που να ξέρει περισσότερα από χημεία ας μας διαφωτίσει. Πάντως είναι τρομερός ρυθμιστής πεχά σε μιξ νερού αντίστροφης όσμωσης - βρύσης (χαμηλό KH) ΥΓ. Άλλος ένας λόγος που θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω είναι για την κλασσική "μυρωδια" ενυδρείου όταν μπαίνεις σε χώρο με ενυδρείο. Ακόμα και με πολυ λίγο λεμόνι σπάει απίστευτα αυτή η μυρωδιά. Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2010 - warhawk Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 15 Απριλίου 2010 #5 Share 15 Απριλίου 2010 Ναι όντως το λεμόνι σπάει τη ψαρίλα, το ξέρουν και οι ψήστες... Θα ήθελα να μας πεις πως μεταβάλλονται οι μετρήσεις καθημερινά μέχρι την επόμενη αλλαγή νερού. Εγώ το μόνο κακό που είχα βρει είναι οτι τα σάκχαρα που περιέχει ο χυμός μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ζύμης βλαβερής για τα ψάρια και να έχεις ασθένειες, ένε τον νου σου και για αυτό. Πάντως ο τρόπος πρέπει να παίζει, δοκίμασέ το. Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 15 Απριλίου 2010 Author #6 Share 15 Απριλίου 2010 Ναι όντως το λεμόνι σπάει τη ψαρίλα, το ξέρουν και οι ψήστες... Θα ήθελα να μας πεις πως μεταβάλλονται οι μετρήσεις καθημερινά μέχρι την επόμενη αλλαγή νερού. Εγώ το μόνο κακό που είχα βρει είναι οτι τα σάκχαρα που περιέχει ο χυμός μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ζύμης βλαβερής για τα ψάρια και να έχεις ασθένειες, ένε τον νου σου και για αυτό. Πάντως ο τρόπος πρέπει να παίζει, δοκίμασέ το. θα ενημερώσω για τις μετρήσεις μόλις έχω αποτελέσματα γιατί είναι σημερινό το πείραμα... θα ήθελα να βάλω μέσα και κάτι ζωντανό για να δώ εαν θα επηρεαστεί αλλά το λυπάμαι ρε γαμώτο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astra 15 Απριλίου 2010 #7 Share 15 Απριλίου 2010 Το προσθέτεις σε νερό όσμωαης ή σε κανονικό νερό; Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 15 Απριλίου 2010 Author #8 Share 15 Απριλίου 2010 (edited) Το προσθέτεις σε νερό όσμωαης ή σε κανονικό νερό; περίπου μισό μισό για να βγαίνει ένα KH 3-4 ώστε να έχει μια σταθερότητα το ph Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2010 - warhawk Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Απριλίου 2010 #9 Share 15 Απριλίου 2010 (edited) Ακομα και να μη πειραζει το λεμονι σαν ουσια τα ψαρια, οι αποτομες και μεγαλες αλλαγες στο πεχα τα πειραζουν εως και με αμεσο θανατο. Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2010 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
warhawk 15 Απριλίου 2010 Author #10 Share 15 Απριλίου 2010 (edited) Ακομα και να μη πειραζει το λεμονι σαν ουσια τα ψαρια, οι αποτομες και μεγαλες αλλαγες στο πεχα τα πειραζουν εως και με αμεσο θανατο. δεν εξετάζουμε αυτό στην προκειμένη περίπτωση.. εξετάζουμε το κατα πόσο μπορούμε να φτιάξουμε ότι νερό θέλουμε (ph,gh,kh) ΑΜΕΣΑ χωρίς την χρήση χημικών (buffer κτλ κτλ). offtopic: ότι τα πειράζει σίγουρα τα πειράζει αλλά όπως δείχνει η πράξη είναι πολύ πιο ανθεκτικά από όσο νομίζουμε... Πχ παλιότερα είχα 10 στερμπάι σε ph 5. Κάποια στιγμή αποφάσισα να τα μετακομίσω σε άλλο ενυδρείο με ph 7. Τα έβαλα λοιπόν στη μεγαλύτερη σακούλα που βρήκα και ξεκίνησα την προσαρμογή με το γνωστό τρόπο. Για κακή μου τύχη την ώρα που έριξα το πρώτο ποτήρι νερό μέσα στη σακούλα μου έφυγε η σακούλα και γέμισε κατευθείαν νερό από το ενυδρείο με το 7 ph. Λεω τώρα η μαμακία έγινε και τα αφησα ελευθερα στο ενυδρείο με το 7. Αυτά αντί για ph shock έφυγαν τρέχοντας πάνω στην άλγη για φαϊ και χαίρουν άκρας υγείας μέχρι και σήμερα. δεν λέω ότι είναι σωστό κάτι τέτοιο αλλά τα ψαράκια εαν και βασανίζονται αντέχουν παραπάνω από όσο νομίζουμε... Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2010 - warhawk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astra 15 Απριλίου 2010 #11 Share 15 Απριλίου 2010 Αν σκοπεύεις να "φτιαχνεις" το ph του νερού εκτος ενυδρείου γιατί δεν δοκιμάζεις με κάποιο ισχυρό οξύ που θα χεις και σίγουρες τιμές και πιο καλους υπολογισμούς... μου χει μπει και εμένα σαν ιδέα απλά χρειάζεται πολύ καλή ανάλυση του νερού που έχεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Απριλίου 2010 #12 Share 15 Απριλίου 2010 1. Υπαρχουν ψαρια ευαισθητα και "αναισθητα". 2. Δεν βλεπει αμεσα καποιος πολλες φορες τα αποτελεσματα απο ενα λαθος στο ενυδρειο. 3. Τη παραπανω παρατηρηση την εκανα για αυτο το ποστ ... θα ήθελα να βάλω μέσα και κάτι ζωντανό για να δώ εαν θα επηρεαστεί αλλά το λυπάμαι ρε γαμώτο... Κανε τα πειραματα σου για την αλλαγη του πεχα (αλλα και της σταθεροτητα του) σε δεξαμενη χωρις ζωντανα Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 15 Απριλίου 2010 #13 Share 15 Απριλίου 2010 Η χρίση καθαρών οξέων για τι ρύθμιση του PH απλά με το χέρι δεν είναι δυνατόν να τη πετύχεις (σταθερές τιμές PH KH). Μόνο με PH controller και πάλι δεν θα είσαι ποτέ σίγουρος για την περιεκτικότητα του οξέος στο νερό με όλες τις συνέπειες ανάλογα την ουσία πχ λεμόνι κιτρικό οξύ, κάλιο κλπ. Τα buffer έχουν σταθεροποιητές και η διάλυση τους είναι χρονοδραστική ώστε να πετυχαίνουν και διάρκεια στις τιμές αλλά και πάλι η σταθερότητα κυμαίνετε από πολλούς παράγοντες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astra 15 Απριλίου 2010 #14 Share 15 Απριλίου 2010 Η χρίση καθαρών οξέων για τι ρύθμιση του PH απλά με το χέρι δεν είναι δυνατόν να τη πετύχεις (σταθερές τιμές PH KH). Mα οι διακυμάνσεις οφείλονται στο γεγονός ότι μέσα στο νερό υπάρχουν πολλά μεταλλικα ιόντα, άλατα κτλ τα οποία μπορεί να αντιδράσουν με το νερό. Αν λοιπόν εφαρμόζεται σε νερό όσμωσης τότε τι θα επηρεάζει την σταθερότητα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 15 Απριλίου 2010 #15 Share 15 Απριλίου 2010 1. Υπαρχουν ψαρια ευαισθητα και "αναισθητα". 2. Δεν βλεπει αμεσα καποιος πολλες φορες τα αποτελεσματα απο ενα λαθος στο ενυδρειο. 3. Τη παραπανω παρατηρηση την εκανα για αυτο το ποστ Κανε τα πειραματα σου για την αλλαγη του πεχα (αλλα και της σταθεροτητα του) σε δεξαμενη χωρις ζωντανα +10000.κρατησε τα λεμονια για τα ψητα και τις σαλατες,οχι για το ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikoloutso 15 Απριλίου 2010 #16 Share 15 Απριλίου 2010 Ρε σεις.... μην το κουραζεται..... Ριξε λεμονι.... ριξε λαδι... ετοιμο το λαδολεμονο!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 15 Απριλίου 2010 #17 Share 15 Απριλίου 2010 (edited) Η αμμωνία οι τροφές τα λιπάσματα και πολλά ακόμα που δεν μπορώ να ξέρω ηλεκτρολόγος είμαι με αρκετή εμπειρία όμως στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού. Και σε διαβεβαιώνω ότι αυτές τις ρυθμίσεις τις κάνουν πανάκριβα όργανα και πολύπλοκα δίκτυα με δοσομετρικές αντλίες και το νερό είναι από όσμωση. Σε περίπτωση βλάβης εκεί εμπλέκομαι εγώ, χημικοί μηχανικοί, και μηχανολόγοι γυρνάμε σε χειροκίνητα με buffer. Αλλά τα buffer έχουν πολλά μειονεκτήματα όπως επικαθίσεις, συγκέντρωση των σταθεροποιητών στο νερό λόγο εξάτμισης με αποτέλεσμα να θέλει reset και πέταμα όλο το νερό πολύ συχνά. @ Astra Από την ηλικία σου κάνω αυτή τη δουλειά και έχω βγάλει αυτά τα συμπεράσματα θα ήθελα να μάθω και κάτι διαφορετικό με ενδιαφέρει. Έγινε επεξεργασία 15 Απριλίου 2010 - divak Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarkAngel 15 Απριλίου 2010 #18 Share 15 Απριλίου 2010 Ενας σίγουρος τρόπος για να ρίξεις το Ph είναι η σόδα (Soda Water). Μπορεί να το κατεβάσει μέχρι 4.5-5 αλλά μέχρι πότε; Γενικώς όλα αυτά τα σκευάσματα έχουν διάρκεια ζωής όπως και το λεμόνι. Ο χυμός του λεμονιού είναι δ ι α β ρ ω τ ι κ ό ς. Αυτό πρέπει πάντα να το θυμόμαστε. Συμφωνώ με τον Κlaz απόλυτα. Μακρυά λεμόνια και ρίγανες από ζωντανά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 15 Απριλίου 2010 #19 Share 15 Απριλίου 2010 Εγώ πάλι ξέρω αυτό: Φυσικοχημικά Χαρακτηριστικά Γλυκού Νερού ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ pH ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΤΙΜΕΣ Άνοδος : • Προσθήκη χημικού ειδικού για άνοδο PH και Ανθρακικής σκληρότητας. • Προσθήκη χημικού. (Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda / Διττανθρακικό νάτριο-Bicarbonate Soda) • Προσθήκη ασβεστολιθικών πετρωμάτων. • Μείωση της παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα. ( CO 2 ) Μείωση : • Προσθήκη χημικού. (Φωσφορικό οξύ) • Αύξηση της παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα. ( CO 2 ) • Φιλτράρισμα του νερού με τύρφη. • Χρήση Αντίστροφης Όσμωσης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 15 Απριλίου 2010 #20 Share 15 Απριλίου 2010 Ενας σίγουρος τρόπος για να ρίξεις το Ph είναι η σόδα (Soda Water). Μπορεί να το κατεβάσει μέχρι 4.5-5 αλλά μέχρι πότε; το αντιθετο Η σοδα ανεβαζει την ανθρακικη σκληροτητα και μαζι ανεβαζει και το πεχα Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikoloutso 16 Απριλίου 2010 #21 Share 16 Απριλίου 2010 το αντιθετο Η σοδα ανεβαζει την ανθρακικη σκληροτητα και μαζι ανεβαζει και το πεχα Ετσι ακριβως. Και μαλιστα την ανεβαζει και πολύ απότομα... αλλα όχι για μεγαλο χρονικό διαστημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarkAngel 16 Απριλίου 2010 #22 Share 16 Απριλίου 2010 To ποτό η σόδα (tuborg για παράδειγμα) όχι η μαγειρική! Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 16 Απριλίου 2010 #23 Share 16 Απριλίου 2010 Ααα!! τη σόδα με ανθρακικό το ανθρακούχο νερό είναι ποιο μαλακό πάντως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viciouscircle 16 Απριλίου 2010 #24 Share 16 Απριλίου 2010 Έχει ανθρακικό οξύ γιαυτό το ρίχνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akkornteon 16 Απριλίου 2010 #25 Share 16 Απριλίου 2010 παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση καθώς πολλά από όσα γράφετε δεν τα ήξερα. Συμφωνώ ότι για να δούμε την δράση του λεμονιού και άλλων παρόμοιων μεθόδων χρειαζόμαστε όργανα, υπομονή και πολλές μετρήσεις. Όμως η προσθήκη ψαριού σε τέτοιο νερό υπό συνεχή επεξεργασία δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην έρευνά σας και καλύτερα να αποφευχθεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος